Zprávy o šesté 18. října 2012

18. říjen 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Policie obvinila jednatele Likérky Drak Pavla Čanigu z ohrožování zdraví

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Jednatele Likérky Drak Pavla Čanigu obvinila policie. Hrozí mu až 8 let vězení. Je podezřelý z trestného činu ohrožování zdraví závadnými potravinami. Státní zástupce chce pro něj vazbu.

Klára BÍLÁ:
Čaniga zůstává v policejní cele od úterního večera. Ve skladu policie našla lihoviny s 50 procenty metylalkoholu. Distributor Robert Sedlařík ale policii stále uniká. Potvrdil šéf policejního týmu Metyl Václav Kučera.

Václav KUČERA, šéf policejního týmu Metyl:
Po panu Sedlaříkovi policie stále pátrá.

Klára BÍLÁ:
Další obvinění Kučera nevyloučil. Policie také prověří výpověď jednoho z členů Teflova gangu. U soudu totiž mluvil o nelegálním obchodu s lihem v souvislosti s Likérkou Drak.

Václav KUČERA, šéf policejního týmu Metyl:
Je to pro nás stopa, je to pro nás podnět pro další směr řízení.

Klára BÍLÁ:
Státní zástupce Roman Kafka Radiožurnálu potvrdil i souvislost s dříve nalezeným zdrojem metanolu v Opavě.

Roman KAFKA, státní zástupce:
Tak, jak máme zjištěno dosud, jakým způsobem putovala po území České republiky ta původní namíchaná směs v Opavě, tak dá se říci, že zapadá do toho našeho konceptu té trestní věci.

Klára BÍLÁ:
Policie zatím obvinila 52 lidí, z nich je 25 ve vazbě. Klára Bílá, Radiožurnál.

Další dva lidé se přiotrávili jedovatým metanolem

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Další dva lidé se přiotrávili jedovatým metanolem. Oba pacienty mají v péči lékaři v opavské nemocnici. Muži popíjeli společně. První je v kritickém stavu. Druhý ještě dopoledne žádné potíže neměl. Policisté ho ale přesvědčili, ať jde na vyšetření a to otravu potvrdilo.

Lenka JANSOVÁ:
Jeden případ časně ráno, druhý kolem poledne. Šedesátiletý muž měl v krvi přes dvě promile metylalkoholu. Dostal už nejlepší dostupný lék Fomepizol. Podle nového hlavního hygienika Vladimíra Valenty Češi moc pijí a ničí jim to zdraví. Hygienická služba podle něj v kauze Alkohol selhala. Umí si představit třeba to, že by se směl prodávat jenom v obchodech s licencí.

Vladimír VALENTA, hygienik hlavního města Prahy:
Jestli to ministerstvo zdravotnictví podpoří, to nedokážu teď říct, já sám bych byl určitě pro.

Lenka JANSOVÁ:
Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera z TOP 09 by se měly posílit hlavně kontroly v restauracích.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
Tak, jestli je to alkohol, který v sobě nemá stopy žádného pančování.

Lenka JANSOVÁ:
Ministr chce také zpřísnit sankce za prodej alkoholu dětem. Lenka Jansová, Radiožurnál.

Dlouhé hodiny dnes hradeckou dálnici D11 blokovala tragická dopravní nehoda

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Dlouhé hodiny dnes hradeckou dálnici D11 blokovala tragická dopravní nehoda. Na 31 kilometru na Prahu před polednem narazil kamion do odstaveného osobního auta a pak do mostního pilíře. Řidič nehodu nepřežil. Dopravu policisté odkláněli a na objízdných trasách se kvůli tomu tvořily dlouhé kolony. Ve směru na Hradec Králové se dálnice znovu rozjela asi před dvěma hodinami. Na Prahu se podle policistů má provoz vrátit asi do půl hodiny.

Michal TRNKA:
Zcela zdemolovaný kamion začal po nárazu do mostu hořet. Z nádrže navíc vytékala nafta, proto hasiči měli s ohněm a dýmem plné ruce práce.

Zděnek SKOUPÝ, velitel zásahu:
Vlastně obě jednotky, jak Poděbrady, tak Nymburk, měly dvě hodiny plné práce.

Michal TRNKA:
Říká velitel zásahu Zdeněk Skoupý. Kamion také poškodil pilíř mostu, který vede nad dálnicí. K nehodě tak musel přijet statik a most detailně prohlédnout.

Václav KVASNIČKA, statik:
Ten provoz může bezpečně pokračovat na dálnici.

Michal TRNKA:
Vynesl verdikt statik Václav Kvasnička. Kamion ale i tak most poškodil a stavbu tak nejspíš čeká oprava. Pro Radiožurnál Michal Trnka, dálnice D11.

Nečas: Vznik bankovní unie by Česko ohrozil nejvíc ze všech zemí EU

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Česko má být kvůli navrhované nové bankovní unii nejohroženější zemí 27. Před schůzkou evropských lídrů v Bruselu to prohlásil premiér Petr Nečas. Nechce připustit, aby se bankovní dohled přenesl na centrální úroveň. Pohrozil, že může v Bruselu použít veto a návrh zablokovat.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
My skutečně může být ohrožení, žádná jiná země nemá takto výrazně postavené prvky bankovního systému.

Ondřej HOUSKA:
Varuje premiér Nečas a požaduje záruky, že takzvaná bankovní unie neumožní zahraničním vlastníkům vysát z českých bank peníze. Řada lídrů eurozóny ale trvá na co nejrychlejším přijetí návrhů. Tak jako francouzský prezident Francois Hollande. Bankovní unie musí být podle Hollanda prioritou. Nečas ale nechce spěchat a je proti závazku, aby Evropská centrální banka převzala dohled nad bankami ještě do konce roku. Premiér tak stojí spolu s Němci nebo Nizozemci proti Francouzům či Španělům. Ondřej Houska, Český rozhlas, Brusel.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Česká národní banka s argumentací premiéra Nečase souhlasí. Stejný názor předložila kabinetu už v době přípravy stanoviska České republiky. V tuto chvíli ale už jde o politická jednání a rozhodnutí spadá výhradně do kompetence politické reprezentace.

Desítky tisíc nespokojených Řeků dnes znovu demonstrovaly v ulicích Atén a Soluně

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Desítky tisíc nespokojených Řeků dnes znovu demonstrovaly v ulicích Atén a Soluně. V zemi pokračuje 24hodinová generální stávka. Lidem se nelíbí nová vlna úspor na penzích a platech. Protesty se ani dnes neobešly bez výtržností. Policie použila i slzný plyn a paralyzující granáty. 4 zranění skončili v nemocnici a starší muž v davu zemřel na infarkt. Stávka ochromila řeckou dopravu, školy, úřady, někde se zavřely i obchody.

Česko definitivně prohrálo spor s Evropskou komisí o pomazánkové máslo

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Česko definitivně prohrálo spor s Evropskou komisí o pomazánkové máslo. Výrobky s tímto názvem musejí z obchodů zmizet co nejrychleji, jinak přijde pokuta v řádech milionů eur.

Květa MORAVCOVÁ:
Pomazánkové máslo není možné prodávat jako máslo, protože obsahuje méně než 80 procent mléčného tuku.

Martin HLAVÁČEK, náměstek ministra zemědělství:
Musíme respektovat výrok toho soudu a budeme muset upravit příslušnou národní vyhlášku.

Květa MORAVCOVÁ:
Řekl Radiožurnálu náměstek ministra zemědělství Martin Hlaváček. Producenti budou muset změnit název výrobku, třeba Madetu to vyjde podle jejího šéfa Milana Teplého na sta tisíce korun.

Milan TEPLÝ, šéf Madety:
Musím brát do úvahy to, že nás to bude stát pár sto tisíc, abychom zlikvidovali obaly, který jsou a vytiskli nějaký jiný duchaplný název.

Květa MORAVCOVÁ:
Do ceny se prý náklady nepromítnou, ale podle výrobců bude potřeba stanovit meze kvality pomazánek, pod které pomazánková másla zřejmě spadnou, jinak prý hrozí zhoršení jejich kvality. Květa Moravcová, Radiožurnál.

Ochránce veřejných práv Pavel Varvařovský ostře kritizuje veřejnou službu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Ochránce veřejných práv Pavel Varvařovský ostře kritizuje veřejnou službu. Zaměstnávání lidí bez práce podle něj odporuje zákonům a připomíná zakázané nucené práce.

Nikola BOJČEV:
Varvařovský proto podporu ústavní stížnost na veřejně prospěšné práce. Tou se soudci zabývají už několik měsíců. Podle zástupkyně ombudsmana Jitky Seitlové opatření nespravedlivě postihuje některé lidi bez práce.

Jitka SEITLOVÁ, zástupkyně ombudsmana:
Fakticky takováto nabídka "dobrovolné služby veřejné", která, ale když není přijata, tak je sankcionována, se dotýká i těch, kteří jsou zcela krátkodobě nezaměstnaní.

Nikola BOJČEV:
Ministerstvo veřejnou službu hájí. Opatření prý nezaměstnaným pomáhá. Některým z nich rozhodně nevadí.

osoba:
Než sedět doma, to je radši lepší být mezi lidma, tak udělá se to pro město, neděláte to, víte, že to neděláte zbytečně.

Nikola BOJČEV:
Teď se čeká, jak se k problému postaví Ústavní soud. Nikola Bojčev, Radiožurnál.

Ve vyúčtování mýtného jsou chyby. Varuje dopravce Sdružení ČESMAD BOHEMIA

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Ve vyúčtování mýtného jsou chyby. Varuje dopravce Sdružení ČESMAD BOHEMIA. Vyzvalo je, aby několik let staré nedoplatky neplatili. V každé druhé upomínce od Ředitelství silnic a dálnic z letošního října je prý chyba. ČESMAD už kvůli postupu ředitelství a jeho právníků podal ústavní stížnost. Zvažuje i trestní oznámení kvůli vytváření nekalé konkurence. Řada neoprávněných požadavků podle ČESMAD vznikla například tak, že mýtný systém automaticky dopočítal částku za úseky, kdy se palubní jednotka nespojila s mýtnou branou. To ale nemuselo nastat kvůli chybě jednotky, ale například tím, že dopravce placený úsek ve skutečnosti neprojel.

Bez násilností se v Belfastu obešlo dnešní otevření první interrupční kliniky v severním Irsku

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Bez násilností i větších protestů se v Belfastu obešlo dnešní otevření první interrupční kliniky v severním Irsku. V Alsteru platí mnohem přísnější pravidla pro umělé přerušení těhotenství než ve zbytku Británie. Dnešní událost tak má velký symbolický význam.

Jiří HOŠEK:
"Myslím si, že alsterští zákonodárci na zámku Stormon budou na hlas ulice reagovat, tahle věc katolíky a protestanty spojila, snad se politici rozhoupou a zavřou tenhle vraždící tábor," vyzývá aktivista Peter Dawson z organizace Live Leake. Dopředu avizované masové protesty se omezily na několik desítek lidí poklidně stojících před klinikou s transparenty a naturalistickými snímky mrtvých plodů. "Nedivila bych se, kdyby některé pacienty demonstranti před vchodem odradili, musím ale říct, že jsme měli mnohem víc žádostí o vyšetření, než kolik jsme mohli nabídnout termínů." Říká ředitelka sítě klinik společnosti /nesrozumitelné/ pro Spojené království a Evropu Tracy McNielová. Jiří Hošek, Český rozhlas, Belfast.

Po dnešku je jasné, kdo bude rozhodovat o budoucnosti Národního divadla

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Po dnešku je jasné, kdo bude rozhodovat o budoucnosti Národního divadla. Šestičlennou komisi odborníků, která se poprvé sejde zítra, sestavilo ministerstvo kultury.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Ředitel Městského divadla Brno Stanislav Moša. Šéf Jihočeského divadla Jiří Šesták. A dva bývalí ministři kultury hudební skladatel Václav Riedelbauch a dramatik Milan Uhde. To jsou muži, kteří konkurz povedou.

Alena HANÁKOVÁ, ministryně kultury /TOP 09/:
Jsou to i všechno lidé, kteří pracují profesně s divadlem jako takovým.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Zdůvodňuje volbu šéfka resortu kultury Alena Hanáková. A budou také těmi, kteří by měli určit, jestli budou v Národním divadle dvě opery či orchestry, nebo se Státní opera znovu od Národního divadla oddělí. Michaela Vetešková, Radiožurnál.

autor: tet
Spustit audio