Zprávy o šesté 6. srpna 2011

6. srpen 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Přehled zpráv

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Svět zasáhly obavy, USA poprvé v historii přišly o špičkový úvěrový rating. Policie na Šumavě zadržela 5 ekologických aktivistů. Vlakové neštěstí ve Studénce má ode dneška památník. Na místo se sjely desítky lidí. A počasí neděle bude oblačná až zatažená s přeháňkami, teploty kolem 25 stupňů. U zpráv vás vítá Jana Uttendorfská.

redaktor:
Radiožurnál Zprávy o šesté, to podstatné v 10 minutách.

USA poprvé v historii přišly o špičkový úvěrový rating

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Spojené státy už nepatří do elitní skupiny zemí, které se pyšní nejvyšším úvěrovým ratingem. O trojité A připravila největší světovou ekonomiku agentura Standard & Poor´s. Jde o reakci na konkrétní podobu dohody o zvýšení amerického dluhového stropu. Snížení ratingu vyvolalo za oceánem bouřlivé reakce. Vysoký představitel Obamovy administrativy označil pro televizi CNN přístup ratingové agentury za úplně zcestný. Republikánský aspirant na prezidentskou nominaci Mitt Romney považuje snížení hodnocení za znepokojivý indikátor propadu země za prezidenta Baracka Obamy. Jeho stranický kolega Jim DeMint vyzval šéfa Bílého domu, aby okamžitě odvolal ministra financí Geithnera. Krok agentury Standard & Poor´s vyvolal obavy po celém světě. Jestli to bude mít následky pro eurozónu, řekl Radiožurnálu ekonom společnosti Partners Pavel Kohout.

Pavel KOHOUT, ekonom společnosti Partners:
Eurozóna má svůj vlastní problém, a to je předluženost řady států a jestli nějaká agentura hodnotí to, nebo ono, tak ano, samozřejmě má to nějaký dopad, ale agentury nikdy nezpůsobují finanční krize, ty finanční krize jsou způsobeny tím, že opravdu je nějaký nepořádek, a pokud bych chtěl ratingovým agenturám něco vytknout, tak by to bylo to, co dělaly před několika lety před vypuknutím finanční krize, že nebyly včas schopny poznat, v jaké špatné situaci je Řecko a v jaké špatné situaci je Španělsko, Itálie a tak podobně.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Ostrá kritika přichází z Číny. Peking vyzval Spojené státy k rychlému řešení problémů s dluhy a zpochybnil dolar jako rezervní měnu. Peking, který je největším bankéřem Spojených států, tak očividně ztrácí v americkou vládu důvěru.

Kateřina PROCHÁZKOVÁ, Čína:
Čínská agentura Dagong Global Credit Rating se odvážila zatím jako jediná snížit úvěrový rating Spojených států ze stupně A+ na A. To ukazuje pokles důvěry ve schopnosti Washingtonu splácet dluhy. Peking také naznačil, že by nad americkým dolarem měl být zaveden mezinárodní dohled, anebo by se namísto něj měla upřednostnit stabilní rezervní měna. Další zhoršování amerického ratingu by podle Číny mohlo totiž opět narušit světovou ekonomiku. Obavy Číňanů mají své opodstatnění. Peking totiž vlastní zhruba 3,2 bilionu dolarů v zahraničních rezervách, z toho téměř třetinu v dluhopisech americké vlády. Kateřina Procházková, Český rozhlas, Čína.

Situace na Šumavě

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
5 desítek aktivistů proti 40 dřevorubcům, tak vypadal dnešní den v lokalitě Na Ztraceném na Šumavě. Lesní dělníci pokračují v kácení a loupání kůry smrků napadených kůrovcem. V práci se jim ale pokouší bránit ekologičtí aktivisté. Co se na místě právě teď děje, to už je otázka pro reportéra Jana Kopřivu.

Jan KOPŘIVA, Ptačí nádrž na Modravsku:
Tak já mohu říci, že po většinu dneška byl v lesích okolo Modravy relativní klid. V odpoledních hodinách se ale ekologové snažili aktivněji bránit dřevorubcům v kácení stromů a výsledkem bylo 5 zadržených Čechů. Policie také zkontrolovala řadu z dvacítky Němců, kteří dnes přijeli podpořit své české kolegy. V tuto chvíli už blokáda skončila. Aktivisté nakonec sami opustili tu zakázanou zónu, ve které se kácí a rozhodli se tak prý proto, že situace přestávala být kvůli padajícím stromům bezpečná. Aktivisté se na místo vrátí opět zítra. Od Ptačí nádrže na Modravsku Jan Kopřiva.

Oběti tragického vlakového neštěstí ve Studénce mají u místa nehody pomník

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Oběti tragického vlakového neštěstí ve Studénce mají ode dneška přímo u místa nehody památník. Desetitunová plastika nese jména všech osmi cestujících, kteří při srážce rychlíku se spadlou mostní konstrukcí přišli o život.

matka oběti:
Jsem tady se smíšenými pocity. Těší mě, že nikdo nezapomněl na mé dítě. Na druhou stranu se ptám, proč ona tady leží.

Andrea ČÁNOVÁ:
Slzy po tvářích stékají polské ženě, která při nehodě přišla o svou dcerku Lidii. Většina z pozůstalých mluví o soudním procesu, ve kterém se desítka obžalovaných zodpovídá za celou sérii zanedbání. Cestujícím a pozůstalým vadí, že ještě neslyšeli žádnou omluvu.

Naděžda TOMČÍKOVÁ, zdravotní sestra:
Je to nehoráznost, nehoráznost, co se stalo, jak ..., ten trest přece musí nějaký přijít.

Andrea ČÁNOVÁ:
Řekla při odhalování památníku Naděžda Tomčíková. Zdravotní sestra, která při neštěstí pomáhala zraněným. Pro Radiožurnál Andrea Čánová, Studénka.

Ředitel valdické věznice odstoupil

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Ředitel věznice ve Valdicích na Jičínsku Karel Kocourek po 15 letech skončil ve funkci. Důvodem je zřejmě nedávná aféra s pronášením drog. Vedením valdického zařízení byl až do skončení konkurzu pověřen bývalý zástupce ředitele ve věznici Mírov Jiří Mach.

Ota NEHASIL, Hradec Králové:
Dnes už bývalý ředitel Karel Kocourek odešel sám, důvod odchodu neuvedl. Dozorce, kteří se měli podílet přímo na distribuci drog a dalšího zboží do věznice, stíhá policie. Drogovou aféru teď přímo ve věznici vyšetřují nejen policisté, ale také lidé z ministerstva spravedlnosti a Vězeňské služby České republiky. První výsledky vyšetřování se dozvíme v průběhu příštího týdne. Pro Radiožurnál Ota Nehasil, Hradec Králové.

Česko místy znovu potrápí silné bouřky a přívalový déšť

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Česko místy znovu potrápí silné bouřky a přívalový déšť. Výstraha meteorologů pro celé Čechy a kraj Vysočina platí do dnešní třiadvacáté hodiny. Poté bouřky vystřídá vydatný déšť. Na Moravě se silné bouře a přívalové srážky očekávají až zítra po poledni. Studená fronta navíc podle meteorologa Dušana Čičmana přinese citelné ochlazení.

Dušan ČIČMAN, meteorolog:
V pondělí by ty teploty dosahovaly kolem 17 až 20 stupňů Celsia maximální teploty, ale úterý, středa, čtvrtek by se pohybovaly jenom kolem 16 až 18 stupňů Celsia.

Pozvánka k poslechu pořadu Zprávy o šesté

redaktorka:
Nenechte si ujít nejdůležitější události dne.

redaktor:
Poslouchejte Zprávy o šesté.

redaktorka:
Zprávy o šesté.

redaktor:
To podstatné v 10 minutách.

redaktorka:
Každý den v osmnáct hodin.

redaktor:
Na Radiožurnálu.

Izraelci chystají další protesty proti tíživé sociální situaci

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Izrael večer čekají zatím největší protesty proti sociální politice vlády. Slibují to alespoň organizátoři hnutí, které se už čtvrtý týden rozrůstá po celé zemi. Minulou sobotu demonstrovalo asi 150 tisíc lidí. Dnes se v ulicích očekávají další skupiny nespokojených Izraelců. Asi nejzajímavější bude účast manželek policistů a příslušníků vězeňské stráže.

Břetislav TUREČEK, Jeruzalém:
Ti totiž demonstrovat nemohou, a tak si na jejich údajně špatné platy chtějí veřejně stěžovat jejich ženy. Jádro protestů tvoří mladí Izraelci nespokojení s cenami bydlení. Přibyli k nim už ale také organizovaní rodiče, kterým se nelíbí rostoucí ceny jeslí a školek, zdravotníci, ale i třeba učitelé. Vláda varuje, že nebude populisticky ustupovat přehnaným nárokům. Splnit všechny požadavky zmiňované v ulicích by prý znamenalo stovky miliard korun ze státní kasy. Taková politika podle zdejší pravicové vlády vede k současným problémům předlužených evropských států. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Jeruzalém.

Havárie vrtulníku NATO v Afghánistánu: 38 mrtvých

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Při pádu vrtulníku Severoatlantické aliance v Afghánistánu zahynulo 31 příslušníků amerických zvláštních sil a 7 afghánských vojáků. K odpovědnosti za zřícení stroje v provincii Wardak se přihlásilo povstalecké hnutí Taliban, které podle různých zdrojů na stroj vypálilo raketu. NATO ani USA se zatím k okolnostem pádu vrtulníku nevyjádřily. Jde o největší počet mrtvých vojáků koaličních sil při jediném incidentu v Afghánistánu během téměř desetiletého ozbrojeného konfliktu.

Po 10 dnech večer skončí dvaadvacáté skautské Jamboree ve Švédsku

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Po 10 dnech večer skončí dvaadvacáté skautské Jamboree ve Švédsku. Na setkání přijelo skoro 40 tisíc skautů z celého světa. Společný program zahrnoval jak společné vzdělávací programy a workshopy, tak také hry nebo společné vaření. Českou republiku ve Švédsku prezentovalo 280 skautek a skautů. Byla mezi nimi i Monika Lásková, která si podle svých slov odnáší zážitky na celý život.

Monika LÁSKOVÁ, česká skautka:
Mně se tady líbilo strašně moc, viděla jsem tady spoustu úplně pro mě zvláštních kultur, poznala jsem spoustu lidí, kteří to mají ve skautu a i v životě úplně jinak, než to mám já, teďka už vím, jak to chodí u skautů ve Trinidadu a že Američani to mají taky úplně jinak. A už vím, co se jí v Číně a co se jí v Mexiku. Už jsem prostě úplně teďka o tisíc let chytřejší, než jsem byla před Jamboree.

autor: jut
Spustit audio