Zpívali a hráli pro radost

16. říjen 2007

V neděli 15. 10. 2007 večer se ve velkém sále paláce Žofín sešli milovníci lidových písní na koncertu Zpíváme pro radost. Hlediště bylo zcela zaplněno diváky všech generací. Všichni se těšili na zážitek z pěveckých výkonů vítězů pěveckých soutěží dětských interpretů lidových písní. Za českého Zpěváčka a slovenského Slávika Slovenska se postupně představily letošní medailistky Anna Šefčíková, Barbora Šedivá, Martina Kertészová a Aneta Ručková. Největší potlesk si zasloužily výkony zlatých vítězek národních soutěží - Marianny Vasilenkové a Kristýny Daňhelové.

Nemenší ohlas měla i vystoupení vítězů zahraničních dětských soutěží Karoliny Sypniewske z Polska, Andreje Merova z Ruska a Žasminy Cvetkové z Bulharska. Každé dítě zaujalo něčím jiným. Karolina bravurně zpívala bez hudebního doprovodu, Andrej předvedl i taneční kroky originálního tance z východní Sibiře.

Zásluhu na skvělých výkonech dětí měly i doprovodné orchestry - Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů, vedený Františkem Černým, Orchestr lidových nástrojů souboru VUS Ondráš pod vedením Lubomíra Graffeho s hostujícím primášem Miro Dudíkem a Lidová muzika z Třemošné pod vedením Dalibora Bárty.

Vynikajícím zpestřením programu bylo koncertní vystoupení Felixe Slováčka, který virtuozně zahrál lidové melodie na soprán saxofon. České lidové melodie a písně s výborným hudebním projevem představili členové muziky z Třemošné. Pozadu nezůstali ani členové muziky VUS Ondráš, kteří zejména Podpolianskými prekáračkami doslova překvapili diváky vynikajícím výkonem čtyř houslistů, ale i dalších členů orchestru. Stejně tak nádherné bylo i výborné pěvecké vystoupení moderátorky večera Jitky Novotné-Málkové s BROLNem.

Absolutním vyvrcholením nedělního programu koncertu bylo vystoupení patrona obou národních soutěží dětských zpěváčků, mistra Petera Dvorského. Slovenské lidové písně v jeho podání byly nádherné. Brilantní doprovod BROLNu celý zážitek ještě umocnil. Symbolický byl závěr koncertu, kdy společně všichni účinkující pod "taktovkou" Petera Dvorského zazpívali závěrečnou píseň Lásko, Bože, lásko.

Generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík předal v průběhu večera cenu Českého rozhlasu "Za nejmilejší hlas na rozhlasové nahrávce". Získala ji Kristýna Daňhelová, a kdo její krásný a čistý hlas slyšel, jistě souhlasí.

Letošní ročník soutěže Zpěváček skončil. V roce 2008 se setkáme ve dnech 9. - 11. května ve Velkých Losinách při celostátním finále, a zase na podzim ve dnech 10. - 12. října v Praze na koncertu "Zpíváme pro radost".

Zpívali a hráli pro radost
autor: zuf
Spustit audio