Zprávy o šesté 23. března 2012

23. březen 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

O vazbě Romana Janouška na pražský magistrát se zajímá policie

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
O vazbě Romana Janouška na pražský magistrát se zajímá policie. Policisté se podle serveru Lidovky.cz zabývají obsahem odposlechů telefonátů mezi Romanem Janouškem, bývalým pražským primátorem Pavlem Bémem a úředníkem Petrem Ďuricou. Odposlechy zveřejnila Mladá fronta DNES. A Janoušek má teď další problém. Dnes v opilosti havaroval v Praze.

Zbyněk ZIKMUND:
Bývalý šéf odborů obchodních aktivit pražského magistrátu Peter Ďurica s Romanem Janouškem po telefonu řešil například výstavbu na stanici metra Palmovka.

osoba:
Prosím tě, zavři oko, ty jo, tady je smlouva na 99 let.

Zbyněk ZIKMUND:
Z odposlechů podle Mladé fronty DNES vyplývá, že Janoušek kupoval úředníkům a politikům drahé bundy, hodinky nebo lyžařské potřeby. A lobbyista Roman Janoušek ještě jednou. V pátek dopoledne měl podle serveru iDNES.cz havarovat a řidičku nabouraného auta pak ještě srazit. Na místě ji neposkytl pomoc a z místa nehody ujel. Policisté ho ale dopadli a naměřili mu přes 2,2 promile alkoholu. Serveru iDNES.cz k tomu Janoušek řekl:

Roman JANOUŠEK:
Já nemám žádný jako názor, se omlouvám. Děkuji.

policista:
Vy nemáte žádný názor.

Roman JANOUŠEK:
Já se ...

policista:
Žádný názor na to, co se stalo.

Roman JANOUŠEK:
Ano, nemám, protože si myslím, že se stalo něco divného, až to budu vědět, tak vám to řeknu.

Zbyněk ZIKMUND:
Jednapadesátiletá žena leží s vážnými zraněním na jednotce intenzivní péče. Zbyněk Zikmund, Radiožurnál.

Na úsporných krocích se vláda s odboráři nedohodla

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Na úsporných krocích se vláda s odboráři nedohodla. Z jednání tripartity odboráři předčasně odešli. Podle nich jim zástupci vlády předložili návrhy na ministerstva financí a ne vlády jako celku. Jednání tak podle odborů nemělo smysl.

Václava MAREŠOVÁ:
Zvýšení DPH, způsob valorizace důchodů, nebo sloučení některých úřadů, to jsou kroky, o kterých chtěli zástupci vlády jednat se sociálními partnery. Odboráři se ale zvedli a ze schůzky odešli.

Jaroslav ZAVADIL, předseda odborových svazů:
Ten materiál, který byl předložen ministerstvem financí, nebo respektive ministrem, neobsahuje řadu věcí, o kterých se teď momentálně jedná, a to se nám zdá neseriózní.

Václava MAREŠOVÁ:
Vysvětlil důvody odchodu odborářský lídr Jaroslav Zavadil. Premiér Petr Nečas nazval chování odborů divadlem, kdy s vládou ani jednat nechtějí a raději chystají demonstraci.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Já jsem narazil od odborů, nikdy od jednacího stolu neodešel, oni to předvedli již několikrát, i koneckonců v tomto volebním období, takže to je problém jejich.

Václava MAREŠOVÁ:
Postoj odborářů nepovažuje za rozumný ani prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Jaroslav HANÁK, prezident Svazu průmyslu a dopravy:
Každá stávka nebo příprava stávky, nebo sociální neklid zhoršuje konkurenceschopnost České republiky.

Václava MAREŠOVÁ:
Zástupci vlády jsou připraveni jednat dál. Václava Marešová, Radiožurnál.

Sankce EU zasáhnou i rodinu syrského prezidenta Bašára Asada

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Evropská unie přitvrzuje sankce uvalené na režim syrského prezidenta Bašára Asada. Tentokrát se citelně dotknou jeho rodiny. Na seznamu osob v Unie nežádoucích je nově Asadova manželka Asma a další ženy z rodinného klanu prezidenta. Kromě nich také dva ministři Asadovy vlády a pět jejich náměstků, kteří jsou odpovědní za násilnosti páchané na civilistech.

Pavel NOVÁK:
Účty v bankách na území Unie se zmrazí nejen Asmě Asadové, ale také prezidentově matce, sestře a družce jeho bratra. Všechny ženy také mají zákaz vstupu na území států sedmadvacítky. Zákaz cestování a zmražení kont ženám z Asadovy rodiny ho může zasáhnout v citlivém místě. Asma Asadová miluje přepychové zboží a teď si ho nebude moci v evropských buticích osobně vybírat, i když je také britskou občankou, ani Londýn ji pravděpodobně neumožní do Británie přicestovat. Podle náměstka ministra zahraničí Jiřího Schneidera se o tom sice na jednání přímo nemluvilo, ale došlo k jakési gentlemanské dohodě.

Jiří SCHNEIDER, náměstek ministra zahraničí:
Že by bylo dobré, aby nedošlo zítra nebo pozítří k tomu, že paní Asadová bude spatřena na nákupech v Londýně nebo v Paříži.

Pavel NOVÁK:
Z Bruselu Pavel Novák, Český rozhlas.

EU zpřísní sankce vůči běloruskému režimu prezidenta Alexandra Lukašenka

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Kromě Sýrie zpřísní Evropská unie sankce také vůči běloruskému režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. Seznam nežádoucích se v tomto případě rozrostl o dalších 12 lidí a několik firem.

Nový německý prezident Joachim Gauck složil přísahu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Ani v současných časech hospodářské krize není důvod ztrácet důvěru v evropské ideály. Prohlásil ve svém projevu nový německý prezident Joachim Gauck. Dnes složil prezidentskou přísahu. Je prvním nestraníkem v úřadu a zároveň první hlavou státu pocházející z někdejšího východního Německa.

Klára STEJSKALOVÁ:
"Demokracie je silnější, než její nepřátelé," pronesl v 23 minut trvajícím projevu 72letý Joachim Gauck, který se dnes oficiálně ujal prezidentského úřadu. Ve své nástupnické řeči odsoudil neonacismus i další projevy extrémismu. Vyzdvihl evropskou myšlenku a apeloval na občany a politiky, aby se vzájemně neodcizovali. Požádal Němce o důvěru v jeho osobu, ti, co nesou odpovědnost za Německo i sebe sama. Jen člověk, který si důvěřuje, může dělat pokroky, a to samé platí pro společnost. Poslanci Gaucka několikrát přerušili bouřlivým potleskem. Šéf SPD Gabriel dokonce označil Gauckovu řeč za nejlepší, jaká na půdě Bundestagu zazněla. Klára Stejskalová, Český rozhlas, Berlín.

Japonsko posiluje kvůli severokorejské družici protiraketovou obranu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Severní Korea plánuje start rakety. Japonská obrana je v pohotovosti. Pchjongjang chce údajně vynést na oběžnou dráhu vlastní družici. Podle Spojených států a jejich asijských spojenců ale může jít o zkoušku balistické střely. Tokio je proto připraveno v případě ohrožení severokorejskou raketu sestřelit.

Robert MIKOLÁŠ:
Japonský ministr obrany nařídil rozmístění protiraketových systémů Patriot a plavidel vybavených systémem Aegis s řízenými střelami, a to u ostrova Okinawa na jihu země. KLDR už oznámila, že první část její rakety má spadnout do mezinárodních vod mezi Čínou a Jižní Koreou, druhá pak východně od Filipín. Rozhodnutí nového severokorejského vedení v čele s Kim Čongunem ovšem zalarmovalo okolní země. A generální tajemník OSN Pan Kimun pak v této souvislosti varoval Pchjongjang před porušením rezoluce Rady bezpečnosti. Robert Mikoláš, Radiožurnál.

Obce z Berounska a Prahyzápad rozhodně nechtějí, aby v jejich regionu soukromá firma hledala plyn

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Obce z Berounska a Prahyzápad rozhodně nechtějí, aby v jejich regionu soukromá firma hledala plyn. Dohodly se na tom dvě desítky starostů. Rizika spojená s průzkumem i s případnou následnou těžbou se starostům se zdají neúměrně vysoká.

Petr KOLOŠ:
Tříhodinové jednání se neslo v bojovné náladě. Starostové a starostky poslouchali zkušenosti občanů z Náchodska, kteří ničím podobným nedávno prošli. Vystoupili také místní geologové i experti na ochranu vody, flóry i fauny. Žádný z nich nevyjádřil těžbě podporu, případné povolení by těžařům vydávalo ministerstvo životního prostředí. Vyžádalo si vyjádření zástupců chráněné krajinné oblasti českých ras i vodohospodářů.

Martin HOLÝ, ministerstvo životního prostředí:
Pokud vím, tak existuje stanovisko správy CHKO, které je naprosto negativní, ta vodoprávní stanoviska ještě vydána nebyla, tím pádem řízení je přerušeno a situace je zatím trochu patem.

Petr KOLOŠ:
Říká Martin Holý z ministerstva životního prostředí. Stanoviska vodohospodářů z Berouna i z Černošic dostane ministerstvo v nejbližších dnech, obě budou podle všeho negativní. Do řízení se chtějí zapojit i další dotčené obce. Petr Kološ, Radiožurnál, Beroun.

Josef Dobeš nakonec nerozhodne o otevření prvního ročníku na plzeňských právech

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Odstupující ministr školství Josef Dobeš nakonec nerozhodne o otevření prvního ročníku na plzeňských právech. Verdikt přenechá svému nástupci. Radiožurnálu to potvrdil mluvčí úřadu. Zákonná lhůta pro vydání rozhodnutí vyprší až ke konci března, tedy v době, kdy ministr Dobeš ve vládě končí.

Klára BÍLÁ:
Fakulta chce letos nové studenty přijmout, posunula proto i termín pro podání přihlášek až na konec dubna. Kolegium rektorky ale otevření prvního ročníku nedoporučilo. Proti jsou i děkani ostatních fakult. Pokud nástupce ministra Dobeše přijímání nových studentů podpoří, chce o tom vedení univerzity ještě jednat. Klára Bílá, Radiožurnál

Nejoblíbenějším učitelem je letos Michal Mikláš

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Nejoblíbenějším učitelem je letos Michal Mikláš, na Gymnáziu a jazykové škole Zlín vyučuje informační technologii. V anketní soutěži Zlatý Ámos porazil 5 kolegů. Žáci, kteří ho do boje přihlásili, o něm říkají, že jeho hodnoty lidské jsou stejně výjimečné jako pedagogické. Nový držitel titulu Nejoblíbenější učitel si váží už jen toho, že ho žáci nominovali.

Michal MIKLÁŠ, Gymnázium a jazyková škola Zlín:
Ten dialog mezi nimi a mnou existuje velice intenzivní, takže já doufám, že když mají problém, že ho řeknou, takže snažím se maximálně, ale určitě ti, kteří tady soutěžili dnes se mnou, byli naprosto rovnocennými soupeři a víceméně si myslím, že rozhodla náhoda.

autor: tet
Spustit audio