Žraloci, potopené vraky i pózující modelky... Václav Krpelík přibližuje podvodní fotografování

14. srpen 2016

Bez dýchacího přístroje zvířata pod vodou neruší, je lehčí a dokáže s nimi držet tempo, nemusí dělat dekompresní zastávky a také nepotřebuje žádné potápěčské základny. Takhle se potápí podvodní fotograf Václav Krpelík. „Můžu si sbalit nádobíčko a vydat se pěšky na nějakou z lokalit a nerušeně se potápět,“ vysvětluje.

Při potápění je důležité zůstat v klidu a nevylekat se, když se třeba vedle něj objeví žralok obrovský. I takovou zkušenost má za sebou, když na žraloka čekal na focení na otevřeném moři.

„Nabral mne do tlamy, ležel jsem na hladině a zrovna jsem si prohlížel fotografie,“ vzpomíná. Díky tomu, že byl u hladiny, tak si mohl dovolit se vylekat. Jiná situace ale je, když je ve větší hloubce.

Čtěte také

Například v Rudém moři se potápěli v noci s malými baterkami k nádhernému vraku z druhé světové války. „Když jsem proplouval chodbičkami, tak jsem musel zůstat úplně klidný,“ podotýká s tím, že největším problémem pro freedivera je dezorientace.


Pohybuji se většinou kolem 30 metrů hloubky, časy ponorů se pohybují kolem nějakých dvou, tří až čtyř minut podle toho, jak moc se pohybuji a spaluji kyslíku.

Pod vodou fotí i pózující modelky, pokud se ale umí potápět – ideální model pod vodou totiž není nějaká dobře vypadající modelka, ale zkušený freediver. „Pak spolupráce funguje parádně, a lezou z toho snímky, které potřebuji,“ vysvětluje.

Nyní se opět chystá do Egypta, kde bude fotografovat obrovský vrak lodi Salem Express – loď, na které údajně zahynulo až tisíc lidí. „Říká se, že v útrobách vraku jsou ještě mrtvoly, protože se je nepodařilo dostat na hladinu,“ dodává.

A co se týče zvířat, tak jeho největším snem je nafotit tygřího žraloka, což se mu ještě nepodařilo. Má také spadeno na žraloka dlouhoploutvého, který je podle něj nebezpečný více, než si většina lidí myslí. „Během druhé světové války zabil stovky až tisíce lidí v případě ztroskotaných lidí a letadel,“ upozorňuje.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio