Zprávy o šesté 5. listopadu 2012

5. listopad 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Jednání o návrhu státního rozpočtu na příští rok vláda do středy přerušila

Jana GULDA, moderátorka:
Jednání o návrhu státního rozpočtu na příští rok vláda do středy přerušila. Ministři musí projednat dopad škrtů, které pro jejich resorty naplánoval šéf státní kasy Miroslav Kalousek. Na to, jak moc ministr v upraveném návrhu škrtal, se do Strakovy akademie ptám reportérky Věry Masopustové.

Věra MASOPUSTOVÁ:
No, tak škrtal podstatně víc než v tom původním návrhu státního rozpočtu, z národních zdrojů se musí ušetřit 26 miliard korun a z Bruselu přijde kvůli naší neschopnosti kofinancovat evropské programy o 16 miliard korun méně. Celkem je tedy nový návrh chudší o 42 miliard korun, než ten původní předbalíčkový. Ministři přerušili debatu do středy, kdy se k jednání znovu vrátí. Ve sněmovně musí být návrh státního rozpočtu na příští rok do 23 listopadu. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Američané budou volit prezidenta

Jana GULDA, moderátorka:
Američané budou volit prezidenta. Průzkumy napovídají, že výsledek voleb bude velmi těsný. Demokratický prezident Barack Obama a jeho republikánský soupeř Mitt Romney do poslední chvíle přesvědčují voliče ve státech, kde není výsledek předem jasný. Český rozhlas má ve Spojených státech dva zpravodaje. První má slovo Vít Pohanka, který sleduje dění v Chicagu.

Vít POHANKA:
Dobrý večer. I poslední průzkumy opravdu potvrzují, že ten výsledek bude zřejmě velmi, velmi těsný, abych byl konkrétní, třeba průzkum Rasmussen Reports dává o jedno procento víc hlasů republikánovi Romneymu. Jenže to je celoplošný průzkum, který nebyl, nebere v potaz hlasování ve sborů volitelů. Podle výsledků průzkumů z jednotlivých států Barack Obama získat o něco větší podporu. Já jsem teď v Chicagu, kde většinou volí lidé pro demokraty a kde mi také voliči říkají, že budou hlasovat pro Baracka Obamu. Ale to neznamená, že by byl bez šance také republikán Mitt Romney. Ten má přiletět na volební noc do Bostonu v Massachusetts, no, a tam je můj kolega Pavel Polák.

Pavel POLÁK:
Dobrý večer. Mitt Romney poslední den před volbami mohutně finišuje. Se svým týmem dnes zaletí do tří nerozhodnutých států, začal na Floridě, bude ještě Virginii a Ohiu. A na poslední chvíli se snaží přesvědčit nerozhodnuté voliče, že ten, kdo dá Američanům práci a nastartuje americkou ekonomiku, je právě on. Nerozhodnuté státy, kterých je přibližně 9, budou při volbě prezidenta rozhodující, svou mnohaměsíční kampaň skončí Romney dnes večer v New Hampshire a Radiožurnál bude u toho. Z Bostonu Pavel Polák, Radiožurnál.

Volby se blíží, ale pro mnoho Američanů v oblastech postižených bouří nejsou to hlavní v jejich životě

Jana GULDA, moderátorka:
Volby se sice blíží, ale pro mnoho Američanů v oblastech postižených bouří Sandy nejsou to hlavní v jejich životě. Skoro dva miliony lidí na východním pobřeží stále nemá elektřinu. Někteří také odešli daleko od domova, kde mají volební právo. Vázne i zásobování zasažených oblastí.

Pavel NOVÁK:
"Je to špatné, opravdu špatné," říká v reportáži televize BBC ze státu New York starší pán, který našel v supermarketu prázdné regály. Jeho sousedka si vzpomíná na dobu za války, kdy vždy běžela matku upozornit, když do obchodu přivezli chleba, teď to podle něj vypadá podobně. Dodávky elektřiny se sice podařilo obnovit pro 80 procent zasažených domácností, skoro 2 miliony jich ale stále v noci zůstávají po tmě. V New Yorku mají úřady udělat vše, co je v jejich silách, aby pomohli volebním komisím k zajištění hlasování. Ve státě New Jersey musela státní správa přijmout zvláštní opatření. Lidé, kteří se nemohou dostavit do svého okrsku, protože například před bouří odešli k příbuzným, mohou volit jakoby byli v zahraničí a poslat své hlasy mailem nebo faxem. Pavel Novák, Radiožurnál.

Jana GULDA, moderátorka:
Americkým volbám se bude Radiožurnál věnovat podrobně. V noci z úterý na středu začne od půlnoci vysílat volební speciál. Informace, včetně aktuálních volebních preferencí Obamy i Romneyho najdete i na našem webu zpravy.rozhlas.cz.

Slovenští odborníci už mají víceméně jasno, proč došlo k neštěstí na rozestavěné dálnici

Jana GULDA, moderátorka:
Slovenští odborníci už mají víceméně jasno, proč v pátek došlo k neštěstí na rozestavěné dálnici u Levoče. Nápor čerstvého betonu nevydržela podpůrná konstrukce pod budovaným mostem a v troskách zemřeli 4 dělníci. Experti ale zatím nechtějí ukázat na žádnou firmu, která by za tragédii byla zodpovědná. Celý úsek dálnice má na starosti česká firma Bögl a Krýsl. Ta se ale hájí, že přímo stavbu mostu zabezpečovala jiná slovenská společnost Cemos.

Vojtěch BERGER:
Peter Paulík ze slovenského technické univerzity byl na místě neštěstí hned druhý den. Pořádně si ho prohlédnul a spolu s dalšími kolegy vypočítal, co se asi stalo.

Peter PAULÍK, slovenská technická univerzita:
Tak reálně v podstatě selhala ta podpora, v podstatě v čase betonáže konstrukce a potom ještě po zatuhnutí betonu stále.

Vojtěch BERGER:
Peter Paulík má očividně víc informací, než kolik je ochotný říct na mikrofon. Ani on, ani slovenské úřady ale zatím z neštěstí nechtějí otevřeně nikoho obviňovat. Odborníci teď čekají i na výpovědi očitých svědků. Ty byly měly potvrdit nebo vyvrátit hypotézu, že se podpůrná konstrukce zhroutila do sebe jako domeček z karet. Ze Slovenska Vojtěch Berger, Český rozhlas.

Sebevražedný útok u města Hamá

Jana GULDA, moderátorka:
Nejméně 50 syrských vojáků a příslušníků provládních milicí zabil sebevražedný atentátník u města Hamá. Útočník pravděpodobně z řad islamistické skupiny AnNusrí odpálil nálož ve svém autě. Bomba explodovala také v Damašku. Zahynulo nejméně 10 lidí a na 30 dalších bylo zraněno. Jsou mezi nimi i děti. Atentát se stal na náměstí plném lidí ve čtvrti převážně obývané Alávity.

Stát chce zpřísnit podmínky pro obchod s pohonnými hmotami, aby zamezil daňovým únikům

Jana GULDA, moderátorka:
Stát chce zpřísnit podmínky pro obchod s pohonnými hmotami, aby zamezil daňovým únikům. Na změnách zákonů se dohodlo ministerstvo financí s ministrem průmyslu a obchodu.

Jitka HANŽLOVÁ:
Podle odhadů přichází stát o 5 až 8 miliard korun ročně, na daňových únicích jen v segmentu obchodování s pohonnými hmotami. Jde už o celé řetězce společnosti, které si platí bílé koně. Zdůraznil ministr financí Miroslav Kalousek.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/:
V podstatě v rámci stávající legislativy legálně, nikoliv legitimně, sice nemravně a nelegitimně, ale v podstatě legálně tunelují veřejné rozpočty na DPH. Tomu musíme umět zabránit.

Jitka HANŽLOVÁ:
Postupně se změní legislativa tak, aby velcí obchodníci s pohonnými hmotami museli mít licenci. Budou státu skládat kauci 20 milionů korun a musí prokázat beztrestnost a bezdlužnost. Potvrdil ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:
A to i tak, aby se zastupující osoby nějakých s. r. o nemohly převádět do dalších nově vznikajících, pokdu budou zatíženi nějakou trestnou činností nebo dlužností.

Jitka HANŽLOVÁ:
Při nesplnění podmínek přijdou o licenci a kauce propadne. Jan Duspěva, obchodní ředitel firmy ČEPRO ocenil, že vznikne jasný řád a spravedlivé podmínky.

Jan DUSPĚVA, obchodní ředitel firmy ČEPRO:
Není možný, aby slušné podnikatelské subjekty, ať už velké, malé nebo střední byly stabilně torpédováni skupinami bílých koňů, kteří na ten trh útočí.

Jitka HANŽLOVÁ:
Některá z nových pravidel by měla začít platit už příští rok. Ceny na čerpacích stanicích by zvýšit neměla. Jitka Hanžlová, Radiožurnál.

Plzeňané budou rozhodovat o tom, jestli v centru města vyroste velké obchodní centrum

Jana GULDA, moderátorka:
Plzeňané nakonec budou rozhodovat o tom, jestli v centru města vyroste velké obchodní centrum. Rozhodl o tom plzeňský krajský soud. Lidové hlasování se spojí s lednovými prezidentskými volbami. Na soud se obrátili aktivisté poté, co radnice referendum odmítla vypsat. Petici za jeho uspořádání přitom podepsalo na 20 tisíc lidí, což podle zákona stačí.

Jana KOSOVÁ:
Plzeňané odpoví v referendu jen na jednu otázku, jestli má město podniknout všechno, co je v jeho silách, aby k výstavbě nemohlo dojít. Druhou otázku soud zamítl, týkala se změny územního plánu, díky které by se dotčená lokalita změnila na městskou zeleň a park. Proč je nehlasovatelná, vysvětluje soudce Václav Roučka.

Václav ROUČKA, soudce:
V podstatě v současné době není k dispozici žádný návrh na vyhlášení územního plánu nebo na jeho změnu, z tohoto důvodu, to je otázka, která nemůže být občanům položená v rámci místního referenda.

Jana KOSOVÁ:
Aktivistům to ale nevadí. První otázka podle nich může tu druhou klidně zahrnovat.

Petr VANĚK, přípravný výbor referenda:
V silách města je například i měnit územní plán.

Jana KOSOVÁ:
Říká Petr Vaněk z přípravného výboru referenda. Město teď bude občany seznamovat s důsledky, které by jejich odmítnutí obchodního centra mohlo mít. Jde hlavně o miliardy za zmařenou investici. Pro Radiožurnál Jana Kosová, Plzeň.

Fotbalová asociace podala trestní oznámení kvůli ovlivnění ligového duelu

Jana GULDA, moderátorka:
Rozhodčí Tomáš Adámek poslal do sídla Fotbalové asociace důkaz o korupčním jednání v minulém ročníku Gambrinus ligy. Po jednání fotbalové disciplinárky to řekl její předseda Jiří Golda. Notářsky ověřená písemná výpověď sudího Adámka je teď v rukou policie. Ta zkoumá její věrohodnost a začíná pátrat po případných dalších důkazech. Golda slíbil policii, že nejméně dva týdny neřekne o případu podrobnosti. Vysvětlil aspoň, proč podává Fotbalová asociace trestní oznámení na neznámého pachatele.

Tomáš ADÁMEK:
I když z těch dokumentů je samozřejmě patrné, které osoby tam figurují, tak to trestní oznámení zní na neznámého pachatele, ale samozřejmě jakmile se dozvíte ty podrobnosti, tak z těch dokumentů je prostě evidentní, kterých osob se to týká, kdo měl předat, kdo měl přijmout ten úplatek, pokud se samozřejmě potvrdí pravost těch dokumentů.

autor: jve
Spustit audio