Zprávy o šesté 5. října 2011

5. říjen 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Prezident Klaus jmenuje nového ministra zemědělství už zítra odpoledne

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Prezident Klaus jmenuje nového ministra zemědělství už zítra odpoledne. Jeho jméno ale premiér Petr Nečas nechtěl potvrdit. Žhavým kandidátem je bývalý hejtman a člen ODS Petr Bendl. Podle premiéra Nečase tento krok s vládou ani koaličními partnery nekonzultoval. Jako první by se mělo jméno nového ministra dozvědět prezident Klaus.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Jmenování navrhuje prezidentu republiky výhradně a exkluzivně zůstali pouze předseda vlády, není otázkou pro ostatní členy vlády, zda se jim nějaký návrh líbí nebo nelíbí. Toto nebylo projednáváno na vládě. Nicméně koaliční partneři budou informováni, tak jako byli informováni o tom předchozím kroku, to znamená o odvolání.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Podle exministra Ivana Fuksy stojí za jeho odvoláním šéf poslanců Věcí veřejných Vít Bárta. Odvolaný ministr to řekl ve 20 minutách Radiožurnálu.

Ivan FUKSA, odvolaný ministr zemědělství:
Byly to právě "vévečka" a Vít Bárta, který v dubnu poprvé požadoval mé odvolání a to, že se hodně vnitřních personálních záležitostí je podle receptu Víta Bárty, tak to se veřejně ví a ani mě to nepřekvapuje. ODS řídí Petr Nečas, nicméně jakýkoliv politický požadavek Víta Bárty je vždy po několika týdnech nebo měsících splněn.

Vláda schválila návrh ministerstva vnitra na pozastavení činnosti několika stran

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Vláda schválila návrh ministerstva vnitra na pozastavení činnosti několika stran. Je mezi nimi i euroskeptická Strana svobodných občanů Petra Macha. Nedodala výroční finanční zprávu Poslanecké sněmovně. Ostatních 9 stran a hnutí buď také nepředložilo včas zprávu o hospodaření nebo ji poslalo neúplnou. Zbylá dvě hnutí, která vznikla teprve loni, zase podle ministerstva porušila zákon tím, že dosud neustavila své orgány. Návrhy teď posoudí Nejvyšší správní soud.

NATO: Operace v Libyi je úspěšná a může brzy skončit

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Jako úspěch hodnotí ministři obrany 28 členských zemí NATO dosavadní průběh operace v Libyi. Na schůzce v bruselské centrále Aliance se sejdou i s ostatními zeměmi, mimo toto vojenské uskupení, které přispívají do libyjské operace. Datum jejího ukončení zatím nelze předpovědět, ale podle generálního tajemníka NATO Rasmussena je blízko.

Pavel NOVÁK:
"Operace byla velkým úspěchem, pro nesčetné množství civilistů znamenala doslova rozdíl mezi životem a smrtí. Naplnili jsme mandát OSN a jsme blízko k uzavření naší mise," uvedl Rasmussen. Minulý týden prodloužila Severoatlantická rada mandát operace o další 3 měsíce, tedy prakticky do Vánoc. Jak řekl ministr Alexandr Vondra, je ale velmi dobře možné, že skončí dřív.

Alexandr VONDRA, ministr obrany:
Určitě je možné, že skončí před tím technickým vypršením toho mandátu. V zásadě se čeká jenom na to, až ta nová vládní autorita v Libyi získá kontrolu i nad městem Syrta.

Pavel NOVÁK:
Další funkce NATO v obnově Libye by pak byla spíše marginální. Hlídat klid v zemi by zřejmě pomáhali vojáci OSN. Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel.

Řecko ochromila čtyřiadvacetihodinová generální stávka

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Řecko ochromila čtyřiadvacetihodinová generální stávka. Kvůli úsporným opatřením řecké vlády zůstaly zavřené školy, úřady, mnohá lékařská zařízení nebo také turistické destinace. Až do půlnoci nebudou létat nad Řeckem letadla a nevyjedou ani vlaky. S problémy funguje městská doprava v Aténách. V řecké metropoli demonstrují přes 10 tisíc lidí.

Soňa DORŇÁKOVÁ:
V této chvíli je už centrum Atén průjezdné. V průběhu protestu došlo k menším incidentům mezi policií a skupinou výtržníků, kteří na policii před parlamentem útočili kameny. Policie použila slzný plyn. Odboráři uvádějí, že nepřestanou protestovat proti ekonomickým reformám vlády ve státní správě a na příští týden plánují další generální stávku. Soňa Dorňáková, Atény.

Stávka v Řecku se dotkla i letů z Česka

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Stávka v Řecku se dotkla i letů z Česka. Travel Service posunul tři lety. Z Prahy odletí až po 20 hodině. Do Řecka se tak dostanou až po půlnoci a vyhnou se tak stávce. Radiožurnálu to řekla mluvčí Travel Service Vlaďka Dufková.

Vlaďka DUFKOVÁ, mluvčí Travel Service:
Z Prahy se stávka dotkne jednoho charterového letu na Heraklion a dvou pravidelných linek Smart Wings na řecké ostrovy Kréta a Rodos. Pravidelná linka z Prahy na Rodos, včas odletu byl posunut na 20 hodin 10 minut, další pravidelná linka, která měla plánovaný odlet v 5 hodin ráno, poletí dnes v 21 hodin 10 minut. Co se týče charterového letu z Prahy do Heraklionu, plánovaný čas odletu nový je v 21 hodin 15 minut.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Posunutý je také jeden let společnosti Hollydais Czech Airlines na 20 hodin a 25 minut.

Budoucnost Itálie není příznivá

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Budoucnost Itálie není příznivá, alespoň z pohledu ratingových agentur. Po Standard & Poor´s snížila úvěrové hodnocení Itálie také agentura Moody's Investor Service, a to o 3 stupně. Agentury pochybují, že se Itálii podaří snížit deficit a hlavně obří dluh. Další problém vidí v nestabilní politické situaci.

Nobelovu cenu má chemik, kterému zprvu nikdo nevěřil

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Laureátem letošní Nobelovy ceny za chemii je izraelský profesor Daniel Shechtman za objev kvazikrystalů. To jsou krystaly, které nemají periodickou pravidelnost. Kvazikrystalické látky nemají žádné zvláštní vlastnosti, ani nějak výjimečné využití v moderní vědě. Přesto za jejich objev dostal profesor Shechtman nejvyšší vědecké ocenění.

Ondřej BOUDA:
Krystal s desetičlennou symetrií, který Shechtman v roce 1982 objevil, neměl podle tehdejších poznatků vůbec existovat. Někteří kolegové ho dokonce označili za tmáře, který šíří bludy a měl by opustit vědeckou komunitu. Až po letech ústrků dokázal Shechtman prorazit a změnit základní definici krystalů. Podle Nobelovy komise jeho příběh ve vědě není ojedinělý a vědci by si měli častěji uvědomit, že některé základní pravdy mohou být jen domněnky a je potřeba mít neustále otevřenou mysl novým informacím. Ondřej Bouda, Radiožurnál.

Bývalý prezident Václav Havel se dožívá 75 let

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Dramatik, spisovatel a neúnavný odpůrce totalitního režimu Václav Havel dnes slaví 75. narozeniny. Stal se symbolem listopadové revoluce v roce 1989, byl posledním československým a prvním českým prezidentem. Česká politika mu není lhostejná ani dnes a většinou se na její adresu vyjadřuje kriticky.

Jaroslav SKALICKÝ:
Václav Havel se stal veřejně známou osobou v 60. letech, kdy pražské Divadlo Na zábradlí uvedlo jeho hry Zahradní slavnost a Vyrozumění. V době Pražského jara se Havel zapojil do politické diskuse, ve které prosazoval zavedení demokratické společnosti. Stal se kritikem normalizačního režimu, byl spoluzakladatelem Charty 77. Ve věznicích totalitního Československa strávil skoro 5 let.

Václav HAVEL:
Slibuji vám, že nezklamu vaši důvěru a dovedu tuto zemi ke svobodným volbám.

Jaroslav SKALICKÝ:
Prohlásil v prosinci 1989 z balkonu na Třetím nádvoří Pražského hradu 53letý Václav Havel. Poslední československý prezident byl pak v letech 1993 až 2003 prvním prezidentem České republiky. Po odchodu z úřadu napsal další divadelní hru Odcházení inspirovanou vlastními zkušenostmi z politiky, podle které před časem vznikl stejnojmenný film, který si autor sám režíroval. Jaroslav Skalický, Radiožurnál.

Palivo vyrobené z nebezpečných kalů z ostravských lagun míří do Litvínova

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Palivo vyrobené z nebezpečných kalů z ostravských lagun míří do Litvínova. Firma Geosan už začala s převozy prvních kontejnerů na sever Čech. Celkem 110 tisíc tun paliva zlikviduje cementárna v Čížkovicích na Litoměřicku.

Lucie HUSÁROVÁ:
Firma Geosan splnila podmínky Ústeckého kraje a začala s převozem 19. září, potvrdil výrobní ředitel Jiří Šalda.

Jiří ŠALDA, výrobní ředitel:
Vytváří se sypký materiál, který se převáží v hermeticky uzavřených kontejnerech z hlediska enviromentální, to je naprosto bezpečný způsob přepravy.

Lucie HUSÁROVÁ:
Palivo zlikviduje během 5 let cementárna v Čížkovicích na Litoměřicku. Mezitím bude skládka v Litvínově pod kontrolou. Řekl náměstek ministra životního prostředí Ivo Hlaváč.

Ivo HLAVÁČ, náměstek ministra životního prostředí:
5 let je dlouhá doba a my prostě chceme mít jistotu, ještě i po 3 letech skladování toho výrobku /nesrozumitelné/ to neustále bude tentýž výrobek, že nebude docházet k nějakému odlučování těch složek.

Lucie HUSÁROVÁ:
Všechno palivo doveze Geosan na sever Čech do konce roku. Čížkovická cementárna ho začne využívat během několika týdnů. Lucie Husárová, Radiožurnál.

Nejisté budoucnosti se bojí téměř třetina ředitelů vyšších odborných škol

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Nejisté budoucnosti se bojí téměř třetina ředitelů vyšších odborných škol. Ukázalo to rychlé šetření české školní inspekce. Zneklidňují jsou připravované změny v legislativě.

Klára BÍLÁ:
V budoucnu budou mít totiž školy na výběr, buď ustojí svojí pozici nebo se sloučí s jinou vysokou školou, které předají i své knowhow. Říká předsedkyně Asociace vyšších odborných škol Markéta Pražmová.

Markéta PRAŽMOVÁ, předsedkyně Asociace vyšších odborných škol:
V podstatě ty školy by zanikly. Transformace rovná se zánik teda těch škol, které se chtějí transformovat. Jaké jsou další obavy ředitelů, prozradil náměstek ústřední školní inspektorky Libor Vacek.

Libor VACEK, náměstek ústřední školní inspektorky:
Demografický vývoj, to znamená, že klesá ten potenciál jejich možných studentů, což samozřejmě může ohrožovat i existenci některých těchto škol.

Klára BÍLÁ:
Toho se bojí 41 procent ředitelů vyšších odborných škol. Klára Bílá, Radiožurnál.

Designblok Dreft Fashion Week v Praze

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Módní přehlídky nejlepších našich i zahraničních návrhářů nabízí Designblok Dreft Fashion Week v Praze. Svou tvorbu představí mimo jiné Klára Nademlýnská, Denisa Nová nebo americká módní ikona, návrhář Jeremy Scott. Podle Karolíny Bosákové z pořádající agentury Unique One bude Praha dějištěm veřejné prezentace luxusní módy až do neděle.

Karolína BOSÁKOVÁ, Unique One:
Původní idea byla prostě přenést klasický zahraniční Fashion Week i na poli české módy, protože si myslíme, že móda se tady nemá možnost posunout někam dál, dokud nebude mít kvalitní prezentační projekt. Tak vznikla koprodukce s Designblokem, čili si velmi vážíme, protože Designblok má úžasnou tradici a je opravdu na úrovni mezinárodní. Hlavním VIP hostem Designblok Dreft Fashion Week je supermodelka Petra Němcová a dalším nádherným hostem, který letos navštíví jenom Paříž a jenom Prahu je Jeremy Scott, což je americký módní návrhář, který navrhuje pro Adidas.

autor: jut
Spustit audio