Zprávy o šesté 23. listopadu 2011

23. listopad 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Přesně za měsíc skončí spolupráce ODS a ČSSD na pražské radnici

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Přesně za měsíc skončí spolupráce ODS a ČSSD na pražské radnici. Zástupci občanských a sociálních demokratů s tím souhlasili na odpolední schůzce u primátora Svobody. Pokud se některé ze stran podaří přesvědčit o společné vládě TOP 09, může současná městská rada skončit i dřív.

Boris ŠŤASTNÝ, šéf pražské ODS:
V 15 hodin byli zástupci ČSSD od zástupců ODS informováni o ukončení koaliční smlouvy.

Petr KOŘÍNEK:
Oznámil šéf pražské ODS Boris Šťastný a zároveň strůjce rozpadu koalice, jejímuž vzniku před rokem nebyl nakloněn premiér Nečas.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Já jsem nikdy nebyl fanouškem velkých koalic.

Petr KOŘÍNEK:
Sociální demokraté po schůzce zopakovali, že za rozpad společného projektu mohou problémy ODS. Podle předsedy ČSSD v Praze Petra Hulinského dá dohoda současné radě šanci prosadit rozpočet na příští rok.

Petr HULINSKÝ, předseda pražské ČSSD:
Bez ohledu na to, jak bude vypadat příští koalice.

Petr KOŘÍNEK:
Jako první spolu začnou po zítřejším pražském zastupitelstvu jednat TOP 09 a ODS. O námluvy s některou ze stran má zájem ale i ČSSD. Petr Kořínek, Radiožurnál.

Plynárenská společnost RWE od 19. prosince zdraží plyn domácnostem

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Plynárenská společnost RWE od 19. prosince zdraží plyn domácnostem, a to v průměru o 9 procent. Pro zákazníky, kteří plynem topí, vaří i ohřívají vodu, to bude znamenat zdražení okolo 240 korun měsíčně.

Tomáš MEDEK:
Firma zvýšení cen plynu zdůvodňuje oslabením kurzu koruny k dolaru, ve kterém surovinu nakupuje. Energetický expert konzultační firmy ENA Vladimír Štěpán dodává, že RWE plyn získává na základě nevýhodných dlouhodobých kontraktů.

Vladimír ŠTĚPÁN, energetický expert konzultační firmy ENA:
Oslabování koruny a zpevňování kurzu dolaru se na tuto společnost promítá poměrně výrazně. Problém je v tom, že ostatní dodavatelé nebudou v tak nevýhodné pozici.

Tomáš MEDEK:
Někteří poskytovatelé plynu totiž surovinu nakupují na burzách za výhodnější ceny. Tomáš Medek, Radiožurnál.

Kauza Diag Human stála resort kultury zatím 1,2 milionu i dobré renomé

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Trojice uměleckých děl zabavená ve Vídni kvůli exekučním nárokům společnosti Diag Human je zpátky v Česku. Zítra se přesně po půl roce vrátí na své místo do Moravské galerie Brno a Národní galerie Praha. Radiožurnál zjistil, že kvůli zákazu vývozu umění na zahraniční výstavy zatím přišel resort kultury o 1,2 korun.

Michaela VETEŠKOVÁ:
I když jsou sbírkové předměty zpátky, přesto zákaz vývozu uměleckých děl vydaný ministerstvem kultury stále platí. Pořád hrozí, že by díla zapůjčená do zahraničí skončila pod zámkem.

Stanislav BRUNCLÍK, mluvčí resortu ministerstva kultury:
Musíme toto velmi nepříjemné období nějakým způsobem přečkat a pak se budeme pokoušet tu dosavadní úspěšnou spolupráci navazovat znovu.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Podle mluvčího resortu kultury Stanislava Brunclíka muselo ministerstvo od května zamítnout zápůjčky až na 60 světových výstav. Příspěvkové organizace tak přišly skoro o milion a čtvrt. Michaela Vetešková, Radiožurnál.

Inspekce šetří těžbu dřeva v první zóně NP České Švýcarsko

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Kvůli těžbě v prvních zónách začala inspekce životního prostředí šetřit Národní park České Švýcarsko. Těžební stroje tam o víkendu pokácely několik set stromů a připravily je k odvozu a následnému prodeji. Podnět na inspekci podal aktivista, který tam po kácení fotografoval. Národní park ale jakékoliv obvinění z nezákonného postupu odmítá.

Lubomír SMATANA:
Fotografie zachycují nařezané stromy naložené k odvozu hned za cedulí "Zákaz vstupu první zóna národního parku". Autorem snímku je Jan Rovenský, který je pořídil o víkendu, kdy také podal podnět na inspekci. Zároveň požádal o zastavení těžby a kritizuje národní park za to, že do první zóny nasadil těžkou techniku. Podle mluvčího národního parku Tomáše Salova je kácení plně v souladu se schváleným plánem péče a těžba těžkými stroji je podle něj v mnoha případech k přírodě ohleduplnější než stahování dřeva koňmi. Lubomír Smatana, Radiožurnál.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
A na okolnosti těžby se zeptáme ředitele parku České Švýcarsko Pavla Bendy v Ozvěnách dne po tři čtvrtě na sedm.

EK chce dohlížet na státní rozpočty členských států eurozóny

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Dluhovým krizím má napříště zabránit silnější dohled nad rozpočtovou disciplínou členských států eurozóny. Návrh na tvrdší pravidla dnes předložila Evropská komise. Žádá pro sebe také víc pravomocí při kontrole rozpočtů. Zpřísnění pravidel ale ještě musí odsouhlasit členské země Unie a Evropský parlament.

Pavel NOVÁK:
Komise by mohla návrhy rozpočtu připomínkovat ještě před jejich schválením v národních parlamentech. Chce zkontrolovat, jestli si státy vzaly k srdci doporučení, které dostanou od rady ministrů financí celé sedmadvacítky vždy na konci prvního pololetí každého roku. Jak řekl eurokomisaře pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn, všechny země eurozóny by měly své návrhy rozpočtů zveřejnit a předložit Evropské komisi do 15. října. Tedy tak, aby se ostatní státy s nimi mohly seznámit. Země, které by svými rozpočty ohrožovaly ostatní členy, mají být pod silnějším dozorem Evropské komise a Evropské centrální banky. To by se týkalo i zemí, kterým by ostatní museli finančně pomáhat, jako jsou dnes Řecko, Portugalsko nebo Irsko. Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel.

Rusko pohrozilo rozmístěním raket na západě a jihu země

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Rusko pohrozilo rozmístěním raket na západě a jihu země. To v případě, že budou Spojené státy pokračovat v budování evropského pilíře své protiraketové obrany. Ruský prezident Medveděv také upozornil, že Moskva by mohla odstoupit od dohod se Spojenými státy, o omezení strategických /nesrozumitelné/ start.

Martin DORAZÍN:
Program evropské protiraketové obrany postupuje stále rychlejším tempem, prohlásil ruský prezident Dmitrij Medveděv. Vydal proto rozkaz uvést do bojové pohotovosti radary na západních hranicích Ruska. Armáda má rozpracovat program zničení komunikačních a řídících uzlů evropského štítu. Pokud ani to nedonutí Spojené státy změnit názor na ruskou účast v tomto projektu, bude Moskva proti opatření stupňovat. Ruská federace rozmístí na západě a jihu země moderní útočiště. Systémy, které jsou schopné zničit evropskou součást protiraketové obrany Spojených států. Při nepříznivém rozvoji událostí si Rusko vyhrazuje právo odstoupit od dalších kroků v oblasti odzbrojení. Martin Dorazín, Radiožurnál.

Česko uspořádá v Německu veřejnou diskusi o dostavbě jaderné elektrárny Temelín

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Česko uspořádá v Německu minimálně jednu veřejnou diskusi o dostavbě jaderné elektrárny Temelín. Jak zjistil Radiožurnál, kancléřce Angele Merkelové to v dopise nabídl premiér Petr Nečas. Ten zdůrazňuje, že Česko nemá v oblasti energetiky před svými sousedy co tajit.

Jiří HOŠEK:
Předseda české vlády by nechtěl, aby citlivá otázka jaderné energetiky zatížila v současnosti výborné českoněmecké vztahy. Chce vsadit na maximální transparentnost a otevřenost.

Dana DRÁBOVÁ, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost:
Žádný stát, a tím pádem ani Česká republika, na svém území nestrpí něco, co by ohrožovalo lidi. Byli bychom rádi, aby na nás bylo opravdu nahlíženo jako na partnery, kteří znají svou věc a dělají jí, jak se sluší a patří a odpovědně.

Jiří HOŠEK:
Má ohledně poselství německé veřejnosti jasno šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Podle Petra Nečase se veřejné diskuse, které nebudou mít právní závaznost, nemusejí týkat jen Německa.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Budeli o podobný krok zájem ze strany Rakouska, nemáme důvod, proč bychom postupovali jinak.

Jiří HOŠEK:
Jiří Hošek, Radiožurnál.

Spor o 4 sourozence z jindřichohradeckého Klokánku bude řešit policie

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Spor o 4 sourozence z jindřichohradeckého Klokánku bude řešit policie. Podle rozhodnutí soudu měly děti zamířit do Dětského domova v Holicích. Pracovnice Klokánku je ale odmítly vydat. Ředitel domova Aleš Drozd proto na ně dnes podal trestní oznámení pro maření úředního rozhodnutí.

Aleš DROZD, ředitel Dětského domova v Holicích:
Mě do Klokánku, abychom si mohli podepsat papír, že nám děti nechtějí vydat, nepustili dovnitř. /Nesrozumitelné/ tam pustili bez problémů.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Vedoucí Klokánku Emílie Popelková je ale přesvědčena, že děti mají zůstat u nich.

Emílie POPELKOVÁ, vedoucí Klokánku:
Já vůbec nechápu toto nesmyslné rozhodnutí, proč k tomu vůbec došlo, když děti si u nás zvykly za toho půl roku, my jsme zařízení rodinného typu, téměř pěstounská péče, a oni od nás vlastně chtějí děti odebrat do tohoto dětského domova.

autor: jut
Spustit audio