Zprávy o šesté 29. srpna 2011

29. srpen 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Přehled zpráv

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Širší vedení ODS jednalo několik hodin o situaci ve vládě a ve vládní koalici.

redaktor:
Petr Nečas vyhověl nátlaku Věcí veřejných na svolání schůzky K9. Neví ale, co se bude zítra projednávat.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Česko uznalo po pádu plukovníka Kaddáfího dosavadní povstalce za jediné představitele Libye. Potvrdil to šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg.

Karel SCHWARZENBERG, ministr zahraničí /TOP 09/:
Já jsem přívrženec starýho mezinárodního práva, které uznávají vládu, jakmile ovládá své území.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny odsouhlasila kritizovanou zakázku na vymáhání dluhů.

osoba:
Správní rada přistoupila k tomu, že budeli poskytnuta významná sleva, tak je v kompetenci pana ředitele tento projekt uzavřít.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
A počasí zítra bude polojasno až oblačno, teploty do 22 stupňů. U zpráv vás vítá Jana Uttendorfská.

Premiér vyhověl VV a svolal na zítra jednání K9

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Čtyři a půl hodiny jednalo širší vedení ODS o složité situaci ve vládě a ve vládní koalici. Jaké jsou závěry schůze výkonného výboru strany, to už ví reportér Martin Drtina, který celé jednání sledoval.

Martin DRTINA:
Premiér Petr Nečas potvrdil, že se ještě zítra před jednáním sněmovny sejdou špičky koalice ve formátu K9. Tím vyhověl Věcem veřejným, které tuto schůzku požadovaly svolat už na dnešek. Zároveň ale podotkl, že neví, o čem se má na K9 jednat, protože všechny nevyjasněné otázky se podařilo během dneška probrat. Šéf občanských demokratů se také vrátil k bojkotu ministrů za TOP 09, kteří kvůli kauze kontroverzního úředníka na ministerstvu školství Ladislava Bátory se odmítají jednání vlády zúčastnit. Premiér to považuje za nedůstojnou záminku.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Nicméně nejenom já, ale celá ODS trvá na tom, že toto není dostatečný důvod k tomu, aby byl blokován chod vlády.

Martin DRTINA:
Konečně Petr Nečas reagoval i na slova Kristýny Kočí, podle které část ODS chce zablokovat vydání šéfa véčkařského poslaneckého klubu Víta Bárty ke stíhání. Nečas k tomu suše poznamenal: "... že slečna Kočí už toho řekla." Tolik ze sídla občanských demokratů Martin Drtina, Radiožurnál.

Česko uznalo nové politické vedení v Libyi

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Česko dnes uznalo nové politické vedení v Libyi za legitimní vládu severoafrické země. K tomuto kroku už se odhodlala asi 50 zemí světa. Většina z nich po rozhodujícím vítězství libyjských rebelů nad diktaturou Muammara Kaddáfího. Proč Česko uznalo libyjskou povstaleckou vládu až nyní, řekl Radiožurnálu ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Karel SCHWARZENBERG, ministr zahraničí /TOP 09/:
Hlavní bylo, že jsme dostali zprávu, že i třetí z těch hlavních provincií Libye Fezzan se přidal k povstaleckému hnutí. V okamžiku, když jak Kyrenaika, tak tripolitanská Fezzan se k nové vládě přidaly, pak to bylo pro mě rozhodnutí.

Syrská opozice si podle vzoru v Libyi vytvořila svou Přechodnou národní radu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Syrská opozice vyhlásila vytvoření Přechodné národní rady. Po vzoru libyjských povstalců tak zakládá vedení, které by mělo sjednotit protichůdné a dosud nekoordinované protivládní frakce. O vyhlášení rady informuje televize AlDžazíra. Orgán tvořený většinou syrskými emigranty a exulanty v zahraničí dostal základy na opozičním kongresu v turecké Ankaře.

Břetislav TUREČEK:
Přechodná národní rada má mít 94 členů. Povede ji profesor blízkovýchodních studií Burhán Ghalijún, který působí na pařížské Sorbonně. Syrskou opozici zatím tvoří spontánní hnutí v ulicích a řada často protichůdných ideologických proudů od arabských nacionalistů, přes kurdské aktivisty až po socialisty, liberály a islamisty. V samotné Sýrii mezitím vláda pokračuje ve vojenském tažení proti opozičním demonstrantům a ozbrojeným rebelům. Na předměstích Damašku se proti vládě údajně postavily desítky vojáků, kteří odmítli proti opozici zasahovat. Vláda také podle aktivistů obléhá centrální město Rastan. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

Amerika začíná počítat škody po hurikánu Irene

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Spojené státy počítají škody. Hurikán Irene za sebou zanechal rozsáhlé záplavy a miliony lidí bez elektřiny. Jak se Spojené státy vypořádávají s následky řádění živlu, na to se ptám do Washingtonu zpravodaje Českého rozhlasu Víta Pohanky.

Vít POHANKA:
Hezký podvečer. Postupně a pomalu se život vrací k normálu tam, kde bouřka zasáhla pobřeží Spojených států nejdřív, tedy v Severní Karolíně, ve Virginii a potom dál na sever až po New York City. Teď ale v průběhu zdejšího dopoledne přicházejí nové zprávy o záplavách, které už ne tedy hurikán ale bouře Irene, ještě pořád velmi silná, způsobila na severu v Nové Anglii, konkrétně ve státech Vermont a New York. Obnovil se jinak provoz v městské hromadné dopravě ve všech velkých městech. Místy jsou ale problémy s železnicí, která byla také poškozená, padaly na ni stromy a podobně. V provozu už jsou také všechna velká letiště, ale protože bylo o víkendu zrušených asi 12 tisíc letů a zhruba 1500 letů je zrušených ještě dnes, tak bude trvat minimálně několik dnů, než se letecké společnosti s tím víkendovým výpadkem definitivně vypořádají. Miliony lidí jsou navíc ještě pořád bez elektřiny, takže ano, život se v téhle části Ameriky vrací k normálu, ale pro miliony lidí ještě zdaleka normální není. Ode mě zatím vše. Vít Pohanka, Český rozhlas, Washington.

VZP bude pokračovat v zakázce na vymáhání dluhů

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Kritizovaná zakázka Všeobecné zdravotní pojišťovny na vymáhání pohledávek má po dnešku zelenou. Podmínkou je, že vítězné sdružení, ve kterém je advokátní kancelář s podílem bývalého ministra Pavla Němce, exekutor Juraj Podkonický a vymahačská firma BSP Lawyer Partners, musí nabídnout slevu. Rok a půl trvající tendr sleduje reportér Petr Sehnoutka.

Petr SEHNOUTKA:
Původně měl vítěz pomáhat VZP s vymáháním dluhů za téměř půl miliardy korun. Cena po kritice jak zevnitř pojišťovny, ale i od auditorů potom klesla nejdříve na 120 milionů korun a po dnešku na 108 milionů. Podle většiny členů správní rady se zakázka vyplatí, i když je jasné, že se zavedením jiného systému výběru daní a pojistného po roce 2013 bude kupovaný systém k ničemu. Odpůrcům zakázky vadí to, že stále není jasné, o kolik se díky novému systému vybere více. Dalším sporným momentem je podle nich to, že zakázka je sice na dodávku softwaru, ale zvítězilo sdružení právnické a vymahačských firem. Navíc pojišťovna si software na správu svých dluhů pořídila za 5,5 milionu korun už před 3 roky. Petr Sehnoutka, Radiožurnál.

Kvůli sporu o kůrovce možná skončí jedna ze základních organizací Strany zelených v Plzni

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Kvůli sporu o kůrovce na Šumavě zřejmě skončí jedna ze základních organizací Strany zelených v Plzni. Její členové podpořili kácení na lokalitě Ptačí potok a jednali tak v přímém rozporu s usnesením strany. Podrobnosti má reportér Lubomír Smatana.

Lubomír SMATANA:
Kácení podpořila stranická buňka Plzeň 2, která má 4 členy. Ti považují za své právo vyjádřit rozdílný názor než většina Strany zelených. Většině se to ale nelíbí ani za mák, protože spor o kácení v bezzásahových zónách považují za zcela klíčový. A několik členů strany se dokonce aktivně zapojilo do blokády dřevorubců na Ptačím potoce. Stanovisko plzeňské čtveřice je podle předsednictva zelených zcela mimo program strany. Lubomír Smatana, Radiožurnál.

Hasičům ve Skašticích se konečně podařilo dostat oheň pod kontrolu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Až dnes se podařilo hasičům dostat pod kontrolu rozsáhlý požár ve Skašticích na Kroměřížsku. Od sobotního rána tady shořelo více než 30 tun uskladněné slámy. Plameny také zcela zničily stroje na výrobu biomasy. Celková škoda se pohybuje okolo 17 milionů korun.

Andrea FRIDRICHOVÁ:
Samovznícení nebo nedbalostní jednání neznámé osoby, takové jsou závěry vyšetřovacího týmu, který zjišťoval příčinu ničivého požáru. V tuto chvíli také vrcholí likvidační práce. Po jejich skončení na noční dohlídku nastoupí 4 jednotky hasičů, které se budou střídat po dvou. Všechny budou hlídat možné rozhoření slámy, případně likvidovat drobné projevy hoření, které se dají očekávat. Pro Radiožurnál Andrea Fridrichová, Skaštice.

Film Alois Nebel se představí v Benátkách i v Torontu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
O nový český film Alois Nebel mají zájem světové festivaly. Snímek režiséra Tomáše Luňáka si světovou premiéru odbude na prestižní přehlídce v italských Benátkách, která začíná už tuto středu. Hned potom se pojede představit na další významnou filmařskou akci do kanadského Toronta. Tento festival je mezi filmovými profesionály vnímán jako vstupní brána pro severoamerický trh. Z úspěchu se tak raduje i český distributor snímku Alois Nebel společnost Aerofilms. Radiožurnálu to potvrdil její zástupce Jiří Šebesta.

Jiří ŠEBESTA, zástupce společnosti Aerofilms:
Pro nás, jako českýho distributora, to znamená obrovskou pochvalu filmu, který my chceme divákům v Čechách ukázat. A myslím, že diváky, když to do teďka ještě se na ten film netěší a nečeká, že to bude třeba dobrý, v to, že festival v Torontu si třeba vybere Aloise Nebela, tak to už určitě něco znamená a určitě už splňuje nějaký standard evropský nebo český, ale už se dá měřit a porovnávat se světovou produkcí, což je prostě fantastický.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Do českých kin vstoupí Alois Nebel 20. září.

autor: jut
Spustit audio