Zprávy o šesté 20. září 2011

20. září 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Přehled zpráv

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Daňová reforma prošla v prvním čtení sněmovnou. Poslanci se k nelibosti ministra financí Miroslava Kalouska přeli především o stravenky.

osoba:
Daňová reforma v této podobě nerovná se problém stravenky, je to prostě marginální parametry, pro někoho možná palčivý.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Proti dalšímu působení amerického velvyslance Eisena v Česku se postavil senátor, který byl už proti jeho jmenování.

osoba:
Senátor Grassley je sice v tomhle názoru alespoň zatím sám, ale opravdu může technicky zablokovat potvrzení Normana Eisena ve funkci.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Další špatná zpráva pro euro. Agentura Standard & Poor's snížila rating Itálie o jeden stupeň.

redaktor:
Podle premiéra Berlusconiho je to politický krok. Ekonomové agentury by neměli tolik číst noviny.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
A počasí, zítra bude polojasno až oblačno s teplotami do 21 stupňů. U zpráv vás vítá Jana Uttendorfská.

e263e030 20110920 263 2 18:00 Zprávy o šesté

Daňová reforma prošla v prvním čtení sněmovnou

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Jednotné inkasní místo, konec super hrubé mzdy a rušení řady daňových výjimek. To jsou hlavní pilíře vládní daňové reformy. Dnes ji do dalšího čtení propustili poslanci. Projednávání normy se ale ve sněmovně zredukovalo na boj o stravenky. Jejich osud přitom zůstává dál nejistý.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Zrušení daňového zvýhodnění stravenek prosazuje především TOP 09 v čele s ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Tomu vadí, že poslanci udělali z potravinových kupónů hlavní bod reformy.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/:
Stravenky skutečně nejsou kruciální problém daňové reformy.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Proti rušení daňového zvýhodnění stravenek je opozice.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/:
Umanutý boj ministra financí Kalouska se stravenkami může ve finále poškodit nejenom zaměstnance, ale také celou ekonomiku.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Říká předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. A proti se postavila i část koaličních poslanců, zejména pak Věci veřejné.

Vít BÁRTA, předseda strany /VV/:
Snížit příjmy státu tím, že bychom zrušili stravenky, je naprosto pro nás nepřijatelné.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Říká šéf poslanců nejmenší vládní strany Vít Bárta. Martina Spěváčková, Radiožurnál.

e263e031 20110920 263 3 18:00 Zprávy o šesté

Státní rozpočet na příští rok

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Vláda, zaměstnavatelé i odboráři budou večer opět řešit státní rozpočet na příští rok. Návrh má vláda schválit už zítra. Dvě ze tří stran tripartity k němu ale mají výhrady. Proto se zhruba za hodinu sejdou ve Strakově akademii. Zamíří tam i reportérka Václava Vařeková. Václavo, co odborům a zaměstnavatelům vadí?

Václava VAŘEKOVÁ:
Dobrý podvečer. Tak hlavně to jsou čísla na straně příjmů, se kterými návrh státního rozpočtu na příští rok pracuje. Odbory i zaměstnavatelé totiž chtějí, aby je ministerstvo financí ještě přehodnotilo, a to v návaznosti na nové odhady růstu naší ekonomiky. Podle zaměstnavatelů se navíc některé údaje například rozcházejí s daty statistického úřadu, a proto budou chtít, aby jim je členové vlády vysvětlili. Například podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka je pro jednání prostor, není ale možné celý rozpočet znovu přepracovat, protože na to už vláda podle něj prostě nemá čas. Sněmovna totiž musí mít návrh na stole do konce září.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Tolik Václava Vařeková. Děkujeme.

e263e032 20110920 263 4 18:00 Zprávy o šesté

Americká ambasáda v Česku by mohla znovu fungovat bez velvyslance

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Americká ambasáda v Česku by mohla znovu fungovat bez velvyslance. Prezident Obama sice po průtazích poslal loni do Prahy svého někdejšího poradce Normana Eisena, kvůli nesouhlasu jednoho ze senátorů tak ale mohl učinit jenom na omezenou dobu jednoho roku. Kongresman Charles Grassley se teď znovu postavil proti pražskému angažmá Normana Eisena. Zůstane kongresman Grassley v otázce ambasadora neoblomný a může jeho působení u nás sám zablokovat? Otázky pro amerického zpravodaje Víta Pohanku.

Vít POHANKA:
Hezký podvečer. Já jsem se před malou chvílí ptal přímo prezidenta Václava Klause, který je tady ve Washingtonu, jestli k tomu chce něco říct, protože se dneska mimo jiné právě se senátorem Grassleym také setkal. On se k tomu nechce nějak vyjadřovat, tím, že je to záležitost americké strany, nicméně poznamenal, jako prezident České republiky, že pokud by v Praze velvyslanec, americký velvyslanec nebyl, tak to bude zjevnou nevýhodou. Jinak já nemůžu než potvrdit, že jestli senátor Grassley svůj zamítavý postoj nezmění, tak to bude znamenat přinejmenším velmi vážnou komplikaci v tom řízení definitivního potvrzení Normana Eisena velvyslancem, není proto vyloučené, že za několik měsíců opravdu nebude v Praze americký velvyslanec, stejně jako tomu bylo v letech 2008 až 2010. Ode mne zatím vše. Vít Pohanka, Český rozhlas, Washington.

e263e033 20110920 263 5 18:00 Zprávy o šesté

Standard & Poor's snížila rating zadlužené Itálie

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Agentura Standard & Poor's zhoršila italský rating na stupeň A. Schopnost Itálie splatit své dluhy navíc může podle svého prohlášení ještě dál snížit. Důvodem zhoršení ratingu je podle agentury slabá naděje na hospodářský růst a chaotická politická situace v zemi.

Ondřej HOUSKA:
Itálie podle Standard & Poor's nutně potřebuje hospodářský růst, ten ale nepřijde bez reforem. Agentura proto kritizuje skutečnost, že vládní balík úsporných opatření obsahuje téměř výhradně zvýšení daní. Agentura postrádá reformy trhu práce a další změny. Navíc upozorňuje na slabou pozici premiéra Silvia Berlusconiho. Ten stále víc řeší vlastní skandály a na vládnutí tak má méně času. Berlusconi snížení ratingu ostře odmítl. Podle něj jde o politicky motivovaný krok. Prohlásil, že analytici ze Standard & Poor's by měli méně číst noviny, které jsou mu nepřátelské a nezaslouženě ho kritizují. Ondřej Houska, Radiožurnál.

e263e034 20110920 263 6 18:00 Zprávy o šesté

Zemětřesení v italské Aquile před 2 lety má soudní dohru

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Zemětřesení v italské Aquile před 2 lety má soudní dohru. 6 italských vědců a někdejší státní úředník se budou zpovídat ze zabití. Otřesy přes 6 stupňů Richterovy škály zdevastovaly historické město a zahynulo při nich přes 300 lidí. Obžalovaní měli před zemětřesením vydat falešná uklidňující varování. Brání se ale tím, že tak obrovské otřesy nelze předvídat ani v seizmicky aktivní oblasti.

e263e035 20110920 263 7 18:00 Zprávy o šesté

Exploze v centru Ankary zabila 3 lidi

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Policie vyšetřuje výbuch v centru turecké Ankary. Exploze nedaleko sídla premiéra usmrtila 3 lidi, 15 dalších skončilo se zraněními v nemocnicích. Policie potvrdila, že výbuch způsobila nálož ukrytá v autě a že šlo o teroristický útok.

Julie URBIŠOVÁ:
Podle informací turecké televize NTV policie na místě výbuchu zatkla 3 lidi. Mezi nimi i podezřelého muže, který je podle vyšetřovatelů napojený na teroristické organizace. Automobil s náloží stál zaparkovaný před úřadem místní samosprávy v centru hlavního města, jen necelý kilometr od vládních budov, kde je také kancelář premiéra. Výbuch bomby způsobil v ulici několik dalších explozí vozidel. 6 z nich bylo zcela zničeno. Policie celou oblast uzavřela a přilehlé budovy, včetně nedaleké školy, evakuovala. Pro Radiožurnál Julie Urbišová, Turecko.

e263e036 20110920 263 8 18:00 Zprávy o šesté

Evropská komise chce zvýšit kvalitu vysokoškolského vzdělávání v celé EU

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Evropská komise chce zvýšit kvalitu vysokoškolského vzdělávání v celé Evropské unii. Pomoci by mohl unijní žebříček vysokých škol a univerzit. Podle bruselského plánu by měl být založený na mnohem širších aspektech a kritérií, než jsou jen výsledky vědeckého výzkumu. Michal Novák z České studentské unie návrh vítá už kvůli samotným vysokoškolákům.

Michal NOVÁK, Česká studentská unie:
Myslím si, že by jim to usnadnilo hledání té správné univerzity, na které mohou studovat a ze které by našli velmi dobře uplatnění do budoucnosti. Myslím si, že většina špičkových manažerů v České republice a vědců také studovala na těch nejprestižnějších univerzitách a i podle toho by se studenti mohli orientovat.

e263e037 20110920 263 9 18:00 Zprávy o šesté

Osud lanovky na Lysou horu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Krkonošský národní park a město Rokytnice nad Jizerou vyjednávají o dalším osudu lanovky na Lysou horu. Petice místních lidí i turistů totiž žádá zrušení zákazu letního provozu lanovky. Na stole leží zatím 5 variant a rozhodnout má analýza, která zjistí možný dopad letního přílivu turistů na přírodu a riziko trvalého poškození. Petice argumentuje hlavně přílivem turistům do města a zlepšením jeho ekonomické kondice. Ředitel KRNAP Jan Hřebačka ovšem upozorňuje, že vrchol Lysé hory patří k nejpřísněji chráněným oblastem Krkonoš.

Jan HŘEBAČKA, ředitel KRNAP:
Dlouhou dobu diskutujeme o tom, jestli prolomit ten zákaz letního provozu do první zóny národního parku nebo ne. My jsme si nechali udělat určitý posudky, který nám doposud říkají, že bychom to dělat neměli, ale na druhou stranu musím říct, že velmi dobře rozumíme požadavkům Rokytnice, že je to projekt, který je pro zásadní, a proto hledáme variantu, která by ten letní provoz umožnila.

e263e038 20110920 263 10 18:00 Zprávy o šesté

Slavnostní předpremiéru má před sebou snímek Alois Nebel režiséra Tomáše Luňáka

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Slavnostní předpremiéru má před sebou snímek Alois Nebel režiséra Tomáše Luňáka. Během letních měsíců o možnost hostit tuhle filmovou událost bojovaly české kinosály. Jak souboj probíhal a kdo nakonec zvítězil, prozradil Radiožurnálu Jiří Šebesta z distribuční společnosti Aerofilms.

Jiří ŠEBESTA, distribuční společnost Aerofilms:
Ten ohlas byl obrovský, zúčastnilo se asi 60 kin a hlasovaly opravdu tisícovky lidí. A byl tam obrovský boj. Potom ve finále tam opravdu ty první, asi 5 kin tam fakt jako bojovaly, hlasovaly, chodily ty, ti kinaři chodili po městech a lákali lidi a přemlouvali je, ať hlasují pro jejich kino. Nakonec to vyhrálo kino v Jeseníku, kino Pohoda.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Tamní publikum tak filmovou adaptaci komiksu autorů Jaroslava Rudiše a Jaromíra 99 uvidí v České republice jako první.

autor: jut
Spustit audio