Zprávy o šesté 16. října 2012

16. říjen 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

V Tuzemáku z Likérky Drak našli inspektoři nebezpečný metanol

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Další metanol našli inspektoři v lahvích alkoholu. V Tuzemáku s etiketou Likérky Drak ze skladu zlínské společnosti Verdana byla polovina jedovatého alkoholu. Lidé už s metanolovou aférou ztrácejí trpělivost.

osoba:
Odkud to berou, jak se k tomu dostávají, vždyť to není normální, vypiju si štamprdlu a mám umřít.

Pavel KOPŘIVA, mluvčí potravinářské inspekce:
Jedná se o vysoce toxickou směs, kterou výrobce zabalil a měl připravenou k expedici do maloobchodní sítě.

Roman VERNER:
Uvedl mluvčí potravinářské inspekce Pavel Kopřiva s tím, že pokud by se metanol dostal do obchodní sítě, mohl usmrtit tisíce lidí. Kriminalisté odhalili skladiště 26. září a zajistili v něm 200 palet s tvrdým alkoholem, což představuje asi 50 tisíc litrů lihovin, říká mluvčí krajské policie ve Zlíně Jana Macalíková.

Jana MACALÍKOVÁ, mluvčí krajské policie ve Zlíně:
Výsledky se týkají zatím dvou vzorků a budeme čekat na další, zároveň zjišťujeme, odkud nebezpečný metyl, kterým byl ten alkohol naředěn.

Roman VERNER:
Pro Radiožurnál Roman Verner, Zlín.

Státní rozpočet zřejmě přijde až o 12 a půl miliardy korun z evropských fondů

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Česko přijde až o 12,5 miliardy korun. Českému rozhlasu to oznámila Evropská komise. Nechce proplatit peníze určené na dopravu a životní prostředí. Důvodem jsou podvody a chyby v tom, jak Česko peníze čerpalo.

Ondřej HOUSKA:
Pokud se Česko s komisí dohodne, může tyto peníze ještě použít na jiné projekty. Státní rozpočet na letošní rok se už ale ztrátě nevyhne, protože finance proplatil příjemcům dotací. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg si myslí, že si Češi za ztráty můžou sami.

Karel SCHWARZENBERG, ministr zahraničí /TOP 09/:
Popravdě řečeno jsem se obával mnohem větších ztrát, že o něco přijdeme po tom, co se u nás děje, to bylo jasné.

Ondřej HOUSKA:
Česko může přijít ještě o další miliardy. Komise má ještě letos oznámit, kolik peněz Česku strhne z dalších operačních programů. Ondřej Houska, Český rozhlas, Lucemburk.

Ministerstvo dopravy oznámilo, že se pokusí zablokované dotace vyčerpat na náhradní projekty

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Ministerstvo dopravy už oznámilo, že se pokusí zablokované dotace vyčerpat na náhradní projekty. Například rekonstrukci dálnice D1 nebo opravu olomouckého vlakového nádraží. Ministerstvo životního prostředí se pak pochlubilo, že verdikt Evropské komise považuje za úspěch. Zablokovaná částka mohla být podle mluvčího Matyáše Vitíka ještě vyšší.

Matyáš VITÍK, mluvčí ministerstva životního prostředí:
Výše korekce byla snížena o více než 8 procent.

Odbory i podnikatelé kritizují vlády za neustálé změny DPH

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Odbory i podnikatelé kritizují vlády za neustálé změny DPH. Vedení ODS přišlo po prohraných volbách s tím, že by snížená sazba mohla být v příštím roce 15 procent a 20procentní sazba by ale oproti původnímu plánu už nerostla. O změnách ve vládní reformě právě jedná tripartita.

Václava MAREŠOVÁ:
Zbytečné výdaje a nejistotu, to podle zástupců podnikatelů přináší další změna sazeb DPH soukromníkům. Původní návrhy počítaly pro příští rok se sjednocením DPH na 17,5 procentech. Pak se dvěma sazbami 15 a 21 procent. A teď ODS přišla s kompromisem 15 a 20 procent. Podle prezidenta zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jana Wiesnera tak soukromníci neví, s čím můžou za pár měsíců počítat.

Jan WIESNER, prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů:
Neznáme vůbec situaci, která bude od 1. ledna příštího roku, čili roku 2013. A to je prostě katastrofální pro podnikatele.

Václava MAREŠOVÁ:
Odbory jakýkoliv růst DPH kritizují. Zachování 20procentní sazby podle jejich předáka Jaroslava Zavadila není řešením.

Jaroslav ZAVADIL, odborový předák Českomoravské konfederace odborových svazů:
My jsme vždycky bojovali proti zvýšení DPH, hlavně proto, že to bylo vlastně dělané jenom z důvodu důchodové reformy, která je blbá prostě.

Václava MAREŠOVÁ:
Václava Marešová, Radiožurnál.

Kreslíř tykadel Smetana vypovídal na policii, pak byl rovnou zadržen

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Řidič Roman Smetana odsouzený za to, že maloval tykadla na předvolební plakáty, je zpátky ve vězení. Policii se vydal dobrovolně, když přišel podat vysvětlení, proč se výkonu trestu vyhýbá. Smetana si musí odpykat za mřížemi ještě 67 dní.

Martin DRTINA:
Před policejní služebnou tykadlového řidiče přivítaly potleskem tři desítky příznivců. Smetana přišel podat vysvětlení. S sebou ale měl už i kartáček na zuby. Počítal s tím, že ho policie může zadržet.

Roman SMETANA:
Mám naprosto všechno a vcelku už bych byl rád, kdyby to došlo již k ukončení tady toho, protože všechno, co jsem chtěl udělat, už jsem udělal.

Martin DRTINA:
Lhůta k nástupu do výkonu trestu mu vypršela už minulý týden. Olomoucký soud na něj proto vydal zatykač a policisté ho eskortovali rovnou do pankrácké věznice. Za vyhýbání se trestu mu hrozí další stíhání. Martin Drtina, Radiožurnál.

Bývalý poslanec Petr Wolf půjde za zneužití dotace do vězení na 6 let

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Bývalý poslanec Petr Wolf půjde za zneužití dotace do vězení na 6 let. Odvolací olomoucký vrchní soud mu trest ještě zpřísnil. Bývalý politik sociální demokracie, který později hlasoval s pravicí, podle rozsudku podvodně vylákal z ministerstva životního prostředí 11 milionů korun. Trvá ale na tom, že se žádné trestné činnosti nedopustil a hodlá podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Petr WOLF, bývalý poslanec:
Skandál, to prostě nežijeme ve správným státě. Já jsem zpracoval projekt, odvedl jsem práci, za tu práci jsem dostával postupně finance. A za to mě teď odsoudili.

Kvůli chemické havárii v továrně v Dolním Sasku byly evakuovány stovky lidí

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Skoro 2 tisíce lidí evakuovali v Německu kvůli chemické havárii v potravinářském závodě nedaleko Hannoveru. Hrozil tam výbuch po tom, co jedno z výrobních nádrží omylem naplnili kyselinou. Na místě zasahovaly stovky hasičských vozů.

Klára STEJSKALOVÁ:
"Viděla jsem spoustu záchranných vozů, tak jsem si myslela, že jde o nějaké cvičení. Než jsem se podívala na Internet, došlo k evakuaci naší ulice," řekla agentuře Reuters jedna z žen, která strávila posledních 12 hodin mimo domov. V Bad Fallingbostelu dnes děti nešly do škol. Uzavřený je i úsek dálnice vedoucí kolem továrny. Technické týmy stále ještě oddělují dvě nebezpečné chemikálie. Jedovatý mrak, který se přes noc utvořil nad závodem, se během dne rozptýlil. Nebezpečí exploze kontejneru stále není zažehnáno. Klára Stejskalová, Český rozhlas, Německo.

Britská policie rozbila gang organizující fingované svatby

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Sérii fingovaných sňatků Češek a Slovenek žijících v Británii vyšetřuje ostrovní policie. Ženy touto cestou pomáhaly rodilým Pákistáncům dostat se ilegálně do Velké Británie. Podle informací deníku Daily Mail policie rozbila celou organizovanou skupinu, nejméně 18 lidí.

Jiří HOŠEK:
Jedna 25letá Češka se zvládla provdat hned třikrát během 4 měsíců. Podle policie fungoval gang velmi profesionálně a používal i padělané doklady. Organizátoři podvodu spoléhali na to, že pákistánští pseudomanželé budou moci zůstat ve Velké Británii, kde jejich drahé polovičky legálně žijí coby občanky Evropské unie. Podvodnou žádost o víza podali celkem dvaašedesátkrát. 7 členů zločinecké skupiny už sheffieldský soud shledal vinnými. Teď se čeká jen na výši trestu. Podle zdrojů Českého rozhlasu jsou Češky častými aktérkami fingovaných manželství i pro muže z Nigérie nebo Ghany. Jiří Hošek, Český rozhlas, Londýn.

Zloději ukradli z nizozemské galerie vzácné obrazy

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Ze zdí rotterdamské galerie zmizela díla významných umělců za miliony korun. Zloději odnesli 7 obrazů slavných malířů, včetně Pabla Picassa, Henriho Matisse nebo Clauda Moneta. Podle policie byla krádež pečlivě připravená.

Silvie TŘESLÍNOVÁ:
Majitelé zmizelých děl už souhlasili se zveřejněním fotografií ukradených obrazů. Je mezi nimi mimo jiné Picassova hlava Harlekýna nebo Monetův Waterloo Bridge. Motivy zlodějů takto notoricky známých obrazů jsou podle náměstka pro sbírky Národní galerie profesora Víta Vlnase obvykle dvojího typu.

Vít VLNAS, Národní galerie:
Ta první a častější je, že se krade opravdu na objednávku, ale s cílem vlastně vydírat vlastníka obrazu, ať už je to stát, korporace nebo soukromník, vydírat pojišťovnu, u které jsou obrazy pojištěny. Na druhé straně se samozřejmě vždy spekuluje o tom, že obrazy se kradou na objednávku pro jakéhosi fanatického znalce či sběratele a milovníka umění.

Silvie TŘESLÍNOVÁ:
Silvie Třeslínová, Radiožurnál.

autor: tet
Spustit audio