Zprávy o šesté 4. prosince 2011

4. prosinec 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Policejní prezident Petr Lessy ustoupí ministrovi vnitra

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Policejní prezident Petr Lessy ustoupí ministrovi vnitra. Jan Kubice práci policejního prezidenta kritizoval a požadoval jeho odstoupení, k rozhodujícímu jednání se mají sejít zítra, už dnes ale Petr Lessy ve vysílání České televize oznámil, že zruší na policejním prezidiu místo náměstka pro strategie, aby vyhověl jedné ze stížností ministra vnitra.

Jitka HANŽLOVÁ:
Je ale otázka, zda to bude stačit, ministr vnitra Kubice kritizoval hlavně to, že Lessy dostatečně nepodporuje policisty v terénu a očekával v pondělí jeho rezignaci. Policejní prezident Lessy přichází se smírnou ratolestí, která znamená snížení počtu pracovníků prezidia a také konec funkce náměstka pro strategii.

Petr LESSY, policejní prezident:
V pondělí kromě dalších ještě kosmetických změn, na kterých jsme se dohodli, předložím panu ministrovi zrušení úseku pana náměstka Osvalda, kterému jsem nabídl v tento okamžik minimálně tři pozice v rámci Policie České republiky.

Jitka HANŽLOVÁ:
Jeho resort rozdělí na několik úseků, vrátí se tak ke struktuře, kterou sám před časem změnil, policejní prezident je přesvědčen, že není důvod k tomu, aby rezignoval.

Petr LESSY, policejní prezident:
Momentálně k tomu nevidím žádný důvod a já beru s panem ministrem, že nám jde o společnou věc.

Jitka HANŽLOVÁ:
Tou je podle Lessyho schopnost policie plnit své úkoly, které jí vyplývají ze zákona. Jitka Hanžlová, Radiožurnál.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Policejní prezident Lessy také řekl, že rozhodne na začátku nového roku o rezignaci svého náměstka Husáka, ten demisi nabídl kvůli fotografiím, na kterých se objevuje s kontroverzními podnikateli a politiky.

Dostavba tunelu Blanka je pro Prahu zásadní prioritou

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Dostavba tunelu Blanka je pro Prahu zásadní prioritou, primátor Bohuslav Svoboda v České televizi uvedl, že dnes je podstatnější, aby se tunelový komplex dostavěl, než kolik stál. Praha se přitom snaží snížit konečnou cenu, která se vyšplhala kvůli vícenákladům až k 38 miliardám, zatím se podle Svobody podařilo snížit cenu o dvě miliardy, chce jít ale ještě dál.

Bohuslav SVOBODA, primátor:
Teď se pohybujeme na úrovni 36, což už je významná úspora a chcemeli dolů, budeme muset začít zvažovat, co všechno okolo té stavby je nutné. Myslím si, když se nám podaří snížit tu cenu ještě o miliardu, bude to hraničit se zázrakem.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Řidiči by se tunelem měli poprvé projet nejpozději v dubnu 2014. Pražský primátor Bohuslav Svoboda také připustil, že má ambici v příštích letech vstoupit do vedení ODS, chtěl by se ucházet o funkci místopředsedy občanských demokratů, loni do komunální politiky vstupoval jako nestraník.

V Rusku se před pár minutami uzavřely poslední volební místnosti

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
V Rusku se před pár minutami uzavřely poslední volební místnosti, 108 milionů voličů vybíralo zástupce do dolní komory parlamentu. Podle předběžných součtů z průběhu hlasování přesáhla účast nadpoloviční většinu, první povolební odhady by měly začínat přicházet v těchto chvílích. V Moskvě je naše zpravodajka Lenka Kabrhelová. Lenko, už víš něco konkrétního?

Lenka KABRHELOVÁ:
Tak podle těch úplně nejaktuálnějších informací uvedených teď před chvilinkou ruskou státní televizí, vládní Jednotné Rusko, propadlo oproti tomu současnému stavu, získalo podle všeho necelých 50% hlasů, což je o 15% méně, než před čtyřmi roky. Je zjevné, že na výsledcích se velice pravděpodobně odrazí rostoucí nespokojenost lidí se stranou premiéra Putina, mnozí voliči mluvili o tom, že na protest hlasovali pro další parlamentní strany, často komunisty, nebo nacionalisty LDPR. Úřady tvrdí, že hlasování se odehrálo bez vážnějších problémů, nezávislí pozorovatelé ale uvádějí opak s tím, že registrují případy narušení volebního zákona, na internetu už se jich objevily zaznamenaných na video a mobilní telefony stovky. Asociace Golos, jediná nezávislá nestranická organizace monitorující volby a také některá média, která online zveřejňovala jednotlivé případy, se dnes stala terčem útoku hackerů. Proti volebním manipulacím vyšli protestovat lidé v Moskvě i v Petrohradu, policie ale proti účastníkům nepovolených akcí tvrdě zasáhla, jen tady v hlavním městě skončilo v policejních vazbách přes sto lidí. Tolik pro tuto chvíli z Moskvy, Lenka Kabrhelová, ČRo.

Už za hodinu se pak uzavřou volební místnosti v Chorvatsku

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Už za hodinu se pak uzavřou volební místnosti v Chorvatsku, volí tam 140 členný jednokomorový parlament. Průzkumy předpovídají vítězství levicově liberální koalice, která by po osmi letech mohla vystřídat konzervativní blok.

Martin DORAZÍN:
Předvolební průzkumy přisuzují čtyřkoalici s legračním názvem Kykyryký téměř dvojnásobný náskok před Chorvatským demokratickým společenstvím, to v očích voličů poškodil korupční skandál bývalého premiéra Iva Sanadera, který ve vězení čeká na výsledek soudu, voliči požadují především změnu.

občan:
Ke změně dojde, ale je možné, že u moci zůstane stejná strana, musí ale vyměnit stranické špičky, jinak to voliči nepřijmou. Čeká nás těžká doba a v takové chvíli, by se politici měli sjednotit jako jedna rodina, říká Ivo Antić z Vodic. Nová vláda bude muset řešit hlavně dopady hospodářské krize a nezaměstnanost, která dosahuje téměř osmnácti procent. Z Chorvatska Martin Dorazín, Radiožurnál.

Pyrotechnici zneškodnili bombu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Úspěchem skončila operace ve které němečtí pyrotechnici zneškodnili jednu z největších bomb, náročné operaci předcházela evakuace poloviny obyvatel Koblenze.

Klára STEJSKALOVÁ:
Koblenz si odpoledne mohla vydechnout, nejčernější scénáře se nenaplnily. Téměř dvoutunová anglická puma neexplodovala, zlikvidovaná byla i další munice skrývající se přes 65 let na dně Rýna. V době operace Koblenz připomínala město duchů, do dvou kilometrů byly všechny byty vyklizené, většina obyvatel opustila město už v sobotu, v pohotovosti byly stovky požárníků a zdravotníků. Policie uzavřela také všechny přístupové cesty, nádraží, zastavená byla doprava i na Rýnu. Po jedné z největších evakuací v poválečné historii se život nyní vrací do normálu. Klára Stejskalová, ČRo Německo.

Pátrací akce

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Od rána pátraly desítky policistů a hasičů po dvou mladících na Lipenském jezeře. Tři mladí Němci vpluli na jezero včera odpoledne, loď se s nimi převrhla a jeden z nich se pak zachránil tím, že doplaval na ostrůvek zvaný Tajvan, tam ale upadl do bezvědomí a pomoc mohl přivolat až ráno.

Martin POKORNÝ:
Do pátrání po jeho dvou společnících se zapojili potápěči, policejní kynologové a také vrtulník s termovizí. Práci záchranářů na jezeře komplikoval silný vítr a metrové vlny, záchranáři na člunech projížděli systematicky vodní hladinu, několikrát prohledali břehy pěšky i v autech a několikrát prozkoumali ostrov Tajvan. Kolem půl desáté našli mladíka, který pomoc přivolal, po ošetření v nemocnici jej lékaři ze své péče už propustili. Záchranáři už dopoledne našli také převrženou loď, osud dalších dvou mladíků je zatím neznámý, pátrání bude pokračovat ráno. Pro Radiožurnál Martin Pokorný, Černá v Pošumaví.

Napadení policistů

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Čtyři muži si vyslechli obvinění z napadení policistů ve Varnsdorfu, hrozí jim až deset let vězení, pátého zadrženého policie propustí, vyšetřování incidentu ale stále pokračuje. V noci na sobotu napadla skupinka asi osmi cizinců sedm policistů v civilu, ti utrpěli četná zranění, hlavně v oblasti hlavy. Po dalších útočnících policie pátrá, důvodem napadení byla pravděpodobně msta za to, že policista dal dřív jednomu z cizinců pokutu.

Turné Štefana Margity

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Po návratu ze Spojených států, kde exceloval v opeře Boris Godunov zahajuje tenorista Štefan Margita Slovenskočeské turné. Na všech koncertech ho doprovodí klavíristka Katarína Bachmanová. A proč si vybral jako hosty Martinu Bártovou a Jana Kříže?

Štefan MARGITA, zpěvák:
Právě proto, že jsem je viděl v muzikálu Robin Hood a byli tak výteční a mě se ten muzikál celkově líbil, ale oni tak úžasně zpívali, že bez váhání jsem řekl, že bych strašně je chtěl uvést na svém koncertu a dopadlo to dobře, mají čas a divadlo jim uvolnilo vlastně čas na tohle koncertní turné a já jsem moc rád, protože s těmi mladými se dobře pracuje a jsou to znělé, nádherné mladé hlasy, takže moc se na ně těším.

Jitka BENEŠOVÁ:
Uvedl slavný tenor. Jitka Benešová, Radiožurnál.

autor: jut
Spustit audio