Známe první finalisty soutěže Zápisníku zahraničních zpravodajů

Posluchači Zápisníku zahraničních zpravodajů v dubnu hodnotili první sérii zaslaných soutěžních reportáží a vybrali tři výherce, kteří postoupí do červnového finále. Nejvíce vás zaujaly příspěvky Radislava Hlušičky, Kamily Kysučanové a Jindřicha Kroupy.

Na stránkách www.radiozurnal.cz/zzz ocenili posluchači Zápisníku zahraničních zpravodajů nejlepší známkou reportáž Radislava Hlušičky s titulkem Jak jsem (ne)potkal Reinholda Messnera. Druhou příčku obsadila Kamila Kysučanová se zážitkem z indické krejčovské dílny V krejčovské dílně v Indii, pomyslnou bronzovou medaili si odnáší Jindřich Kroupa za zápisník o cestě na švýcarský vrcholek Jungfrau s názvem Vlakem na Top of Europe.

"Potěšilo nás, že soutěž vzbudila zájem. Škoda jen, že některé příspěvky jsme museli vyřadit z toho důvodu, že nesplňovaly předepsaná pravidla," říká vedoucí zahraniční redakce Klára Stejskalová.

O autorech a jejich reportážích dodává: "Soutěžní zápisníky přicházejí z celého světa, jak od Čechů žijících v zahraničí, tak dnes už i z ciziny, od našich posluchačů na Slovensku. Jen tak trochu litujeme, že málo reportáží doprovázely zvukové záznamy. V tom je třeba ocenit Kamilu Kysučanovou, jejíž reportáž z indické krejčovské dílny sice obsadila druhou příčku, ale nejvíce se přiblížila naší rozhlasové práci."

Všechny tři vítězné reportáže postupují do závěrečného klání o luxusní pobyt ve Švýcarsku. Všichni výherci zároveň obdrží další věcné ceny a knihu z pera některého ze zahraničních zpravodajů Českého rozhlasu. Do konce května můžete svým hlasováním rozhodnout, kdo do finále postoupí z druhého kola soutěže.

Vyzkoušet si práci zahraničního zpravodaje - poslat vlastní reportáž z cest doplněnou alespoň jednou autentickou fotografií, a tak se zapojit do soutěže o pobyt ve Švýcarsku - je možné až do 31. května 2009. Všechny postřehy z cest soutěžících uslyšíte ve vysílání každou sobotu a neděli v Zápisníku zahraničních zpravodajů po 10. a 22. hodině.

Na webu Zápisníku zahraničních zpravodajů najdete přesná pravidla soutěže a všechny odvysílané reportáže v textové i audio podobě, včetně fotografií.

Vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu (Praha, střední, jižní, západní a severní Čechy, Brněnsko, Ostravsko).

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: lep
Spustit audio