Zprávy o šesté 11. prosince 2012

11. prosinec 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Klaus jmenuje nové ministry už zítra. Do čela obrany míří Peake, potvrdil Nečas

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Vláda bude od zítřka znovu kompletní. Na obranu míří vicepremiérka Karolína Peake. Dopravu povede šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. A ministrem bez portfeje se stane Petr Mlsna. Nahradí Peake v čele legislativní rady vlády. Prezident Václav Klaus jmenuje nové ministry zítra odpoledne.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Po několika dnech koaličního vyjednávání je jasno. ODS a LIDEM si definitivně vymění ministerstva obrany a dopravy. Karolínu Peake si ale jako novou šéfku silového resortu nedokáže představit opozice. O jejich zkušenostech pochybuje i koaliční TOP 09 a prezident Václav Klaus. Premiér Petr Nečas ale výtky na adresu Peake odmítá.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Doporučuji všem kritikům, aby si přečetli životopis tří dalších ministryň obrany za evropských členů Severoatlantické aliance.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Obavy ze svého nového vládního angažmá nemá ani sama Peake.

Karolína PEAKE, vicepremiérka /LIDEM/:
Vlády, které se vydávaly za vlády odbornické, úřednické, neměly zdaleka takovou sílu, jako mají vlády politické.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Zbyněk Stanjura jako nový šéf dopravy bude mít především za úkol připravit úřad na sloučení s resortem průmyslu a obchodu.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu strany /ODS/:
Tak, aby vzniklo naprosto logicky ministerstvo hospodářství.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Podle opozice půjde ale jen o přesun tabulek na ministerstvech, než o skutečné úspory. Martina Spěváčková, Radiožurnál.

Sníh znovu komplikuje dopravu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Sníh znovu komplikuje dopravu. Kvůli nehodám kamionů byly částečně zavřené i dálnice D5 a D8. A teď jsou největší problémy v Libereckém kraji. Hustě tam sněží. Situaci sleduje reportérka Eva Malá.

Eva MALÁ:
Mezi Jabloncem nad Nisou a Libercem v kopci u Kunratic uvízlo na zledovatělé vozovce několik kamionů. Pro nákladní auta je silnice nesjízdná. Řidiči musí počítat s dlouhou kolonou. Silničáři proto doporučují, aby řidiči osobních aut do Jablonce nad Nisou cestovali přes Proseč. Doprava v kraji je pomalá. Nákladní auta blokují dopravu. Problematická je také silnice v Desné a na Harrachovsku směrem do Polska. Všechna stoupání na silnicích nižších tříd jsou podle Pavla Pospíšila z krajské správy silnic těžce sjízdná. Proto všem řidičům kamionů doporučuje, aby si udělali pauzu. Pro Radiožurnál Eva Malá, Liberecký kraj.

Problémy se sněhem hlásí celá Evropa

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
A problémy se sněhem hlásí celá Evropa. Náledí a husté sněžení uvěznily stovky lidí na dálnici v sousedním Sasku.

David KOUBEK:
"Co tomu říkám? To je normální. Je zima. Ne všichni řidiči ale byli tak smíření se svým až desetihodinovým nočním pobytem na dálnici poblíž saské Kamenice." Jak ukázal reportáž MDR, mezi kamiony uvízly i sněhové pluhy a k zapadlým lidem nemohli záchranáři. Někteří řidiči podle policie zimu stále podceňují. Potíže byly i na silnicích ve zbytku Německa a v Rakousku. Tam hlavně na západě na poslední den víc než půl metru sněhu. Vorarlbergeru je lavinová výstraha na čtvrtém z pěti stupňů. Komplikace hlásí také Ukrajina, Bosna či Černá Hora. Do Srbska například dočasně nesmějí nákladní auta. David Koubek, Radiožurnál.

Banka HSBC se přiznala k praní špinavých peněz, zaplatí rekordní pokutu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Největší evropská banka HSBC se přiznala, že pomáhala s praním špinavých peněz. A ve Spojených státech dobrovolně zaplatí rekordní pokutu, téměř 2 miliardy dolarů. Tím by se měla vyhnout trestnímu stíhání a soudu. Banka doufá, že podobnou dohodu brzy uzavře i s úřady ve Velké Británii.

Jitka HANŽLOVÁ:
Američané banku vyšetřovali několik let. Přišli na zatajené převody miliard dolarů do zemí jako je Írán. Tedy do těch částí světa, které podléhají mezinárodním sankcím a banky s nimi nesmí obchodovat. Šéf vyšetřovací komise amerického Senátu Carl Levin řekl, že přes HSBC prali špinavé peníze také zločinecké organizace, například mexické drogové kartely.

Carl LEVIN, šéf vyšetřovací komise amerického Senátu:
Vyšetřování prokázalo, že 60 až 70 procent špinavých peněz z Mexika šlo právě přes tuto banku. A její manažeři proti tomu nic nepodnikli.

Jitka HANŽLOVÁ:
Banka si už v listopadu odložila na zaplacení pokuty 1,5 miliardy dolarů. Postih amerických orgánů by proto pro ni neměl být likvidační. Zastoupení HSBC pro Českou republiku nechtělo současnou situaci komentovat. Pobočky v České republice nespadají pod bankovní dozor České národní banky. Dohlíží na ně Britská národní banka. Také Fond pojištění vkladů pro případné plnění klientům je ve Velké Británii. Jitka Hanžlová, Radiožurnál.

Tisíce odpůrců egyptského prezidenta se shromažďují v Káhiře k dalším protestům

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Tisíce odpůrců i stoupenců egyptského prezidenta Muhammada Mursího se shromažďují v Káhiře k dalším protestům. Islamisté míří na náměstí Tahrír. Opoziční skupiny k prezidentskému paláci. Na bezpečnost protestních akcí dohlíží z pověření prezidenta armáda. Hlavním důvodem neustávajících demonstrací je referendum o nové ústavě plánované na sobotu. Podle liberální opozice dokument, který vytvořili islamisté, dostatečně nechrání lidská práva.

Policisté prověřují stavbu penzionu sociálnědemokratického senátora Jaroslava Palase

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Policisté prověřují stavbu penzionu sociálnědemokratického senátora Jaroslava Palase. Serveru Novinky.cz to potvrdil šéf bruntálského státního zastupitelství Libor Malý. Luxusní budova se stala terčem kritiky v době, kdy Jaroslav Palas seděl v křesle hejtmana.

Andrea ČÁNOVÁ:
"Kde jste na to vzal?" To byla častá otázka pravicové opozice při jednání moravskoslezských zastupitelů na adresu tehdejšího hejtmana Jaroslava Palase.

osoba:
Dokud nám neodpoví, tak se budeme ptát pokaždé.

osoba:
A na dotaz má být jednoduše odpovězeno.

Andrea ČÁNOVÁ:
Nynější senátor už dříve v rozhovoru pro Český rozhlas zásadně odmítal nečisté financování stavby.

Jaroslav PALAS, senátor:
My jsme si skutečně ty finanční prostředky poctivě vydělali. Jestli někdo 30 let pracuje bez jediného dne mateřské dovolené, třeba moje žena nebyla v té době ani nemocná, ani na mateřské dovolené, já taky ne, prostě pracujeme.

Andrea ČÁNOVÁ:
Šéf bruntálských žalobců serveru Novinky.cz potvrdil, že policisté prověřují stavbu penzionu manželů Palasových. Na státním zastupitelství už jsme ale zastihl jen uklízečku a v ordinaci paní Palasové jsme také nepochodili.

osoba:
Nezlobte se, není přítomna, děkuji za pochopení. Na shledanou.

Andrea ČÁNOVÁ:
Pro Radiožurnál Andrea Čánová, Ostrava.

Případ lobbisty Romana Janouška skončí před soudem

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Případ lobbisty Romana Janouška skončí před soudem. Státní zástupkyně vyloučila, že by jeho březnovou nehodu, kdy v opilosti srazil autem ženu a ujel, vyhodnotila jako nedbalost. Chce ho obžalovat pro úmyslné těžké ublížení na zdraví.

Martin DRTINA:
Janouškovi tak hrozí postih od 3 roků do 10 let vězení. Mohl by ale od soudu odejít i s podmínkou. Vlivnému podnikateli přitěžuje, že řídil v opilosti a před policisty se snažil utéct. Naopak polehčující okolností je mimosoudní finanční vyrovnání s poškozenou ženou. Vietnamce měl jako odškodné nabídnout trojnásobek odpovídajícího bodového ohodnocení. Odhaduje se, že mělo jít téměř o milion korun. Martin Drtina, Radiožurnál.

Štědrovečerní vepřový řízek bude letos dražší než loni

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Štědrovečerní vepřový řízek bude letos dražší než loni. Cenu nejoblíbenějšího masa v Česku postupně zvyšuje evropská směrnice pro chov prasnic i růst cen krmného obilí.

Květa MORAVCOVÁ:
Loni jsme dali za kilogram kýty bez kosti 105, letos za něj můžeme zaplatit i 125 korun. Lidé si ale vepřové na svátky neodepřou.

osoba:
Kupuju maso na řízky, děláme vepřovou roládu. A nejradši mám řízky z kotletky a na roládu mám třeba ráda krkovičku.

Květa MORAVCOVÁ:
Razantně by se už cena vepřového zvyšovat neměla, o něco málo ale do Vánoc možná ještě poroste.

Petr HAVEL, agrární analytik:
Výrobci, ale i obchodníci mohou částečně ten předpokládaný nárůst cen v příštím roce promítnout již do cen na konci roku letošního.

Květa MORAVCOVÁ:
Upřesňuje agrární analytik Petr Havel s tím, že ceny vepřového budou růst po novém roce, byť třeba jen o inflaci. Kromě ceny ale začíná zákazníky zajímat také kvalita. Obchodníků se třeba ptají, jestli je prodávané maso z českých chovů. Květa Moravcová, Radiožurnál.

Nová Škoda Octavia třetí generace má být jedním z 10 nejprodávanějších aut na světě

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Nová Škoda Octavia třetí generace má být jedním z 10 nejprodávanějších aut na světě. Firma ji dnes oficiálně představila. Přestože se předpokládá nárůst výroby, počet pracovních míst v mladoboleslavské automobilce zůstane stejný.

Petr JANSA:
Na top 10 nejprodávanějších vozů světa má Octavia zaútočit přibližně do 2 let, když příští rok se má její výroba rozjet v ruském Nižním Novgorodu a na počátku roku 2014 také v čínské Šanghaji a indickém /nesrozumitelné/. To už by počet vyrobených Octavií měl dosáhnout předpokládaných půl milionu vozů ročně. Petr Jansa, Radiožurnál, Mladá Boleslav.

Čeští školáci se zlepšili v matematice, čtení i přírodovědě

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Čeští školáci se zlepšili v matematice, čtení i přírodovědě. Ukázaly to výsledky mezinárodních srovnání. Testy vyplňovaly děti z více než 50 států. Česko bylo lepší než třeba Německo nebo Švédsko.

Klára BÍLÁ:
Dovednosti žáků ve čtenářské gramotnosti stačili na 14. místo. V přírodovědě jsme skončili 8. Vladislav Tomášek z České školní inspekce.

Vladislav TOMÁŠ, Česká školní inspekce:
V přírodovědě vlastně jsme se po poklesu v roce 2007 vrátili průměrný výsledek na úroveň z roku 1995.

Klára BÍLÁ:
Učitelé odvedli dobrou práci, říká ministr školství Petr Fiala.

Petr FIALA, ministr školství /nestraník/:
Naši učitelé se velmi dobře vyrovnali s rámcovými a školními vzdělávacími programy a výsledek jejich práce se teď odráží v těchto mezinárodních srovnáních.

Klára BÍLÁ:
Jenže právě kantoři jsou v porovnání s kolegy z ostatních zemí nespokojení. Ministerstvo je proto chce motivovat kariérním řádem. Klára Bílá, Radiožurnál.

autor: tet
Spustit audio