Zprávy o šesté 22. října 2012

22. říjen 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Inspekce navrhla obžalovat bývalého šéfa policie Petra Lessyho

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Generální inspekce bezpečnostních sborů navrhla obžalovat bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho. Ten je stíhaný za zneužití pravomoci a pomluvu.

Eva RAJLICHOVÁ:
Někdejší policejní prezident Petr Lessy měl loni v září předat své mluvčí dokumenty. Ty měly očerňovat náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka v souvislosti s kauzou takzvaného Toflova gangu. Inspekce Lessyho v srpnu začala stíhat za zneužití pravomoci úřední osoby a pomluvy.

Štěpánka ZENKLOVÁ, mluvčí pražského státního zastupitelství:
Generální inspekce bezpečnostních sborů ukončila vyšetřování bývalého policejního prezidenta a v pátek na Městské státní zastupitelství v Praze doručila návrh na podání obžaloby.

Eva RAJLICHOVÁ:
Říká mluvčí pražského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová s tím, že jasno o dalším postupu bude do měsíce. Bývalý šéf policistů Petr Lessy se hájí tím, že v den, kdy měl spáchat trestný čin, byl vyzvednout syna v ostravské nemocnici. Dovolenou mu tehdy podepsal ministr vnitra Jan Kubice. Ten ho okamžitě po obvinění propustil ze služebního poměru. Sám Lessy případný soud vítá.

Petr LESSY, bývalý policejní prezident:
Teprve se budu moci očistit, protože to, co převedla Generální inspekce bezpečnostních sborů pro mě jako pro profesionála, je naprosto nepředstavitelné, protože to nebylo trestní řízení, to byl téměř inkviziční proces.

Eva RAJLICHOVÁ:
Eva Rajlichová, Radiožurnál.

První levicová koalice bude v Olomouckém kraji

Jana PETROVÁ, moderátorka:
První levicová koalice bude v Olomouckém kraji. ČSSD se tam rozhodla pro vládu s komunisty. Jednání sledovala redaktorka Blanka Mazalová. Blanko, jak si ČSSD a KSČM rozdělí křesla v radě?

Blanka MAZALOVÁ:
Poměrně 9 ku 2 ve prospěch sociálních demokratů. Před malou chvílí krajský lídr komunistů, poslanec Alexandr Černý potvrdil, že nebude usilovat o křeslo radního ani v neuvolněné funkci, tím pádem bude dál pokračovat ve svém mandátu poslance. O levicové koalici v Olomouckém kraji nakonec rozhodla naprostá programová shoda, společenská poptávka a z pohledu ČSSD i lepší pozice v uspořádání krajské rady. To potvrdili i zástupci KSČM, kteří ustoupili ze svého původního požadavku 4 křesel v krajské radě. Pro Radiožurnál Blanka Mazalová, Olomouc.

Povolební vyjednávání v krajích

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Povolební vyjednávání pokračují i v dalších krajích. Jak? To ví kolega Petr Medek.

Petr MEDEK:
Tak nejenom v Olomouckém kraji by mohla vládnout sociální demokracie s komunisty. Obě strany jednají i v Moravskoslezském kraji, kde ale pořád připadá v úvahu i trojkoalice s ODS a KDUČSL. Na jihu Čech se zatím vítězná ČSSD nedohodla se zástupci trojdohody, tedy Jihočechy 2012, lidovci a TOP 09, spolupráce s komunisty je tak zatím pravděpodobnější. S těmi se jedná i v kraji Pardubickém a na Vysočině, taky tam ale sociální demokraté zároveň vyjednávají i s dalšími stranami. Ve středních Čechách by pak mohla vládu ČSSD podporovat ODS, občanští demokraté tak chtějí zabránit komunistům v návratu do vedení kraje.

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Ve studiu byl Petr Medek.

Na 6 let do vězení půjde 7 italských vědců, kteří podcenili riziko zemětřesení v roce 2009

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Na 6 let do vězení půjde 7 italských vědců, kteří podle soudu podcenili riziko zemětřesení v roce 2009. V troskách tehdy zemřelo přes 300 lidí. Soudní proces v Aquile sledovala i naše spolupracovnice v Itálii Lucie Chvojková.

Lucie CHVOJKOVÁ:
Tak vysoký trest určitě nikdo nečekal. A rozsudek je velkým šokem. Myslím, že i pro samotnou žalující stranu, která žádala 4 roky a obhajoba pak do poslední chvíle věřila v úplné zproštění viny. Budou také odškodněny rodiny všech obětí, o vyhlášení rozsudku se ozval dlouhý potlesk. Soudce zdůvodnil své rozhodnutí tím, že vědci uklidnili obyvatelstvo, že žádné nebezpečí nehrozí, a proto zemřelo tolik lidí.

Ministerstvo financí si chce půjčit od občanů další peníze

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Ministerstvo financí si chce půjčit od občanů další peníze. Od 5. do 30. listopadu bude nabízet třetí emisi státních dluhopisů. Celkem má připravenou nabídku za 20 miliard korun.

Jitka HANŽLOVÁ:
Ministerstvo se snaží zaujmout co nejvíce lidí. Bude víc distribučních míst. Celkem 1400. A spořící dluhopisy se tak dostanou i do menších měst. Kromě 4 druhů známých z jarní emise přibude teď na podzim i nový typ dluhopisů, takzvaný prémiový s tříletou splatností. Investorovi by měl přinést v průměru 2,77 procenta ročně, pokud ho bude držet 3 roky. Zdůraznil ministr financí Miroslav Kalousek.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/:
V prvních 2 letech je to opravdu pouze za úrok, který odpovídá lepšímu běžnému účtu v bance. A ta prémie 7 procent za ty 3 roky je vyplacena až po té tříleté době splatnosti.

Jitka HANŽLOVÁ:
I při této emisi budou výnosy dluhopisů v podstatě osvobozeny od daně. Zájemce si musí koupit minimálně tisíc kusů dluhopisů, jejich nominální hodnota je jedna koruna. Horní hranice není stanovena. Jitka Hanžlová, Radiožurnál.

Sněmovna rozhodne o daních i o osudu vlády. Poslanci ODS hledají kompromis

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Nespokojení poslanci ODS dál napínají vládu. S vedením poslaneckého klubu strany se den před začátkem klíčové schůze sněmovny stále nedohodli na změnách v daňovém balíčku. Kabinet přitom s jeho schválením spojil svoji další existenci.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Rebelující poslanci ODS trvají na tom, že z vládního stabilizačního balíčku musí vypadnout zvyšování daní.

Petr TLUCHOŘ, poslanec /ODS/:
Pokud by nedošlo k tomu, že bude přijat pozměňovací návrh takový, který by alespoň v základní podobě jaksi naplňoval tu myšlenku nezvyšování daní, tak bychom pro takový zákon nemohli hlasovat.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Říká neformální lídr Petr Tluchoř. Rebelové budou ještě v úterý ráno s vedením ODS o změnách balíčku jednat a věří, že se jim nakonec podaří najít kompromisní řešení. Pokud se tak nestane, padne vláda. Upozorňuje šéfka sněmovní a 1. místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

Miroslava NĚMCOVÁ, 1. místopředsedkyně ODS:
Těch 6 našich poslanců, kteří nechtějí podpořit balíček, zároveň říkají, ale že nechtějí pád vlády, ale ono to nejde spolu dohromady, prostě s tím balíčkem je spojena důvěra vlády, takže budou muset říct jasně, co udělají a co neudělají.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Martina Spěváčková, Radiožurnál.

V Olomouci se zřítila část štítové zdi soukromé polikliniky Spea. Naštěstí nikoho nezasáhla

Jana PETROVÁ, moderátorka:
V Olomouci se zřítila část štítové zdi soukromé polikliniky Spea. Naštěstí nikoho nezasáhla. Jen několik desítek metrů od místa, kde zeď spadla, došlo skoro přesně před rokem ke zřícení stejné zdi, při které zemřela 78letá žena.

Alena VYKYDALOVÁ:
Zhruba 20 metrů široká štítová zeď se z výšky 15 metrů zřítila na chodník, který měl být v té chvíli obehnán z bezpečnostních důvodů páskou. Na střeše budovy byly totiž prováděny stavební sondy.

Irena URBÁNKOVÁ, policejní mluvčí:
Kamerový záznam nyní poslouží jako důkazní prostředek pro zjištění všech skutečností týkajících se pádu. Rovněž také poslouží ten kamerový záznam ke zjištění, zda skutečně místo bylo obehnáno těmi páskami.

Alena VYKYDALOVÁ:
Upřesňuje policejní mluvčí Irena Urbánková. Že by někdo zůstal pod sutinami, vyloučil speciálně vycvičený pes. Příčiny zřícení jsou stále v šetření. Statik pravděpodobně doporučí odstranění zbylé části atyky nad hlavním vchodem do budovy.

Jiří VYHNÁLEK, statik:
Teprve se dělaly ty /nesrozumitelné/, taky mělo nějakou příčinu, čili ty příčiny té havárie, tady toho ohrožení nebyly /nesrozumitelné/.

Alena VYKYDALOVÁ:
Dodává statik Jiří Vyhnálek. Z Olomouce pro Radiožurnál Alena Vykydalová.

Zlínští kriminalisté vypátrali, kdo ze zámku v Napajedlích ukradl vzácné trofeje

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Zlínští kriminalisté vypátrali, kdo loni na podzim ze zámku v Napajedlích ukradl vzácné trofeje rohy nosorožců. Dva muže ve věku 33 a 44 let z Ústecka policisté obvinili nejen z krádeže, ale také z neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy.

Andrea KRATINOVÁ:
Původní vyšetřovací verze přivedla policisty na slepou kolej, potvrdil kriminalista Martin Baláš.

Martin BALÁŠ, kriminalista:
Jsme se dozvídali, že výstava tam byla vytvořena na to, aby byl zrealizován podvod, tohle se neprokázalo, ba naopak, majitelé toho zámku šli nám vstříc.

Andrea KRATINOVÁ:
Podobnost krádeží, také rohu nosorožce, tentokrát ale na hradě Buchlově, přivedla policii na tu správnou stopu. Potvrdil kriminalista Ivan Senčák.

Ivan SENČÁK, kriminalista:
Předmět zájmu pachatelů byl stejný, jako na zámku v Napajedlích, tak jsme provedli výslech, ten pachatel se doznal.

Andrea KRATINOVÁ:
Vzácné rohy nosorožců, jejichž cenu zvyšují údajné afrodiziakální účinky, jsou kdovíkde. Pachatelé je prodali a o zisk se rozdělili. Za peníze se pak zbavili svých dluhů. Pro Radiožurnál Andrea Kratinová, Zlín.

Kvůli syrské občanské válce zahynul v Jordánsku první voják

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Krvavý konflikt v Sýrii už si vyžádal první oběť také v sousedním Jordánsku. Ozbrojení islamisté zabili jordánského vojáka, který jim bránil v překročení hranice do Sýrie. Oznámil to jordánský ministr informací. Kvůli sporům vyvolaným syrskou válkou mezitím pokračují pouliční boje v Libanonu.

Břetislav TUREČEK:
Islamisté mířili z Jordánska do Sýrie, aby se tam přidali k Západem podporovaným rebelům. Jak prohlásil ministr informací Samíh Maájta, i když jeden voják při potyčce zahynul, nakonec se podařilo zadržet 13 radikálů. Už v neděli přitom Ammán ohlásil zatčení 11 islamistů, kteří prý se zbraněmi propašovanými ze Sýrie chystali teroristické útoky v jordánské metropoli. Nejméně 4 mrtvé ohlásil v pondělí také Libanon. Po páteční vraždě policejního generála Hasana v zemi znovu vypukly střety mezi zastánci a odpůrci syrského prezidenta Asada. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

Britská BBC je kvůli aféře moderátora Jimmyho Savila ve vážné krizi

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Skandál kolem slavného moderátora Jimmyho Savila má první oběť uvnitř kritizované BBC. Ze své funkce odstoupil hlavní editor prestižního pořadu Newsnight Peter Rippon. Právě on zastavil odvysílání reportáže, která upozorňovala na Savilovy pedofilní praktiky.

Jiří HOŠEK:
Rippona kompromitují výpovědi jeho podřízených, kteří na investigativním materiálu pracovali. Ty dnes večer odvysílá sama BBC ve zvláštním vydání pořadu Panorama. "Byl jsem si jistý, že celá věc tak či onak vyplave napovrch," uvádí producent BBC Newsnight Meirion Jones, podle něhož vedení nežádalo úpravy reportáže, ale prostě práce na ní úplně zastavilo. Jones Rippona varoval, že BBC bude na veřejnosti vypadat jakoby Savila kryla. Dnešní vydání Panoramy nejspíš dál přitíží taky řediteli slovutné instituce Georgy Entwistlovi, toho zítra čeká slyšení v poslaneckém výboru pro kulturu a média. Entwistlea loni na podzim kontaktovala šéfka zpravodajství BBC. Jestli kvůli odhalením ohledně Savilovy minulosti nebude třeba změnit vánoční vysílací schéma. Jiří Hošek, Český rozhlas, Londýn.

autor: jal
Spustit audio