Zprávy o šesté 15. října 2012

15. říjen 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Vláda by mohla přehodnotit zavedení sociálních karet

moderátorka:
Vláda by mohla přehodnotit zavedení sociálních karet. Řekl to premiér Petr Nečas těsně před tím, než se vedení jeho ODS sešlo kvůli reakci na prohrané krajské a senátní volby. Ministerstvo sociálních věcí plánuje, že přes takzvané sKarty budou lidé dostávat všechny dávky a příspěvky od státu.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Podle premiéra Petra Nečase se nesmí změnit klíčová priorita vlády, tedy zodpovědné rozpočtové hospodaření. Připustil ale, že se kabinet podívá na některá opatření, například sKarty.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Samozřejmě některé sociální reformy provedené panem Drábkem se ukazují jako minimálně technicky problematické, takže možná bude nutné provést i revize některých kroků, které se ukázaly, že nejsou zcela funkční, konečně vyjasnit debaty typu sKarta a podobně.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Po změně politiky vlády volají i někteří občanští demokraté. Například místopředseda strany Alexandr Vondra nebo jeho kolega z vedení ODS Jiří Pospíšil. Podobných názorů si premiér Petr Nečas vyslechne na jednání širšího vedení své strany zřejmě víc. Věra Masopustová, Radiožurnál.

V krajích naplno jede vyjednávání o povolebních koalicích

moderátorka:
V krajích naplno jede vyjednávání o povolebních koalicích. Zatím nikde ale ještě nemají o jejím složení jasno. Sociální demokraté, kteří vyhráli krajské volby na jižní Moravě, budou vyjednávat o koalici s komunisty a lidovci. Jednoznačně se na tom dnes shodl krajský výkonný výbor strany. Většinu v zastupitelstvu by ČSSD vytvořila s jednou i druhou stranou. Rozhodne prý programová shoda. Informace z jednání má redaktorka Vlasta Gajdošíková.

Vlasta GAJDOŠÍKOVÁ:
Krajský výkonný výbor jihomoravské ČSSD se usnesl na dvou věcech. Za prvé potvrdil to, že určitě nevznikne koalice s ODS ani s TOP 09. A za druhé se usnesl, že bude pokračovat v jednání jak v KDUČSL, tak v KSČM. Hejtman Michal Hašek sice včera řekl, že spolupráce se stávají svým partnerem, tedy s lidovci, byla velmi dobrá. A to trochu naznačovalo, kam se budou jednání o koalici ubírat. Po dnešku je ale jasné, že komunisté zůstávají ve hře. Začne tedy série jednání po shodách a odlišnostech v programech všech tří stran. První schůzka bude tento týden. Pro Radiožurnál Vlasta Gajdošíková, Brno.

Složení vládních stran

moderátorka:
V Ústeckém kraji preferuje vítězná KSČM po prvním kole jednání trojkoalici s ČSSD a Sevoročechy.cz. Ke složení většiny by jí stačil jen jeden partner. Sociální demokracie v Pardubickém kraji utvořila vyjednávací tým se stranou Práv občanů Zemanovci. Ti sice byli ve volbách až šestí se třemi mandáty, jsou ale programově nejblíž. Lídr ČSSD Martin Netolický teď vyjednává s dalšími dvěma potenciálními partnery. Se druhou KSČM a třetí koalicí pro Pardubický kraj, se kterou zatím sociální demokraté vedli kraj. Netolický ale zatím nechce říct, která varianta je pro něj schůdnější. V Libereckém kraji navrhují komunisté vítězným Starostům pro Liberecký kraj vytvoření koalice spolu s ČSSD se 30 mandáty. Starostové zatím preferují spojení se Změnou a ODS.

V Olomouckém kraji zřejmě dojde na přepočítání hlasovacích lístků

moderátorka:
V Olomouckém kraji zřejmě dojde na přepočítání hlasovacích lístků. Návrh na něj chce podat Hnutí nezávislí. K dosažení 5procentní hranice jim totiž chybělo jen 5 setin procenta. Hnutí nezávislí má podezření na manipulaci s volebními lístky. Argumentuje i zvláštními výkyvy v počtech hlasů v jednotlivých volebních okrscích.

Sazku ovládne KKCG Karla Komárka

moderátorka:
Loterijní společnost Sazka bude mít jen jednoho majitele. Nečekaně rychle se dohodli dva klíčoví akcionáři. Necelý rok poté, co loterijní společnost v konkurzu získali, oznámila skupina PPF, že svůj poloviční podíl prodává firmě KKCG Karla Komárka. A ta tím Sazku úplně ovládne.

Ministerstvo musí prozkoumat loňské maturity

moderátorka:
Ministerstvo školství prohrálo soud kvůli loňským státním maturitám. Jedna z osmi žalobkyň uspěla u Městského soudu v Praze. Úřad teď musí prozkoumat její argumenty proti maturitním úlohám.

Němci si za odchod od jaderné energie připlatí

moderátorka:
A jdeme také do zahraničí. Němci si za odchod od jaderné energie připlatí. V příštím roce je čeká rekordní zdražení elektřiny. Důvodem je podstatné navýšení takzvané Zelené přirážky, ta plyne provozovatelům, solárních, větrných, vodních, anebo bioplynových elektráren.

Slovenští učitelé chystají časově neomezenou stávku

moderátorka:
Slovenští učitelé ohlásili časově neomezenou stávku. Školy chtějí zavřít od 26. listopadu, pokud se s vládou nedomluví na přijatelném zvýšení platů. Kabinet Roberta Fica nabídl učitelům, že dostanou přidáno 5 procent. Pedagogové ale stále požadují dvakrát tolik.

V Brně začal proces se členy Toflova gangu

moderátorka:
Krátce ještě z domova. Až 16,5 roku za mřížemi za vydírání podnikatelů mohou strávit bývalí policisté z Toflova gangu. Soud s nimi dnes začal v Brně a potrvá několik měsíců.

Ministerstvo nepovolí vyvézt část výstavy Jagellonců do Polska. Bojí se exekuce

moderátorka:
Nejcennější exponáty z výstavy Europa Jagellonica nemějí do Polska. Ministerstvo kultury se totiž bojí, že by je tam zabavili exekutoři, a to kvůli stále neukončenému soudní sporu s firmou Diag Human. Výstava má začít 9. listopadu ve varšavském Národním muzeu a v Královském zámku.

Celý svět oslavuje superskok Rakušana Felixe Baumgartnera

moderátorka:
Celý svět oslavuje superskok Rakušana Felixe Baumgartnera. Je prvním, kdo překonal volným pádem rychlost zvuku. Skočil totiž ze stratosféry a dosáhl rychlosti téměř 1343 kilometry v hodině.

autor: jve
Spustit audio