Zprávy o šesté 5. září 2010

5. září 2010
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Přehled zpráv

Jana GULDA, moderátorka:
V Libereckém kraji dnes končí stav nebezpečí. Do týdne musí sečíst všechny škody. Ministr vnitra Radek John žádá odvolání nejvyšší státní zástupkyně Vesecké. Španělská separatistická organizace ETA vyhlásila příměří. Vláda chce ale konečné složené zbraní. V noci se ochladí až ke 3 stupňům Celsia. Pondělí bude slunečné s teplotami do 18 stupňů. Zprávy o šesté a Jana Gulda.

Stav nebezpečí na Liberecku dneškem končí

Jana GULDA, moderátorka:
V Libereckém kraji dnes skončí stav nebezpečí. Hejtman Stanislav Eichler ho před čtyřmi týdny vyhlásil kvůli bleskovým záplavám. Dnes objížděl nejpostiženější obce kraje, aby zjistil, jaký je jejich současný stav. Navštívil Višňovou, Raspenavu, Frýdlant, Heřmanice, Chrastavu a další.

Stanislav EICHLER, hejtman Libereckého kraje /ČSSD/:
Ten stav nebezpečí v Libereckém kraji samozřejmě umožňoval daleko rychlejší likvidaci následků než za stavu normálního. Příjemně mě překvapilo především úsilí lidí při obnově té krajiny a měst a obcí. V těch městech a obcích se stále intenzivně pracuje a je to přesto, že už je měsíc po přívalových deštích.

Veronika NĚMCOVÁ:
Říká hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler. Starostové a místostarostové obcí hovořili s hejtmanem o aktuálních problémech, které je v obci třeba řešit. Starosta Chrastavy Michael Canov poví, s čím by obec v tuto chvíli potřebovala pomoci nejvíce.

Michael CANOV, starosta Chrastavy:
Pro nás je stěžejní, aby se začala opravovat zeď u řeky Jeřice, protože kromě toho, že to vypadá hrozně, pořád jako po bombardování, tak jsou tam navazující komunikace, které se nedají postavit, pokud ta zeď nebude postavena a pokud nebude zase komunikace, tak tam nemůže být řádná doprava, i třeba cesta dětí do školy.

Veronika NĚMCOVÁ:
Poslední dny v Libereckém kraji vydatně pršelo a zima zde obvykle začíná brzy. Starostové zatopených obcí mají obavy, jestli domy stihnou včas vyschnout, než přijdou první mrazy. Pro Radiožurnál Veronika Němcová, Liberecko.

Ministr vnitra navrhl odvolání Renáty Vesecké

Jana GULDA, moderátorka:
Věci veřejné požadují odvolání nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké. Ve funkci by měla skončit ještě před podzimními volbami. Nahradit ji má Pavel Zeman z Nejvyššího státního zastupitelství.

Tomáš MEDEK:
Podle předsedy Věcí veřejných a ministra vnitra Radka Johna brzdí Renáta Vesecká vyšetřování sporných zakázek. Jako příklad uvedl kauzu Opencard, kterou prý policisté mohli vyšetřovat už o půl roku dřív, ale státní zastupitelství to nedovolilo. Situace v policii, ani justici se podle Johna nezlepší, pokud Vesecká zůstane ve své funkci.

Radek JOHN, předseda strany /VV/, ministr vnitra:
Ve chvíli, kdy jsme začali připravovat strategii boje proti korupci a mluvili jsme, nebo já jsem mluvil s desítkami elitních policistů, a všichni říkali: "Dobře, my to uděláme. A kdo bude vrchní státní zástupce?" A když jsme řekli, zůstává Vesecká, všichni řekli, zapomeňte na reformu.

Tomáš MEDEK:
Renáta Vesecká v televizi Prima řekla, že nechce o svém případném odvolání spekulovat.

Renáta VESECKÁ, nejvyšší státní zástupkyně /ukázka/:
Stabilně se hovoří o nějakých krocích a myslím, že se o nich hovoří takřka 5 let. Musím říct, že to není ani moje věc, ani moje odpovědnost, takže ke jménům eventuálních nástupců samozřejmě nemohu uvádět nic.

Tomáš MEDEK:
Veseckou ve funkci podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila nahradí Pavel Zeman z Nejvyššího státního zastupitelství.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti /ODS/:
Je to člověk, který je velmi vzdělaný, člověk, který má zkušenosti a není spojen přímo s některými kauzami v Čechách.

Tomáš MEDEK:
Ministr Pospíšil chce své rozhodnutí oznámit do 14 dnů. Tomáš Medek, Radiožurnál.

ETA vyhlásila příměří

Jana GULDA, moderátorka:
Španělská separatistická organizace ETA vyhlásila příměří. Učinila tak ve videonahrávce, kterou dnes předala britské stanici BBC. Není ale jasné, zda půjde o příměří trvalé a zda začnou mírové rozhovory.

Lubica ZLOCHOVÁ:
Prohlášení ETA nechce dál vést ozbrojené akce za nezávislost Baskicka, označila předběžně španělská vláda za pozitivní, ale absolutně nedostačující. Hovoří se i o zklamání, protože tak vládní jako i opoziční strana a převážná část veřejnosti by si přály, aby ETA definitivně složila a odevzdala zbraně. Příměří trvalé i dočasné totiž vyhlásili teroristé v minulosti už vícekrát navzdory tomu znovu a znovu vraždili. Proto je i tentokrát cítí od politiků i občanů k separatistům nejméně důvěru. Ze Španělska pro Radiožurnál Lubica Zlochová.

Odpůrci jaderné energie protestovali před budovou kancléřství

Jana GULDA, moderátorka:
Stovky odpůrců jaderné energie dnes protestovaly před budovou kancléřství proti vládní snaze prodloužit provoz reaktorů o dalších 10 až 15 let. Kancléřka Merkelová dnes jedná s koaličními partnery z FDP a CSU i o zavedení daně pro provozovatele jaderných elektráren. Zároveň se snaží najít cestu, aby vládní rozhodnutí nemuselo projít hlasováním v horní komoře parlamentu, tam vládní koalice ztratila většinu.

Klára STEJSKALOVÁ:
Dva tisíce černožlutých balonků vypustili do vzduchu demonstranti, kteří přišli před budovu kancléřství dát najevo hlasitý nesouhlas s vládní politikou. "Minulá vláda přijala nějaké rozhodnutí, se kterým všichni souhlasili. Všichni byli s přijatým kompromisem spokojeni a teď, i když to vůbec není nutné, současná vláda dohodu porušuje," rozčiluje se jedna z přítomných žen. Příjezd vládních představitelů provází hlasitý pískot a bubnování bubínků. Podobné prosty plánují odpůrci jaderné energie po celý podzim. Opoziční SPD varuje vládu před porušením ústavy v případě, že bude chtít změnit dříve přijatý zákon o ukončení provozu jaderných zařízení bez souhlasu parlamentu. Klára Stejskalová, Český rozhlas, Berlín.

Královéhradecký CIAF 2010 dnes skončil

Jana GULDA, moderátorka:
V Hradci Králové dnes v podvečer skončila letecká přehlídka CIAF 2010. Dnešní program nabídl například ukázky vrcholné pilotáže letounů Jas39 Gripen, ale i vystoupení akrobatických skupin jako Black Jacks, anebo francouzského Breitling Jet Teamu. Na obloze se představil i pilot vrtulníku W3A Sokol Armády České republiky Petr Šafařík. Právě tento typ vrtulníku armáda používá například při záchranných operacích.

Petr ŠAFAŘÍK, pilot vrtulníku W3A Sokol:
Ten stroj má speciální výbavu právě pro zachraňování, to znamená palubní jeřáb, nebo i na tu konzolu palubního jeřábu my můžeme navázat lana, po kterých naši záchranáři slaňují, anebo je můžeme přetáhnout z místa na místo podvěsem. My jsme s tím vrtulníkem lítali v Chrastavě, nebo já jsem tam s tím vrtulníkem lítal, zachraňovali jsme vlastně v tý oblasti tam, když byly ty bleskový povodně.

Záplavy v Austrálii

Jana GULDA, moderátorka:
Jih Austrálie postihly nejhorší záplavy za 10 let. Mnoho domů je zaplavených a na 40 tisíc domácností se ocitly bez elektřiny. Ve státě Viktoria, kde leží město Melbourne, byl vyhlášen stav přírodní katastrofy. Celé oblasti jsou odříznuté od světa. Stovky evakuovaných lidí musely přespat například ve školách. V postižených oblastech pomáhá i armáda. Tento týden řádí živly i na Novém Zélandu. Po sobotním silném zemětřesení, které poničilo mnoho domů, tam teď působí největší potíže silný vítr.

Odhalena izraelská špionážní základna

Jana GULDA, moderátorka:
V jižním Izraeli působí jedna z nejvýkonnějších špionážních stanic na světě, která monitoruje telefonickou a počítačovou komunikaci na Blízkém východě i v Evropě. Odhalil to francouzský časopis Le Monde Diplomatique. Základna s desítkami antén stojí u kibucu Urim v Negevské poušti. Zachycená data prý procházejí filtrováním a podle potřeby je využívá izraelská vojenská i civilní špionáž.

Břetislav TUREČEK:
Francouzský časopis mimo jiné cituje bývalou vojačku, která prý na základně monitorovala komunikaci v anglickém a francouzském jazyce. Špionážní centrum údajně sleduje cizí vlády, mezinárodní organizace, zahraniční firmy i jednotlivce. Monitorovat prý může i lodě ve Středozemním moři a podmořské kabely spojující Blízký východ s Evropou. Citovaná vojačka si pochvaluje zajímavou práci spočívající ve vyhledávání „pokladů" v obrovském množství bezcenného materiálu. Izraelští novináři obvykle s podobnými tématy neprojdou přes cenzora. Zahraniční zdroje ale mohou citovat bez omezení. Tak je tomu i v případě odhalení francouzského měsíčníku. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

Nebývalý zájem o dokument mapující život režiséra Elii Kazana

Jana GULDA, moderátorka:
A Letter to Elia, o dokumentární snímek, který se na Benátském filmovém festivalu promítá mimo hlavní soutěž, je mezi diváky mimořádný zájem. Po oba víkendové dny se na jeho projekci stály dlouhé fronty a mnoho zájemců se do sálů nedostalo. Filmový portrét režiséra Elii Kazana natočil Martin Scorsese's a podle programového ředitele Karla Ocha se mimo jeho život snažil také postihnout význam Kazanových filmů.

Karel OCH, programový ředitel Benátského filmového festivalu:
On se snaží nějakým způsobem přes své osobní emoce a rozbor svých zážitků a vlastně to byly velice formativní zážitky a on do jisté míry přiznává, že Kazan byl jakýsi jeho druhý otec, se snaží dobrat podstaty těch filmů a jejich významu velkého ve 20. století.

Slavní filmoví medvědi mají svůj pomník

Jana GULDA, moderátorka:
Slavní filmoví medvědi mají ode dneška ve středočeském Kolíně svůj památník. Animované postavičky se seriálů režiséra Břetislava Pojara Pojďte, pane, budeme si hrát, se totiž měli potkat právě u Kolína.

Michal TRNKA:
Potkali se u Kolína, právě tak se jmenoval úvodní díl animovaného seriálu, který alespoň jednou viděl snad téměř každý. Obě filmové postavičky společně poté zažily nejedno dobrodružství. Malý i velký teď budou mít v Kolíně svůj vlastní památník. Místo se pro něj našlo jen kousek od Labe, v té části města, které se říká Borky. Pomník má podobu dvou obřích kamenů, na kterých je přidělána destička v podobě filmového okénka. Pro Radiožurnál Michal Trnka, Kolín.

Zpravodajství a komentáře Českého rozhlasu vám nabízíme i v textové a obrazové podobě – na našem webu zpravy.rozhlas.cz. Zvukové záznamy zpráv si můžete poslechnout nebo stáhnout z našeho audioarchivu. Přepisy Zpráv o šesté si můžete přečíst v archivu publicistiky.

autor: jve
Spustit audio