Zuzana Marie Kostičová

Pokud věříte mayským proroctvím, měli byste už pomalu začít dávat své pozemské záležitosti do pořádku. Právě podle Mayů prý má dojít 21. prosince roku 2012 ke konci světa. Alespoň se to tedy tvrdí. Co by se vlastně toho dne mělo podle starých proroctví stát? Také o tom mluvil Václav Žmolík se svým hostem, jímž tentokrát byla religionistka Zuzana Marie Kostičová.

Mayské prameny, které máme k dispozici, podle všeho pro rok 2012 neočekávaly nic horšího než další ze svých běžných apokalyps u příležitosti konce dalšího velkého cyklu. I tak shrnuje Zuzana Marie Kostičová, odbornice na předkolumbovskou mayskou kulturu, jak je možné stará mayská proroctví interpretovat. Zároveň upřesňuje: „Podobné apokalypsy se měly vždy týkat pouze lokálního celku, nabývaly tak podoby například místní války nebo náletu kobylek.“

Pokud Mayové o konci světa neuvažovali, kde se tedy úvahy o zániku civilizace opírající se právě o jejich věštby a propočty vlastně vzaly? „Podle Mayů by v tomto roce mělo na zem sestoupit neblahé božstvo. Co jeho sestup znamená, však nevíme,“ vysvětluje religionistka. „Určití vědci si však ve svých populárních textech zaspekulovali o konci světa. Právě tyto spekulace, které není obtížné vyvrátit, zakořenily v současné populární kultuře.“

Dokonce ani ti, kteří chybné interpretaci mayských textů jako první uvěřili, zprvu neuvažovali o něčem tak zásadním a radikálním, jako je zánik světa. V centru jejich úvah se v souvislosti s 21. prosincem 2012 nacházely spíše pojmy jako přechod do nového věku lidstva nebo transformace vědomí. „Tyto úvahy měly přitom spíše pozitivní náboj. Počítaly totiž s tím, že naše společnost bude na konci roku 2012 schopna vyřešit některé ze svých problémů, ať už jde například o ty sociální, nebo ekologické,“ upřesňuje odbornice.

Jakými vlastně byli Mayové matematiky a hvězdáři? A co všechno o nich ještě nevíme? Také na tyto otázky Marie Zuzana Kostičová moderátorovi Václavu Žmolíkovi odpověděla.

Záznam celého rozhovoru se Zuzanou Marií Kostičovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio