Zprávy o šesté 14. prosince 2012

14. prosinec 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Při střelbě na americké základní škole zemřelo několik lidí

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Americká policie právě teď zasahuje na základní škole ve státě Connecticut, kde se střílelo. Městečko Newtown je na nohou. Vše sleduje zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka. Vítku, máš slovo.

Vít POHANKA:
Dobrý večer. Jano, informace o tomhle šokujícím incidentu teprve postupně přicházejí. Zatím je jisté, že střelec zemřel na místě. Nevíme přesně, za jakých okolností. Policie u něj našla 2 střelné zbraně. Místní média už informují o tom, že mrtvých je víc a jsou mezi nimi údajně i děti. Neuvádí ovšem ta místní média kolik. V každém případě je potvrzené, že minimálně 3 oběti jsou v nemocnici ve velmi vážném stavu. Všechny školy jsou v tom městečku zavřené. Okolo nich jsou policejní auta, záchranářské vozy, vypadá to velmi dramaticky. Asi nepřekvapím, že je okolo toho obrovský rozruch, teď už vlastně po celé Americe, protože se střílelo na základní škole. Jinak policie oznámila tiskovou konferenci, která má začít asi za hodinu, do té doby si budeme podle všeho muset počkat na nějaké oficiální přesnější informace. V každém případě se tomu budeme samozřejmě na Radiožurnálu dál věnovat. Ode mě zatím vše, Vít Pohanka, Český rozhlas, Spojené státy.

Povinný souhlas obou rodičů s léčbou dítěte pravděpodobně končí

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Povinný souhlas obou rodičů s léčbou dítěte pravděpodobně končí. Opatření, které komplikuje život hlavně rozvedeným párům a svobodným matkám zrušili dnes poslanci. Nově má zákrok posoudit lékař, který bude brát ohled na názor dítěte. Normu teď ještě musí schválit Senát.

Klára:
Vzhledem k tomu, že jsem svobodná matka, otec se mnou ani s dítětem nežil od jeho narození, tak nevím, proč by měl do zdravotních věcí a zdravotních zákroků mého syna mluvit.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Říká 37letá Klára z Chlumce nad Cidlinou. Problémy s povinným souhlasem ale mají i rodiče, kteří žijí spolu.

Tomáš NOVOTNÝ:
Ti rodiče určitě nemají čas, aby mohli s těma dětma k doktorovi oba dva jezdit, že jo.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Říká tatínek Tomáš Novotný. A na povinný souhlas obou rodičů si stěžují i lékaři. Podle nich jim kvůli zbytečnému úřadování navíc zbývá míň času na malé pacienty. Ministr zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09 uznává, že opatření byl omyl.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
Ta aplikační praxe, jak se ukázalo, byla zbytečně komplikovaně vysvětlovaná.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Martina Spěváčková, Radiožurnál.

Důvod bleskového odvolání Vlastimila Picka a dalších úředníků musí Peake vysvětlovat Petru Nečasovi

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Důvod bleskového odvolání 1. náměstka ministerstva obrany Vlastimila Picka a dalších tří úředníků musí nová ministryně obrany Karolína Peake vysvětlovat premiérovi Petru Nečasovi. Ohlášená schůzka se ale zatím nekonala.

Květa MORAVCOVÁ:
Ostré kritiky se Karolíně Peake dostalo už na dopoledním zasedání Poslanecké sněmovny. Opoziční ČSSD chtěla po ministryni obrany vysvětlit důvody svého rozhodnutí.

Karolína PEAKE, vicepremiérka, ministryně obrany /LIDEM/:
Je běžné v demokratickém státě, aby v nejužším vedení ministerstva obrany zasedali civilisté.

Květa MORAVCOVÁ:
Prosadit usnesení sněmovny, která by vyzvala Peake k rezignaci, se ale ČSSD nepodařilo. Na odvolání Vlastimila Picka, Pavla Bulanta a František Šulce ostře reagoval i premiér, toho času na zasedání v Bruselu. Navíc se mu nelíbilo, že ministryně o něm v médiích řekla, že na ně ohledně odvolání jejich lidí zvýšil hlas.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Považuji za projev politické neprofesionality komentovat cokoliv, co probíhá, buďto na základě telefonického rozhovoru nebo mezi čtyřma očima.

Květa MORAVCOVÁ:
Premiér se měl s ministryní obrany sejít podle některých informací dnes odpoledne. Schůzka ale nakonec neproběhla. Květa Moravcová, Radiožurnál.

Sociální dávky se zřejmě budou dál vyplácet i bez sKaret

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Sociální dávky se zřejmě budou dál vyplácet i bez sKaret. Peníze na ně budou chodit jen těm, kteří o to budou stát a lidem, u kterých hrozí zneužívání dávek. Poslanci o tom mají příští týden rozhodnout ve stavu legislativní nouze.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Vláda potvrdila, na co držitelé sociálních karet i ti, kdo si je odmítali vyzvednout, čekali. SKarty budou dobrovolné. Po jednání vlády to oznámila ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová.

Ludmila MÜLLEROVÁ, ministryně práce a sociálních věcí /TOP 09/:
Pokud klient nebude mít vyzvednutou sKartu, tak budou možné výplaty dávek dosavadním způsobem.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Podle ČSSD by si na smlouvy kolem sKaret měla posvítit policie. Analýza, kterou si strana nechala zpracovat, prý říká, že smlouva s Českou spořitelnou je soukromoprávní a nemůže tedy občany zavazovat, pokud sami nechtějí. Co to znamená, vysvětlil šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc.

Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu strany /ČSSD/:
Jsme přesvědčeni, že pan ministr Drábek, potažmo pan náměstek Šiška překročili své pravomoci a v tomto smyslu ta smlouva je od počátku neplatná.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Věra Masopustová, Radiožurnál.

Narychlo řeší politici i platy soudců

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Narychlo řeší politici i platy soudců. Současnou úpravu totiž zrušil ke konci roku Ústavní soud a poslanci kvůli sporům novou nepřijal. Vláda proto sepsala narychlo normu novou. Soudci by podle ní měli brát dvou a tři čtvrtě násobek průměrné mzdy. Požadovali ale trojnásobek a na tom trvají. Radiožurnálu to řekl prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník.

Tomáš LICHOVNÍK, prezident Soudcovské unie:
Je to nepřijatelný návrh, protože Ústavní soud jednoznačně zrušil to snížení na 2,5, řekl, že bezpečně ústavně konformní je ten trojnásobek průměrné mzdy. Jedná se zase o snahu obejít nález Ústavního soudu.

Turecké hranice budou chránit rakety Patriot

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Německý parlament schválil vyslání obranných raket Patriot do Turecka. K syrské hranici pošle dvě moderní baterie a až 400 vojáků. Další dvě a dvě podobné jednotky pak poskytnou Spojené státy a Nizozemsko.

David KOUBEK:
Německý Bundestag schválil misi velkou většinou. Poslanec vládní CDU Reinhard Brandl. "Rozmístěním patriotů dáváme jasně najevo solidaritu se spojenci. Turecko je jedním z nás. Nejde ale jen o symboly. Turecko je ohroženo. Tečka." Ankara se stále více bojí přelití konfliktu ze Sýrie, požádala proto spojence z NATO o pomoc. Na začátku října několikrát dopadly na turecké území střely z granátometů na druhé straně hranice. Podle Aliance tento týden syrský režim použil rakety Scud, Damašek to ale popírá. Německá vláda trvá na tom, že mise má čistě obranný charakter. David Koubek, Radiožurnál.

Ruský soud poslal na 11 let do vězení organizátora vraždy Anny Politkovské

Jana PETROVÁ, moderátorka:
K 11 letům vězení odsoudil moskevský soud bývalého policistu, který se podílel na vraždě ruské novinářky Anny Politkovské. Dmitrij Pavljučenkov musí také zaplatit kompenzaci pozůstalým. Novinářka opozičního listu Novaja Gazeta dlouhodobě monitorovala politiku Kremlu na Kavkaze. Útočníci ji zastřelili v centru Moskvy v roce 2006.

Lenka KABRHELOVÁ:
Bývalý policejní důstojník Dmitrij Pavljučenkov podle soudu zajistil sledování Anny Politkovské, informace o jejím pohybu pak předal najaté skupině vrahů. Obstarat měl i vražednou zbraň. Pavljučenkov se s vyšetřovateli během řízení dohodl na spolupráci. Přiznal vinu v plném rozsahu a souhlasil s detailním svědectvím, které, jak vyšetřovatelé tvrdí, mělo vnést do případu nové světlo. Úřady uvádějí, že chtějí odpovědět i na klíčovou otázku a sice, kdo si likvidaci nepohodlné novinářky objednal. Kritikové, včetně bývalých kolegů Anny Politkovské jsou ale skeptičtí. Vyšetřovatel viní z toho, že na rozkrytí případu dokonce nemají zájem, protože objednatel může mít co do činění s nejvýše postavenými osobami v Rusku. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Moskva.

Smog stále zakrývá velkou část Moravskoslezského kraje

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Smog stále zakrývá velkou část Moravskoslezského kraje. Nejhůř je na tom Karvinsko, kde jsou na některých místech překročené limity více než pětinásobně. Prah v ovzduší trápí hlavně lidi v Bohumíně, Karviné, anebo Havířově.

Martin KNITL:
Nejvíce smogu v celé republice je teď ve Věřňovicích u polské hranice. Limitní množství prachu v ovzduší je tam překročené dokonce sedmkrát. Pan Josef Z Věřňovic se zlobí hlavně na velké ostravské továrny.

pan Josef:
Nikdo tady neřeší Mittal, nikdo neřeší Vítkovice. A jenom se to svádí na to, že tady pár rodinných domků topí uhlím.

Martin KNITL:
O kousek dál v Bohumíně je na první pohled vidět, že smog se dostává ve velké míře i ze sousedního Polska. Pro Radiožurnál Martin Knitl, Ostravsko.

Kolínská dialýza by mohla alespoň částečně obnovit provoz už zítra

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Kolínská dialýza by mohla alespoň částečně obnovit provoz už zítra. Zavřená je kvůli nočnímu požáru, který v nemocnici napáchal zhruba dvoumilionovou škodu. Na oddělení se pořád ještě uklízí a podle primáře Pavla Moučky by se první pacienti mohli vrátit už brzy.

Pavel MOUČKA, primář:
Zítra ráno by bylo k dispozici na našem oddělení 6 dialyzačních lůžek, tím jsme schopni nabídnout službu očišťování krve. Našich 100 pacientů, 60 pacientům. Zbylých 40, již mám kontakty s našimi středisky v okolí. Těmto dalším 40 pacientům bude zajištěna péče, kterou potřebují pro svůj život.

Daruj hračku s Českým rozhlasem

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Hala pražské budovy Českého rozhlasu je teď plná balíků. V 19 hodin tu končí akce Daruj hračku, díky které tisíce lidí plnily vánoční přání znevýhodněným dětem.

osoba:
Měl jsem doma úplně novou fototiskárnu netknutou, tak jsem si našel nějakýho kluka, který se zajímá o fotografování, tak jsem mu to přinesl.

osoba:
Dva medvědy jsem přinesla a nějaký parádění.

Veronika NEPRAŠOVÁ:
Princip sbírky je jednoduchý. Děti z dětských domovů a sociálních ústavů napíší, co se přejí pod stromeček. Každé z nich dva dárky.

Jakub HRIC:
Myslím si, že sbírka má velký úspěch a že budou děti velice spokojený.

Veronika NEPRAŠOVÁ:
Říká za Český rozhlas Jakub Hric. Za 14 let, kdy Český rozhlas spolu s občanským sdružením Tango z Havlíčkova Brodu sbírku pořádá, už štědří dárci potěšili na desítky tisíc znevýhodněných dětí. Veronika Neprašová, Radiožurnál.

autor: jal
Spustit audio