Zprávy o šesté 10. července 2011

10. červenec 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Přehled

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Nejprodávanější britské noviny skončily. Aféra s odposlechy ale pokračuje. Noční bouřky zaměstnali hasiče a energetiky. Dispečink liberecké záchranky zasáhl kulový blesk.

Ukončení vydání listu News Of The World

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Děkujeme a sbohem, těmito slovy na titulní straně se rozloučil se čtenáři britský nedělník News of The World. Dnes vyšel naposledy. Bulvární list založený před 168 lety přestává vycházet kvůli aféře s nezákonnými odposlechy, které využíval. Úplně poslední vydání novin si pročetl a celou kauzu shrnuje náš spolupracovník ve Spojeném království Milan Kocourek.

Milan KOCOUREK:
Uvnitř listu je úvodem faksimile prvního vydání z října 1843 a na třetí straně redakční článek s omluvou za odposlechy. Spád událostí byl vskutku rychlý. Informace o nezákonném odposlechu telefonů z popudu reakce, vyšla najevo v pondělí a ve čtvrtek. Vedení oznámilo rozhodnutí listu zavřít. Dnes dopoledne přiletěl do Británie šéf americké střechové organizace News Corporation Ruppert Murdoch, který zde hodlá osobně dohlédnout na závěrečné operace listu a očekává se, že nastíní plány do budoucna. Zasvěcení pozorovatele předpovídají, že místo News Of The World začne vycházet nedělní vydání deníku The Sunn, který jedna z Murdochových společností v Británii rovněž vlastní vedle seriozních novin The Times a Sunday Times. Aféra s odposlechy pokračuje. Pro Radiožurnál Milan Kocourek, Spojené království.

Bouřky zaměstnaly hasiče

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Ještě večer a v noci by se republikou mohly prohnat silné bouřky s ojedinělými kroupami, přívalovými srážkami a nárazy větru. Už v noci na dnešek bouře vracely stromy a lámaly větve. Na celý den tak zaměstnávaly energetiky, hasiče, ale také železničáře.

Martin PAŘÍZEK:
Například na východě Čech energetici opravovali poničená vedení od spadlých stromů, většinu poruch se během dne podařilo odstranit.

Šárka BERÁNKOVÁ, východočeská energetika:
Během noční bouřky jsme ve východočeském regionu zaznamenali devět poruch na vedení vysokého napětí a desítky poruch na vedení napětí nízkého. V této chvíli je ale již převážná většina opravená.

Martin PAŘÍZEK:
Dodává za východočeské energetiky Šárka Beránková. Hasiči po celé republice vyjížděli ke stovkám případů. Vlaky ještě dopoledne nemohli na některé tratě, Jindřichův Hradec Jarošov nad Nežárkou anebo Rožná Žďár nad Sázavou. Blesk také zapálil dům ve Zlatníkách nedaleko prahy varování meteorologů před silnými bouřkami platí až do pondělního rána. Martin Pařízek, Radiožurnál.

Kulový blesk prolétl dispečinkem ZZS Liberec

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Kulový blesk nad ránem prolétl dispečinkem záchranné služby v Liberci. Nikoho sice nezranil. Na část dne ale vyřadil moderní informační systém záchranky. Sanitky musely dispečeři navigovat manuálně prostřednictvím mobilních telefonů. Jak se daří postupná obnova všech systémů, na to se ptám už přímo na záchranku reportérky Ivana Bernáthové.

Ivana BERNÁTHOVÁ:
Odborníci na IT technologie už obnovili ten nejdůležitější informační systémy, tedy funguje navigace, vysílačky a SMS zprávy pro výjezd sanitek. Ráno tady ale byla podle ředitele Mackovíka velmi stresová situace, i když jak zdůraznil, všechny tři dispečerky ve službě ji zvládly bravurně. Potom, co sem vletěl otevřeným oknem kulový blesk, zničil počítače a jakoby zázrakem se žádné z nich nic nestalo, začaly po výpadku systému ihned informovat řidiče sanitek mobilními telefony a pacienti vůbec nezaznamenali, že je na dispečinku vyřazena z provozu špičková technologie, když poprvé vylétl z libereckého letiště do Žandova na Českolipsku záchranný vrtulník, nedostal zpočátku souřadnice potřebné pro palubní systém, ale během letu je telefonicky získal, takže i tenhle zásah proběhl bez problémů. Protože byla zasažena i druhá budova záchranky, kde je administrativní centrum, budou mít informatici zítra i tam dost práce. Nicméně dá se konstatovat, že záchranka přežila zásah kulovým bleskem s velkým štěstím a škodou odhadem za čtvrt milionu korun. Pro Radiožurnál Ivana Bernáthová, Liberec.

Aktivita islandských sopek

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Letecká doprava nad Evropou může být opět v ohrožení. Známky aktivity začala jevit islandská sopka Katla. V jejím okolí v poslední době došlo k záplavám, která způsobila tající ledová vrstva na vrcholku vulkánu. Příčinou tání může být přitom menší erupce. Jak říká naše spolupracovnice na Islandu, kdy Katla vybuchne, je těžké určit. Podle posledních práv se ale vulkanická činnost na Islandu probouzí k životu.

redaktorka:
Z minulého týdne se tu ve zprávách objevily zprávy o měřených zemětřeseních nejen na Katle, ale také na Hekle a na poloostrově Reykjane a to byly takové velmi nepravidelné zemětřesní v té dlouhé řadě a tak to ukazuje, že ta aktivita pod Islandem se probouzí na více místech a hledá se v podstatě směr ven.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Už v noci na dnešek zkomplikovala leteckou dopravu nad Sicílií erupce probuzené Etny. Největší aktivní sopka v Evropě začala chrlit lávu a popel v takovém množství, že úřady večer uzavřely letiště v Katánii a odklonily letadla do Palerma. Během noci ale uklízecí čety odstranily vysokou vrstvu popela z ranvejí a dnes ráno už bylo letiště opět v provozu.

Potopení parníku Bulgaria na Volze

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Nejméně 1 člověk zemřel a 88 dalších se pohřešuje po potopení parníku Bulgaria na řece Volze. Dalších 8 desítek lidí zachránil jiný parník, který právě plul kolem záchranné práce stále pokračují.

Silvie TŘESLÍNOVÁ:
Parník Bulgaria byl v době potopení plně obsazen. 140 cestujících doplnilo 33 členů posádky. Loď se potopila hned několik hodin poté, co s vypravila na svou trasu z Bulgaru do Kazaně. Podle posledních informací byl parník velmi starý, postavený v Československu v roce 1955. Proč se ale potopil, zatím vyšetřovatelé neví. Podle agentury Itartass není vyloučeno, že v lodi byla trhlina a parník rychle zaplavila voda. Silvie Třeslínová, Radiožurnál.

Evropský den koupání v řekách

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Hromadným skokem do řek na devíti místech Česka odpoledne oslavily desítky lidí Evropský den koupání v řekách. Hlavním cílem akce, kterou pořádaly neziskové organizace, bylo upozornit na to, že v českých vodních tocích se dá bezpečně koupat.

Petr SEHNOUTKA:
Necelé dvě desítky plavců s vrhly do řeky i v pražském Braníku. Pořádající sdružení Arnika chtělo organizovaným koupáním připomenout, aby se lidé zajímali o stav vody v řekách, říká členka organizace Zora Kasíková.

Zora KASÍKOVÁ, členka sdružení Arnika:
Je to taková příležitost nejen oslavit řeky a život s nima, ale připomenout nutnost jejich ochrany.

Petr SEHNOUTKA:
Přírodovědec David Pithart, který šéfuje neziskové organizaci Koalice pro řeky ale upozorňuje, že ne všechny vodní toky jsou ke koupání vhodné.

David PITHART, šéf organizace Koalice pro řeky:
Kvalita vody v těch českých řekách za těch 20 let se mírně zlepšila, ale pořád to vlastně není uspokojivé a řekl bych, že pořád těch řek, kde můžeme vidět koupající se lidi, je menšina.

Karlovarské ozvěny MMF

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
46. ročník karlovarského filmového festivalu už je minulostí. Kdo se letos do lázeňského města nedostal, má ale teď šanci zajít na některý z filmů v Praze. V kinech Světozor a Aero totiž začínají Šarivari neboli oficiální ozvěny festivalu.

Eva RAJLICHOVÁ:
Karlovarské ozvěny nabídnou třeba americký snímek Vinvin režiséra Toma McCartyho. Nebo film Jmenuji se Oliver Tate. Nebude chybět ani klasika, zrestaurovaná kopie filmu Taxikář s vynikajícím Robertem de Niro v hlavní roli. Celkem budou moci lidé vidět tři desítky filmů. Podle jednoho z pořadatelů Ivo Anderleho je zájem o projekce slušný.

Ivo ANDERLE, pořadatel:
Také máme zkušenosti, že hodně lidí, kteří byli na festivalu, tak zkrátka jim to nestačilo, neměli dost a nestihli všechno a potom v Praze ještě dohánějí, co ve Varech nestihli.

Eva RAJLICHOVÁ:
Oficiální ozvěny karlovarského festivalu potrvají v pražských kinech Světozor a Aero až do 18. července. Z Karlových Varů Eva Rajlichová, Radiožurnál.

autor: jut
Spustit audio