Zprávy o šesté 20. prosince 2012

20. prosinec 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Karolína Peake už není ministryní obrany

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Karolína Peake už není ministryní obrany. Premiér Petr Nečas poslal na Pražský hrad návrh na její odvolání, kterému prezident Václav Klaus bleskově vyhověl. Vše sleduje celé odpoledne kolega Petr Medek.

Petr MEDEK:
Tak Karolína Peake se měla odpoledne sejít s premiérem Petrem Nečasem, aby mu vysvětlila personální změny ve svém resortu a zároveň měla představit tři jména, ze kterých chtěla vybrat svého nového prvního náměstka. Premiér ale navrhl její odvolání a prezident Klaus mu okamžitě vyhověl.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Je to jednoznačně ztráta důvěry v paní ministryni obrany. Má důvěra nepoklesla k nule, poklesla do záporných hodnot. K mému velkému zklamání paní ministryně obrany ještě ve středu v mé přítomnosti konstatovala, že se žádné personální zemětřesení nechystá. Skutečností bylo, že se chystalo, zcela zjevně již v tu chvíli.

Petr MEDEK:
Zdůvodnil před chvílí svoje kroky premiér Nečas. Oficiální vysvětlení personálních rošád označil za lhaní. Odvolaná ministryně obrany řekla, že je pro ní za současných podmínek spolupráce ve vládě velmi těžko představitelná. Reakce koaličních stran je vesměs stejná. Premiér by měl jasně důvody odvolání Peake vysvětlit.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové /STAN/:
Nepovažujeme to v současné době za standardní řešení. To, že tam Karolína Peake byla 8 dní, skutečně musí vypadat pro národ velmi podivně. Na druhou stranu je to opravdu věcí a odpovědnosti pana premiéra.

Petr MEDEK:
To byl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Sociální demokraté podle stínového ministra obrany Jana Hamáčka krok premiéra uvítali.

Jan HAMÁČEK, poslanec /ČSSD/:
Chápu to jako zatažení záchranné brzdy v posledním okamžiku, protože opravdu ten resort pod vedením Karolíny Peake směřoval do chaosu a nestability.

Petr MEDEK:
Podle našeho komentátora Petra Nováčka by mohlo odvolání Peake souviset s daňovým balíčkem, který míří k podpisu prezidentovi. Mohl by tak jít o jakýsi ústupek, aby prezident zákon podepsal. Václav Klaus totiž tvrdě odvolání Vlastimila Picka z pozice prvního náměstka kritizoval a už s nástupem Peake na ministerstvo nesouhlasil. Ve funkci ministryně obrany Peake strávila jenom 8 dní. Doteď v tomhle ohledu držela rekord dokumentaristka Helena Třeštíková, která byla ministryní kultury jenom 2 týdny.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Tolik kolega Petr Medek.

Vedení strany LIDEM jedná o odchodu z vlády

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Vzápětí po oznámení odvolání Karolíny Peake se sešlo vedení její strany LIDEM a jednalo o odchodu z vlády. Ve sněmovně máme reportérku Lucii Husárovou. Lucie, bude strana LIDEM ve vládě pokračovat, anebo ne?

Lucie HUSÁROVÁ:
Zatím nevíme. Tisková konference po jednání předsednictva strany LIDEM by měla tady v Poslanecké sněmovně začít během několika minut. Sama odvolaná ministryně obrany Karolína Peake už ale při příchodu řekla, že za současných podmínek ke spolupráci ve vládě velmi těžko představitelná a podobně mluvili i její kolegové, třeba Viktor Paggio nebo Dagmar Navrátilová, místopředsedové strany. Připomínám ještě, že LIDEM mají 8 poslanců a bez jejich podpory by neměl kabinet Petra Nečase ve sněmovně většinu. Jakmile tedy budeme znát výsledek, ozveme se s aktuální informací. Z Poslanecké sněmovny Lucie Husárová, Radiožurnál.

Kontrola petic prezidentských kandidátů nebyla náhodná

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Kontrola petic prezidentských kandidátů nebyla náhodná. Ministerstvo vnitra tři týdny před týdnem pro odevzdání archů zveřejnilo přesný klíč, podle kterého mělo podpisové listiny vybírat. Jak ale vnitro přiznalo, už očíslovaným listinám s peticemi úředníci přiřadili jiná čísla a mohli tak teoreticky dopředu ovlivnit, jaké podpisy zkontrolují.

Martin DRTINA:
Ministerstvo publikovalo vzorec ve smlouvě s firmou HewlettPackard. Z ní si dá u každého kandidáta dopočítat, jaké archy měly kontrolou projít. Toho by kandidáti mohli využít a účelově seznamy podpisů promíchat. Mluvčí úřadu Pavel Novák ale přiznal, že tuto práci za ně odvedli ministerští úředníci, když archy libovolně přečíslovali.

Pavel NOVÁK, mluvčí úřadu:
Čísla petičních archů, která, ze kterých bylo vybíráno ty náhodné vzorky, tak byla jiná než čísla, kterými ty petiční archy opatřili kandidáti nebo jejich zmocněnci.

Martin DRTINA:
Ústavní právníci nad něčím takovým jen nevěřícně kroutí hlavou. Podle Jana Kudrny z pražské právnické fakulty je postup ministerstva nepřezkoumatelný a může znamenat pádný argument i pro Ústavní soud.

Jan KUDRNA, Právnická fakulta Praha:
Se naopak jaksi na povrch dostávají další a další informace během posledního měsíce, které vůbec podle mě zpochybňují kvalifikaci ministerstva vnitra aspoň na tomhle úseku cokoliv administrovat.

Martin DRTINA:
Na soud se chce do konce obrátit advokátka Klára Samková a tento argument ve své stížnosti použije. Martin Drtina, Radiožurnál.

Putin podpořil navrhovaný zákaz adopce osiřelých dětí do Spojených států

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Ruský prezident Vladimir Putin podpořil navrhovaný zákaz adopce osiřelých dětí do Spojených států. Šéf Kremlu se pro opatření vyslovil ve svém výročním vystoupení. Ruští poslanci chtějí normou odpovědět na americký Magnického zákon. Ten zavádí sankce pro ruské úředníky, kteří poruší lidská práva. Podle Vladimira Putina je reakce přiměřená.

Lenka KABRHELOVÁ:
Ruští poslanci podle Vladimira Putina reagují především na postup amerických úřadů, které, jak je ruský prezident přesvědčen, ignorují případy trestných činů vůči adoptovaným ruským dětem. Spojené státy pak Vladimir Putin obvinil z porušování lidských práv a prosazování proti ruských opatření. Zákon, který prošel v ruské Dumě druhým čtením a na jehož základě ruské děti mají přijít o možnost najít náhradní domov nejen ve Spojených státech, ale i v Evropě, vyvolal v Rusku pobouření. Jeden z novinářů, kteří pokládali otázky během tiskové konference, označil normu za drakonickou. Třetími kritizovalo i několik ruských ministrů. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Moskva.

Německé dráhy chtějí odškodné od dodavatelů kolejnic včetně Moravia Steel

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Německá železniční společnost Deutsche Bahn zažalovala dodavatele kolejnic, včetně české firmy Moravia Steel. Kvůli údajné kartelové dohodě požaduje po výrobcích a dodavatelích odškodné 550 milionů eur, tedy skoro 14 miliard korun.

Klára STEJSKALOVÁ:
Kvůli kartelové dohodě zaplatily Deutsche Bahn za koleje a výhybky přemrštěnou cenu. Už v červenci vyměřil německý regulační úřad čtyřem výrobců pokutu ve výši 124,5 milionu eur. Teď se Deutsche Bahn u soudu ve Frankfurtu nad Mohanem dožadují dalšího odškodnění. Dráhy se snažili o mimosoudní vyrovnání, ale některé firmy jednání přerušily. Podle člena představenstva Bechta tak vedení nevidělo jinou možnost než soudní žalobu. Vedoucí roli v kartelové dohodě hrál podle německých médií největší ocelářský koncern Thyssen krup. Náhradu škody požadují deutsche Bahn ale i po firmě Moravia Steel. Klára Stejskalová, Český rozhlas, Berlín.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
O žalobě se česká společnost dozvěděla až z německého tisku. Podle mluvčí Moravia Steel se zatím na společnost Německé dráhy se žádným požadavkem o náhradu škody neobrátily. Stejně tak nedorazila ani žaloba.

Vodka, kterou muž schovával 5 let ve spíži, obsahovala metanol

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Přes 60 lahví s metanolem zachytili za poslední dva týdny hygienici. O bezplatné testování alkoholu je teď před Vánocemi velký zájem. Celkem už hygienické stanice přijaly 5 tisíc vzorků. Zatím prověřily asi třetinu. Závadnou vodku s metanolem objevili tento týden v Klatovech. Případ už vyšetřuje policie. Lahev poslala na odbornou expertízu.

Lukáš MILOTA:
Nadlimitní množství metanolu zachytili klatovští hygienici ve vzorku, který přinesl jeden z občanů k informativnímu testování. Říká Martina Korandová z krajského ředitelství policie.

Martina KORANDOVÁ, krajské ředitelství policie:
Lahev vodky bez kolku dostal před 5 lety od syna, který ji přivezl zřejmě z jiného kraje a od té doby ji měl otec uloženou ve spíži. Zajištěnou lahev s alkoholem jsme odeslali ke znaleckému zkoumání, abychom zjistili, jak vysoký je obsah metanolu a zda je alkohol životu nebezpečný.

Lukáš MILOTA:
Policie zároveň varuje, aby lidé nepili žádný alkohol v neoznačených nebo nekolkovaných lahvích nabízený mimo distribuční síť nebo alkohol bez jasného původu a jehož cena se výrazně liší od běžných cen v obchodě. Pro Radiožurnál Lukáš Milota, Klatovsko.

Předsednictvo strany LIDEM vyzvalo svoje ministry, aby podali demisi

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
A teď se ještě vracíme k politické situaci. Právě skončilo jednání strany LIDEM. Na místě máme zpravodajku Lucii Husárovou a ptám se, jak vše dopadlo?

Lucie HUSÁROVÁ:
Dobrý den. Strana LIDEM oznámila, že se cítí premiérem podvedena. Podle Karolíny Peake přistoupili na dohodu o výměně resortu a cílem byla klidná koaliční spolupráce, která se ale nekonala. Karolína Peake zdůraznila, že nebyla součástí žádné dohody na změny ministerstvu obrany. A oznámila, že předsednictvo strany LIDEM vyzvalo svoje ministry, aby podali demisi a k 10. lednu z vlády odešli. Ze sněmovny Lucie Husárová, Radiožurnál.

autor: tet
Spustit audio