Zprávy o šesté 14. listopadu 2011

14. listopad 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Resort průmyslu a obchodu bude bez ministra

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Resort průmyslu a obchodu bude bez ministra pravděpodobně do příštího týdne. Prezident Václav Klaus přijal demisi Martina Kocourka. Na Hrad mu ji přinesl premiér Petr Nečas. Ten po schůzce řekl, že možných nástupců Kocourka je ve hře víc.

Václava VAŘEKOVÁ:
Aféra s 16 miliony na účtu matky a nejasné vysvětlení původu peněz připravil občanského demokrata Martina Kocourka o křeslo ministra. Premiér Petr Nečas teď v řadách ODS náhradu hledá. Jednal například s poslancem Michalem Doktorem. Spekuluje se i o dalších zákonodárcích. Konkrétní jméno ale premiér Nečas po 50minutovém rozhovoru s prezidentem Václavem Klausem neřekl.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Nevidím důvod teď tuto představu říkat a jsem přesvědčený, že není důvod to nějak zbytečně dotahovat, čili já bych to řešení viděl nejpozději příští týden.

Václava VAŘEKOVÁ:
Vládu opustil už třetí ministr za ODS. Po Pavlu Drobilovi a Ivanu Fuksovi i Martin Kocourek. Václava Vařeková, Radiožurnál.

Na řadě míst republiky se hůř dýchá

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Na řadě míst republiky se hůř dýchá. Nejvyšší koncentrace smogu jsou v Moravskoslezském kraji. Na Ostravsku, Karvinsku a Třinecku platí až do odvolání signál regulace, při kterém musí znečišťovatelé dodržovat ekologická opatření. Smog zahalil také Ústecký kraj. V jednu hodinu odpoledne vyhlásili signál regulace i tam. Z místa teď aktuálně redaktorka Dagmar Cestrová.

Dagmar CESTROVÁ:
Dobrý den. Tak situace tady v Ústí nad Labem a v celém kraji je skutečně čím dál horší. Mlha od rána houstne a vzduch je takový ... těžko se dýchá a myslím, že se těžko dýchá nejenom těm, kteří mají astma a podobné problémy. Může za to hlavně zvýšený podíl mikroprachu, který se označuje PM10 a oxid dusičitý. Už od 13 hodin proto tady platí po celém kraji signál regulace velkých zdrojů znečištění, což znamená tedy elektráren a tepláren. Ovšem omezit manipulaci, hlavně s prašným materiálem, musely i některé kamenolomy, protože jeden je třeba tady například přímo v centru Ústí nad Labem. Co se ale nezměnilo, to je hustota dopravy, možná to tady teďko slyšíte, která samozřejmě kvalitu ovzduší také ovlivňuje. On sice krajský úřad už v poledne vyzval řidiče, aby omezili cesty, pokud někam nemusejí, ovšem ty se očividně nenechali ovlivnit. Pro Radiožurnál Dagmar Cestrová, Ústí nad Labem.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Smog trápí střední i východní Čechy. Zhoršené ovzduší hlásí taky jižní Morava.

Italský premiér Mario Monti debatuje s politickými stranami o složení nové vlády

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Italský premiér Mario Monti debatuje s politickými stranami o složení nové vlády. Jejím hlavním úkolem bude vytáhnout Itálii ze současné krize. Očekává se, že jednání potrvají jen několik dnů. Do konce týdne by mohla nová vláda získat důvěru obou komor parlamentu.

Vědunka LUNARDI:
Celý dnešní den Mario Monti věnoval konzultacím s politickými stranami. Zítra dopoledne se ještě setká se zástupci hlavní síly opozice, demokratické strany, a na závěr se zástupci strany Silvia Berlusconiho Lid svobody. Prozatím pouze Liga severu odmítá podpořit vládu Maria Montiho. Nicméně i tato strana podpoří jednotlivé kroky, s kterými bude souhlasit. Není ještě zcela vyřešena otázka, zda mají být v nové vládě také politici, jak to navrhuje Mario Monti, či zda to bude čistě vláda technokratů, jak to žádají politické strany. Z Říma pro Radiožurnál Vědunka Lunardi.

EU nemá zatím v úmyslu podpořit případnou intervenci proti režimu syrského prezidenta Assada

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Evropská unie nemá zatím v úmyslu podpořit případnou intervenci proti režimu syrského prezidenta Assada. Zvyšuje ale tlak na jeho režim. Ministři zahraničí 27 rozhodli o zostření sankcí uvalených na syrskou vládu. Dosud zavedla zbrojní a ropné embargo a zmrazila konta 56 jednotlivcům a 19 firmám podporujících represivní režim. Činovníkům režimu také zakázal vydávat víza ke vstupu na území Unie.

Pavel NOVÁK:
Na černou listinu se jmény těch, kteří jsou v Evropě osobami not grata, přibylo dalších 18 přívrženců Assadova režimu spoluzodpovědných za porušování lidských práv. Na seznamu v Evropě nežádoucích osob je tak 74 Syřanů. Kromě toho zakázala Rada ministrů Evropské investiční bance vyplácet půjčky, které byly dříve dohodnuté se syrskými peněžními ústavy. Nikdo z ministrů nenavrhoval použití síly proti Damašku k ochraně civilistů, podobně jako v případě Libye. Podle ministra Karla Schwarzenberga by to nebylo dobré řešení.

Karel SCHWARZENBERG, ministr zahraničí:
Vlastně nikdo se k tomu nekloní, abychom tam zakročili vojensky.

Pavel NOVÁK:
V Sýrii je totiž podle ministra situace mnohem komplikovanější, než byla v Libyi. Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel.

Kancléřka Merkelová označila krajně pravicový extremismus za ostudu pro Německo

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Kancléřka Merkelová označila krajně pravicový extremismus za ostudu pro Německo. Pro odhalení gangu neonacistů řada německých politiků volá po zákazu činnosti Národní demokratické strany NPD. Vyšetřovatelé mezitím zjistili, že skupina durynských extremistů spáchala více trestných činů než se předpokládalo.

Klára STEJSKALOVÁ:
Kromě 10 vražd a několika přepadení bank durynská skupina neonacistů zřejmě spáchala v Kolíně nad Rýnem dva bombové útoky. Atentátu v roce 2004 předcházel pravděpodobně ještě jeden o tři roky dříve. Ministr vnitra Frydrych důrazně žádá vysvětlení, jak je možné, že policie více než 10 let neodhalila spojení mezi vraždami a pravicově extremistickou scénou. Po objasnění případu volá také kancléřka Merkelová, která řádění neonacistů označila dnes na stranickém sjezdu CDU za ostudu pro Německo. Zároveň se chce znovu pokusit o zákaz činnosti národně demokratické strany NPD, která je politickým orgánem krajně pravicové scény. Klára Stejskalová, Český rozhlas, Berlín.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Stranický sjezd CDU se nenesl jen v duchu kritiky extremismu. Kancléřka Merkelová na něm také nastínila novou politiku křesťanských demokratů. Ta překvapivě počítá se zavedením minimální mzdy, což bylo dosud ve stranických řadách neprůchodné téma. Více se mu budeme věnovat už za chvíli v Ozvěnách dne.

Kontrolní vrty pod částí dálnice u Ostravy potvrdily vážný problém s bobtnajícím podložím

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Kontrolní vrty pod částí dálnice u Ostravy potvrdily vážný problém s bobtnajícím podložím. Nevhodný struska a stavební odpad mohou vést v krajním případě až k úplné přestavbě celého úseku mezi Rudnou a Hrušovem. Ředitelství silnic a dálnic považuje tento stav za alarmující. Stavební firma EUROVIA CS na to reaguje, že vše se určitě vyřeší v rámci reklamace.

Martin KNITL:
Bobtnání pod asfaltem je obrovské. Říká šéf Ředitelství silnic a dálnic René Poruba a ukazuje to na jednoduchém čísle.

René PORUBA, Ředitelství silnic a dálnic:
Na jednom metru se může zvětšovat až o čtvrt metru. Problémy se objevily i na mostech přes Opavu a Odru, především v dilatačních spárách.

Martin KNITL:
Právě mosty mohou být ještě kamenem úrazu. A čeká se na jejich technickou prohlídku do konce roku. Podezření na špatný stav možná až 12 mostních konstrukcí firma EUROVIA ústy Petry Kučerové zatím nekomentuje.

Petra KUČEROVÁ, firma EUROVIA CS:
K této věci mi se vyjádříme ve chvíli, kdy se nějaké problémy objeví a nyní o tom nechceme spekulovat.

Martin KNITL:
Jasněji by mělo být po společné schůzce obou stran. Pro Radiožurnál Martin Knitl, Ostrava.

Při opravách dálnice D 1 chce policie zachovat provoz ve 4 jízdních pruzích

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Při opravách dálnice D 1 chce policie zachovat provoz ve 4 jízdních pruzích. Podle vládního zmocněnce pro výstavbu D 1 Jiřího Švorce je zachování všech 4 pruhů i za cenu zúžení jedinou možností, jak při opravách udržet na dálnici provoz. Zároveň by to mělo zabránit tomu, aby řidiči sjížděli a vyhledávali objízdné trasy přes okolní obce. Stavební práce na prvních úsecích by měly začít příští rok v létě.

George Michal se vrací do Prahy

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Jedna z největších ikon britské populární scény se vrací do Prahy. Po Státní opeře vystoupí George Michael v rámci symfonického turné v O2 Aréně.

Jitka BENEŠOVÁ:
George Michael má v repertoáru čtyřicítku skladeb, z nich pokaždé vybere 25. Kontrabasista /nesrozumitelné/ z doprovodného orchestru tvrdí, že nikdy nechybí Russian roulette od Rihanny.

osoba:
Celu tu skladbu doprovází obrovská show jak světelná, tak i zvuková. Takže to tam určitě nesmí chybět. Potom písnička Love is a losing game, což je vlastně taková pocta nedávno zesnulé Amy Winehouse.

Jitka BENEŠOVÁ:
A nakonec ještě jako bonus dvě novinky George Michaela z alba, které zpěvák točí v New Yorku. Jitka Benešová, Radiožurnál.

autor: jut
Spustit audio