Zprávy o šesté 4. května 2012

4. květen 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Snížení valorizace důchodů

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Jana Petrová přeje ničím nerušený poslech. Už několik hodin řeší poslanci snížení valorizace důchodů. První z vládních opatření k udržení schodku rozpočtu odmítají nejen ČSSD a komunisté, podporu nemá ani u Věcí veřejných. Ty ho nepodpoří, pokud v něm nebude možnost, aby pracující děti přispívaly na penze rodičů. Opozice první hlasování o vládní předloze zdržuje. Za řečnickým pultem se už vystřídaly téměř tři desítky převážně opozičních poslanců s kritickými projevy.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Poslanci mají za sebou dnes už třetí hodinovou pauzu, o kterou tentokrát požádala ČSSD, aby projednávání zákona co nejvíc pozdržela. Teď už se znovu debatuje. Opozici se nelíbí, že chce vláda snížit valorizaci důchodů v době, kdy se zdražuje úplně všechno. Navíc koalici vyčítá, tak důležitý zákon zařadila právě na pátek.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Takto závažnou normu, která se dotýká života více než dva a půl milionu českých důchodců, tak se rozhodla zařadit na poslední chvíli.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Říká šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Ministr práce a sociálních věcí za TOP 09 Jaromír Drábek fakt, že zařazení předlohy na dnešek byl taktický manévr, nezastírá.

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/:
To je bod, který je skutečně velmi důležitý, a já bych byl nerad, kdyby ten bod byl předmětem nějakých obstrukcí nebo něčeho takového.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Zatím to vypadá, že snížení valorizace penzí prvním čtením ve sněmovně projde úspěšně. Opozici se zatím nepodařilo projednávání přerušit. Koaliční poslanci na hlasování doběhli vždy včas a v potřebné většině. Z Poslanecké sněmovny Věra Masopustová, Radiožurnál.

Reklamní billboardy by měly do 5 let zmizet od dálnic a silnic první třídy

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Reklamní billboardy by měly do 5 let zmizet od dálnic a silnic první třídy. Na silnicích nižších tříd ale nakonec zůstanou. Poslanci dnes podpořili mírnější návrh Senátu, ten původní počítal s úplným zákazem reklamy u všech silnic a dálnic. A to kvůli vyšší bezpečnosti provozu.

Tomáš MEDEK:
Přísnější variantu senátoři odmítli. Mimo jiné proto, že by to znamenalo propad příjmu obecních rozpočtů, které mají z pronájmu pozemků. Billboardy mají z okolí dálnic zmizet do 5 let. Schválený mírnější návrh vítá Asociace venkovní reklamy. Podle jejich prezidenta Stanislava Lazara se firmy v posledních letech snaží instalovat nové konstrukce reklamních poutačů.

Stanislav LAZAR, prezident Asociace venkovní reklamy:
A to jsou bezpečné konstrukce a jsou schváleny ministerstvem dopravy, když se do nich narazí, tak ony se položí.

Tomáš MEDEK:
Zákaz umisťování reklamních poutačů u dálnic platí v řadě evropských zemích už dlouho, třeba v Německu se ale vztahuje na všechny typy komunikací. Tomáš Medek, Český rozhlas.

Rodiče budou moci na kolo i s dětmi ve vozíku

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Rodiče budou moci na kolo i s dětmi ve vozíku. Poslanci schválili v senátním znění novelu, podle které s nimi budou moci vyrazit na silnice. Legalizaci cyklovozíků podporuje i ministerstvo dopravy. Podle něho je už v Česku 17 tisíc těchto vozíků. V současné době přitom nemohou ani na cyklistické stezky. Běžně je přitom používají cyklisté v západní Evropě, s výjimkou Itálie.

Upozornila na rezavý most, dostala výpověď

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Jako odborník na ocelové konstrukce poukázala Miloslava Pošvářová ve vysílání Radiožurnálu na problémy některých mostů na dálnici u Ostravy. Ještě ten den byla vyhozena z práce. Odbornice jen 4 roky starým mostům například vytýká, že se propadají více než mají a také, že v některých místech reznou tak, že se z nich odlupují celé pláty rzi. Chránit je přitom měla speciální platina.

Petr SEHNOUTKA:
Miloslava Pošvářová při prohlídce zjistila, že se tato platina místy nevytváří a most koroduje více než má. Když o tom promluvila v našem vysílání, přišla o práci.

Miloslava POŠVÁŘOVÁ:
Bylo mi sděleno, že vzhledem k tomu, že zájmy firmy jsou v rozporu s tím, jakým způsobem vystupuji v médiích, že se mnou ukončují spolupráci.

Petr SEHNOUTKA:
Miloslavu Pošvářovou zaměstnává česká pobočka britské společnosti Mott MacDonald. Této firmě také stát za mimořádnou kontrolu zaplatil. Ředitel firmy Radko Bucek za výsledky prohlídky stojí. Tvrdí jen, že firma se chce nyní ubírat jiným směrem.

Radko BUCEK, ředitel firmy Mott MacDonald:
Došlo k takový dohodě, že vlastně to nemá valný smysl, ta spolupráce, tak jak je dneska nastavena, /nesrozumitelné/, že s ní nebudeme spolupracovat do budoucnosti.

Petr SEHNOUTKA:
Miloslavu Pošvářovou poté oslovilo vedení Ředitelství silnic a dálnic, aby pro něj řešila problémy se zvlněnou dálnicí u Ostravy. Petr Sehnoutka, Radiožurnál.

Vyplácení církevních restitucí by se mohlo odložit

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Vyplácení církevních restitucí by se mohlo odložit. Kardinál a bývalý pražský arcibiskup Miloslav Vlk na svých webových stránkách napsal, že by takový odklad splátek mohl v současné nelehké hospodářské situaci státu usnadnit řešení celé věci.

Zbyněk ZIKMUND:
Podle Miloslava Vlka by se vyplácení náhrad mohlo odložit o 1 až 3 roky.

Miloslav VLK, bývalý pražský arcibiskup:
Aby v současné chvíli nebyl takový tlak na ten státní rozpočet s vyplácením těch náhrad.

Zbyněk ZIKMUND:
Předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml řekl, že církve s podobným návrhem přišly už při jednáních se státem v roce 2011. Církve jsou podle něj na jednání s vládou připraveny, ale iniciativu očekává ze strany státu.

Joel RUML, předseda Ekumenické rady církví:
My nevíme, do kdy by se to mělo odložit, jakou formou se to má zajistit, aby tedy ten majetek nebo to vyrovnání nebylo zrušitelné jinou vládou a tak dále.

Zbyněk ZIKMUND:
Sněmovna tento týden projednávání příslušného zákona odložila, protože ho zatím nestihl projednat ústavněprávní výbor. Podporu všech poslanců, kteří stojí za vládou, ale tento návrh zatím nemá. Opozici se nelíbí jak výše ocenění majetku, tak vyčíslení náhrad. Zbyněk Zikmund, Radiožurnál.

Američané nabídli slepému čínskému disidentovi Čchenovi studijní stipendium

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Slepý čínský disident Čchen Kuangčchen může odjet z Číny. Peking mu dnes povolil studijní pobyt ve Spojených státech. Američané mu nabídli zahraniční stipendium a doufají, že se známému aktivistovi podaří do Spojených států odcestovat co nejdřív.

Kateřina PROCHÁZKOVÁ:
Čína pochopila důležitost lidských práv a dala tím naději miliardě lidí. Ocenila rozhodnutí Pekingu americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová, která je v těchto dnech na návštěvě v čínském hlavním městě. Čínské úřady povolily Čchen Kuangčchenovi studijní pobyt ve Spojených státech den poté, co slepý disident požádal v telefonickém rozhovoru o pomoc a politický azyl i americké kongresmany. Peking touto cestou řeší diplomatický problém, do kterého se dostal minulý týden. Tehdy známý slepý aktivista utekl z domácího vězení a skrýval se na americké ambasádě. Do Spojených států by měl Čchen odjet co nejdříve. Tedy tehdy, až dostane on i jeho rodina potřebné dokumenty k cestě. Kateřina Procházková, Český rozhlas, Čína.

Západ se snaží přesvědčit kosovské Srby, aby zrušili místní volby

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Místní srbské volby v Kosovu jsou nelegitimní. Upozornil na to srbskou menšinu americký velvyslanec v Kosovu Christopher Dell. Nic ale podle něj nebrání tomu, aby se kosovští Srbové zúčastnili nedělních prezidentských a parlamentních voleb.

Martin DORAZÍN:
Místní volby se kosovským Srbům usilovně snaží rozmluvit jak západní představitelé v Prištině, tak mateřské Srbsko. Vůdci kosovských Srbů ale vycházejí z výsledků únorového referenda, ve kterém občané rozhodli, že se srbské enklávy nepodřídí kosovské správě. Argumentují také demokratickým právem pořádat volby v oblastech, kde žijí. Mezinárodní instituce ani Republika Kosovo ale srbské referendum neuznaly, stejně jako předem odmítají uznat výsledky nedělních místních voleb. Kosovský ministr vnitra Bajram Redžepi před časem pohrozil, že se volbám, které narušují suverenitu státu, bude snažit zabránit třeba i silou. Z Bělehradu Martin Dorazín, Radiožurnál.

Generála Františka Fajtla připomíná pamětní deska na Základní škole v PrazeLetňanech

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Legendárního válečného pilota, generála Františka Fajtla od dneška připomíná pamětní deska na Základní škole v PrazeLetňanech. Generál Fajtl se vyznamenal hlavně jako pilot britského královského letectva za 2. světové války a za své hrdinství získal mnoho ocenění.

Jan HERGET:
Takto vzdali hold svému předchůdci piloti dvou stíhaček L159. Odhalení desky, na které je zachycen obličej generála Fajtla, i tvar jeho oblíbeného spitfiru, přihlížela i jeho manželka Hana.

Hana FAJTLOVÁ, manželka:
Určitě by měl radost, protože na tuhle školu moc držel, my jsme sem chodili léta, léta.

Jan HERGET:
Žáci základní školy v Rychnovské ulici dodnes rádi vzpomínají na besedy, při kterých František Fajtl vyprávěl o svých zážitcích. Co nejvíc zaujalo Miloslava Dobrohrušku?

Miloslav DOBROHRUŠKA:
Jak ho sestřelili a on se vlastně před Španělsko dostal zpátky do Anglie, což byl naprosto obdivuhodný kousek.

Jan HERGET:
V sobotu 5. května uplyne od tohoto sestřelu přesně 70 let. Jan Herget, Radiožurnál.

20120504

Valorizace penzí

Jan BUMBA, moderátor:
Zatímco o některých bodech z úsporných plánů vlády je levicová opozice ochotna diskutovat a u některých dokonce nepřímo připouští, že by k nim sáhla sama, tak nižší valorizaci penzí vládě neodpustí. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek připouští, že jde o nepopulární krok, který však prý je nutný v zájmu snížení rozpočtových schodků. Opozice ale argumentuje, že snížení valorizace na třetinu růstu cen a třetinu růstu reálných mezd způsobí některým důchodcům závažné problémy. V našem sněmovním studiu je teď poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová. Dobrý den.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně /TOP 09/:
Dobrý den.

Jan BUMBA, moderátor:
A místopředseda Poslanecké sněmovny, sociální demokrat Lubomír Zaorálek. Vítám vás, dobrý den.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny PČR /ČSSD/:
Také dobré odpoledne.

Jan BUMBA, moderátor:
Paní Langšádlová, nezviklala vás v žádném ohledu dnešní vystoupení kolegů z opozice, jste přesvědčena o tom, že jedinou možnou cestou je takto přiškrtit důchodce?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně /TOP 09/:
Žádný politik nenavrhuje takovýto návrh snížení růstu důchodu rád. Je potřeba říci, že je potřeba tento návrh vnímat v souvislosti s dalšími návrhy, které se dotknou všech skupin naší společnosti. Pokud bychom znali jinou cestu, jak stabilizovat naše veřejné rozpočty, jistě bychom jí zvolili.

Jan BUMBA, moderátor:
Ale když se podíváme do reálné situace, tento týden třeba vydal ombudsman varovnou zprávu, podle ní řadě důchodců po zaplacení nájmu zůstává méně než 2 tisíce korun na měsíc. V takové situaci to se počítá každá koruna. Jak mají ti lidé vyjít, když jim penze neporoste ani o inflaci.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně /TOP 09/:
Tak určitě zde máme sociální systém, který v případě, v případě, že ti důchodci se dostanou do situace, kdy by měli nárok na příspěvek například na bydlení, tak ho dostanou. Ale je potřeba hovořit i o solidaritě v rámci jednotlivých rodin a stát by opravdu k té podpoře měl potom přistupovat v případě, že nemůže rodina podpořit svého seniora v rodině.

Jan BUMBA, moderátor:
Takže ti lidé se mají spolehnout na podporu z rodiny?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně /TOP 09/:
A tak to by mělo být přece přirozené ve společnosti, ta podpora ze státu je, máme tady samozřejmě důchodový systém, my důchody valorizujeme, ale solidarita v rodině tady po staletí byla a věřím, že ve většině rodin i funguje dnes.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Zaorálku, v takto výjimečné situaci, výjimečné rozpočtové hospodářské situaci, může to takto fungovat, lidé se prostě spolehnou na podporu rodin?

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny PČR /ČSSD/:
Já si myslím, a to je strašně vytržené, podívejte, tady přece vůbec dneska není ani ujasněno ekonomicky, jestli ty další škrty a úspory nejsou naopak opatřeními, který tu ekonomiku ženou do recese, to znamená, tady je to jako jedno opatření, které navíc má obrovský dopad na dva a půl milionu lidí, tak je tady vytrženo z kontextu té celkové strategie ekonomické, a tvrdí se, že se to musí udělat, a přitom ono to je bezprecedentní, protože takovýmto způsobem tady vlastně změnit ty parametry penzijního systému navzdory tomu, že se vždy slibovalo, protože ty nárůsty DPH, že to bude kompenzováno důchodcům, to je podle mě obrovský zásah a mně vadí to, že pan ministr Drábek o této věci skutečně nejednal s partnery, s těmi organizacemi, které ty seniory zastupují, oni by mu řekli, že ty náklady na tento rok se odhadují, že budou stoupat /nesrozumitelné/ bydlení 15 procent, z toho bydlení 8, 12 procent a on do toho vstupuje podle mě naprosto směšnou valorizací, která to samozřejmě ani zdaleka nepokryje.

Jan BUMBA, moderátor:
Ale myslíte, pane Zaorálku, nezlobte se, že vám skáču do řeči, ale je možné v současné situaci, v situaci nulového hospodářského růstu, nadále valorizovat penze tím dosavadním způsobem, má na to stát?

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny PČR /ČSSD/:
Ano, možná ten stát právě nemá na tyto úspory, podívejte se, tady jde o to, že když vy snižuje tu koupi schopnou poptávku, tak tu ekonomiku dále srážíte na kolena, to vůbec není tak, že když si budete utahovat opasek a stále škrtit, tak z toho nastartujete ekonomický růst, takhle to prostě nefunguje, to znamená, tady je, tady není základní ekonomická rozvaha, jestli tyto úspory jsou něco, co vůbec nám ekonomicky pomůže, ti lidi budou strádat a vlastně to nepomůže žádnému ekonomickému startu.

Jan BUMBA, moderátor:
Jinými slovy říkáte, že to dále sníží spotřebu a to zase podváže hospodářský růst.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny PČR /ČSSD/:
A nás to vnáší do spirály, do recese se dostáváme, to znamená, to není ekonomicky analyzováno, a ty dopady jsou asociální, a nejhorší je, že ti lidé prostě budou třít bídu s nouzí a vlastně to nebude mít žádný efekt.

Jan BUMBA, moderátor:
Paní Langšádlová, pan Zaorálek vyslovil zajímavou myšlenku, že stát nemá na tyto úspory?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně /TOP 09/:
Já nesdílím pohled pana místopředsedy Zaorálka, my naopak nemáme na to ještě více zvyšovat naše zadlužení, naše zadlužení a respektive schodek našeho státního rozpočtu i po všech opatřeních je ve výši 100 miliard korun. Naše zadlužení je ve výši jednoho bilionu 600 miliard a jenom obsluha státního dluhu nás stojí okolo 80 miliard ročně. A to budeme muset zaplatit, to je to, co nás svazuje, a to, co nás bude svazovat do budoucna.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Zaorálku, ano, prosím.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny PČR /ČSSD/:
My jsme dneska slyšeli guvernéra Miroslava Singera, který ráno při zprávě o inflaci nás informoval, že ta zrychlená fiskální konsolidace, ke které došlo v průběhu teď roku 2011/12 snížila ekonomický růst o jedno procento. To znamená, ty škrty a úspory doložil pan Singer, že nás opravdu brzdí, a to je velmi vážný problém, a zároveň řekl, že předpokládá inflaci na příští rok do 4 procent. To znamená, jestliže se ta inflace bude jenom z třetiny kompenzovat, kdy je poměrně vysoká, tak to opravdu vážně těm seniorům uškodí nebo to sníží jejich životní úroveň, ale zároveň jsme od pana guvernéra slyšeli, že to zrychlení té fiskální konsolidace je prostě problematická věc.

Jan BUMBA, moderátor:
Paní Langšádlová, prosím jenom velice krátce, základní informace, kolik by měl stát ušetřit na té nižší valorizaci?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně /TOP 09/:
Několik desítek milionů korun, ale je potřeba také hovořit o tom, že my bychom mohli v tuto chvíli, my bychom mohli v tuto chvíli tento krok ještě odložit, ale je potřeba říci, že i z hlediska demografického vývoje bychom do budoucna nebyli, nestáli před tím, jestli snížit rychlost valorizace, ale museli bychom snížit celkovou úroveň důchodu tak, jak tomu se musely některé státy již přikročit.

Jan BUMBA, moderátor:
Já oběma velice děkuji za vaše názory, děkuji za rozhovor, to byla poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová. A místopředseda Poslanecké sněmovny, sociální demokrat Lubomír Zaorálek. Budeme v tématu za chvilku pokračovat s komentátorem, ale bleskově si odskočíme na hokej.

autor: jal
Spustit audio