Zprávy o šesté 7. prosince 2012

7. prosinec 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Sněmovna zpřísnila podmínky pro spotřebitelské úvěry, mají víc chránit klienty

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Nepoctivým úvěrovým společnostem už by neměly procházet některé nekalé praktiky. Sněmovnou prošla novela o spotřebitelských úvěrech.

Květa MORAVCOVÁ:
Paní Johana podepsala bianko směnku pro případ, že nesplatí 20tisícovou půjčku. I když dluh splatila, firma směnku prodala a její nový držitel chtěl po klientce pětinásobek půjčky.

paní Johana:
Směnku jsem podepsala úplně nevyplněnou, nebyla tam ani částka, ani vlastně datum, kdy bych jí měla splatit.

Květa MORAVCOVÁ:
To už by se s novelou o spotřebitelském úvěru stát nemělo. Kromě zákazu používání směnek norma třeba umožňuje odstoupit od smlouvy do 14 dnů bez sankce. Podle Vladislava Böhma, který musel s půjčováním peněz přestat, protože mu dlužníci nevraceli peníze, by se ale novela hodila spíše do doby socialismu.

Vladislav BÖHM:
Stát by měl podporovat to, aby každý byl maximálně vzdělaný a nikoliv členem tupého stáda, kde politici tím stádem vládnou.

Květa MORAVCOVÁ:
Porušení novely může poskytovatel spotřebitelských úvěrů přijít až na 20 milionů korun. Květa Moravcová, Radiožurnál.

Masti, oleje i tabletky z konopí by mohly legálně používat i pacienti v Česku

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Masti, oleje i tabletky z konopí by mohly legálně používat i pacienti v Česku. Podpořili to poslanci. Léky s obsahem THC nebudou hradit zdravotní pojišťovny a budou jen na elektronický předpis.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Ani legalizace užívání drog ani možnost pěstovat si k léčebným účelům marihuanu doma, k ničemu z toho podle autorů novely povolení léčby konopím nepovede. Podle poslance Pavla Béma není konopí v léčba novinka. Chybí mu ale zatím ta nejdůležitější látka.

Pavel BÉM, poslanec /ODS/:
Už dnes máme konopné masti, které jsou bohaté na desítky éterických olejů, silic, ale i alkaloidů, ale to jediné, co neobsahují, tetrahydrokanabinol, což je jedna z nejúčinnějších látek v léčebném konopí.

Věra MASOPUSTOVÁ:
S uvolněním léčby konopím souhlasili poslanci napříč politickým spektrem. Našli se ale i výjimky, například poslanec za ČSSD Vítězslav Jandák.

Vítězslav JANDÁK, poslanec /ČSSD/:
To začneme marihuano a pak řekneme, že vlastně na koksu je taky něco lidského a dobrého. A povolíme kokain.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Předloha teď míří do Senátu. Věra Masopustová, Radiožurnál.

V Česku se začíná lyžovat

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V Česku se začíná lyžovat. O víkendu zahájí sezónu desítky skiareálů, včetně největšího tuzemského střediska Špindlerova Mlýna v Krkonoších. Dost sněhu je i na běžky. První nedočkaví lyžaři už dnes vyrazili i do Branné na Šumpersku. Po šesti dnech vytrvalého zasněžování tam spustili první vlek v Jeseníkách. Na svahu leží až půl metru, převážně technického sněhu.

Andrea ŠVUBOVÁ:
Na první jízdu dorazilo přes 100 nedočkavých sportovců, i když byl povrch sjezdovky tvrdší, lyžování si pochvalovali.

osoba:
Musím přiznat, že kopec je krásný, krásné počasí, je trochu zima, ale je to super.

Andrea ŠVUBOVÁ:
Majitel areálu Rostislav Procházka zahájil provoz záměrně ve všední den. Před víkendem chtěl vychytat všechny nedostatky.

Rostislav PROCHÁZKA, majitel areálu:
Protože na víkend tu máme asi 4 nebo 5 kurzů hlášených, takže chceme to mít připravený, aby nás nepřekvapila třeba nějaká porucha.

Andrea ŠVUBOVÁ:
Zítra se bude lyžovat i v Dolní Moravě. Částečný provoz hlásí také Kouty nad Desnou, anebo Ramzová. Pro Radiožurnál Andrea Švubová, Jeseníky.

O víkendu Česko zasáhnou silné mrazy

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
O víkendu Česko zasáhnou silné mrazy. V noci může být místy až minus 17 stupňů. Na horách ještě chladněji. Měli by se na to připravit právě i lyžaři, aby předešli omrzlinám.

Silné sněžení zasáhlo západ Evropy

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Silné sněžení zasáhlo západ Evropy. Přineslo kalamitu na silnicích i na letištích. Mnoho spojů má zpoždění nebo je letecké společnosti rovnou zrušily. Zřejmě nejhorší je to v Bruselu a Amsterodamu, odkud neodstartovala více než stovka spojů. A z předměstí Paříže se teď hlásí náš zpravodaj Jan Šmíd. Honzo, jak sníh ochromil pařížskou dopravu?

Jan ŠMÍD:
Velice výrazně. Já jsem teď u bulváru /nesrozumitelné/, což je okruh kolem města a tady auta doslova stojí, takže je to opravdu jedno velké parkoviště. Sníh napadl, několik centimetrů napadlo dnes v Paříži, což je velmi neobvyklé a ochromilo to dopravu. Ovšem problémem v příštích hodinách tady bude silný vítr, který je na severu Francie, připravil elektrické energie 5 tisíc domácností a také, co je neobvyklé, je velmi nízká teplota na jihu Francie, například v Marseille, je 6 stupňů, a to je pro tuto část Francie pro tento region velmi neobvyklé. Jan Šmíd, Český rozhlas, Francie.

Sociální karty na vyplácení dávek poslouží hlavně jako identifikační průkazky

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Sociální karty na vyplácení dávek poslouží hlavně jako identifikační průkazky. Dál bude možné dostávat peníze složenkou. Stát už navíc nepočítá s tím, že by se v budoucnu přes sKarty vyplácely důchody.

Petra BENEŠOVÁ:
Placení a výběr peněz z bankomatů České spořitelny sKartou bude nadále dobrovolné. Podle premiéra Petra Nečase z ODS ale budou platit některé výjimky.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Povinná platební funkce sKarty bude určena pouze pro příjemce dávek pomoci v hmotné nouzi, u nichž existuje podezření, že zneužívají těchto dávek na jiné účely, například gamblerství.

Petra BENEŠOVÁ:
Lidé mohou i nadále využívat složenky, ale bude se za ně platit. Ne ale ve všech případech dodává ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová z TOP 09.

Ludmila MÜLLEROVÁ, ministryně práce a sociálních věcí /TOP 09/:
Sociálně nejslabší lidé, tedy ti, kterým posílá stát dávky v hmotné nouzi, nebudou muset platit za žádnou službu, ať už si vyberou cestu jakoukoliv.

Petra BENEŠOVÁ:
Změny mají být hotové nejpozději do května příštího roku. Projekt sKaret kritizuje ombudsman a také levice, která ho chce zrušit. Petra Benešová, Radiožurnál.

Resorty obrany a dopravy zůstávají bez ministrů

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Resorty obrany a dopravy zůstávají bez ministrů. Koaliční lídři se ještě nedomluvili, kdo křesla obsadí. Jako o nové ministryně obrany se mluví o vicepremiérce Karolíně Peake. Její strana LIDEM by pak měla ODS přenechat dopravu pod podmínkou, že se sloučí s resortem průmyslu. Prezident Václav Klaus vládní rošády kritizoval.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Podle prezidenta častá odměna ministrů nepřispívá ke stabilitě vlády. Hlava státu také zpochybnila Karolínu Peake jako adeptku na ministryni obrany. Klaus si prý nedokáže představit, že by se z ní přes noc stala odbornice na armádu.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
A že vůbec vojáci, státní mužové přijmou takovou dívenku v roli ministryně obrany.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Peake kritiku Klause odmítá.

Karolína PEAKE, vicepremiérka /LIDEM/:
Je celkem typické, že ministerstvo vede zkrátka politik a ne vždy odborník na danou oblast.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Premiér Petr Nečas chce nové ministry vybrat příští týden.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Chtěl bych, aby kolem konce první dekády měsíce prosince byly všechny personální záležitosti vlády vyřízeny.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Koaliční lídři řeší kromě jmen nových ministrů i slučování dalších resortů. Ve hře je například varianta, že by životní prostředí a zemědělství přešly pod jeden super úřad, s tím ale nesouhlasí TOP 09. Martina Spěváčková, Radiožurnál.

Podnikatelé ani tři týdny před koncem roku nemají jasno, jak vysoké DPH od ledna státu odvedou

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Podnikatelé ani tři týdny před koncem roku nemají jasno, jak vysokou daň z přidané hodnoty od ledna státu odvedou. Příslušný zákon je po senátním vetu znovu ve sněmovně. Prezident Václav Klaus by ho měl k podpisu dostat před Vánocemi. Jestli vyslyší přání premiéra Petra Nečase a normu podepíše, aby mohla začít platit od nového roku, potvrdit odmítl.

Martin DRTINA:
Klaus je sice dlouhodobě proti zvyšování daní, změny pravidel na poslední chvíli ale jako překážku nevidí.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Tohle není ten největší problém těch podnikatelů, to, že to dneska není, není to klíčové. Klíčové je, aby ty daně byly takové, aby měly sílu je splácet.

Martin DRTINA:
Pokud by využil celou lhůtu, kterou mu zákon dává, rozhodlo by se o daňovém balíčku až 3. ledna, tedy v době, kdy podle představy vlády měl už dávno platit. Naproti jasné ne Klaus řekl doplňku Lisabonské smlouvy. Takzvaný euroval označil za zrůdný a nesmyslný a podepsat ho nemíní. Záchranný fond eurozóny ale bude fungovat i bez Klausova podpisu. Martin Drtina, Radiožurnál.

Tisíce lidí znovu demonstrují v Káhiře před prezidentským palácem

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Tisíce lidí znovu demonstrují v Káhiře před prezidentským palácem. Projev prezidenta Muhammada Mursího opozici neuspokojil. Demonstranti i opoziční strany dál požadují zrušení autoritářského dekretu a odklad referenda o sporné ústavě. Nepokoje už se z Káhiry rozšířily do mnoha dalších egyptských měst. Přímo v epicentru protestů na káhirském náměstí Tahrír je teď náš spolupracovník Štěpán Macháček.

Štěpán MACHÁČEK:
Ano, demonstruje se i tady na náměstí Tahrír v centru Káhiry, kde právě stojím. Před chvílí skončili řečníci své projevy na tribuně a začaly tady hrát vlastenecké písně. Situace je tu poklidná a k žádným střetům tady zatím nedochází. Informace o násilnostech ale přicházejí z provincií. Například ve městě /nesrozumitelné/ se rozpoutalo násilí mezi příznivci a odpůrci prezidenta Mursího, a to, když část demonstrantů začala demolovat místní sídlo Muslimského bratrstva. Ovšem nespokojenci částečně vypálili i hlavní budovu bratrstva, přímo tady v Káhiře. Prezident Mursí ve včerejším projevu nabídl dialog s opozicí. Opoziční politici ho ale odmítají, dokud prezident nezruší svůj dekret. Očekává se proto další pokračování protestů. Pro Radiožurnál z Káhiry Štěpán Macháček.

Palestinci slaví 25. výročí založení hnutí Hamas

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Palestinci slaví 25. výročí založení hnutí Hamas. Oslavám v pásmu Gazy islamisté přizvali i činitele konkurenčního Fatahu, který vládne v palestinské autonomii na západním břehu. Znovu se proto mluví o možnosti usmíření mezi oběma křídly palestinské politiky. Do Gazy navíc exilu osobně přijel i Chálid Mišal, politický vůdce Hamasu.

Břetislav TUREČEK:
Chálid Mišal byl v Palestině naposledy jako dítě. Do roku 67, kdy spolu s tisíci dalších uprchlíků odešel do ciziny po obsazení Západním břehu Izraelem. Jeho příjezd do Gazy je teď součástí oslav nejen čtvrtstoletí Hamasu, ale i nedávného konfliktu s Izraelem. Příměří zaručuje, že se Mišal v Gaze nestane terčem izraelského atentátu, tak jako se ho Izraelci pokusili zavraždit před 15 lety v Jordánsku. Mišal donedávna říkal, že chce z čela islamistického hnutí odejít. Teď se spekuluje, že by mohl být příštím palestinským prezidentem. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Jeruzalém.

Hygienici začali zadarmo kontrolovat lahve alkoholu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Už přes 400 vzorků tvrdého alkoholu převzaly hygienické stanice od lidí k bezplatnému testu na metanol. Nejvíc jich bylo v Moravskoslezském kraji, který vlna otrav metanolem zasáhla nejvíc. O bezplatné kontrole je velký zájem i přímo v Ostravě. Své domácí zásoby už tam donesly desítky lidí. Většinou chtějí prověřit několik lahví. A v několika případech hygienici přišli i na podezřelé vzorky, potvrzuje Roman Letošník z hygienické stanice.

Roman LETOŠNÍK, hygienická stanice:
Lidé sem skutečně nosí lahve různého původu, ať už minimálně značné nebo už jsem tu viděl i několik lahví, které byly přímo uvedeny na stránkách ministerstva zdravotnictví jako lahve, ve kterých byl nalezen metanol, takže to jsou jednoznačně případy, kdy ten odběr provádíme.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Bezplatné testování vyhlásil hlavní hygienik ve čtvrtek. Hygienické stanice vzorky přijímají od dnešního rána. Před Vánocemi se také zpřísnily kontroly prodávaného alkoholu.

autor: tet
Spustit audio