Zprávy o šesté 18. ledna 2012

18. leden 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Unijní smlouvu o rozpočtové odpovědnosti chce vláda schvalovat v referendu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
O tom, jestli po přijetí eura bude mít Brusel vliv na naše národní hospodaření, bychom podle vlády mohli rozhodnout v referendu. Takový postup chce prosadit kabinet. Jedna z vládních stran TOP 09 ale s vypsáním referenda nesouhlasí. Smlouva je podle ní příliš složitá.

Václava MAREŠOVÁ:
Zajistit rozpočtovou odpovědnost státu eurozóny a zabránit dalšímu zadlužování, to je stručně hlavní smysl nové unijní smlouvy. Když se k ní připojíme, dáme Bruselu pravomoc částečně rozhodovat o našem hospodaření. Platit ale pro nás bude až po vstupu do eurozóny. Podle premiéra Petra Nečase bychom v referendu měli sami rozhodnout, jestli na takové podmínky přistoupíme. Předseda vlády zdůraznil, že buď bychom rozhodovali o smlouvě samotné teď nebo později před přijetím eura.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Já osobně spíše preferuji hlasování, které by se týkalo celého komplexu dohod, ke kterým my budeme muset přistoupit v souvislosti se vstupem do eurozóny.

Václava MAREŠOVÁ:
Proti referendu je TOP 09. Jak nám řekl předseda strany Karel Schwarzenberg, podle něj je referendum o věci, kterou jsme slíbili nepatřičné.

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany TOP 09:
Když něco slíbím, tak potom nemůžu říct, no, ale teď to dodatečně /nesrozumitelné/ o referendu. To se prostě nedělá, tím ztrácíme důvěru hodnot.

Václava MAREŠOVÁ:
Podle TOP 09 je navíc téma připojení k unijní smlouvě pro referendum velmi složité a rozhodnout by měli zákonodárci. Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek vládu kritizuje s tím, že nechat rozhodnutí na lidech je alibismus.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda ČSSD:
Podat referendum jako u alibi politiků, kteří nechtějí rozhodovat, nebo v případě Petra Nečase, který se v tomto případě bojí jít třeba do střetu s prezidentem, to je podle mě zneužívání toho nástroje.

Václava MAREŠOVÁ:
Václava Marešová, Radiožurnál.

V kauze uniklé videonahrávky z hotelu Savoy padl pravomocný verdikt

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
V kauze uniklé videonahrávky z hotelu Savoy padl pravomocný verdikt. Někdejší rozvědčík Petr Bakoš musí zaplatit peněžitý trest 100 tisíc korun a 3 roky nesmí pracovat u ozbrojených složek. Trest pro bývalého policistu Jiřího Dvořáka odvolací soud naopak zrušil.

Martin DRTINA:
Bakoš měl přes Dvořáka získat nahrávku z bezpečnostní kamery hotelu Savoy, kde se koncem ledna 2008 setkal hradní kancléř Jiří Weigl s lobbyistou Miroslavem Šloufem. Tehdy se spekulovalo o tom, že dojednávali podporu pro Václava Klause od sociálnědemokratických poslanců. Nahrávka ale unikla do médií a to průběh volby ovlivnilo, podle soudu Bakoš zneužil pravomoc veřejného činitele a neoprávněně nakládal s osobními údaji.

osoba:
Dvořák jednal v podstatě v duchu toho, co jeho služba měla provádět.

Martin DRTINA:
Dvořáka proto předseda odvolacího senátu Jaroslav Cihlář obžaloby zprostil. Martin Drtina, Radiožurnál.

Orbán: Výhrady Bruselu vůči maďarským zákonům lehce a rychle odstraníme

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Výhrady Bruselu vůči maďarským zákonům lehce a rychle odstraníme. V Evropském parlamentu ve Štrasburku to prohlásil maďarský premiér Viktor Orbán. Reagoval tak na právní kroky, která Evropská komise vůči Budapešti zahájila kvůli některým zákonům. Maďarsko by mohlo skončit před Nejvyšším evropským soudem kvůli údajnému omezení nezávislosti centrální banky nebo změnám v justici.

Ondřej HOUSKA:
Maďarská vláda dostala měsíc na to, aby na výhrady Bruselu reagovala. Premiér Orbán už komisi napsal dopis, ve kterém slíbil ústupky. Oznámil to předseda komise José Manuel Barroso. "premiér Orbán naznačil, že zákony změní a bude spolupracovat s komisí," oznámil Barroso. Orbán potvrdil, že s komisí bude jednat. Zároveň ale zdůraznil, že všechny kroky jeho vlády jsou v souladu s evropskými hodnotami. Řada europoslanců si myslí pravý opak. Šéf evropských socialistů Rakušan Hanes Svoboda dal činnost Orbána do kontrastu s životem zesnulého českého prezidenta Václava Havla. "Orbána a Havla dělí celé světy a já dávám přednost světu Václava Havla," prohlásil Svoboda. Někteří europoslanci chtějí, aby Unie Maďarsku pozastavila hlasovací práva na bruselských schůzkách. Ze Štrasburku Ondřej Houska, Radiožurnál.

Vrak ztroskotané výletní lodi Concordia je nestabilní

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Vrak ztroskotané výletní lodi Concordia je nestabilní a záchranáři proto museli přerušit jeho prohledávání. Na ostrov přijeli příbuzní pohřešovaných, aby ověřili totožnost obětí vyproštěných z plavidla. Nehoda se stala v pátek. Italské úřady stále pohřešují 23 pasažérů. Smrt 11 dalších potvrdili.

Vědunka LUNARDI:
Záchranáři se už možná na Concordii nevrátí. Zítra se totiž zhorší počasí a práce záchranářů by tak byla příliš riskantní. Ostatně naděje, že by mohl být v lodi ještě někdo živý, je nulová. Prokuratura v Grosetu se odvolá proti rozhodnutí soudkyně, která povolila kapitánovi Schettinovi domácí vězení a bude požadovat detenci ve vězeňském zařízení. Vyšetřuje se také postup dalších tří lidí, dvou palubních důstojníků, kteří opustili loď na šalupě spolu s kapitánem a také postup manažera firmy Costa, šéfa sekce pro záchranné operace, které mu kapitán telefonoval a který mohl podle prokurátora ovlivnit jednání kapitána. Z Říma pro Radiožurnál Vědunka Lunardi.

Wikipedie v angličtině je stále nepřístupná

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Wikipedie v angličtině je stále nepřístupná. Provozovatelé oblíbený internetové encyklopedie tak protestují proti chystané legislativě, která se zaměřuje na boj s pirátstvím na Internetu. Wikipedia nedemonstruje sama, jiné společnosti ale zvolily méně ostrou formu protestu.

Vít POHANKA:
Vyhledávací server Google v angličtině zakryl své logo černým obdélníkem. Vyzývá zároveň americké uživatele, aby zavolali svým kongresmanům a senátorům a řekli jim, ať necenzurují web. Poskytuje také odkaz na příslušnou petici, kterou můžou uživatelé elektronicky podepsat. Některé jiné internetové stránky oblíbené hlavně ve Spojených státech se ale k Wikipedii přidaly také tak, že se na 24 hodin odpojily. Naopak Americká filmová asociace patří k zastáncům přísné legislativy proti pirátství na Internetu. V Kongresu za ni lobbovala a zveřejnila prohlášení, ve kterém dnešní protesty označila za nezodpovědné. Vít Pohanka, Český rozhlas, Washington.

V Nízkých Tatrách se utrhla lavina a zasypala turistu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
V Nízkých Tatrách se utrhla lavina a zasypala turistu. Podle horské služby šlo pravděpodobně o Čecha. Záchranáři po něm stále pátrají. Neštěstí se stalo v oblasti lyžařského střediska Jasná pod Chopkom.

Vojtěch BERGER:
Podle letecké záchranné služby ztratila skupina pěti turistů orientaci při sestupu z Chopku. Jeden z členů skupiny upadl a při pohybu dolů směrem do žlabu uvolnil lavinu. Na místě zasahuje horská služba s lavinovými psy. Záchranný vrtulník po dvou a půl hodinách hledání z místa kvůli špatnému počasí odletěl. V Nízkých Tatrách napadl za posledních 5 dní až metr sněhu. Lavinové nebezpečí je v Nízkých i Vysokých Tatrách momentálně zvýšené, platí třetí stupeň z pětistupňové škály. Horská služba nedoporučuje vysokohorské túry a když tak jen s velkou opatrností. Vojtěch Berger, Český rozhlas, Bratislava.

Jeseník už je zcela průjezdný

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Jeseník už je zcela průjezdný. Po včerejším vydatném sněžení se konečně podařilo prohrnout všechny vozovky ve městě. Sněhová kalamita ale ještě minimálně 2 hodiny potrvá. Ve 20 hodin zasedne krizový štáb a rozhodne, jestli jej odvolá. V Jeseníku máme reportérku Andreu Švubovou. Andreo, je už jízda po městě bezpečná a dostanou se lidé všude?

Andrea ŠVUBOVÁ:
Vozovky jsou sice sjízdné, podle řidičů je ale povrch ještě horší než včera. Na cestách se totiž vytvořily vysoké schody, na kterých auta nebezpečně nadskakují. Souvislá vrstva sněhu se střídá se zmrazky a místy je silnice holá na asfalt. Motoristé jezdí krokem. Velice těžko se jim manévruje. Technické služby města mají za sebou náročných 48 hodin a s úklidem ještě zdaleka neskončily. Zřejmě ani nenačerpají nové síly. V noci má totiž opět chumelit. Taková je alespoň předpověď. Teď se ale spíš zdá, že bude jasno a v tom případě čeká na obyvatele po ránu ledovka. Kalamitní stav se ale pravděpodobně ještě večer odvolá. Pro Radiožurnál Andrea Švubová, Jeseník.

V Poděbradech dnes pojmenovali Základní školu na Valech po Václavu Havlovi

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
V Poděbradech dnes pojmenovali Základní školu na Valech po Václavu Havlovi. Přesně měsíc po smrti bývalého prezidenta odhalili na školní budově nový název s jeho jménem. Václav Havel měl ke středočeskému lázeňskému městu v dětství hodně blízko, téměř 3 roky tam studoval.

Michal TRNKA:
Václav Havel navštěvoval ve 40. letech Výběrovou internátní školu krále Jiřího, která sídlila na Poděbradském zámku. Společnou internátní ložnici s ním nějaký čas obýval také Jiří Mareček.

Jiří MAREČEK:
Byl to takový hodný hošík, velice úslužný.

Michal TRNKA:
Poděbradští zastupitelé rozhodli o pojmenování Základní školy ve Valech po Václavu Havlovi pár dnů po smrti bývalého prezidenta. Poté začali shánět potřebná povolení a 6. ledna pak ministerstvo školství udělilo škole nový název.

Vlastimil ŠPINKA, ředitel poděbradské školy Václava Havla:
Souhlas máme, že byl udělen ten čestný název, ale na konci ledna ho na vysvědčení děti ještě nedostanou.

Michal TRNKA:
Uzavírá ředitel poděbradské školy Václava Havla Vlastimil Špinka. Pro Radiožurnál Michal Trnka, Poděbrady.

autor: jut
Spustit audio