Zprávy o šesté 17. prosince 2012

17. prosinec 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Termín prezidentských voleb bude mít v rukou Ústavní soud

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Termín prezidentských voleb bude mít v rukou Ústavní soud. Ještě před koncem roku se na něj se stížností obrátí neúspěšný kandidát Tomio Okamura. Řekl, že chce své jméno očistit od nařčení soudce Vojtěcha Šimíčka.

Vojtěch ŠIMÍČEK, soudce:
Tam byla chybovost i taková, že byly celé petiční archy smyšlené, sepsané jednou rukou a byly to prostě vymyšlené údaje.

Martin DRTINA:
Proti těmto slovům předsedy volebního senátu Nejvyššího správního soudu se Okamura ohradil.

Tomio OKAMURA, tiskový mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur, senátor:
Mám nyní jen dvě varianty rezignovat a nechat na sobě lživé obvinění, že jsem si falšoval petiční archy, anebo obhájit sebe a deseti tisíce lidí, kteří mi projevili důvěru svým podpisem.

Martin DRTINA:
Zvolil druhou možnost a pověřil advokátku Kláru Samkovou, aby za něj ústavní stížnost napsala. Sama přitom také neúspěšně kandidovala a chce se na Ústavní soud obrátit i svým jménem. Jediný, kdo zatím váhá, je další neúspěšný uchazeč v boji o Hrad, Vladimír Dlouhý, nechce být tím, z jehož popudu Ústavní soud případně volby odloží nebo rovnou zruší.

Vladimír DLOUHÝ, ekonom:
Zdůrazňuji, jenom tehdy, když Ústavní soud přijme například předběžné opatření odložení voleb, potom teprve jsem schopen zvažovat, že se připojím také mezi ty, kteří podají ústavní stížnost.

Martin DRTINA:
Ústavní stížnost je možné podat do dvou měsíců od vydání rozhodnutí Nejvyšším správním soudem. Martin Drtina, Radiožurnál.

Registr vozidel ustál dnešní nápor

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Registr vozidel ustál dnešní nápor. Přepážky se otevřely v celé republice a právě to po čtvrtečních problémech vyvolávalo obavy z toho, že by mohl systém úplně zkolabovat.

Petr MEDEK:
Čtvrtek totiž není úředním dnem na všech pracovištích. A tak se dnešek bral jako opravdová zkouška toho, jestli registr ustojí čtvrteční napojení na základní registry. Nakonec fungoval všude, i když na celé řadě míst pomalu.

Jiří MAREK, vedoucí odboru registru vozidel v Plzni:
Ten systém vykazuje stálé nedostatky, je zdlouhavý, pomalý, nemá nahrané potřebné údaje.

Petr MEDEK:
Říká vedoucí odboru registru vozidel v Plzni Jiří Marek. Třeba v Jihlavě ale podle vedoucího tamního odboru dopravy Jána Tinky problémy nemají.

Ján TINKA, vedoucí odboru registru vozidel v Jihlavě:
Za celou dobu jsem nezaznamenal nějakou stížnost. V podstatě teď je období takového útlumu, protože největší nápor začne tak v březnu, v dubnu.

Petr MEDEK:
V Praze pracoval systém o pětinu pomaleji, než minulý týden. Navíc na řadě míst ještě vyřizovali žádosti ze čtvrtka, kdy registr kolaboval. Ministr dopravy Zbyněk Stanjura oznámkoval současný registr vozidel čtyřkou. Do budoucna chce, aby fungoval aspoň na dvojku. Jak to chce udělat, ale neřekl. Petr Medek, Radiožurnál.

První dvě oběti páteční střelby ve škole dnes pohřbí v americkém městě Newtown

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
První dvě oběti páteční střelby ve škole dnes pohřbí v americkém městě Newtown. Rodiny se rozloučí se dvěma prvňáky, další pohřby budou následovat. Mezi politiky běží naplno debata o kontrole zbraní.

Vít POHANKA:
"Navrhnu v Senátu zákon o zákazu útočných zbraní. Stejný návrh dostane také Sněmovna reprezentantů." Oznámila v televizi NBC význačná senátorka Diane Feinstein z Kalifornie. Zákaz platí v Americe už v letech 1994 až 2004. I v případě, že Kongresem projde, nebude znamenat žádné omezení prodeje běžných pistolí a loveckých pušek. Ty si Američané ve většině států můžou pořídit po pouhém předložení řidičského průkazu. Nepotřebují na rozdíl od Evropy zvláštní průkaz jako třeba zbrojní pas. V Newtownu, kde v pátek k tragédii došlo, dnes ještě zůstávají zavřené všechny školy a místní organizace pro děti pořádají sportovní den. Rozloučením se dvěma prvňáčky začíná smutná série pohřbů obětí. Vít Pohanka, Český rozhlas, Spojené státy.

Energetický podnik ČEZ se po 3 letech stahuje z Albánie

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Energetický podnik ČEZ se po 3 letech stahuje z Albánie. Jeho investiční projekt místní distribuční divize je ztrátový. Firma má navíc vážné spory s albánskými úřady kvůli cenovým tarifům. Český energetický gigant proto chce albánskou divizi prodat. Kroky této transakce upřesňuje mluvčí ČEZu Barbora Pulpánová.

Barbora PULPÁNOVÁ, mluvčí ČEZu:
Můžu potvrdit, že skupina ČEZ zahájila proces prodeje své albánské distribuční společnosti ČEZ Shpërndarje. Případní zájemci tedy mohou v průběhu ledna projevit svůj zájem a poté, co obdržíme ty jejich nabídky nebo potvrdí se nám jejich zájem, tak se rozhodneme o dalším postupu.

Jihočeští studenti drží protikomunistickou hladovku, podpořila je i sestra Mašínů

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
24hodinovou hladovku drží ode dneška 16 studentů z jihu Čech. Vadí jim, že se po krajských volbách dostala na post radní pro školství členka KSČM. Jedním dnem bez jídla chtějí znovu upozornit na to, že zástupce podle nich nedemokratické strany na tuto pozici nepatří. Do Budějovic teď voláme naši reportérku Petru Matouškovou.

Petra MATOUŠKOVÁ:
Jen o vodě do zítřejších 18 hodin bude oficiálně 16 studentů a převážně z českobudějovického Gymnázia Jana Valeriána Jirsíka. Čekají je přitom běžné povinnosti ve škole, podle svých slov tedy budou v hladovění, které je po dvou protestních shromážděních v centru Českých Budějovic další formou vyjádření nesouhlasu s obsazením postu krajské radní pro resort školství členem KSČM, je chtějí podpořit také studenti vysokých škol a přidal se k nim i sestra bratří Mašínů Zdena Mašínová. Dopisem dnes zaslaném studentům vyjádřil podporu také kardinál Miloslav Vlk. Jihočeský hejtman Jiří Zimola /nesrozumitelné/ studenti už několikrát o problému jednali a nehodlá jejich tlaku ustoupit. Považuje hladovku v tomto případě za zneužívání k jinému účelu, ptali jsme se dnes také českobudějovické lékařky Hany Šebkové, jak ona vidí dopady takového hladovění na fyzickou a psychickou pohodu. Odpověděla, že mladému a zdravému organismu by ublížit nemělo, zároveň ale označila celou akci za ukvapenou. Podle ní také nové politické složení Jihočeského kraje ještě neměl možnost ukázat svou práci. A také nezapomněla dodat, co jsme si zvolili, to máme.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Tolik živě Petra Matoušková.

Poslední den na objednání dárků přes Internet

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Dnes je poslední den, kdy si můžete objednat zboží v internetových obchodech s jistotou, že do pátku dorazí. Většina tuzemských eshopů přitom uvádí, že zboží firma dodá včas i při objednávce ve středu 19. prosince, musí ale mít požadovaný výrobek skladem.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Zboží na Vánoce si můžeme objednat až do 20. prosince. Šance, že se pod stromeček dostane včas, je už ale jen třetinová. Cestu k příjemci mu může zkomplikovat přeprava.

Kamil DÉMUTH, internetový srovnávač cen Heureka.cz:
V okamžiku, kdy ten eshop ještě ve středu přijme objednávku, ve čtvrtek to odesílá, tak tam to riziko, že to druhého dne nemusí být doručený, je poměrně velký, ať už je to přetíženost přepravních společností, může do toho vstoupit nějaký kalamitní stav.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Vysvětlil Kamil Démuth z internetového srovnávače cen Heureka.cz. Dárky si od některých internetových prodejců můžeme objednat i na poslední chvíli. Některé eshopy nabízejí osobní odběr zboží i na Štědrý den. Věra Masopustová, Radiožurnál.

Zítra to bude přesně rok, co zemřel prezident Václav Havel

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Zítra to bude přesně rok, co zemřel prezident Václav Havel. Připomínají si to lidé po celé republice. V odsvěceném kostele svaté Anny na Pražské křižovatce právě začala mše, kterou za Havla slouží kardinál Dominik Duka. Na místě máme reportérku Petru Benešovou. Petro, jak přesně to tam vypadá?

Petra BENEŠOVÁ:
Tak už desítky minut se před začátkem mše začali na místo scházet lidé, jak jsem měla možnost s nimi mluvit, pro většinu z nich byl Václav Havel významnou českou a světovou osobností, která udělala mnoho pro svobodu a demokracii. Na mši samozřejmě přišla i prezidentova žena Dagmar Havlová. V zástupu lidí jsem také zahlédla některé české politiky a také významné osobnosti české kultury. Je tady více jak 500 lidí. Z Pražské křižovatky Petra Benešová, Radiožurnál.

Brusel si připomene Havla. Rozsvítí neonové srdce z Pražského hradu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
A na Václava Havla vzpomínají i Evropě. Zvláštní hold zesnulému českému prezidentovi vzdávají v Bruselu. V centru Unie na budově Evropského parlamentu se na počest Václava Havla rozsvítí velké neonové srdce. A přímo z místa se hlásí náš bruselský zpravodaj Ondřej Houska.

Ondřej HOUSKA:
Dobrý večer. Vzpomínka na Václava Havla tady přímo před budovou Evropského parlamentu v Bruselu právě začala. Teď mluví místopředseda europarlamentu Oldřich Vlasák za ODS, který akci zaštítil spolu s hlavním městem Prahou. No, a po doznění jeho projevu tedy už za pár minut se tady v Bruselu velké Havlovo neonové srdce rozzáří. Tolik z Bruselu Ondřej Houska, Český rozhlas.

autor: tet
Spustit audio