Zprávy o šesté 18. června 2012

18. červen 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Pitr a Provod jsou v případu daňových deliktů z roku 1994 bez viny, rozhodl soud

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Podnikatelé Tomáš Pitr a Miroslav Provod vyšli z obnoveného řízení bez trestu. Soud je po 18 letech zprostil obžaloby. Provod si přitom podle předchozího verdiktu odpykal téměř 3 roky ve vězení. Pitr zůstává ve vazbě, zatím nepravomocně mu soud před několika týdny vyměřil 3 roky za mřížemi za jiný hospodářský delikt.

Martin DRTINA, moderátor:
Oba podnikatelé obžaloba vinila z uzavírání fiktivních smluv. Tím si měli připravit půdu pro to, aby od státu žádali vrácení nadměrného odpočtu DPH.

Tomáš DURDÍK, soudce:
Nelze jednoznačně deklaroval, že obžalovaní, jako zástupci společnosti Centrum, a. s. uplatnili nadměrný odpočet i z těchto dvou faktorů.

Martin DRTINA, moderátor:
Vysvětlil soudce Tomáš Durdík, proč jednání Pitra s Provodem je pouze přípravou trestného činu. A tady oběma obžalovaný pomohl podle státní zástupkyně nový trestní zákoník.

státní zástupkyně:
Pokud by bylo rozhodováno podle původní právní úpravy, to znamená, podle trestního zákona, tehdy příprava trestná byla.

Martin DRTINA, moderátor:
Dnes už není a proto padl zprošťující rozsudek. Miroslav Provod teď zvažuje, že bude chtít po státu za kriminál odškodné.

Miroslav PROVOD:
Vzali mi svobodu, vzali mi možnost být s rodinou, nemohl jsem vykonávat své zaměstnání.

Martin DRTINA, moderátor:
Verdikt ještě není pravomocný. Žalobkyně si ponechala lhůtu na případné odvolání. Martin Drtina, Radiožurnál.

Čechy navečer zasáhly bouřky

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Čechy navečer zasáhly bouřky. Doprovázejí vítr a kroupy. Postupují ze západ na východ, tedy přes Plzeňský kraj až k Vysočině. Říká meteorolog Pavel Borovička.

Pavel BOROVIČKA, meteorolog:
Tyto bouřky nyní postupují dále k východu až k jihovýchodu. A v současné době bouřka doprovázena i kroupami přechází přes okresy Beroun a Příbram. Postupuje dále k východu až k jihovýchodu a je pravděpodobné, že bude přetrvávat i nadále. Může dorazit až na západ kraje Vysočina.

Odpoledne v Česku padaly teplotní rekordy

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Odpoledne v Česku padaly teplotní rekordy. Například v Brně, Českých Budějovicích a v Praze, tam na Karlově naměřili přes 34 stupňů Celsia. Tropická vedra působí problémy mnoha lidem. Nejohroženějšími skupinami jsou malé děti, senioři a chronicky nemocní. Kolaps ale může postihnout i zdravého člověka. Podle ředitele ze Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Jiřího Maška je v těchto dnech mnohem větší počet výjezdů.

Jiří MAŠEK, ředitel Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje:
A to jednak k interním onemocněním, čili u pacientů s vysokým krevním tlakem, u pacientů s poruchami dýchání, u pacienty s ischemickou chorobou srdeční a podobně, ale zároveň zaznamenáváme větší množství úrazů dopravních nehod a na tom všem se podepisuje velké vedro. Je to nejenom tím, že ti lidé jsou nemocní a to vedro se na ně nepříznivě projevu, na jejich zdravotní stav, ale je to i potom zvýšená únava třeba za volantem.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Odborníci doporučují dodržovat pitní režim a omezit pobyt na slunci. Důležitá je také ochrana kůže, očí, pokrývka hlavy a omezení fyzické námahy.

Vedro dnes způsobilo komplikace i v dopravě

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Vedro dnes způsobilo komplikace i v dopravě. Rychlostní silnice R35 za Olomoucí kvůli vysokým teplotám praskla. Na místě byla i reportérka Jana Zemková. Jano, jak to tam vypadá.

Jana ZEMKOVÁ:
Pravá strana dálnice pár stovek metrů za dálničním oddělením v Kocourovci praskla zřejmě vlivem vysokých teplot po celé šířce. Vytvořil se tady doslova takový puchýř z betonu. Ten praskl a jeho kusy leží na části vozovky. V pomalejším, tedy v pravém jízdním pruhu, už silničáři provizorně cestu opravili. Jezdí se tady sníženou rychlostí a tak musíte počítat, že se trochu zdržíte v koloně. Já jsem tudy projela před chvílí bez problémů za několik minut, ten zúžený úsek neměří ani půl kilometru, pak už se auta zase rozjíždějí do obou jízdních pruhů a cesta pokračuje bez problémů. Zcela jistě se na místo silničáři budou vracet prasklou silnici řádně vyspravit. Oprava může trvat řádově i několik dnů. Pro Radiožurnál Jana Zemková, Kocourovec.

Příliš benevolentní, takový byl podle NKÚ pražský magistrát při schvalování dotací

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Příliš benevolentní, takový byl podle Nejvyššího kontrolního úřadu pražský magistrát při schvalování dotací. Evropské peníze má metropole na to, aby zlepšila zaměstnanost a vzdělanost Pražanů. Na dotace ale podle kontrolorů dosáhli i lidé, kteří s pražským regionem nemají nic společného. Magistrát pochybení odmítá. Šéfka odboru evropských fondů dodává, že program Adaptabilita patří k nejúspěšnějším.

V Řecku pokračuje politický dialog o vzniku nové vlády

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V Řecku pokračuje politický dialog o vzniku nové vlády, která by měla pokračovat v reformách dohodnutých se zahraničními věřiteli a snažit se udržení země v eurozóně. O podobě kabinetu se dohadují v nedělních volbách vítězní konzervativci a v pořadí třetí socialisté. Jednání sleduje přímo v Aténách Pavel Polák.

Pavel POLÁK:
Zatím Řecko vládu nemá, vítěz voleb Antonis Samaras jedná se socialisty se stranou Pasok, kterou by vládní koalice měla v parlamentu většinu. Samaras chce ještě oslovit dvě další strany proevropsky zaměřené, které by chtěl zapojit do vlády Národní jednoty, jak o ní mluví. Samaras by chtěl mít vládu sestavenou co nejdříve. Z Atén Pavel Polák, Radiožurnál.

Výsledky řeckých voleb přivítali němečtí politici

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Výsledky řeckých voleb přijal s úlevou také Berlín. Směrem k nové řecké vládě ale vyslali zástupci německé vlády rozporuplné signály. Zatímco šéf diplomacie Westerwelle připustil debatu o možných úlevách, kancléřka Merkelová zmírnění nastoupeného úsporného kurzu odmítá.

Klára STEJSKALOVÁ:
Kancléřka přivítala Samarosovo vítězství, zároveň ale jasně zdůraznila, že Německo trvá na dodržení všech povinností, ke kterým se Řecko zavázalo. Ústy svého mluvčího vzkázala, že není čas na žádné úlevy. Tuto možnost přitom připustil v rozhlasovém interview šéf diplomacie Westerwelle, podle kterého došlo vzhledem k opakovaní voleb k určitému zpoždění. Jeho prohlášení vyvolalo okamžitě odmítavou reakci části německých podnikatelů i finančních expertů, podle kterých nelze už uzavřené dohody zpochybňovat. Klára Stejskalová, Český rozhlas, Berlín.

Egyptským prezidentem se podle neoficiálních výsledků stal Muhammad Mursí

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Egyptským prezidentem se podle neoficiálních výsledků stal Muhammad Mursí z Muslimského bratrstva. Podle nezávislých médií dostal skoro o milion hlasů víc než jeho protivník, prominentní činitel svrženého režimu Ahmad Šafík. Ten ale tvrdí, že se stejným rozdílem vyhrál on sám. Rostou proto obavy, že se napětí může znovu přelít i do ulic.

Břetislav TUREČEK:
Pokud se Mursího úspěch potvrdí, bude to znamenat, že Egypťané vynesli v demokratických volbách Muslimské bratry už k druhému vítězství. Tím prvním byly zimní parlamentní volby. Série kontroverzních kroků egyptské armády a justice ale v posledních dnech tento trend obrací. Minulý týden Ústavní soud nařídil rozpuštění parlamentu a teď dokonce vojáci odmítli do sněmovny pustit skupinu poslanců. Prezidentovi zase Nejvyšší vojenská rada svým dekretem předem výrazně omezila pravomoci. Generálové ale zopakovali, že formální nové hlavě státu moc předají na konci června. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Káhira.

Poctu parašutistům vzdaly v pražské Resslově ulici stovky lidí

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Před 70 lety padly v kostele svatého Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici Jan Kubič a Jozef Gabčík, kteří 3 týdny před tím zlikvidovali Reinharda Heydricha. Spolu s nimi svedlo v kryptě chrámu poslední boj s německými okupanty dalších 5 československých výsadkářů. Stovky lidí dnes přišli do Resslovy ulice, aby si hrdinství mladých mužů připomněli.

Jaroslav SKALICKÝ:
Po výcviku v Anglii seskočili na území protektorátu, aby pomohli domácímu odboji. Parašutisté v kostele několik hodin odolávali obrovské přesile německých vojáků.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Opět dnes plná Resslova ulice lidí, to znamená, že těch, kteří na to nechtějí zapomenout, je mezi námi pořád dost a to je moc dobře.

Jaroslav SKALICKÝ:
Řekl prezident Václav Klaus. Spolu s dalšími představiteli státu položil věnec k okénku do krypty, ve které se parašutisté skrývali.

rodačka z Rešic:
Nedokážu si představit, jak ti lidi prostě tady mohli být a jak mohli odolávat tomu, co se tady vlastně dělo, prostě měli by si jich lidi za to vážit.

Jaroslav SKALICKÝ:
Pověděla mi rodačka z Rešic, odkud pocházel Adolf Opálka, jeden ze 7 parašutistů. Jaroslav Skalický, Radiožurnál.

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary začne letos už poslední červnový víkend

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary začne letos netradičně už poslední červnový víkend. Nabídne horké novinky z festivalu v Cannes i filmové hvězdy, přijedou i dvě slavné herečky Helen Mirrenová a Susan Sarandová.

Eva RAJLICHOVÁ:
Letošní Vary lákají i na zrestaurovaný film Miloše Formana Hoří, má panenko. Na slavnostní premiéru slíbil přijet kameraman Miroslav Ondříček. Režisér Miloš Forman nedorazí. Už tradičně nebudou chybět ani filmy z cannské přehlídky, včetně držitele Zlaté palmy filmu Michaela Hanekeho Láska. Pokračuje umělecká poradkyně Eva Zaoralová.

Eva ZAORALOVÁ, umělecká poradkyně:
Musel oslovit porotu tím, jakým způsobem je zpracováno téma stáří a umírání.

Eva RAJLICHOVÁ:
Česká republika má letos zástupce i v soutěžních sekcích a to polský film Marka Najbrta v hlavní soutěži a Poupata Zdeňka Jiráského budou bojovat o vítězství v sekci Na východ od Západu. Eva Rajlichová, Radiožurnál.

autor: tet
Spustit audio