Zprávy o šesté 28. září 2011

28. září 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Přehled zpráv

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Tisíce lidí si ve Staré Boleslavi připomněly památku svatého Václava. Evropský parlament schválil přísné tresty pro rozpočtové hříšníky. Fotbalisté Plzně se v Lize mistrů pokusí zaskočit na San Siru věhlasný AC Milán. Zítra bude skoro jasno až polojasno, teploty do 24 stupňů. U zpráv vás vítá Jana Uttendorfská.

Tisíce lidí si ve Staré Boleslavi připomněly památku svatého Václava

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Na mnoha místech České republiky si dnes lidé připomněli svatého Václava, který se stal symbolem a patronem naší země. Ve Staré Boleslavi se proto koná tradiční národní svatováclavská pouť.

Pavel PAVLAS:
Národní svatováclavskou pouť letos navštívily i díky slunečnému a teplému počasí tisíce věřících, včetně desítek dětí. Kdo byl kníže Václav?

osoba:
Král.

dítě:
Nevím.

Pavel PAVLAS:
Součástí poutě byla i letos poutní mše, kterou koncelebroval pražský arcibiskup Dominik Duka. Podle něj bychom si měli odkaz knížete Václava připomínat i jindy, než jen v den jeho tragické smrti.

Dominik DUKA, pražský arcibiskup:
Abychom jsi uvědomili, že musíme vzít, lidově řečeno, rozum do hrsti. Uvědomit si, že svobodu musíme prožívat spolu se zodpovědností.

Pavel PAVLAS:
Tradičním hostem národní svatováclavské pouti byl i prezident Václav Klaus, který vyzdvihl význam rodiny a připomněl celospolečenskou funkci církve. Pro Radiožurnál Pavel Pavlas, Stará Boleslav.

Evropská komise chce zdanit finanční transakce

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Evropská komise chce zdanit finanční transakce. Oznámil to šéf komise José Manuel Barroso v letošním projevu o stavu Unie v Evropském parlamentu. Barroso také řekl, že Řecko má zůstat v eurozóně. Současnou situaci přitom označil za nejtěžší zkoušku společné Evropy. Podrobnosti živě od Davida Koubka.

David KOUBEK:
Předseda Evropské komise Barroso řekl, že Evropa nemá jinou možnost, jak vyjít z krize, než že vybuduje kromě měnové také skutečnou hospodářskou Unii. Tu by měl řídit společný úřad nezávislý na národních zájmech. "Komise je evropskou ekonomickou vládou Unie. Určitě proto nepotřebujeme více institucí." Daň na finanční transakce, kterou chce unijní exekutiva zavést, by měla platit od roku 2014 a přinést víc než třetinu současného rozpočtu Unie v přepočtu miliardu 300 milionů korun. "Je na čase, aby finanční sektor odevzdal svůj příspěvek zpátky společnosti," řekl Barroso. Z daní na finanční transakce ale nesouhlasí třeba Velká Británie nebo Česká republika. Europoslanci zároveň dnes schválili balík opatření pro boj s krizí. Bylo by například možné snáze potrestat zemi, která poruší dohodnutá rozpočtová pravidla. David Koubek, Radiožurnál.

Před hlasováním o Řecku bojuje Merkelová i za svoji spolkovou vládu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Už zítra bude německý parlament hlasovat o rozšíření evropského záchranného fondu, potažmo o záchraně Řecka. Kancléřka Merkelová bojuje o každý hlas. Nesouhlas ze strany vládních poslanců může vést k výraznému oslabení její pozice a celé spolkové vlády.

Klára STEJSKALOVÁ:
"Jsem si jistá, že zákon bude schválen většinou vládní hlasů," tvrdí přesvědčivě Angela Merkelová. Podle zákulisních informací tato většina není zdaleka jistá. Kancléřka vyzvala všechny poslance vládní strany, aby předem písemně sdělili, pokud mají se schvalováním problém. Podle šéfky německé vlády jde o hlasování, které bude sledovat celý svět. K apelu na poslance se připojili i obchodní svazy. Neschválení záchranného balíčku by mělo podle nich nedozírné následky pro jednotnou měnu a celou Evropskou unii. Klára Stejskalová, Český rozhlas, Berlín.

Rozšíření záchranného fondu eurozóny

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Rozšíření záchranného fondu eurozóny dnes schválil finský parlament ze 17 členů Unie, kteří společnou měnu používají, tak rozšíření fondu podpořilo už 10 států. Do Finska zamíříme pro další podrobnosti živě krátce po Zprávách o šesté.

Írán by mohl vyslat své námořnictvo k východnímu pobřeží Spojených států

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Írán by mohl vyslat své námořnictvo k východnímu pobřeží Spojených států. Oznámil to velitel íránských námořních sil, admirál Habíbolláh Sajjárí. Západní agentury a americké televize to označují za další možné zhoršení vztahů mezi Teheránem a Washingtonem. Íránský admirál přitom své prohlášení vysvětlil tím, že Spojené státy mají válečné lodi u íránských břehů už dávno.

Břetislav TUREČEK:
"Tak jako síly světové arogance jsou přítomné na naší námořní hranici, tak i my budeme mít silnou přítomnost podél americké námořní hranice v Atlantiku," prohlásil admirál Sajjárí. O den dříve se podobně vyjádřil velitel námořních jednotek íránských revolučních gard Alí Fadaví. Jestli prý Američané mohou mít válečné lodi v Perském zálivu, Teherán je může vyslat do Mexického zálivu. Íránská válečná plavidla se letos objevila v Rudém moři a Suezem proplula do Středozemního moře. Izrael a Spojené státy varují, že to svědčí o rostoucích ambicích Teheránu. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

Soud posuzuje podíl lékaře Michaela Jacksona na zpěvákově smrti

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Soud se snaží rozplést okolnosti popového krále Michaela Jacksona. Zpěvák byl závislý na drogách a smrt si způsobil sám. Tak argumentuje obhájce Conrada Murrayho, lékaře popové hvězdy. Žaloba naopak lékaře viní z neúmyslného zabití.

Vít POHANKA:
"Důkazy v tomto případě ukáží, že Michael Jackson svěřil svůj život lékařským dovednostem Conrada Murrayho." Prohlásil mimo jiné hlavní žalobce David Walgren. Podle obhájce, doktora Murrayho Edda Chernoffa stála za zpěvákovou smrtí jeho vlastní nezodpovědnost. Michael Jackson v posledních hodinách před smrtí spolknul 8 pilulek sedativa Lorazepamu. A to bez vědomí a přes příkazy lékaře. To podle obhájce doktora Murrayho nakonec způsobilo, že po podání anestetika Propofol Michael Jackson zemřel. Vít Pohanka, Český rozhlas, Spojené státy.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
A další podrobnosti nabídne Vít Pohanka krátce po půl sedmé.

Dnes večer naplní Žižkovské divadlo Járy Cimrmana hudba

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Dnes večer naplní Žižkovské divadlo Járy Cimrmana hudba. Centrum Paraple tam pořádá speciální koncert dobročinné akademie na pomoc vozíčkářům. 18. ročník nabídne zajímavé hosty, vystoupí například Ewa Farná, Monika Absolonová či duo Two Voices. Herec Zdeněk Svěrák, který je patronem centra, ve vysílání Radiožurnálu vysvětlil, co jeho osobně k pomoci vozíčkářům přivedlo.

Zdeněk SVĚRÁK:
Můj kamarád Honza Kašpar se dostal na vozík, od tý doby to pokládám za svou povinnost. Ona je to taková práce, která mě stojí dost sil, ale má to výhodu, že víte bezpečně, že je to užitečný.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Koncert si můžete poslechnout i na Radiožurnálu, který ho vysílá v přímém přenosu v 8 hodin večer.

Přesně před 80 lety se poprvé otevřely brány pražské zoologické zahrady

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Přesně před 80 lety se poprvé otevřely brány pražské zoologické zahrady. Z osmihektarového areálu s několika obyvateli se za tu dobu stala šedesátihektarová zahrada s téměř pěti tisíci zvířaty. Při příležitosti dnešních oslav zahrada pokřtila vnuka slavného lachtana Gastona, který zemřel při povodních v roce 2002. Pokračuje ředitel ZOO Praha Miroslav Bobek.

Miroslav BOBEK, ředitel ZOO Praha:
Kmotrem tady toho lachtana byl pan plukovník Vávra, velitel letecké základny v PrazeKbelích. Proč? Nejenom, že s touto leteckou základnou společně jsme letos dopravili do Mongolska čtyři koně převalského, čímž si myslím, že se pražská zoo vrací k té své slávě spojené se záchranou tohoto živočišného druhu, ale také už v roce 2002 vrtulník ze Kbel hledal a snažil se zachránit Gastona.

autor: jut
Spustit audio