Zprávy o šesté 22. prosince 2012

22. prosinec 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Gorile Kijivu se narodilo mládě

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Páté mládě porodila v pražské ZOO gorila Kijivu. Samice i novorozené mládě jsou v pořádku. Gorila už začala i kojit a buduje si hnízdo. Otcem mláděte je samec Richard. V pražské zoologické zahradě zjišťuje podrobnosti Jaroslav Skalický.

Jaroslav SKALICKÝ:
Já jsem teď přímo v pavilonu goril v pražské ZOO a přes sklo Kijivu pozoruji. Mládě má na prsou vidět jen chvilkami, protože gorila se schovává za velkými dřevěnými špalky a kolem sebe má také spoustu dřevité vlny, ze které si teď staví pelech na noc. Kijivu i mládě zůstávají ve skupině goril. Kijivu porodila po 16. hodině, to zrovna pavilonem procházeli běžní návštěvníci. Gorily tady teď tráví takovou spokojenou podvečerní siestu. Zajímavý je pohled na otce mláděte Richarda, který se tady spokojeně, velmi spokojeně rozvaluje na zádech. Pohlaví mláděte zatím není známé, nikdo k němu samozřejmě ještě nemůže. Jeho váha je asi dva kilogramy, takže jet o takový gorilí drobeček. Matka i potomek to mohu potvrdit, jsou evidentně v pořádku, z pražské zoo Jaroslav Skalický, Radiožurnál.

Hasiči zlikvidovali požár v Miletě

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Hasiči dohašují ohniska požáru v hořické Miletě. Na místě od rána zasahovalo 15 jednotek, škoda může dosáhnout až čtvrt miliardy korun. Textilka zaměstnává 360 lidí, měli pracovat i během svátků, vedení firmy chce výrobu obnovit co nejrychleji.

Jiří FREMUTH:
Důchodkyně Alena Jedličková pracovala v tkalcovně celý život.

Alena JEDLIČKOVÁ, důchodkyně:
Úplně mě to bere. Dcera tady pracuje a zeťák tady dělá vedoucího, tak jako pro ty lidi tady široko daleko není nikde práce.

Jiří FREMUTH:
Textilka dnes normálně vyráběla a pracovat měla i přes svátky, generální ředitel Milety Otakar Petráček chce produkci obnovit co nejrychleji.

Otakar PETRÁČEK, generální ředitel Milety:
Ve všech třech závodech pracuje řádově 360 lidí a my nepředpokládáme, že by to nějakým způsobem mělo ohrozit zaměstnanost.

Jiří FREMUTH:
Hořet začalo ráno. Příčinou mohla být podle svědků jiskra z prasklé výbojky. Vyšetřování příčin začne nejdříve zítra dopoledne.

Libor ZIKEŠ, velitel zásahu:
V noci budeme samozřejmě požářiště stále dohlídávat.

Jiří FREMUTH:
Dodává velitel zásahu Libor Zikeš. Pro Radiožurnál Jiří Fremuth, Hořice.

Zemřela spisovatelka Klára Legátová

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Ve věku 93 let zemřela spisovatelka Květa Legátová, autorka úspěšné knihy Želary, za kterou v roce 2002 dostala státní cenu za literaturu. Publikovala už v 50letech. Minulý režim ale její tvorbě příliš nepřál.

Klára BÍLÁ:
Květa Legátová, vlastním jménem Věra Hoffmanová, byla autorkou mnoha úspěšných rozhlasových her. Například v květnu 1993 posluchači poprvé slyšeli hru Ostrov slušných lidí. Pro její hry je typický nekomplikovaný dialog. Sama se pokládá za pozorovatelku života, jak řekla v roce 2002 Rádiu Praha.

Květa LEGÁTOVÁ:
Mně totiž to strašně zajímá. Já bych mohla psát rukama, nohama, kdyby šlo jen o to.

Klára BÍLÁ:
Téměř všechny postavy jejích románů prý mají reálnou předlohu. Kára Bílá, Radiožurnál.

Internetové obchody nestíhají plnit závazky

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Lidé před Vánocemi zavalili internetové obchody nečekaně velkým počtem objednávek. Někteří obchodníci nestačí zakázky včas vyřídit, i když to zaručovali. Česká pošta doručovala zásilky mimořádně i dnes.

Jaroslav SKALICKÝ:
Kdo má na pobočku internetového obchodu daleko a spolehl se na dodávku zboží až do bytu, může mít zkažené Vánoce, jako v tomto případě.

zákazník:
Napsali, že jsem to zaplatil a že to mám rezervované. Oni vlastně neví, kdy mi to dodají.

Jaroslav SKALICKÝ:
Internetový obchod s elektronikou Alza podle mluvčího firmy Jaromíra Řánka problémy přiznává.

Jaromír ŘÁNEK, mluvčí Alza.cz:
Tam se jedná o několik stovek zakázek, snažíme se dostat do kontaktu se zákazníkem. Hledat možnost, zda mu to někam můžeme poslat na pobočku anebo mu nabídnout řešení v podobě dárkového certifikátu, který dá pod stromeček a zboží fyzicky dodatečně.

Jaroslav SKALICKÝ:
Také obchod Mall.cz podle serveru iDnes připouští, že kvůli množství vánočních nákupů přibylo zpožděných objednávek, Jaroslav Skalický, Radiožurnál.

Roman Smetana je na svobodě

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Bývalý řidič olomoucké MHD Roman Smetana je na svobodě. Dnes ho propustili z rapotické věznice. Smetana dostal trest zato, že maloval politikům tykadla na předvolební plakáty. Když odmítl nastoupit na obecně prospěšné práce, soud ho poslal do vězení. Nástupu se Smetana ale úspěšně vyhýbal, až se nakonec sám dobrovolně vydal policii.

Michal MALÝ:
Romana Smetanu vyzvedl před věznicí jeho kamarád a bývalý kolega z práce Jiří Středa. Ironií osudu je, že tento kolega dnes pracuje pro vězeňskou službu. Takže Smetanu si v podstatě od vězeňské služby převzal opět člen vězeňské služby, i když v roli kamaráda.

Jiří STŘEDA:
Jo, já se za to nestydím, že pracuju pro Vězeňskou službu.

Michal MALÝ:
Veškerá pozornost médií se nakonec rychle upnula na ostrý zákrok, na který si Smetana stěžoval už v dopise z věznice. Byl to důsledek odmítnutí osobní prohlídky.

Roman SMETANA:
Připadalo mi to ponižující, zbytečné.

Michal MALÝ:
Pane Smetana, vy jste prý ale několikrát předtím tu osobní prohlídku podstoupil, tak proč jste ji nakonec teď těsně před svým propuštěním odmítl?

Roman SMETANA:
Podstoupil jsem ji, řekněme, desetkrát, ale to neznamená, že ji podstoupím i po jedenácté.

Michal MALÝ:
Posledních 9 dní tak Smetana strávil na samotce.

Roman SMETANA:
Ta místnost má název CUO. Co ta zkratka znamená, netuším. I dozorci tomu říkají díra.

Michal MALÝ:
Roman Smetana všem přítomným novinářům také sdělil, že za mříže se už nikdy nevrátí. Pro Radiožurnál Michal Malý, Rapotice.

Egyptské úřady prodloužily referendum o ústavě

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Egyptské úřady prodloužily referendum o ústavě až do 11. hodiny večer. Podobně postupovali i před týdnem, kdy mohla o kontroverzním návrhu ústavy rozhodovat první část voličů, předpokládá se, že stejně jako v prvním kole, i tentokrát se většina Egypťanů vysloví pro dokument. S podrobnostmi se teď hlásí náš blízkovýchodní zpravodaj Břetislav Tureček.

Břetislav TUREČEK:
Za určitý náznak, že vedení země počítá s tím, že ústava projde, je možné považovat čerstvé prohlášení viceprezidenta Mahmúda Makího. Ten oznámil, že odejde z funkce. Jednak proto, že současná politika prý není v souladu s jeho dosavadní kariérou soudce, což televize Al Džazíra rozklíčovala jako jeho možný nesouhlas s postoji prezidenta Mursího. Navíc ale schvalovaná ústava s funkcí viceprezidenta stejně nepočítá. Jak už dříve upozornily autoři návrhu, Ústava má oslabit roli prezidenta a posílit pozici premiéra vzešlého z parlamentních voleb. Pokud ústava skutečně projde, Egypťané by mohli poslance vybírat už za dva měsíce. Břetislav Tureček Český rozhlas, Blízký východ.

Papež Benedikt XVI. omilostnil svého bývalého komorníka

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Papež Benedikt XVI. omilostnil svého bývalého komorníka Paola Gabrieleho. Ten v kauze Vatileaks dostal rok a půl vězení za krádež tajných dokumentů z papežovy kanceláře. Odseděl si ale jen dva měsíce.

Vědunka LUNARDI:
Paolo Gabriele, který se ke krádeži dokumentů přiznal, si vyslechl rozsudek 6. října a proti rozsudku se neodvolal. Již dříve ale vyjádřil papeži politování nad svým činem a poprosil o odpuštění. Dnes dopoledne Benedikt XVI. navštívil bývalého komorníka vězněného v kasárnách vatikánské gendarmerie a zdržel se s ním při rozhovoru přibližně 15 minut. Papež potvrdil Paolu Gabrielemu, že mu odpustil a sdělil mu, že mu udělil milost. Paolo Gabriele byl propuštěn na svobodu krátce po poledni. Z Říma pro Radiožurnál Vědunka Lunardi.

Itálie míří k předčasným parlamentním volbám

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Itálie míří k předčasným parlamentním volbám. Po rezignaci úřednické vlády Mario Montiho dnes prezident Giorgio Napolitano rozpustil dolní sněmovnu a oznámil, že hlasování o novém zákonodárném sboru bude 24. února. Monti odstoupil hned poté, co parlament schválil jím navržený rozpočet na příští rok. Svou rezignaci ohlásil už začátkem prosince, když ztratil podporu bloku bývalého premiéra Silvia Berlusconiho a přišel tak o parlamentní většinu.

Betlémské světlo rozváželi skauti

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Skauti a skautky dnes po celém Česku rozváželi betlémské světlo. Až do štědrého dne si pro něj můžete přijít i do budovy Českého rozhlasu na pražských Vinohradech. Tradice šíření betlémského světla vznikla v Rakousku v roce 1986. Původně šlo o charitativní počin na podporu nevidomých a slabozrakých dětí. Do Betléma každý rok vyjede pro plamínek chlapec nebo dívka, kteří vykonaly něco dobrého. Světlo pak letecky míří do Vídně, odkud pak putuje do celého světa.

autor: tet
Spustit audio