Zprávy o šesté 27. ledna 2012

27. leden 2012
Zprávy o šesté
Newsroom Radiožurnálu

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Evropské dotace zřejmě do českého školství nedorazí

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Evropské dotace zřejmě do českého školství nedorazí. Evropská komise odmítla proplatit více než miliardu korun z evropských fondů. Zdůvodnila to chybami úřadu, který vede ministr Josef Dobeš z Věcí veřejných. Vyplývá to z oficiálního dopisu komise českým úřadům, který má Radiožurnál k dispozici. Ministerstvo školství s důvody pro pozastavení dotací nesouhlasí.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Evropská komise se odvolá na audit, který našel v čerpání dotace nedostatky. Do Prahy ale zatím z Bruselu dorazila jen předběžná verze této auditní zprávy. Potvrdil to náměstek ministra školství Michal Zaorálek.

Michal ZAORÁLEK, náměstek ministra školství:
Ministerstvo školství a Česká republika doposud neměla možnost se oficiálně vyjádřit k oficiální verzi auditní zprávy, která by měla dorazit až někdy ke konci měsíce února.

Věra MASOPUSTOVÁ:
My jsme to říkali a bude ještě hůř, tak by se daly shrnout reakce ČSSD na pozastavení evropských dotací do školství. Situaci by teď podle stínového ministra školství Marcela Chládka měl řešit premiér Petr Nečas.

Marcel CHLÁDEK, stínový ministr školství:
Očekávám zcela jednoznačně, že zcela jasně řekne, jak to budou řešit, jestli odvolá pana ministra.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Předseda vlády bude s ministrem školství o situaci jednat. Očekává, že Josef Dobeš přijde s návrhem, jak financování operačního programu zajistit. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Odsouzený šéf HSystemu Petr Smetka se možná dostane na svobodu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Odsouzený šéf HSystemu Petr Smetka se možná dostane na svobodu. Na Pankráci si odseděl 6 let, tedy polovinu trestu. O podmínečném propuštění bývalého šéfa firmy zatím nepravomocně rozhodl Obvodní soud pro Prahu 4. Proti tomu ale podal stížnost státní zástupce a ostře proti se staví i advokátka poškozených klientů. Petr Smetka sliboval lidem levné bydlení. Nakonec je ale připravil o zhruba miliardu korun. Bývalý šéf HSystemu zatím zůstává ve vězení. Potvrdila Radiožurnálu mluvčí pražského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Štěpánka ZENKLOVÁ, mluvčí pražského státního zastupitelství:
Státní zástupce proti rozhodnutí soudu podal stížnost, rozhodnutí o propuštění považuje za nedůvodné a to zejména proto, že odsouzený Smetka dobrovolně včas nenastoupil do výkonu trestu a před nástupem do výkonu trestu neučinil výsledné kroky k uhrazení způsobené škody.

Bývalý poslanec ČSSD Petr Wolf má jít za dotační podvod na 5 let do vězení

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Bývalý poslanec ČSSD Petr Wolf má jít za dotační podvod na 5 let do vězení. Jeho manželka dostala dvouletou podmínku. Verdikt vynesl ostravský soud. Obžalovaní podle rozsudku uváděli v žádostech o státní peníze záměrně lživé informace.

Andrea ČÁNOVÁ:
Podle státního zástupce Dušana Táborského vylákal bývalý poslanec ze státu peníze na dvě odborné studie, které neměly žádnou hodnotu.

Dušan TÁBORSKÝ, státní zástupce:
On tam nepravdivě uvedl spousta vědeckých pracovníků a renomovaných vědeckých pracovišť, jako vysokých škol.

Andrea ČÁNOVÁ:
Petr Wolf se při žádostech o dotace zaštítil jménem několika univerzit a byla mezi nimi i tak, kde později působil, kde pracuje nyní, říct nechtěl.

Petr WOLF:
Já vám to řeknu, co dělám, zjistěte si to.

Andrea ČÁNOVÁ:
Podle internetových stránek ale stále působí na katedře informatiky obchodně podnikatelské fakulty v Karviné. A na dotaz, jestli je tam zaměstnán, odpověděla personální pracovnice takto:

personální pracovnice:
Ano, prosím vás, pěkně, zavolejte si panu Augustinovi, ano, na shledanou.

Andrea ČÁNOVÁ:
Pro Radiožurnál Andrea Čánová, Ostrava.

Lidé v Bratislavě vyšli do ulic kvůli korupční kauze Gorila

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Lidé v Bratislavě vyšli do ulic kvůli korupční kauze Gorila. Aktivisté mimo jiné požadují, aby byli zbaveni mlčenlivosti všichni, kteří by mohli při jejím objasňování pomoci. Aféru Gorila vyvolal dokument, podle kterého měla finanční skupina Penta uplácet slovenské politiky a státní úředníky.

Vojtěch BERGER:
V centru Bratislavy se sešly asi 2 tisíce lidí. Nešlo o politický protest. Podle organizátorů šlo o čistě občanské shromáždění lidí naštvaných na zkorumpovanou politiku.

osoba:
Souhlasíme vlastně s tím, za co se tady protestuje, takže jsme mladí lidé a chceme změnu.

Vojtěch BERGER:
Demonstranti například požadovali, aby někteří aktéři spisu Gorila odstoupili ze svých vrcholných politických funkcí. Policie od začátku roku kauzu Gorila vyšetřuje, jen málo Slováků ale věří, že se skutečně podaří něco rozkrýt. Vojtěch Berger, Český rozhlas, Bratislava.

Vídeň hostí kontroverzní ples nacionalistů

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Vídeň hostí kontroverzní ples nacionalistů. V okolí Hofburgu, někdejší rezidence rakouského císaře, panují přísná bezpečnostní opatření kvůli chystaným protestům. Aktuální informace přinese naše vídeňský zpravodajka v Ozvěnách dne. Poslouchejte hned po zprávách.

Osvobození disidenta Kao Č´šenga

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
"Propusťte disidenta Kao Č´šenga." S touto výzvou se na čínské představitele obrátili aktivisté v řadě zemí světa, včetně České republiky. Osvobození Kao Č´šenga, který je persekuován za obhajobu hnutí Falun Kung, požadují i někteří čeští umělci. V Senátu se také koná koncert na jeho podporu.

Robert MIKOLÁŠ:
Na 40 lidí protestovalo před čínskou ambasádou v Praze. Propuštění Kao Č´šenga požadovali například i violistka Jitka Hosprová nebo herec Jan Potměšil.

Jan POTMĚŠIL, herec:
Jsem velmi, velmi rozjitřený z toho, že takový věci se ve světě dějí stále, protože jako kdybychom si oddechli, že teda jsme jakési /nesrozumitelné/ komunismu shodili, nadechli se svobody a najednou měli pocit, že tak to může fungovat všude. A tak to není.

Robert MIKOLÁŠ:
Říká Jan Potměšil, který se také rozhodl v rámci koncertu v Senátu číst úryvky z knihy Kao Č´šenga za Čínu spravedlivější. A spolu s ním vystupuje na této akci pořádané u příležitosti dne památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti i Marta Kubišová. Robert Mikoláš, Radiožurnál.

Spor o letadla CASA se zřejmě blíží ke konci

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Spor o letadla CASA se zřejmě blíží ke konci. Česko má do konce května od Španělů dostat všechny 4 stroje v perfektním stavu a plně funkční. V opačném případě odstoupí ministerstvo obrany od smlouvy. Vyplývá to z dohody, kterou resort uzavřel s výrobcem a dodavatelem letounu. Španělé navíc Česku jako omluvu za problémy s letadly vrátí jeden z letounů L159. Smlouva podle ministra Alexandra Vondry počítá i s dalšími kompenzacemi.

Alexandr VONDRA, ministr obrany:
Další kompenzací jsou dodávky náhradních dílů v celkové ceně 4,6 milionů korun. A třetí novinkou je prodloužení záruky na všechna 4 letadla, ta záruka bude prodloužena o 2 až 12 měsíců, přičemž je tam schéma, kdy bude záležet na datu předání těch jednotlivých letounů v námi požadovaném a smluvně garantovaném bezvadném stavu.

Galileo se oficiálně stěhuje do Prahy

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Česko dnes završilo pětiletou snahu o přesunutí sídla Evropské agentury pro vesmírný systém Galileo z Bruselu do Prahy. Ministr dopravy Pavel Dobeš a výkonný ředitel agentury Carlo des Dorides dnes podepsali hostitelskou smlouvu, která fungování kosmické agentury u nás umožní. Podle Doridese umístění centra v hlavním městě bude mít přínos i pro tuzemské malé a střední podniky.

Carlo des DORIDES:
Kosmický průmysl a samotný projekt Galileo nabízejí mnoho příležitostí pro tyto firmy, protože spolu s nim vzniká řada služeb, které budou Evropanům nabízeny. Používáním tohoto systému by mohly evropské ekonomiky uspořit celkem až 90 miliard euro.

Hackeři sympatizující s hnutím Anonymous odstavili webové stránky české vlády a OSA

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Na několik hodin včera hackeři sympatizující s hnutím Anonymous odstavili webové stránky české vlády a Ochranného svazu autorského. Připojili se tak k mezinárodní vlně útoků v kyberprostoru. Hackeři tím protestují proti pirátské smlouvě ACTA, kterou Česká republika podepsala spolu s dalšími státy Evropské unie v Tokiu. Jakým způsobem hackeři z hnutí při útocích postupují, Radiožurnálu řekl expert na kyberterorismus Aleš Špidla.

Aleš ŠPIDLA, expert na kyberterorismus:
Oni z mého pohledu používají v podstatě tři směry. Ten směr jsou oni vlastní, jejich vlastní nástroje. Druhý směr, lidé, kterým poskytnout nástroje, kterým se můžou k tomuto připojit. A třetí skupina jsou lidé, kteří se jdou podívat na stránky, které měly být napadeny, proto to bylo zveřejněno dopředu a tím zhroutí ten zbytek.

autor: jut
Spustit audio