Zprávy o šesté 12. prosince 2011

12. prosinec 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Ministerstvo kultury povede Mathé nebo Hanáková

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Ministerstvo kultury bude šéfovat buď poslankyně Alena Hanáková nebo rektor Akademie múzických umění Ivo Mathé. Po několikahodinovém jednání je na uvolněné křeslo po Jiřím Besserovi nominoval celostátní výbor Starostů a nezávislých. Definitivní slovo teď bude mít předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Rozhodnutí má padnout do konce týdne.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Iva Mathého by ve vládě rádi viděli někteří umělci. Za Alenou Hanákovou zase stojí politici. To, zda nakonec v koaličním kabinetu usedne druhá žena nebo další nestraník, bude jasné poté, co si s oběma kandidáty promluví šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/:
Oba beru stejně vážně. Každý má své komparativní výhody. A po rozhovorech, potom po poradě ještě padne rozhodnutí.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
To pak ještě musí posvětit předsednictvo strany.

Petr GAZDÍK, šéf Starostů a nezávislý:
To právo jsme dali panu předsedu Schwarzenbergovi už asi několik dnů po volbách, kdy se tak celostátní výbor usnesl. A je to dáno pevně ve smlouvě mezi TOP 09 a Starosty.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Říká šéf Starostů a nezávislý Petr Gazdík. Martina Spěváčková, Radiožurnál.

Česko by se nemělo finančně podílet na záchraně eura

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Česko by se nemělo finančně podílet na záchraně eura. V exkluzivním vyjádření pro Radiožurnál to řekl prezident Václav Klaus. Reagoval tak na vyjádření šéfů vládní TOP 09 a opoziční ČSSD, kteří půjčku Česka Mezinárodnímu měnovému fondu ve výši téměř 90 miliard korun podporují. Prezident Klaus věří, že vláda nakonec zvolí pro Českou republiku to nejrozumnější řešení.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Česká republika sama žije s deficitem, který, jak je vidět, není schopna eliminovat, v této situaci by bylo nezodpovědné naše zadlužení zvyšovat poskytováním dalších půjček pro extrémně zadlužené země, kterým to pouze umožní další odklad skutečných řešení. Základní povinností vlády je udržet české veřejné finance a výši státního dluhu na bezpečné úrovni.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Podle ministra financí Miroslava Kalouska je případná půjčka Mezinárodnímu měnovému fondu riskantní a nevýhodná, jde ale především o zahraničněpolitické rozhodnutí. A odmítnout ji by mělo smysl jen v případě, že Česká republika nezůstane osamocena s Velkou Británií.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/:
Je to opravdu vážná diskuse vlády, jejich zahraničněpolitických priorit, je to samozřejmě i o vážné diskusi s Českou národní bankou, neboť to jsou její devizové rezervy České národní bance nevelí politická reprezentace, ani vláda, takové rozhodnutí může udělat jenom bankovní rada.

Cameron označil členství v EU za státní zájem Británie

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Britský premiér David Cameron obhajoval před poslanci rozhodnutí vlády nepřipojit se na summitu Evropské unie k vyjednané mezivládní dohodě. Postoj Británie kritizoval jako cestu do izolace lídr ostrovní opozice Ed Miliband. Šéf pravicového kabinetu Cameron ale tvrdí, že nechtěl v Bruselu požadovat nespravedlivé výhody pro Británii.

David CAMERON, šéf pravicového kabinetu:
"Máme zájem na tom, aby eurozóna řešila své problémy. Krize v eurozóně má neblahé dopady i na britskou ekonomiku. Nedostali jsme ale záruku dostatečně volného finančního trhu. Londýn je jedním z center světových finančních služeb. Tenhle sektor zaměstnává jenom v Birminghamu 100 tisíc lidí a 150 tisíc ve Skotsku. Je oporou celé britské, potažmo evropské ekonomiky.

Za mřížemi skončili další čtyři údajní členové Toflova gangu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Za mřížemi skončili další čtyři údajní členové Toflova gangu. Razii v Brně podnikla policejní inspekce a Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Čtveřice je podezřelá z vydírání brněnských podnikatelů, korupce a zametání trestních kauz pod koberec. Počet stíhaných v souvislosti s Toflovým gangem se tak zvýšil na 12 lidí. Celkem mají mít na svědomí 31 případů vydírání.

Vlasta GAJDOŠÍKOVÁ:
Mezi nově zatčenými je jeden aktivní policista, dva bývalí policisté a jeden civilista. Řekl ředitel odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Petr Šereda.

Petr ŠEREDA, ředitel odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Vrchního státního zastupitelství v Olomouci:
Bylo rozšířeno trestní stíhání u části osob, které již stíhány byly, celkem je zahájeno trestní stíhání pro 6 nových skutků a část obvinění se týká skutků, pro který bylo sděleno obvinění dříve.

Vlasta GAJDOŠÍKOVÁ:
První razie v souvislosti s Toflovým gangem se konala na začátku srpna. Další proběhla v září. Trestní stíhání bylo kvůli nedostatku důkazů zastaveno zatím jen u brněnského advokáta Oldřicha Ševčíka. Ve vazbě zůstává 6 dříve obviněných. 2 jsou už na svobodě. Pro Radiožurnál Vlasta Gajdošíková, Brno.

Kriminalisté se vrátí k případu katarského prince

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Kriminalisté se vrátí k případu katarského prince odsouzeného za sex s nezletilými dívkami. Otevřít tuto kauzu z roku 2005 nařídil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Podle něho existuje podezření, že s rozhodnutím ministerstva spravedlnosti předat kauzu do Kataru mohla být spojená korupce. Pavel Zeman potvrdil, že má určitá podezření na konkrétní osoby, zatím ale je nemůže jmenovat.

Pavel ZEMAN, nejvyšší státní zástupce:
V současné době se ke konkrétním osobám nemohu vyjadřovat, poněvadž to šetření, řekněme, bude opět na začátku. Nicméně určité podezření tam je pochopitelně, v průběhu tehdejšího vyšetřování docházelo k určitým nestandardnostem, nebyly prošetřeny všechny skutkové okolnosti do důsledku a máme za to tedy, že je nutné tento stav napravit.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
O předání kauzy do Kataru rozhodl tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec.

Miliardář Prochorov bude kandidovat na prezidenta

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Jeden z nejbohatších ruských podnikatelů, miliardář Michail Prochorov chce kandidovat v prezidentských volbách proti premiéru Vladimiru Putinovi. Prochorov ohlásil rozhodnutí jen dva dny poté, co se v Moskvě odehrála největší protivládní demonstrace za poslední léta. Podle svého tvrzení ale miliardář kampaň nechce postavit na kritice Vladimira Putina.

Lenka KABRHELOVÁ:
Rozhodnutí ucházet se v březnu o hlasy voličů označil Michail za nejvážnější krok svého života. Jak třetí nejbohatší muž Ruska uvedl, v kampani nechce kritizovat současný establishment, ale nabízet řešení problémů, kterým by jako prezident čelil. Prochorov má za sebou už jeden pokus o vstup do politiky, v čele strany Pravá věc plánoval jít do parlamentních voleb. Po vyhroceném sporu uvnitř uskupení ale na post předsedy rezignoval, z rozpoutání rozkolu pak obvinil hlavního kremelského stratéga Vladislava Surkova. Ruští aktivisté mezitím dva dny po masové moskevské demonstraci požádali úřady o povolení k uspořádání dalšího protestu. Odehrát by se měl 24. prosince přímo u zdi Kremlu. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Moskva.

Hranice schengenského prostoru potřebují další lepší ochranu

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Hranice schengenského prostoru potřebují další lepší ochranu. Pomoci by v tom měl evropský systém hraničního dohledu nazvaný EUROSUR. Jeho zavedení dnes navrhla Evropská komise. Systém by měl ve většině zemí s vnějšími unijními hranicemi začít fungovat v říjnu 2013. Posouzení teď návrh Evropské komise dostávají členské země a europoslanci.

Pavel NOVÁK:
Půjde hlavně o vytvoření sítě pro výměnu informací o dění na hranicích a před nimi. V členských zemích schengenského systému se totiž o ostrahu hranic stará až 6 různých typů orgánů, které spolu často příliš nekomunikují. Mají se tedy stanovit společná pravidla a informační kanály, kterými si budou tyto orgány data o pohybu na hranicích předávat. Jako první mají tento systém zavést země na jihu a východě Unie jako Finsko, Polsko, Řecko, Itálie nebo Španělsko. Státy střežící západní přímořskou hranici jako Německo nebo Belgie, se k systému mají připojit o rok později, tedy na podzim 2014. Česka se zavedení systému netýká, protože podobně jako Lucembursko nebo Švýcarsko je obklopené jinými zeměmi Schengenu. Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel.

Sazka se připojí k žalobám na zrušení prodeje svého majetku

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Půl roku od prohlášení konkurzu nad Sazkou se sportovní svazy rozhodly, že budou chtít prodaný loterijní podnik zpátky. Do Vánoc se proto ČSTV připojí k žalobám České spořitelny a skupiny PENTA. Společně chtějí prosadit reorganizaci Sazky.

Martin DRTINA:
Úspěch si od žalob slibuje odvolaný předseda představenstva ČSTV Pavel Kořan.

Pavel KOŘAN, odvolaný předseda představenstva ČSTV:
Rozhodně to nepovažuji za zoufalé gesto, jsem přesvědčený o tom, že to má velice silné právní zázemí.

Martin DRTINA:
Noví majitelé Sazky to ale vidí jinak. Podle vedení firmy tyto žaloby uspět nemohou. Říká Václav Jalovecký.

Václav JALOVECKÝ:
Myslím, že to je holá utopie, ale říkám, a nepřísluší mně to hodnotit.

Martin DRTINA:
Sazku k bankrotu přivedlo financování O2 Arény. Právě o tuto halu přitom projevil zájem bývalý šéf firmy Aleš Hušák. Osobně jí koupit nemůže, zákon mu to nedovoluje. Zdeněk Ertl z představenstva Sazky s nadsázkou říká, že když mu v hale patří bronzová oslavná deska, proč by mu nemohla patřit hala celá.

Zdeněk ERTL, Sazka:
Na druhé straně, pokud si na tuto halu našetřil, ať si jí koupí. Já proti tomu osobně nic nemám.

Martin DRTINA:
Aréna ale zatím na prodej není. Martin Drtina, Radiožurnál.

Tuzemský letecký průmysl je těsně před podpisem jednoho z největších kontraktů

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Tuzemský letecký průmysl je těsně před podpisem jednoho z největších kontraktů za poslední roky. V Česku se má vyrábět zcela nový typ letadla. Za projektem stojí konsorcium českých, čínských a amerických firem. Podle ředitele státní agentury CzechInvest Miroslava Křížka má Čína zájem až o tisícovku nových letadel. Podrobnosti agentura a firmy zveřejní při podpisu kontraktu, který je naplánován na leden.

Nejlépe se žije v Plzeňském kraji

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Nejlépe se žije v Plzeňském kraji. Alespoň podle průzkumu Místo pro život. V jednotlivých regionech hodnotil kvalitu životního prostředí, možnosti vzdělávání, bezpečnost nebo infrastrukturu. Právě ta byla jednou z mála slabin Plzeňského kraje, který jinak uspěl především díky péči o životní prostředí. To si pochvaluje i náměstek hejtmana Ivo Grüner.

Ivo GRÜNER, náměstek hejtmana Plzeňského kraje:
Je to asi daný tím, že máme krásnou přírodu, máme Šumavu, Český les, máme i místa, kde je velká zaměstnanost lidí jako je Plzeň. Ta infrastruktura, jsou to obrovské finanční problémy, které kraj asi se svým rozpočtem těžko může řešit. Na to by se měl podívat stát. My neumíme dát 100 miliony do kanalizací, miliardy do silnic, my se snažíme z toho mála, co od státu dostaneme, udělat co nejvíc práce.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Na druhém místě žebříčku skončil Královéhradecký kraj a třetí je Praha.

autor: jut
Spustit audio