Zuzana Zemanová: Ve filmu nesmí chybět písnička, babička a kytička

16. prosinec 2012

Že se z otce na syna dědí profese lékaře, truhláře nebo herce, to je relativně běžné. Ale profese filmového režiséra? To už tak obvyklé není – a přece se to stává. Dcera Bořivoje Zemana Zuzana Zemanová totiž režisérkou je. „Vždycky jsem chtěla dělat to, co tatínek,“ vzpomíná režisérka na svého otce, mimo jiné autora Pyšné nebo Šíleně smutné princezny.

Vždy přiznat chybu a vždy se snažit dělat lidem radost. I takové byly rady, které režisér Bořivoj Zeman dal své dceři, která se rozhodla vydat v jeho profesním stopách. „V žádném filmu by prý navíc neměla chybět písnička, babička a kytička,“ vybavuje si Zuzana Zemanová doporučení svého otce týkající se režisérské profese a filmů jako takových.

Že se v neděli po 10. hodině tolik vzpomínalo na známého českého režiséra, není náhodou. Bořivoj Zeman by se totiž právě letos dožil 100 let. Bez jeho filmů si vánoční období dokáže představit jen málokdo.

Zapřemýšlejte sami. Pyšná princezna, Byl jednou jeden král nebo Šíleně smutná princezna. I tyto filmové pohádky z dílny klasika československé kinematografie dnes k Vánocům – alespoň k těm televizním – patří přímo neodmyslitelně.

„Projela jsem si programy všech televizí a opět se jich dočkáme,“ směje se Zuzana Zemanová. „Trochu jsem se bála, zda už tyto pohádky nejsou příliš staré, ale ukazuje se, že ne. Všechny se v programu objeví a všechny v dobrých časech. Vše je tedy v pořádku,“ usmívá se režisérka.

Pohádkové nebyly pouze filmy Bořivoje Zemana, ale údajně i jednotlivá natáčení. „Herci ho milovali,“ vysvětluje Zuzana Zemanová. „Měl zvláštní dar navázat lidský kontakt a řešit věci v klidu a míru, což je velice důležité.“

I Bořivoj Zeman však prý občas musel řešit potenciálně konfliktní situace, a to hlavně během natáčení pohádky Byl jednou jeden král. Proč právě tehdy? Také na to se Václav Žmolík zeptal. Zajímaly ho však i další pohádky Bořivoje Zemana, stejně jako vlastní tvorba Zuzany Zemanové.

Záznam celého rozhovoru se Zuzanou Zemanovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio