Zprávy o šesté 1. listopadu 2011

1. listopad 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

V Řecku to vře

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
V Řecku to vře. Vše odstartovalo včerejší rozhodnutí premiéra Papandrea vyhlásit referendum o novém záchranném plánu. Přední opoziční strany lidové hlasování odmítají a žádají volby. Veřejnost je v šoku a bojí, co se přinese zítřek.

Soňa DORŇÁKOVÁ:
Velké protesty proti referendu se ozývají i z řad vládní strany. Odpoledne rezignovala jedna poslankyně socialistů, další vyjádřila svůj nesouhlas s referendem a očekávají se další protestní reakce vládních poslanců. V této chvíli probíhá Rada ministrů a očekává se, jestli premiér Papandreu nakonec bude dál usilovat o referendum, přestože se proti němu postavila i celá opozice a velká část veřejnosti. Podle stávajících informací premiér požádá v pátek parlament o důvěru, politická situace se však vyhrocuje, protože v této chvíli má řecký premiér jen hraniční většinu v parlamentě. Pro Radiožurnál Soňa Dorňáková, Stamu, Atény.

Na Němce zapůsobily plány na řecké referendum jako studená sprcha

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Na Němce zapůsobily plány na řecké referendum jako studená sprcha. Kancléřka Merkelová se v telefonickém rozhovoru s francouzským prezidentem Sarkozym dohodla na dalším krizovém setkání. To bude už zítra, ještě před summitem G20.

Klára STEJSKALOVÁ:
Bleskové průzkumy ukazují, že naprostá většina Němců nevěří, že by Řekové úsporná opatření v referendu schválili. Podle šéfa Asociace německých bank Kemmera budou mít všechny detailní plány navazující na evropský summit zpoždění, pokud rovnou neskončí u ledu. A v případě řeckého nečekají Evropu měsíce nestability. Z bavorské CSU zaznívají hlasy, že pokud Řekové nechtějí spořit, nemohou čekat žádnou pomoc a měli by vystoupit z eurozóny. Pochopení našel premiér Papandreu pouze u předáků opozice. Parlamentní vůdce SPD FrankWalter Steinmeier označil krok řeckého premiéra za riskantní, ale odvážný. Klára Stejskalová, Český rozhlas, Berlín.

Řecké oznámení o referendu zamávalo také evropskými akciovými trhy

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
A řecké oznámení o referendu zamávalo také evropskými akciovými trhy. Na pesimismus investorů ohledně dalšího ekonomického vývoje v eurozóně nejvíc doplatily banky.

Jaroslav SKALICKÝ:
Akcie francouzské Société General odepsaly 17 procent. Dceřiná Komerční banka přišla na pražské burze o 6 procent. ING ztratila 14. A BNP Paribas 13 procent. Akcie bankovních titulů se nejvíc podepsaly na propadu burzovních indexů. Burzy v Itálii a Francii šly dolů o více než 5 procent, v Německu a Španělsku se jim vedlo jen o málo líp. Pražská burza spadla o 3,5 procenta. Vývoj v Evropě následuje newyorská burza, obchod s akciemi se tam rozbíhá se ztrátou 2,5 procenta. Jaroslav Skalický, Radiožurnál.

Česká měna dnes kvůli trvající špatné náladě na trzích dál výrazně klesala

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Česká měna dnes kvůli trvající špatné náladě na trzích dál výrazně klesala. Podle Patria Online je vůči euru slabší o 25 haléřů. Euro je v tuto chvíli za 25 korun. K dolaru pak klesla o 54 haléře na 18 korun a 34 haléřů.

Za 7 hodin jednání poslanci zatím nehlasovali ani o jednom z vládních reformních návrhů

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Za 7 hodin jednání poslanci zatím nehlasovali ani o jednom z vládních reformních návrhů. Ty dolní komoře vrátil levicový Senát. Vládní koalice, která má ve sněmovně převahu, ale jeho ne může přehlasovat. Schůzi sněmovny tak provázejí obstrukce sociálních demokratů. Ve sněmovně máme celý den reportérku Václavu Vařekovou. Václavo, který návrh poslanci posuzují právě teď?

Václava VAŘEKOVÁ:
Dobrý podvečer. No, tak je to první z návrhů zákonů této schůze, a to předloha omezující státní podporu stavebního spoření. U řečnického pultu se tady ve sněmovně střídají hlavně sociální demokraté. Ti se dnes řídí heslem "Prosazení reforem nezabráníme, tak ho aspoň zkomplikujeme." ČSSD se rozhodla dělat při projednávání obstrukce, a to dlouhými příspěvky, takto slyšíme například podrobnou organizační strukturu stavebních spořitelen v jednotlivých zemích Unie, anebo podrobný rozsudek Ústavního soudu z letošního jara týkající se stavebního spoření. Vládní koalice na obstrukce odpověděla a to tak, že jí poslanci odhlasovali omezení času pro řečníky, a to na 20 minut pro každého a projednávaný bod. Jinak poslanců KSČM a ČSSD je dohromady 80, takže diskuse bude i tak určitě dlouhá. Koaliční poslanci proto prosadili, že sněmovna může jednat také v noci a o víkendu. Poslanci by totiž měli odsouhlasit zákony týkající se zdravotnické, sociální a důchodové reformy. Václava Vařeková, Radiožurnál.

Městu Harrachov hrozí exekuce

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Městu Harrachov hrozí exekuce. Pražský vrchní soud dnes rozhodl, že musí zaplatit téměř 100 milionů korun. Na to město nemá a zhruba za měsíc mu tak hrozí exekuce. Vše souvisí s privatizací Crystalexu z roku 1993, kdy mělo město podpisem tehdejšího starosty bez souhlasu zastupitelstva převzít kromě rozestavěných bytovek i 17milionový úvěr. Ten od té doby narostl o úroky. O tom, že město nikdy dluh nepřevzalo, byl letos na jaře přesvědčen i Nejvyšší soud. Starostka Eva Zbrojová v minulosti obstavení majetku kvůli této kauze už čelila.

Eva ZBROJOVÁ, starostka:
Jsem to zažila, když jsem přebírala vlastně vedení města v loňském roce, tak vlastně město mělo v exekuci majetky, účty a ta práce je potom vlastně žádná, protože nemáte možnost vůbec žádného rozhodování, pro město je likvidační takovýhle stav.

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
A o hrozící exekuci městu Harrachov budeme mluvit také hned po zprávách v Ozvěnách dne.

Lékařské odbory připravily plán protestů

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Lékařské odbory připravily plán protestů, kterými by se domáhaly slíbeného nárůstu platů v nemocnicích. Zveřejní ho ale až v pondělí. Chtějí tak dát ministrovi zdravotnictví Leoši Hegerovi prostor na hledání peněz. Už dřív mu dali ultimátum do půlnoci z pátku na sobotu. Ministr Heger chce slib splnit. Neví ale, jestli se to podaří od 1. ledna. Omezení péče ani výpovědi lékařů zatím neplánují.

Palestinci chystají vstup do dalších 16 organizací OSN

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Den po přijetí Palestiny za člena světové kulturní organizace UNESCO vycházejí najevo další plány vlády v Ramalláhu. Palestinci chtějí požádat o přijetí v dalších 16 agenturách světové organizace, posilování mezinárodního postavení Palestinců se snaží všemožně zabránit Izrael a Spojené státy. A to ztvrzením, že to poškozuje vyhlídky na mír. Američané už proto přestali posílat své příspěvky UNESCO. Podobný postup zvažuje také Izrael, který nevylučuje ani přerušení styků s touto organizací.

Břetislav TUREČEK:
Palestinský ministr zdravotnictví Fathí Abú Mughlí už projednával žádost o přijetí se Světovou zdravotnickou organizací. V Rámalláhu se mluví také o Mezinárodní organizaci práce, agentuře pro jadernou energii, telekomunikační unii i o dalších orgánech OSN. Spojené státy rovněž varovaly, že zablokují přijetí Palestinců do OSN svým vetem v Radě bezpečnosti. V odborných agenturách ale Američané nikoho vetovat nemohou. Při pondělním hlasování v UNESCO se přitom proti Palestincům postavilo pouze 14 z více než 170 hlasujících zemí. Přijetí Palestiny se snažila zablokovat i Česká republika. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Jeruzalém.

Do Nového Boru se odpoledne vrátily policejní těžkooděnci

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
Do Nového Boru se odpoledne vrátily policejní těžkooděnci. Město si je vyžádalo po víkendových útocích. Policejní posily mají zajistit klid ve městě a poskytnout občanům pocit bezpečí. V Novém Boru je v tuto chvíli reportérka Šárka Škapiková.

Šárka ŠKAPIKOVÁ:
Policejní těžkooděnci chodí v těchto chvílích městě a zatím, takříkajíc, prozkoumávají terén a seznamují se se svým novým působištěm. Těžkooděnci dorazili do Nového Boru dnes v 15 hodin. Seznámili se s velitelem místní městské policie, rozdali si úkoly a vyrazili do terénu. Těžkooděnců je celkem 8 a chodí po dvojicích. Tyto 4 hlídky budou dohlížet na klid a pořádek hlavně ve večerních a nočních hodinách. Přes den pak těžkooděnce vystřídají místní strážníci a také dvojice romských asistentů prevence kriminality. Z Nového Boru pro Radiožurnálu Šárka Škapiková.

3 kraje a také Prahu dnes trápil smog

Jana UTTENDORFSKÁ, moderátorka:
3 kraje a také Prahu dnes trápil smog. Špatně se dýchalo lidem na jižní Moravě, v Olomouckém kraji a především v Moravskoslezském kraji. Na Ostravsku a Karvinsku platí od rána signál regulace. Podrobnosti z Ostravy má Jana Jekelová.

dítě:
Mám velký kašel a rýmu.

dítě:
Já mám taky velký kašel.

Jana JEKELOVÁ:
Navzdory špatnému ovzduší si děti z jedné z mateřských školek v centru Ostravy hrály na zahradě.

Gabriela MATUŠOVÁ:
Abychom ještě využili teplé počasí.

Jana JEKELOVÁ:
Říká jejich učitelka Gabriela Matušová. Přitom platí jasný pravidla žádný pobyt venku, omezení pohybu i větrání. Při jejich nedodržení jsou děti často nemocné. Dnes ale školka smog neuhlídala. Říká její ředitelka Alena Žáková. A nebyla v Ostravě sama.

Alena ŽÁKOVÁ:
My si musíme vyhledávat informace o stavu ovzduší sami, nikdo nás o tom neinformuje. Pro nás by to bylo snazší, kdyby někdo ráno zatelefonoval.

Jana JEKELOVÁ:
Znečišťovatelé ovzduší v kraji musí přejít na ekologičtější provoz. Přísnější normy pro ně začínají platit od středečního rána. Pro Radiožurnál Jana Jekelová, Ostrava.

autor: jut
Spustit audio