Způsob financování vysokoškolských kolejí

26. říjen 2005
Vaše téma

Ministerstvo školství nerozděluje dotace na koleje mezi vysoké školy, jak tomu bylo v předešlých letech, ale peníze dá studentům přímo na ruku. Tvrdí, že nový model je spravedlivější, protože na příspěvek dosáhne více studentů. Dotaci využívali jenom ti, kteří získali lůžko na koleji, zatímco ostatní si pak museli zaplatit bydlení ze své vlastní kapsy.

Namísto 70 tisíc studentů tak příspěvek na bydlení dostane 110 tisíc vysokoškoláků, kteří ho pak mohou použít na uhrazení lůžka na koleji nebo si zaplatit pronájem v soukromí. Nový systém má své zastánce i odpůrce, jak dokládá naše anketa.

Host: Řekl bych, že jak to bylo předtím, to fungovalo. Nemělo to nějakou větší vadu, takže proč to nenechali tak? Mohlo to být jak to bylo.

Projev občana: Mně to přijde trošku nespravedlivý.

Projev občana: Myslím si, že by si to zasloužili spíš ti studenti, kteří to opravdu potřebujou.

Projev občana: Když někdo si nemohl tu kolej dovolit předtím a teď se zajímá o tu částku, která mu nebude ani vyplacena na tom novém stipendiu, tak co má potom dělat?

Projev občana: My jsme počítali s tím, že to bude pro český studenty, že se tím budou dotovat čeští studenti a co jsem se tak dočetla, tak to vypadá, že vlastně i třeba Slováci a ostatní studenti dostanou dotaci.

Michaela Vetešková: Studenti dostanou ve škole stipendium zpětně a to proto, že mnoho studentů během akademického roku se studiem skončí a kdyby se stipendium vyplácelo dopředu, odnesli by si například příspěvek na tři měsíce, který by pak už náležel někomu jinému. Každá škola dostala prostor na určení interních podmínek na přidělení stipendia na bydlení. Rozhoduje vzdálenost od místa trvalého bydliště. Jestli je student občanem českého státu nebo příslušníkem jiného evropského prostoru a jestli student nepřetahuje stanovenou dobu studia. Hlavním kritériem je skutečnost, že student navštěvuje svou první vysokou školu. Dalším důvodem změny financování je snaha zamezit černému obchodu s kolejemi. Dřív studenti, kteří koleje dostali a ve skutečnosti je nepotřebovali, přenechali své místo za peníze jiným lidem, kteří často ani nestudovali.

Projev občana: Je možné, že to takhle bude, ale neřekl bych, že by v tom byl nějaký zásadní rozdíl.

Projev občana: Já si myslím, že se to nezmění. Nepočítám, že by byl úbytek nebo nárůst. Podle mne to zůstane prostě takový jaký to je. To není o tomto systému. To je vo tom, jak probíhají kontroly na kolejích.

Michaela Vetešková: Systém se musí nejdříve uplatnit a je třeba poznat, jak se v něm budou jednotlivé vysoké školy chovat. Myslí si námi oslovení odborníci.

Říká Michaela Vetešková. Toto téma vysokoškolského bydlení u vás vzbudilo docela zájem. Posílali jste nám různé otázky, takže my se teď po telefonu obrátíme na mluvčí studentské komory Rady vysokých škol Karolínu Kučerovou. Dobré odpoledne. Pan Kalina z Brna se ptá, jestli koleje budou pronajímat své prostory soukromým firmám? Co o tom víte?

Karolína Kučerová: Já si dovedu představit, že by se mohly kolejní prostory, pokud by byly nevytížené, pronajímat. Ale jednak se neobávám, že by takováto situace masově nastala v důsledku zavedení změny systému podpory studentů při bydlení a jednak si myslím, že i kdyby se o něčem takovém uvažovalo, tak takové kroky schvaluje akademický senát vysoké školy a tam jsou studenti zastoupeni. Takže mají možnost si pohlídat, aby k takovému kroku nedošlo.

Pan Coufal z České Třebové nám napsal. Není tak úplně pravda, co se tvrdí v zákoně. Můj syn byl přijat jak do Prahy, tak do Brna. Vybral si Brno. Teď je toto důvod k tomu, aby nedostal stipendium. Prý studoval na jiné škole, i když na ní nikdy nenastoupil. Co o tom soudíte?

Karolína Kučerová: Pokud ten student přišel k zápisu, tak je pravděpodobné, že tu dotaci opravdu nedostane, protože byl po nějakou dobu studentem. My si myslíme ale, že toto je věc, která je poněkud pod rozlišovací schopnost toho systému a spíš je to problém toho, jakým způsobem jsou načasovány zápisy na jednotlivých vysokých školách. Pokud prostě ta vysoká škola zapisuje studenty v době, kdy ještě zdaleka nemají výsledky přijímacího řízení z jiných škol, tak se tomuto nedá zabránit. Ale jako je to problém toho, že prostě student se jistil pro případ, že by se nedostal tam, kam opravdu chce. Stálo ho to opravdu tuto podporu. Ale on je vlastně k tomu určitému datu veden jako student jiné školy.

Děkuju za odpověď a ještě třetí připomínka, jestli můžu? Od posluchačů k dnešnímu Vašemu tématu. Mnoho studentů má staré i invalidní rodiče a bez stipendia na ubytování by si školy nemohli vůbec dovolit.

Karolína Kučerová: Tak jednak právě dnes schválila Poslanecká sněmovna pro nejpotřebnější studenty sociální stipendia.

Mluvili jsme o tom. Uvažuje se o 1600 měsíčně, pokud ten zákon ještě schválí Senát a podepíše prezident.

Karolína Kučerová: Tak, ale i dnes vlastně měli studenti, kteří se ocitli v nějaké nepříjemné sociální situaci možnost požádat svou školu o sociální stipendium. Většina vysokých škol to má ve svých vnitřních předpisech, že prostě je možné ve výjimečných případech odůvodněných stipendium v nějaké nárazové výši poskytnout. Takže my si myslíme, že toto je záležitost, kterou lépe posoudí ty školy, které toho studenta opravdu vidí a mají s ním blízký kontakt.

Děkujeme za odpovědi. To byla mluvčí studentské komory Rady vysokých škol Karolína Kučerová. Hezký den a na slyšenou. Jen tak mimochodem, Karolíno, vy bydlíte na koleji?

Karolína Kučerová: Ne, ne a ani jsem nikdy nebydlela.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ela
Spustit audio

Více z pořadu