Ztráta nebo krádež bankovní karty

2. září 2005
Vaše téma

Mobilní telefon, internet nebo platební karta - to všechno jsou věci, které už patří k běžnému životu a mají nám ušetřit starosti a čas. V případě platebních karet ale můžeme mít těch starostí naopak víc. A to v případě, když takovou kartu ztratíme, nebo ještě hůře, když nám ji někdo ukradne. Takových případů není málo a hlavně my sami to zlodějům často usnadňujeme.

Mít platební kartu je dobrá věc poroto, že nemusíme u sebe nosit hotovost, téměř všude už s ní zaplatíme, v zahraničí se nemusíme strachovat o dostatek cizí měny. Pokud však narazíme na nějakého zloděje, který se k naší kartě dostane, začínají nám pěkné starosti. U nás se příliš nedodržuje zadávání PIN při placení a tak si lapka může bezstarostně nakupovat za vaše úspory. Potvrdila nám to i mluvčí pelhřimovské policie Hana Kotková.

Kotková: Taková situace se stává dost často, jedná se o dvě až tři karty odcizené týdně. Pachatel ve většině případech zjistí PIN, třeba nechaný v peněžence, mobilním telefonu, majitel kartu obyčejně ani nestačí zablokovat. Peníze mohou být vybrány v bankomatu nebo jí je placeno v obchodech.

Pokud o kartu přijdeme, je nejlepší její velice rychlé zablokování. Stojí to několik set a i tisíc korun. Záleží na typu karty i účtu. Většinou je karta blokována ihned na placení přístrojem propojeným s centrálou banky. U typu přístrojů typu "žehlička" se nedá přesně určit čas výběru a blokování platí až od půlnoci. Za takovou dobu můžeme však přijít o dost velké peníze. Také proto banky nabízejí pojištění karty. Pohybuje se ve stovkách korun za rok.

Kotková: Lidé by neměli PIN nechávat v peněženkách v blízkosti platebních karet. Lépe je ho si pamatovat, nikde neuvádět, případně ho mít někde jinde.

Spustit audio

Více z pořadu