Zprávy o šesté 31. ledna 2011

31. leden 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Přehled zpráv

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Masové demonstrace v Egyptě pokračují. České cestovní kanceláře ruší zájezdy.

osoba:
My jako cestovní kanceláře samozřejmě /nesrozumitelné/, ale snažíme se lidi přesvědčit, aby takzvaně dobydleli svoji dovolenou do termínu, kdy se mají vrátit.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Lékaři se nedohodli s ministrem Hegerem na řešení krize ve zdravotnictví.

osoba:
Návrh dohody, kterou nám LOK s komorou předložily, má vysloveně ultimativní charakter, navíc nekoresponduje s původními požadavky.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Evropská unie vyhlásila sankce proti běloruskému režimu. Týkají se ale jen jeho představitelů.

Karel SCHWARZENBERG, ministr zahraničí:
Nikoliv, aby byl postižen běloruský národ.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Zítra bude zataženo, místy mlhy, teploty minus 7 až minus 3 stupně. Dobrý večer přeje Jana Uttendorfská.

Masové demonstrace v Egyptě

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Tlak na egyptského prezidenta Husního Mubaraka roste. Demonstrace pokračují. Do centra Káhiry dnes vyšlo na čtvrt milionů lidí. Mubarak částečně obměnil vládu a vyzval ji ke zlepšení sociální politiky. Mnozí Egypťané to ale považují za nedostatečné gesto, které navíc přichází pozdě. Zklidnění situace v Káhiře nevydrželo dlouho.

Břetislav TUREČEK:
Po 3 dnech otevřely některé obchody a lidé stáli fronty na chleba. Objevila se také dopravní policie, aby omezila chaos alespoň na silnicích. Teď už je ale zase cítit napětí. Jednak na náměstí Tahrir znovu přišly sta tisíce lidí a jinak přibývá hádek mezi různými proudy demonstrantů. Lidé také opět ignorují zákaz vycházení. Hlavní shromáždění se ale chystá na zítra a má ho také doprovázet generální stávka. Úřady zastavily železniční dopravu, aby lidem ztížili cestu do metropole. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Káhira.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Český rozhlas zjistil, že desítky zahraničních diplomatických misí v Káhiře jsou bez jakékoliv ochrany. Zatímco americké a britské velvyslanectví hlídají egyptské tanky, o menší státy se nikdo nestará. Například švýcarská ambasáda ležící nedaleko náměstí Tahrir je přímo v centru demonstrací.

České cestovní kanceláře ruší zájezdy do Egypta

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
České cestovní kanceláře už ruší zájezdy do Egypta. Turistům, kteří v Egyptě už jsou, cestovní kanceláře v případě nutnosti umožní předčasný návrat domů. V egyptských letoviscích je teď přibližně tisícovka Čechů, nikdo z nich zatím odletět nechce.

Ondřej BOUDA:
Klienti s už zakoupenými zájezdy se teď musí dohodnout se svou cestovní kanceláří, jestli si ho vymění za jiný či si raději nechají vrátit peníze. Moratorium se pravděpodobně bude týkat všech, kteří se do Egypta chystali v únoru. Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří České republiky Jana Papeže ale může Egypt zmizet z nabídek na mnohem delší dobu.

Jan PAPEŽ, místopředseda Asociace cestovních kanceláří České republiky:
V případě, že vezme moc do ruky armáda, tak předpokládám návrat klientů do Egypta v průběhu, dejme tomu, tří týdnů, pokud se věci zmocní islamisté, tak předpokládám, že ta destinace bude ztracena na dlouhou dobu.

Ondřej BOUDA:
Ondřej Bouda, Radiožurnál.

Cena severomořské ropy Brant vystoupila na 100 dolarů za barel

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Cena severomořské ropy Brant vystoupila na 100 dolarů za barel. Takhle vysoko byla naposledy v říjnu 2008. Analytici pokládají za hlavní příčinu růstu cen ropy nepokoje v Egyptě a také riziko, že by se demonstrace mohly přenést také na další arabské země.

Lékaři stále trvají na svých výpovědích z nemocnic

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Lékaři stále trvají na svých výpovědích z nemocnic. S ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem se ani dnes nedohodli. Podle Hegera požadavky odborů a České lékařské komory přesahují pravomoci a možnosti vlády i ministerstva a nemůže je všechny splnit. Na čem konkrétně jednání ztroskotala, to už se ptám našeho reportéra Zbyňka Zikmunda.

Zbyněk ZIKMUND:
Pěkný večer. Ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi se nelíbí, že některé z 8 bodů dohody, se kterou dnes lékaři přišli, jsou nové a odmítá i formu dohody.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví:
Návrh dohody, kterou nám LOK s komorou předložily, má vysloveně ultimativní charakter a téměř odpovídá vazalské smlouvy jedné zájmové skupiny.

Zbyněk ZIKMUND:
Šéf lékařských odborů Martin Engel ale odmítl, že by lékaři vznesli nějaké nové požadavky.

Martin ENGEL, šéf lékařských odborů:
Já myslím, že každý soudný člověk ví, že jsme je vyhlásili 18. března roku 2010 a my jsme žádný nový požadavek za těch 9 nebo už 10 měsíců prostě nedali.

Zbyněk ZIKMUND:
Nabídka 2 miliard korun na platy lékařů ze strany ministra zdravotnictví trvá. Lékaři ale chtějí garance, jak budou tyto peníze rozděleny a chtějí také záruku, že se budou moci všichni vrátit na místa, ze kterých dali výpověď. Další kolo jednání se uskuteční ve čtvrtek. Z ministerstva zdravotnictví Zbyněk Zikmund, Radiožurnál.

Český olympijský výbor dostal podporu pro svolání mimořádné valné hromady Sazky

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Český olympijský výbor dostal podporu pro svolání mimořádné valné hromady Sazky. Návrh podá s Orlem a Sdružením sportovních svazů. Požadovat budou změnu stanov, navýšení základního kapitálu a výběr strategického partnera. Zadlužená loterijní společnost dnes doručila k insolvenčnímu soudu požadované výkazy ze svého účetnictví. Majetek firma ocenila na 14 miliard korun. Proti tomu závazky dosahují 9,5 miliardy. Z dokumentů vyplývá, že v závěru loňského roku Sazka zažalovala dvě banky a investiční společnost Penta celkově o 3 miliardy korun.

Martin DRTINA:
Jako sporné Sazka v účetních výkazech označuje pohledávky obou společností Radovana Vítka, které se přihlásily do insolvenčního řízení. Jde o 822 milionů korun. Jejich původní držitelé Komerční banku a Raiffeisenbanku Sazka zažalovala. Nárokuje náhradu škody přes miliardu korun. Držitelé obligací vydaných Sazkou dnes hlasují o tom, jestli společnost požádá o ochranu před věřiteli. Až k tříměsíční moratorium by firmě mělo získat čas na doladění restrukturalizačního plánu. Zítra odpoledne pak má Sazka odtajnit jméno investora, na kterém se představenstvo loterijní firmy shodlo. Největší věřitel Sazky Radovan Vítek už dal najevo, že pokud tímto partnerem bude podnikatel Martin Ulčák, je připravený s ním jednat. Martin Drtina, Radiožurnál.

Firma Promopro vydělala v souvislosti s českým předsednictvím EU podstatně méně, než uvádějí média

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Firma Promopro vydělala v souvislosti s českým předsednictvím Evropské unii podstatně méně, než uvádějí některá média. Ve 20 minutách Radiožurnálu to řekl tehdejší vicepremiér a současný ministr obrany Alexandr Vondra. Firma v roce 2009 zajišťovala konferenční techniku. Vondra zatím nemá oficiální čísla. Podle něj ale Promopro nevydělalo tři čtvrtě miliardy korun, ale mnohem spíš jen 474 miliony korun.

Alexandr VONDRA, ministr obrany:
Znovu ale říkám, já žádné takové číslo oficiálně k dispozici nemám, bylo by velmi na místě se ptát, kdo, kde tato čísla šíří, že jo, tady dva, tři dny se šíří nějaké číslo 766 milionů, aby se pak ukázalo, že toto číslo je absolutně nepravdivé.

Na černou listinu Evropské unie se dostalo 158 činovníků běloruského režimu prezidenta Lukašenka

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Na černou listinu Evropské unie se dostalo 158 činovníků běloruského režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. Nebudou dostávat víza ke vstupům do zemí 27. Ministři zahraničí členských zemí Evropské unie se tak rozhodli potrestat exponenty Lukašenkova režimu za tvrdé potlačení demonstrací proti výsledkům prezidentských voleb loni v prosinci.

Pavel NOVÁK:
Evropská číše trpělivosti s Lukašenkovým režimem přetekla. Celkem 158 přívrženců vlády autoritářského běloruského prezidenta se stalo v Unii nežádoucími osobami. Unie se také rozhodla jim zmrazit jejich vklady v bankách, pokud nějaké objeví. Podle slov ministra zahraničí Karla Schwarzenberga šlo o to potrestat exponenty režimu a neobyčejné běloruské občany.

Karel SCHWARZENBERG, ministr zahraničí:
Všechny sankce měly být pouze se dotýkat toho, co u nás nazýváme papalášů, nástřelu režimu a tak dále, ale nikoliv, aby byl postižen běloruský národ.

Pavel NOVÁK:
Kromě samotného prezidenta Lukašenka nesmí do zemí Unie vycestovat ani jeho dva synové, šéf služby KGB, generální prokurátor, ministr obrany nebo třeba předsedové regionálních volebních komisí. Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel.

Věk pro odchod do důchodu by mohl být v Evropě stejný

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Věk pro odchod do důchodu by měl být v celé Evropě stejný. Podle listu Financial Times Deutschland to navrhují Němci. Hranice pro odchod do penze by se podle nich měla zvýšit v zemích platících eurem. Za určitých okolností by se to mohlo týkat i českých důchodců.

Ondřej HOUSKA:
Podle Berlína musí věk pro odchod do důchodu odpovídat vyššímu věku, kterého se Evropané dožívají. Stejná hranice by měla platit pro země eurozóny. Státy s vlastní měnou, jako je Česko, by se k dohodě mohly dobrovolně připojit. Česko ale euro podle platných smluv jednou zavést musí. Němci chtějí v eurozóně také sblížit sazby firemních daní. Všechny země by navíc měly přijmout zákony, které by jim zakazovaly zadlužování. Tato opatření by podle Němců do budoucna snížila rizika vypuknutí dluhové krize po vzoru Řecka. Návrhy by musely nejdřív schválit všechny členské státy Unie. Ondřej Houska, Radiožurnál.

Chřipková epidemie udeřila už v mnoha českých a moravských regionech

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Chřipková epidemie udeřila už v mnoha českých a moravských regionech. Nemocnost stoupla o proti minulému týdnu o 16 procent. Hodně nemocných je na východě Čech a také na jižní Moravě. Podle Hany Tkadlecové ze zlínské hygienické stanice muselo být v regionu uzavřeno několik nemocnic a ústavů sociální péče.

Hana TKADLECOVÁ, zlínská hygienická stanice:
My tady jsme doporučeni pro lůžková zdravotnická zařízení a zařízení sociální péče, aby regulovaly, případně omezily návštěvy ve svých zařízeních. Pro návštěvy, pokud vím, tak bylo uzavřena například Baťova nemocnice ve Zlíně, sociální zařízení Malival na Kroměřížsku, valašskomeziříčská nemocnice, návštěvy reguluje i uherskohradišťská nemocnice.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
V celém Česku leží kvůli chřipce v nemocnicích 21 lidí.

Studenti Gymnázia Frýdlant vyšli protestovat do ulic

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Studenti Gymnázia Frýdlant vyšli protestovat do ulic. Jejich akce Děkujeme zůstáváme je namířena proti připravované školské reformě. V rámci ní chce Liberecký kraj sloučit jejich školu se školou Hospodářskou a lesnickou a ve Frýdlantě zrušit osmileté studium. Na protestní průvod v Liberci se dnes vydalo přes 100 studentů.

Eva MALÁ:
Studentský pohřební průvod kráčel libereckými ulicemi až ke Krajskému úřadu Libereckého kraje. "Nelíbí se nám připravovaná reforma", "Nechceme se stěhovat" nebo "Proč to odnášíme zrovna my" byly nejčastější věty, které při protestu zazněly.

studentka:
Všichni nemůžou dojíždět do Liberce, protože to může být pro některé finančně náročnější a navíc domů by se vrátili až ve večerních hodinách.

Eva MALÁ:
Podle krajského radního pro oblast školství Radka Cikla je reforma školství nutná, ale je stále ve fázi přípravy.

Radek CIKL, krajský radní pro oblast školství:
Je to z toho důvodu, že nám ubude tři a půl tisíce žáků zhruba v nejbližších 3 letech.

Eva MALÁ:
Zastupitelé města odsouhlasili, že pokud by kraj trval na této razantní změně, mohl by se Frýdlant stát zřizovatelem školy. Pro Radiožurnál Eva Malá, Liberec.

autor: jut
Spustit audio