Zraněného Neymara litují i Argentinci, kteří také prošli do semifinále MS

6. červenec 2014

Čtvrtfinále odděluje zrno od plev, mohli bychom říct o fotbalovém mistrovství světa, i když vůči úspěchům Kolumbie, Kostariky nebo Belgie by to bylo trochu kruté. Ale právě tyhle sympaticky hrající týmy, které se mezi osmi nejlepšími objevily po dlouhé době nebo poprvé, vyklidily pozice favoritům, i když ti svými výkony nijak neoslnili.

V sobotu to platilo jak o Nizozemsku, které postoupilo přes Kostariku až po penaltách, tak o Argentině.

Zápas Argentinců proti Belgii se v hlavním městě Brasilia zčásti změnil i v manifestací sympatií zlomeným obratlem ze šampionátu vyřazené brazilské hvězdě Neymarovi. Dokonce i Argentinci přinesli transparenty na jeho podporu.

Ale hlavně byli u vytržení z prvního postupu svého týmu do semifinále mistrovství světa po 24 letech, tedy vůbec poprvé v éře po Maradonovi. Nebyl to postup ladným a suverénním krokem, ale projevilo se, že Belgičani hrají tak důležité zápasy ještě výjimečněji.

„Rozhodly zkušenosti argentinského mužstva. A to včetně takových věcí, jako že jim trvalo 30 sekund, než hodí aut, a rozhodčí na to vůbec nereaguje. Ale to je fuk, udělali jsme jednu malou chybu a oni toho využili a trefili postup,“ vyprávěl belgický kouč Mark Wilmots.

„Hodně jsme se tímhle zápasem naučili, měli jsme nejmladší tým ze všech čtvrtfinalistů, takže Belgie má budoucnost - a taky srdce soudě podle toho, kolik jsem v šatně viděl slz. My měli málo šancí a nedali je, ale těší mě, že nás Argentina nepřehrála.“

„Kdybychom hráli jako oni, tak mě za to belgický tisk rozcupuje. Neříkám tím, že nemůže celý turnaj vyhrát, ale až na Messiho není Argentina ničím výjimečný tým,“ rozvášnil se po zápase Mark Wilmots a jeho slova mohou obzvlášť platit, pokud se neuzdraví Angel Di María.

Ten musel brzy střídat a může se stát, že bude Argentině v semifinále chybět podobně jako Brazilcům Neymar proti Němcům, což si Jihoameričané, byť rivalové, vzájemně nepřejí.

Brazilci mají Neymara, Argentinci ale věří v jiného spasitele. Messi se bude divit, až tyhle kostýmy uvidí

„Pro všechny, co hrajeme fotbal a téhle hře fandíme, je to smutné, co se stalo Neymarovi. I pro nás je Di María nesmírně důležitý, ale nebude to tak zlé. Zato Neymar - mám rád velké hráče, takže když mužstvo ztratí fotbalistu, jako je on, je to k pláči,“ vyprávěl argentinský trenér Alejandro Sabella.

„Rozumím hořkosti, kterou on i Brazilci prožívají. Máte své sny, dlouho kvůli nim pracujete a pak se stane tohle. Posílám mu vřelé objetí.“

Sabella si může oddychnout, že jemu se podobná nepříjemnost vyhnula. Zraněný Di María sice patří k nejdůležitějším postavám argentinského mužstva, ale ta, na které je závislé podobně jako Brazilci na Neymarovi, zůstává zatím zdravá a proti Nizozemsku to bude zase Messi, kolem kterého se bude všechno točit.

autoři: jkb , mch
Spustit audio