Zprávy o šesté 10. listopadu 2012

10. listopad 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Tragická nehoda na rallye v okolí Uherského Brodu

moderátorka:
4 dívky zemřely při nehodě na rallye v okolí Uherského Brodu. Je to vůbec nejtragičtější havárie na tuzemských závodech. Neštěstí se stalo na rovném úseku u domku v obci Lopeník. Letos už je to čtvrtá tragická nehoda během automobilových soutěží v Česku.

Petr SEHNOUTKA:
Proč závodní mitsubishi vylétlo z trati, to vyšetřovatelé teprve zjišťují, říká zlínská policejní mluvčí Jana Macalíková.

Jana MACALÍKOVÁ, policejní mluvčí, Zlínský kraj:
Vjel mimo trať, za horizontem při této jízdě podél trati smrtelně zranil 4 dívky ve věku od šesti do 19 let. Stály v podstatě podél trati u rodinných domků, kudy ta trať vedla. Momentálně bohužel nemůžeme vyloučit ani to, zda řidiči nezvládli jízdu, ale ani technickou závadu.

Petr SEHNOUTKA:
Tři lidi rozvezly sanitky se středně těžkými zraněními do nemocnic ve Zlíně a Uherském Hradišti. Posádka vyvázla bez zranění. V letošním roce jde už o čtvrtou tragickou nehodu. Po té zářijové, kdy závodní auto srazilo v místě vyhrazeném pro diváky dva lidi a jeden z nich zemřel, se lidé odpovědní za rallye závody rozhodli pro zpřísnění podmínek, jak pro závodníky, tak i pro pořadatele. Říká člen komise Rallye Autoklubu ČR Josef Pátl.

Josef PÁTL, člen komise Rallye Autoklubu ČR:
A co se týká samotných diváků, tak tam můžeme akorát využívat jednotlivých médií k tomu, aby nám pomohly při přípravě kampaně, protože nejdůležitější je neustále dokola a dokola opakovat, aby poslouchali pokyny pořadatelů a samozřejmě měli tu snahu navštěvovat pouze divácká místa, která jsou bezpečná.

Petr SEHNOUTKA:
Vyšetřování bude trvat až několik týdnů. Petr Sehnoutka, Radiožurnál.

Hoří německý odpad na Frýdlantsku

moderátorka:
Hasiči na Liberecku dál zasahují u požáru skládky textilu. U obce Bulovka už více než 24 hodin hoří hala plná stovek tun starého textilu. Do Česka ho před několika lety navezli z Německa soukromé firmy. Vypadá to, že skladiště někdo zapálil úmyslně. Situaci na místě celý den sleduje reportérka Šárka Škapiková.

Šárka ŠKAPIKOVÁ:
Hasiči zůstávají dál na místě požáru, i když v těchto chvílích přímo nehasí. Podle velitele zásahu totiž nemohou hořící balíky textilu polévat vodou, protože do okolí by se ještě ve větším začal valit dým, který už takhle obyvatele nedalekých vesnic během dneška dostatečně potrávil. Byl totiž poměrně silný vítr a tak se kouř dostal až na polskou stranu. Tamní obce čeští hasiči před kouřem včas varovali. Příčiny požáru zatím nejsou oficiálně jasné. Spekuluje se o tom, že požár někdo založil úmyslně, stejně jako před pěti a třemi lety, kdy na Frýdlantsku shořely podobné sklady odpadků z Německa. Tehdy je úmyslně zapálili neznámý žhář. Pro Radiožurnál Šárka Škapiková.

Meteorologové očekávají teplotní inverze

moderátorka:
Meteorologové varují před silným větrem. Hlavně na východě republiky, v Beskydech nebo Jeseníkách. Horská služba nedoporučuje hřebenové túry, hodně fouká i na Šeráku, i když nárazy větru jsou teď o něco slabší, říká meteorolog pozorovatel, Petr Fajbiš.

Petr FAJBIŠ, meteorolog pozorovatel:
Na Šeráku aktuální rychlost větru je 14 metrů za sekundu, zatím vítr stále trvá. Nemá tendenci nějak slábnout. V posledních hodinách jsou ty nárazy malinko slabší, jinak ta celková tendence zatím neslábne.

meterolog:
A jak to bude s počasím dál, meteorologové už mají poměrně jasno, do konce listopadu bude v Česku ještě poměrně teplo a mrznout by mělo až začátkem prosince. Slunečných dnů ale bude čím dál méně. V nížinách má převládat většinou mlha a inverze, řekl Radiožurnálu Petr Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu.

Petr DVOŘÁK, Český hydrometeorologický ústav:
Ten průměr teplotní v celé republice by měl být 1,6 stupně Celsia a téměř určitě bude vyšší, ale zase je to trošku specifické, protože počítáme s tím, že dost často se bude vyskytovat teplotní inverze, takže v nížinách by ta teplota se mohla pohybovat sotva nad nulou, takových nějakých 2, 3, 4 pět stupňů nad nulou a o to tepleji by zase potom bylo na horách.

Šéf americké CIA David Petreaus rezignoval

moderátorka:
Šéf americké CIA David Petreaus rezignoval. Jeho rozhodnutí zaskočilo mnohé politiky i vojáky, odchod jednoho z nejrespektovanějších amerických generálů navíc přišel v době, kdy CIA snižuje rozpočet a čelí nepříjemným otázkám kolem zářijového útoku na americký konzulát v libyjském Benghází. Demise je o to víc šokující, že její příčinou je mimomanželský poměr s novinářkou Paulou Brodveovou.

Vít POHANKA:
Rezignace šéfa CIA přišla jako blesk z čistého nebe. Paula Brodvelová je respektovaná novinářka, absolventka elitní vojenské akademie ve West Pointu, ale také Harvardovy univerzity. Při psaní životopisu získala k Davidu Petreausovi neobvykle dobrý přístup. Chodila s ním například běhat, vyšetřovatelé FBI se o jejich poměru dozvěděli údajně náhodou. Začali vyšetřovat, jestli není kvůli němu ředitel CIA vydíratelný. Bývalý čtyřhvězdičkový generál sice neporušil žádné psané předpisy, přesto podal demisi a prezident Obama ji přijal. Vít Pohanka, Český rozhlas, Washington.

Britská BBC zažívá další novinářskou blamáž

moderátorka:
Britská BBC zažívá další novinářskou blamáž. Slavná instituce se omluvila za odvysílání reportáže, ve které zaznělo falešné obvinění ze sexuálního zneužívání proti vrcholnému politikovi Konzervativní strany. Jeho jméno sice nepadlo, žaloba je ale velmi pravděpodobná.

Jiří HOŠEK:
V pořadu News Night odvysílala BBC reportáž postavenou na výpovědi jedné z obětí skandálu se zenužíváním dětí ve Walesu. Muž jménem Steve Mashe v ní obvinil někdejšího vysokého představitele Konzervativní strany. Policie totiž Mashemovi ukázala před 20 lety fotku pachatele, jehož omylem označila za Alistera Mc El Payne, dnešního člena Sněmovny lordů. Jméno blízkého spolupracovníka Margaret Thatcherové v reportáži nezaznělo. Kolovalo ovšem už několik dní po sociálních sítích. Že jde o záměnu, se potvrdilo teprve v pátek, bezpodmínečnou omluvu zveřejnil okamžitě jak Mashem, tak samotná BBC. Její generální ředitel navíc zastavil práce na všech dalších investigativních kauzách. Jiří Hošek, Český rozhlas, Londýn.

Parlamentní shromáždění NATO v Praze

moderátorka:
Obrana státu se musí zaplatit, i když Evropa bojuje s hospodářskou krizí, jinak hrozí bezpečnostní krize, varují účastníci parlamentního shromáždění NATO v pražském Paláci kultury. Většina členských zemí Severoatlantické aliance totiž kvůli úsporným opatřením omezuje i financování svých armád. Ty ale slouží k zajištění obranyschopnosti celé Aliance.

Pavel NOVÁK:
Jen 4 z 28 členů Severoatlantické aliance vynakládají na obranu 2 % hrubého domácího produktu, jak to požaduje zakládající Washingtonská smlouva, řekl v jednom z diskusních fór americký poslanec z výboru pro vojenské služby. Na potřebu neomezovat výrazně výdaje na obranu i přes doléhající ekonomickou krizi, upozorňovali i další účastníci shromáždění, také ministr obrany Alexandr Vondra prohlásil, že kvůli škrtům nelze rezignovat na závazek zajišťovat bezpečnost. Možnosti vidí v mezinárodní spolupráci armád členských zemí NATO. Podle něj to ale předpokládá, že se do ní aktivně zapojí všichni a někteří se jen nepovezou na úkor ostatních. Pavel Novák, Radiožurnál.

Divadelní ztvárnění filmu Sexmise

moderátorka:
Slavná polská filmová komedie Sexmise se vrací, tentokrát v divadelní podobě. Kultovní příběh si vybral a zpracoval režisér Šimon Caban. Jeho hra má za necelou hodinu premiéru v Klicperově divadle v Hradci Králové. Režisér Caban doufá, že příběh, na který se kdysi stávaly fronty, osloví i dnešní diváky.

Šimon CABAN, režisér:
Samozřejmě od té doby vzniku filmu se nám ten vývoj těch událostí ve filmu popisovaných krapet posunul a jestli to tehdy byla legrace, tak dneska už je to opravdu věc k zamyšlení. Už to není taková legrace. Ti muži, kteří to sepsali a natočili, si dělali vlastně legraci ze žen a já k tomu jsem trošku smířlivější a myslím si, že si děláme legraci tak vzájemně jedno pohlaví z druhého.

autor: tet
Spustit audio