Zprávy o šesté 2. září 2012

2. září 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Smrtelná nehoda předčasně ukončila Barum Czech rallye

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Smrtelná nehoda předčasně ukončila Barum Czech rallye na Zlínsku. Sportovní speciál, který vylétl z trati na rychlostní zkoušce u Žlutavského lomu zasáhl skupinu diváků. Jednoho zranil lehce, druhého muže na místě zabil. Reportér Roman Verner zjišťoval, jak pokračuje vyšetřování tragédie.

Roman VERNER:
Policisté dokončili ohledání místa nehody a převezli rozbité Subaru do areálu policejní školy v Holešově. Tam je podrobí dalším expertízám.

Miloslav REGNER, ředitel soutěže:
V autě byly kamery, byly tam GPS, je tam takzvaná černá skříňka, takže se uvidí, co to všechno řekne, nebo ne.

Roman VERNER:
Vysvětluje ředitel soutěže Miloslav Regner. Podle Josefa Pátla z Federace automobilových sportů nikdo při přípravě trati netušil, že by zrovna ono místo mohlo ohrozit diváky.

Josef PÁTL, Federace automobilových sportů:
Dokonce to místo bylo výš, než je střecha toho vozu, Vzhledem k tomu, že se ještě jednalo o levotočivou tudíž vnitřní stranu zatáčky, na této straně většinou potom ty auta mají tu tendenci jít po tečně ven z té zatáčky a tohle to byl přesně obrácený případ.

Roman VERNER:
Vzhledem k tomu, že obětí nehody se stal divák, může jít podle Petra Jaroše ze zlínského policejního ředitelství i o trestný čin.

Petr JAROŠ, zlínské policejní ředitelství:
Není to vyloučené, bude záležet, kdo je viníkem nehody.

Roman VERNER:
Pro Radiožurnál Roman Verner, Zlín.

Zlínská tragédie je už letošní třetí smrtelnou nehodou v české rallye v tomto roce

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Zlínská tragédie je už letošní třetí smrtelnou nehodou v české rallye v tomto roce.

Petr SEHNOUTKA:
Letos v květnu nejdříve na Rally Český Krumlov a potom i v červenci na Rally Bohemia zemřeli navigátoři závodních aut. Josef Pátl z Federace automobilových sportů je ale přesvědčený, že pořadatelé přípravu závodů nepodceňují.

Josef PÁTL, Federace automobilových sportů:
Po boji je každý generál a vždycky můžeme říct, že to je málo. Snažíme se, seč nám síly stačí, ale bohužel motorsport je opravdu nebezpečný.

Petr SEHNOUTKA:
Zlínskou nehodu šetří policisté. V minulosti ale pořadatelé z podobných nehod vyvázli buď bez trestu nebo s podmínkou. Petr Sehnoutka, Radiožurnál.

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Už za několik minut na začátku Sportžurnálu o celé události budeme mluvit s pilotem rallye Romanem Krestou.

Za českými vojáky v Afghánistánu o víkendu poprvé přijel premiér Petr Nečas

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Za českými vojáky v Afghánistánu o víkendu poprvé přijel premiér Petr Nečas. Velení mezinárodních jednotek ISAF přislíbil případnou pomoc s výcvikem budoucích afghánských policistů. Ti se musí do konce roku 2014 připravit na odchod mezinárodních jednotek. Bezpečnostní situace v Afghánistánu pak bude jen v jejich rukou. Američané ale dnes pozastavili výcvik rekrutů do afghánských ozbrojených sil, někteří nováčci jsou totiž možná napojeni na radikální hnutí Taliban. Prověrkou kvůli tomu bude muset projít asi 27 tisíc Afghánců.

Letadlo československé výroby havarovalo v USA

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Během vojenské přehlídky v americké Iowě havaroval jeden z cvičných letounů vyrobených v Československu. Pilot zříceného Albatrosu L39 nehodu nepřežil. Diváci zranění nebyli, stroj dopadl do polí.

Tea TURKOVÁ:
Letoun československé výroby letěl ve formaci s dalšími dvěma stroji. Když ale skupina proletěla kolem diváků a rozdělila se, jedno z letadel začalo padat k zemi.

/ Ukázka /

Tea TURKOVÁ:
Pilot podle všeho ztratil kontrolu nad řízením. Co se přesně v letounu stalo, ale není jasné a policie havárii vyšetřuje. Jedna očitá svědkyně prý viděla dva výbuchy ještě před dopadem stroje na zem. Na letounech Albatros L39 donedávna cvičili i čeští piloti. Letectvo teď pět takových letadel vyřadilo a zbylé čtyři čeká stejný osud do roku 2020, kdy skončí jejich životnost. Tea Turková, Radiožurnál.

Rusko si připomnělo 200 let od bitvy o Borodino

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Velkolepou historickou rekonstrukcí si Rusko připomnělo 200 let od napoleónské bitvy o Borodino. Do inscenovaných bojů mezi armádami Ruska a Francie se zapojily na tři tisíce účastníků. A mezi více než stovkou tisíc přihlížejících byl i ruský prezident Vladimir Putin.

Lenka KABRHELOVÁ:
Dobové zbraně, polní jízda, kostýmy i rekvizity Rusko pojalo dvousetleté oslavy bitvy na Borodinském poli, kde se v roce 1812 střetla vojska francouzského císaře Napoleona s armádou generála Kutuzova, ve velkém stylu. Do dvouhodinové rekonstrukce se zapojilo na 120 vojenských historických klubů z Ruska i zahraničí, včetně České republiky. Podle ruského prezidenta Vladimira Putina patřila bitva o Borodino ke klíčovým momentům, kdy se rozhodovalo nejen o osudu Ruska, ale i celé Evropy. Historikové mají za to, že střet, při kterém na obou stranách padly desetitisíce vojáků, skončil nerozhodně. Napoleon sice před 200 lety vstoupil do Moskvy, po jejím vypálení ale francouzská vojska byla donucena k ústupu. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Moskva.

Neopatrnost při krmení jedovatého hada stála muže málem život

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Mimo akutní ohrožení života je aktuální diagnóza pětačtyřicetiletého chovatele exotických hadů, kterého včera uštkla mimořádně jedovatá kobra monoklová. Krnovským lékařům se muže podařilo probudit z umělého spánku a dali mu zbývající dvě dávky protijedu. Momentálně je chovatel při vědomí a se zdravotníky komunikuje. Jeho stav je i dál vážný.

Kateřina DAŇKOVÁ:
Neopatrnost při krmení jedovatého hada stála muže málem život. Neurotoxický jed kobry totiž zasáhl jeho nervovou soustavu a svaly. Událost se stala v jeho domě v Dětřichově nad Bystřicí. Místní obyvatelé tomu pořád nemohou uvěřit.

nejmenovaná osoba:
Je to tragédie, protože toho člověka znám. Je to moc dobrý a hodný člověk. Je to něco strašného. Teď jsem se to vlastně dozvěděla z televize, ze zpráv, a je to vlastně pár metrů od nás, od našeho bydliště.

Kateřina DAŇKOVÁ:
Vy se úplně třesete.

nejmenovaná osoba:
No jsem z toho v šoku, jsem, to mi věřte že jo, mě to dost jako překvapilo i mého přítele.

Kateřina DAŇKOVÁ:
Říkala mi chovatelova sousedka paní Marta. Kdy se muž zcela uzdraví ale stále není jasné. Pro Radiožurnál Kateřina Daňková, Bruntálsko.

Rodiče by své děti neměli učit psací písmo před školní docházkou

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Rodiče by své děti neměli učit psací písmo před školní docházkou. Výuku psaní mají nechat na odbornících. Dohlížet by měli i na správné držení pera a sezení.

Klára BÍLÁ:
Michal už psát umí, přes sto tisíc nových prvňáčků se to letos ale teprve bude učit. Způsob, jakým se naučí psát hned na začátku školní docházky ovlivní jejich psaní až do dospělosti.

Jana JOHNOVÁ, Technická univerzita v Liberci:
Mnoho nápravných způsobů, jak přeučit děti špatnému držení, není.

Klára BÍLÁ:
Podle odbornice Jany Johnové z Technické univerzity v Liberci je důležité správné osvětlení a sezení. Techniku ale musí doplnit také pochvala, radí dětský psycholog Václav Mertin.

Václav MERTIN, dětský psycholog:
Kdyby to bylo možné i to písmo trochu spojit, aby to byla radost. Aby to nebylo mučení.

Klára BÍLÁ:
Rodiče, ale i učitelé mohou najít návod na správné psaní na novém webu www.jakspravnepsat.cz. Klára Bílá, Radiožurnál.

Už za necelou hodinu a půl se definitivně zastaví stará lanovka na Sněžku

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Už za necelou hodinu a půl se definitivně zastaví stará lanovka na Sněžku. Během následujících osmnácti měsíců vyroste ve stejné trase lanovka nová kabinová. K lanovce u Pece pod Sněžkou zamířila i kolegyně Eliška Pilařová, Eliško, jak velký byl dnes zájem turistů v poslední den provozu?

Eliška PILAŘOVÁ:
Zájem byl opravdu velký, Na Růžovou horu dnes vyjelo asi 600 turistů, přidali se tak zhruba k sedmi milionům, které lanovka Sněžka vyvezla za třiašedesát let své existence. Horní úsek lanovky už je rozebrán, ale mnozí dnes zdolali za pěkného počasí závěrečných dva a půl kilometru na vrchol pěšky. V devatenáct hodin tedy lanovka naposledy vyjede nahoru a sveze poslední návštěvníky.

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Eliško, řekněte, co se bude dít v následujících dnech?

Eliška PILAŘOVÁ:
V provozu pro stavbaře zůstane lanovka ještě asi 14 dní, pak začne bourání i spodního úseku, aby práce na nové lanovce mohly pokračovat v celé trase a do zimy se stihlo co nejvíc. Do konce listopadu bude létat i vrtulník se stavebním materiálem a s odpadem. Nová lanovka má být hotova v březnu 2014. Eliška Pilařová, Radiožurnál, Pec pod Sněžkou.

autor: jal
Spustit audio