Zprávy o šesté 19. listopadu 2010

19. listopad 2010
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Přehled zpráv

Jana GULDA, moderátorka:
Summit NATO v Lisabonu rozhodne o budování aliančního protiraketového štítu.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
My v principu jsme pro, a to je pozice, kterou zde budeme zastávat.

Jana GULDA, moderátorka:
V Praze začal sjezd České lékařské komory. Lékaři chtějí hlavně větší jednotu.

osoba:
Abychom se doktoři konečně dokázali domluvit a sjednotit se, abychom vystupovali jako jednotná síla, protože jedině tak můžeme něco docílit.

Jana GULDA, moderátorka:
V kauze špatných hokejových registrací ke kontumaci nedošlo. Trojice klubů Mladá Boleslav, Plzeň a Kladno pouze přišla o body.

osoba:
Kdo si neuhrál body na ledě, tak zvýhodněn není.

Jana GULDA, moderátorka:
A počasí: Zítra bude oblačno až polojasno, a teploty do 7 stupňů Celsia. Dobrý večer u zpráv přeje Jana Gulda.

Představitelé osmadvaceti zemí se sjeli do Lisabonu

Jana GULDA, moderátorka:
Summit NATO, který začal v portugalském Lisabonu, rozhodne o vybudování společné protiraketové obrany a také systému, jak s ní nakládat. Kromě nové strategické koncepce má vrcholná schůzka Severoatlantické aliance dát i výhled, jak stahovat vojáky z Afghánistánu. Má se také rozhodnout o zeštíhlení Aliance a snížení nákladů na její fungování.

Pavel NOVÁK:
Summit prezidentů a premiérů osmadvaceti členských zemí NATO má dát odpověď na otázku, jestli si Aliance vybuduje svůj protiraketový štít. Předpokládá se, že rozhodnutí bude znít ano. Některé země například Německo ale argumentují tím, že protiraketová obrana snižuje význam jaderného odstrašení. Evropa by se mohla zbavit části amerických atomových hlavic. Francie si chce ale svůj jaderný arzenál ponechat. Také prezident Václav Klaus zastává názor, že pro úplné nahrazení jaderné doktríny protiraketovým deštníkem ještě nenazrál čas.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Já si myslím, že není důvod v tom dělat nějakou radikální změnu právě teď v tuto chvíli.

Pavel NOVÁK:
Ministři zahraničí a obrany budou v Lisabonu také jednat o nových partnerstvích, která by chtěla Aliance uzavřít například s Čínou nebo Brazílií. Více budeme o summitu Severoatlantické aliance mluvit v Ozvěnách dne po zprávách. Pavel Novák, Český rozhlas, Lisabon.

Česká lékařská komora si bude volit nového prezidenta

Jana GULDA, moderátorka:
Kdo dál povede Českou lékařskou komoru, o tom rozhodne její sjezd, který začal před hodinou v pražském vysočanském hotelu Clarion. Delegáti z celé republiky zvolí nového prezidenta i představenstvo. Dosavadnímu šéfovi Milanu Kubkovi totiž končí mandát. Sjezd České lékařské komory sleduje reportérka Lenka Jansová. Bude se volit ještě dnes večer, Lenko?

Lenka JANSOVÁ:
Nebude. Rozhodne se zítra dopoledne. Teď lékaři bilancují uplynulých 5 let. Kandidáti jsou zatím dva. Pokračovat ve funkci chce současný prezident České lékařské komory Milan Kubek. Proti němu kandiduje známá dermatoveneroložka Jana Hercogová. Kdyby ji delegáti zvolili, byla by to první žena ve vedení komory. Pozvaných delegátů je celkem 369, aby volba platila, musí být pro nového prezidenta nebo prezidentku víc než polovina. Ještě také může přibýt jiný kandidát. Sjezd potrvá do neděle. O víkendu tu čekají i ministra zdravotnictví Leoše Hegera. Tomu se tak daří napravovat špatné vztahy mezi ministerstvem a Českou lékařskou komorou. Lenka Jansová, Radiožurnál.

Policie obvinila další 3 lidi kvůli MS v klasickém lyžování

Jana GULDA, moderátorka:
Celkem už 5 lidí je obviněných z podvodu kvůli mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci v roce 2009. Už letos v září protikorupční policie obvinila bývalého rektora liberecké univerzity Vojtěcha Konopu a jednatele společnosti Investing.cz Josefa Nadrchala. Teď obvinila další tři lidi. Podrobnější informace zjistila zpravodajka Eva Malá.

Eva MALÁ:
Devětačtyřicetiletá manažerka stavební firmy, třiapadesátiletý podnikatel a padesátiletý vedoucí pracovník libereckých kolejí a menz čelí obvinění z podvodu kvůli proplaceným fakturám za nedodaný nábytek. Obviněná žena údajně nechala od září do prosince 2007 vystavit faktury na nábytek ve výši téměř 55 milionů korun. Mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek potvrdil, že šlo i o nábytek, který nebyl objednaný, nebo objednávka byla dodatečně zrušena. Za spáchaný podvod obviněným hrozí trest odnětí svobody na 2 roky až 8 let. Pro Radiožurnál Eva Malá, Liberec.

Exposlanec Vondruška údajně týral vězně

Jana GULDA, moderátorka:
Až 10 let vězení hrozí bývalému vězeňskému dozorci a komunistickému exposlanci Josefu Vondruškovi. Obžaloba ho vinní z toho, že před 30 lety týral ve věznici v libereckých Minkovicích politického vězně Jiřího Wolfa. Ten spolu s obžalovaným dnes u soudu vypovídal.

Jiří WOLF, týraný politický vězeň:
Nejhorší co bylo v Minkovicích, když vás nutili vlastně polykat své vlastní výkaly, že jo, nebo lízat z podlahy. Vondruška se dopouštěl bití dost často, celý lágr ho znal.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Bývalý vězeňský vychovatel a exposlanec za KSČM Josef Vondruška považuje celou obžalobu za absurdní.

Josef VONDRUŠKA, bývalý vězeňský vychovatel a exposlanec za KSČM:
Vzhledem k tomu, že jsem naprosto nevinen, nemohu celý případ hodnotit než jako uměle prodlužovanou politickou kauzu.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Josef Vondruška obvinění odmítl s tím, že vůbec nepřišel s odsouzeným do kontaktu. Nebyl ani jeho vychovatelem a neměl přístup do jeho cely. Soud bude pokračovat 21. ledna. Pro Radiožurnál Ivana Bernáthová, Liberec.

EU a MMF chtějí pomoci Irsku z finanční krize

Jana GULDA, moderátorka:
Evropská unie a Mezinárodní měnový fond chtějí příští týden odhalit detaily plánu na záchranu Irska. Celková suma by se měla pohybovat mezi 45 a 90 miliardami eur podle toho, jestli bude pomoct určena jen irským bankám nebo i státní kase. Experti ale pochybují, že se v Irsku podaří ukončit krizi, která eurozónou zmítá už rok.

Ondřej BOUDA:
Na rozdíl od Řecka, které po finanční injekci hlasitě volalo, musely Irsko ostatní země eurozóny k přijetí záchranného balíčku doslova dotlačit. Portugalsko i Španělsko doufají, že se tak podaří zabránit šíření finančních problémů do dalších zemí. Finanční trhy skutečně zareagovaly příznivě na zprávy o pomoci irským bankám a euro posílilo. Ale ekonomové na konferenci ve Frankfurtu pochybují, že se v Irsku podaří vyhrát válku proti vleklé krizi eurozóny. Problémy dalších zemí se podle nich maximálně oddálí. Podle expertů se Unie stále potýká s následky krize ne ale s jejími příčinami. Dokud země platící eurem radikálně nezmění přístup ke společné měně, tak půjdou jen z krize do krize, ozývá se z Frankfurtu. Ondřej Bouda, Radiožurnál.

Na Novém Zélandu se po výbuchu pátrá po 27 hornících

Jana GULDA, moderátorka:
Na Novém Zélandu se snaží navázat kontakt se 27 horníky, kteří zůstali po výbuchu v uhelném dole uvězněni v podzemí. Pět pracovníků dolu se po explozi dostalo na povrch. Příčinu výbuchu zatím není možné jednoznačně určit.

Jitka MALÁ:
"Je to boží dopuštění, ale všichni vědí, co mají dělat," popisuje situaci místní starosta. Podle policie krátce před výbuchem v dole nešel elektrický proud. Výpadek ventilátoru mohl způsobit problémy s odvětráváním a nahromadění plynu. V dole otevřeném v roce 2008 se na bezpečnostní opatření klade velký důraz. Každý z horníků má u sebe vybavení pro případ nouze, včetně zásoby kyslíku přibližně na půl hodiny, během které by si měl dostat k dalším zásobám kyslíku. Jitka Malá, Radiožurnál.

Ostatky Braha jsou zpět v hrobce

Jana GULDA, moderátorka:
Dánští a čeští vědci uložili během odpoledne ostatky Tychona Braha zpět do hrobky v pražském kostele Matky Boží. Odvezli je odtud v pondělí, aby v laboratoři Národního muzea odebrali vzorky k dalšímu výzkumu. Zajímá je, jak slavný dánských hvězdář zemřel, jak vypadal i jak žil.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Stovky lidí si přišly poslechnout nejenom slova arcibiskupa Dominika Duky, ale podívat se také na to, jak kameníci spouštějí do 2 metry hluboké hrobky cínovou rakev s ostatky. Z poměrně zachované kostry i lebky vědci odebrali vzorky, aby prověřili hladinu rtuti ve vlasech i kostech a chtějí zjistit, jestli příčinou smrti Tychona Braha byla otrava. Devět let plánovaná spolupráce Dánů i Čechů na projektu ale tím zdaleka nekončí. Michaela Vetešková, Radiožurnál.

Harlem Gospel Choir opět vystoupí v Česku

Jana GULDA, moderátorka:
Dnes u nás zahájí českou část světového turné světoznámý americký sbor Harlem Gospel Choir. Do Česka přijel už popáté a tentokrát navštíví 5 velkých měst a uskuteční 6 vystoupení. Turné začíná dnes v brněnské katedrále svatého Petra a Pavla, a končí dvěma koncerty 26. listopadu v hlavním městě.

Jitka BENEŠOVÁ:
Kromě obvyklých zastávek z předchozích let se letos nově představí v Praze na dvou koncertech v kostele svatého Šimona a Judy. Po roční přestávce se sbor vrátí do Zlína. V Plzni vystoupí v Měšťanské besedě a v Pardubicích ve Východočeském divadle. Turné pod názvem Songs of Praise slibuje gespely a tradicionály. Sbor zpíval oběma posledním papežům a angažuje se v porozumění mezi rasami a národy. Jitka Benešová, Radiožurnál.

Zpravodajství a komentáře Českého rozhlasu vám nabízíme i v textové a obrazové podobě – na našem webu zpravy.rozhlas.cz. Zvukové záznamy zpráv si můžete poslechnout nebo stáhnout z našeho audioarchivu. Přepisy Zpráv o šesté a Ozvěn dne po 18. hodině si můžete přečíst v archivu publicistiky.

autor: jve
Spustit audio