Zprávy o šesté 17. října 2010

17. říjen 2010
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Přehled zpráv

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Na radnicích začíná vyjednávání o nových vládách. O nových senátorech rozhodne až 2. kolo voleb. Francii hrozí nedostatek benzinu a nafty pokud neskončí blokáda rafinérií. A zítra bude oblačno až polojasno, na jihovýchodě až zataženo a slabý déšť. Teploty do 10 stupňů.

V Praze zvítězila TOP 09

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
V komunálních volbách dali lidé nejvíce hlasů nezávislým kandidátům. Mezi velkými politickými stranami slaví vítězství ODS, která ale ztratila vládu ve většině velkých měst. Za ní je ČSSD, která naopak ve vedení magistrátu posílila. Překvapením jsou lidovci, kteří v souboji politických stran skončili třetí. V Praze nejlépe uspěla TOP 09, která připravila o vítězství ODS, která v hlavním městě vláda 20 let. Za nimi skončila v hlavním městě ČSSD následovaná komunisty.

Věra MASOPUSTOVÁ:
I když TOP 09 v Praze zvítězila, o vládě nad pražským magistrátem bude muset vyjednávat s ODS a ČSSD.

Zdeněk TŮMA, lídr pražské TOP 09:
Zvítězili jsme s poměrně slušným náskokem, takže je logické, že když budeme tvořit koalici, tak budu trvat na postu primátora.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Označil jednu z podmínek vyjednávání lídr pražské TOP 09 Zdeněk Tůma. Jeho protějšek z ODS Bohuslav Svoboda počítá s tím, že je jeho vyjednávacímu týmu podaří obhájit co nejvíc ze stranického programu, jinak problém nevidí.

Bohuslav SVOBODA, lídr pražské ODS:
V těch základních věcech, týkajících se ekonomiky, týkajících se hospodaření magistrátu, hospodaření Prahy, jsme ve shodě.

Věra MASOPUSTOVÁ:
I ČSSD, jak řekl její kandidát na primátora Jiří Dienstbier mladší, má pro vstup do případné koalice své podmínky. Trvá na důstojném kompromisu v programové dohodě, slušnosti, otevřenosti a transparentnosti. Vyjednávání o podobě vedení pražského magistrátu začnou zítra. Věra Masopustová, Radiožuenál.

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
V některých městech už povolební vyjednávání začalo, jinde schůzky plánují v průběhu týdne.

O senátorech rozhodne 2. kolo voleb

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
O obsazení třetiny senátorských křesel rozhodne až 2. kolo voleb v pátek a v sobotu. Nejvíc kandidátů, 22, má ve hře opoziční ČSSD. Má tak i šanci získat v horní komoře parlamentu nadpoloviční většinu. Pro ODS je podle jejího šéfa Petra Nečase klíčové vznik takového oranžového Senátu zabránit.

Jaroslav SKALICKÝ:
Podle Nečase by to byl destruktivní Senát, který by brzdil vládní reformy.

Petr NEČAS, předseda strany /ODS/:
Chceme samozřejmě oslovit co největší počet voličů, kteří jsou proreformě orientovaní, tak je skutečně dostat k volbám a požádat je o volbu kandidátů občanských kandidátů.

Jaroslav SKALICKÝ:
Šéf ODS ale zároveň vyzval voliče občanských demokratů, aby v obvodech, kde se ODS do 2. kola voleb nedostala, podpořili kandidáty koaličních stran, lidovců či nezávislé. Aby si totiž strany koalice většinu v Senátu udržely, musely by vyhrát ve všech 21 obvodech, kde postoupily. ČSSD bude mít sama v Senátu většinu, když její kandidáti zvítězí alespoň ve 12 obvodech, ve kterých získali nejvíce hlasů v 1. kole.

Bohuslav SOBOTKA, úřadující předseda strany /ČSSD/:
Uděláme vše proto, abychom získali důvěru občanů. Na druhou stranu, pokud se tady domluví ODS, Top 09, Věci veřejné a vytvoří jakousi hráz, pak tuto hráz budou muset překonat voliči svým rozhodnutím a já věřím, že si řada z nich nenechá diktovat, koho mají volit.

Jaroslav SKALICKÝ:
Říká Bohuslav Sobotka, úřadující předseda sociálních demokratů. Jaroslav Skalický, Radiožurnál.

Předvolební agitaci v Praze 11 bude řešit školní inspekce

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Předvolební agitaci v Praze 11 bude řešit školní inspekce. Starosta městské čísti Dalibor Mlejnský z ODS totiž přes žáky jedné místní základní školy rozesílal dopis rodičům, ve kterém zmiňuje zásluh radnice například na zateplení školy. Převzetí dopisu, který má Radiožurnál k dispozici, museli rodiče potvrdit podpisem do žákovské knížky. Ředitelka zmíněné školy na Pošepného náměstí Dagmar Havlíčková na tom nevidí nic špatného. Školský zákon přitom jakoukoli politickou agitaci na školách striktně zakazuje. Libor Vacek z České školní inspekce nechá případ prošetřit.

Libor VACEK, Česká školní inspekce:
Pokud se v tom objevují nějaký, nějaký vazby na, řekněme, jakýsi politický soupeření, tak tam už jako minimálně bych tedy byl ostražitej a taky bych přemýšlel o tom, jestli to jako není teda za hranou toho zákona.

Protesty proti důchodové reformě ve Franci pokračují

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Protesty proti důchodové reformě ve Franci pokračují. Pokud neskončí blokáda rafinérií, může se země dostat do problémů kvůli nedostatku pohonných hmot. Letiště mají zásoby maximálně na 2 dny, na mnoha místech se zavírají čerpací stanice. Vláda ale lidi uklidňuje, žádná krize podle ní nehrozí.

Jan ŠMÍD:
Řidiči ve Franci se ale už začínají orientovat podle zvláštní internetové stránky, z níž se dozví, jaká ze stanic je otevřená. Podle představitelů vlády došel benzin pouze na čtyřech stovkách z 13 tisíc stanic po celé zemi a situace se prý může zhoršit pouze tehdy, pokud řidiči budou nakupovat benzin do zásoby. Na řadě míst prodávají pohonné hmoty pouze do částky 30 eur. Blokovány zůstávají všechny rafinérie v zemi i v přístav Marseille. Piloti letadel mají instrukce předzásobit se palivem v zahraničí. V noci na zítřek mohou situaci v zemi ještě více zkomplikovat blokády silnic a dálničních uzlů, které vyhlásili řidiči kamionů. Z Paříže pro Radiožurnál Jan Šmíd.

Maďarská vláda popírá tvrzení hnutí Greenpeace

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Maďarská vláda popírá tvrzení hnutí Greenpeace o znečištění vody a ovzduší v obcích zasažených ekologickou katastrofou. Ukazuje se ale, že ve vesnicích, které zalilo kontaminované červené bahno z nedaleké hliníkárny, je mnohem víc domů ke zbourání, než se dosud zdálo.

Gregor Martin PAPUCSEK:
Po kontrolách poškozených domů maďarské úřady zjišťují, že je třeba zbourat mnohem více objektů. Dnes například rozhodly o likvidaci dalších 23 domů v obci Kolontár, v nedalekém městě Devečer také už podepisují dohody s majiteli domů o zbourání. Některá média rozšířily, že v oblasti zavedly zákaz nočního vycházení, úřady to rozhodně dementují. Jen potvrzují, že kontroly osob jsou pod 23 hodině přísnější. Také dementují tvrzení hnutí Greenpeace o kontaminovaném ovzduší a znečištěné vodě a půdě. Z Maďarska pro Radiožurnál Gregor Martin Papucsek.

Nehoda v aquaparku v Čestlicích u Prahy

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Nehodu v aquaparku v Čestlicích u Prahy začne policie vyšetřovat zřejmě jako podezření z obecného ohrožení. Na jedné z atrakcí se uvolnil plech a zranil 8 lidí. 5 z nich, včetně dvou dětí je stále v nemocnici. Provozovatel areálu Aleš Klíč Radiožurnálu řekl, že za nehodu může zřejmě vada materiálu.

Aleš KLÍČ, provozovatel aquaparku, Čestlice u Prahy:
Nejpravděpodobnější varianta je, že tam došlo ke skryté závadě na materiálu. Budeme muset počkat na došetření celé té záležitosti policií. Samotná atrakce je ještě v záruční době, takže pokud se prokáže, že to byla třeba skrytá závada, tak samozřejmě bude jednat i s dodavatelem této atrakce.

Prezident zahájí 67. koncert z cyklu Jazz na Hradě

Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka:
Prezident Václav Klaus zahájí už 67. koncert z cyklu Jazz na Hradě. Podle Davida Šebka z Prezidentské kanceláře je dnešní vystoupení výjimečné jak muzikantským obsazením, tak i místem konání. Tentokrát bude v míčovně Pražského hradu.

David ŠEBEK, Prezidentská kancelář:
Divákům se představí dvojice špičkových muzikantů. Známý český pianista Emil Viklický a chicagský saxofonový virtuóz Ritchie Cole. Sestavu pro koncert na Hradě doplní bubeník Ernie Adams, barytonsaxofonista Ted Hogarth a kontrabasista Josef Fečo.

Zpravodajství a komentáře Českého rozhlasu vám nabízíme i v textové a obrazové podobě – na našem webu zpravy.rozhlas.cz. Zvukové záznamy zpráv si můžete poslechnout nebo stáhnout z našeho audioarchivu. Přepisy Zpráv o šesté a Ozvěn dne po 18. hodině si můžete přečíst v archivu publicistiky.

Spustit audio