Zpěvák Michael Jackson je mrtev

26. červen 2009
Zprávy

V Kalifornii zemřel Michael Jackson. Padesátiletého zpěváka našli v jeho domě v Los Angeles přivolaní záchranáři zřejmě po zástavě srdce. Za mrtvého byl prohlášený po převozu do nemocnice.

Americké zpravodajské stanice neprokládají obvykle vstupy reportérů videoklipy. Po smrti Michaela Jacksona se to ale stalo skutečností.

Zpráva se rozletěla doslova po celé Americe. Přátelé a kolegové skládají poctu zpěvákovi, kterého přinejmenším miliony jeho fanoušků považovaly za krále popu.

Jacksonův bratr Jermaine v krátkém prohlášení popsal poslední okamžiky jeho života. "Má se za to, že zemřel na srdeční zástavu. Ale příčina smrti nebude oficiálně určená, dokud nebudou budou k dispozici výsledky pitvy, a to se očekává dnes odpoledne místního času," uvedl.

Jacksonův osobní lékař byl v době jeho kolapsu na místě a marně se ho pokoušel resuscitovat stejně jako přivolaní paramedici. Snažili se ho zachránit ještě lékaři po převozu do nemocnice, ale bez výsledku.

Michael Jackson ze sebou nechává kariéru, která překlenula několik desetiletí. Vystupovat začal už v šesti letech s rodinnou skupinou Jackson Five. V sedmdesátých letech se osamostatnil a první obrovský úspěch zaznamenal s albem Off the Wall.

Logo

Následoval v roce 1982 Thriller, který kritici považují za přelom v populární hudbě a revoluci ve tvorbě videoklipů. Pozdější alba Bad, Dangerous a HIStory už takové kvality a popularity nedosáhla. Michaela Jacksona začaly pronásledovat skandály a finanční potíže. Dvakrát byl obviněný ze zneužívání dětí, ale jednou se vyrovnal mimosoudně, podruhé ho soud zprostil žaloby.

Vzbudil také mnoho kontroverzí svými plastickými operacemi a podivnými výstřelky. Těžko mu ale někdo upře, že patřil několika málo nejvýznamnějším osobnostem nejen americké populární hudby dvacátého století.

V polovině července měl zpěvák odstartovat v Londýně sérii koncertů plánovanou až do března 2010. Návrat na koncertní pódia ohlásil po mnohaleté přestávce. Celkem mělo jít o 50 vystoupení, o něž měli Jacksonovi příznivci obrovský zájem. Vstupenky byly vyprodány během pouhých několika hodin.

Přečtěte si také:
Američané diskutují o budoucnosti Michaela Jacksona
Porota shledala Jacksona nevinným ve všech bodech obžaloby
Porotci zvažují vinu Michaela Jacksona
Šokující výpověď bývalého člena Jacksonovy ochranky
Na cestě k soudu přepadla Michaela Jacksona chřipka
Jacksonova obhajoba zve k soudu zástupy hvězd
Porota obvinila Jacksona v deseti bodech
Jackson čelí dalšímu obvinění ze zneužívání dětí
Michael Jackson má finanční potíže
Soud obvinil Michaela Jacksona ze zneužívání dětí

autoři: dka , vpo
Spustit audio