Značení turistických cest a vstup do EU

29. duben 2004
Vaše téma

Celou naši zemi můžete přejít od východu k západu po červené značce, říkají lidé, kteří značí turistické trasy. Červená trasa je trasou hlavní a všechny nejsou stále stejné. Mění se společně s krajinou. Kde byla včera louka, tam dnes může být ohrada plná dobytka a je třeba vést značky jinudy a platí to i ve větším měřítku. Tam kde ještě dnes jsou hranice českého nebo německého státu, tak za pár dní nebudou.

Proto je nutné se o turistickém značení v Evropské unii bavit, domnívá se předseda Klubu českých turistů Jan Havelka. Jednotlivé evropské státy mají turistické značení odlišné a dokonce ve většině regionů jednoho státu na stromy malují jiné symboly. Jenom v České republice je síť pásového značení jednotná.

Havelka: Značení není vůbec jednotné a ani nechceme, aby tomu tak ve smyslu formy bylo, snažíme se o jednotu systému. Jestli má značka tvar kroužku, proužku či veverky, tak na tom příliš nezáleží, pokud se dodrží dohodnutý znak a na každé křižovatce je směrovka, kam cesta dál vede, popis cílů a tak dále. Odpovídají-li tyto věci dohodnutému systému, pak na hranici území, kde se mění forma značení, je potřeba dát viditelně najevo, že jsme na hranici a dál půjdeme třeba po německých symbolech.

Říká předseda Klubu českých turistů Jan Havelka, který je zároveň prezidentem Evropské asociace turistických klubů. Aby byly turistické kluby připraveny na možné ?bruselské snahy" turistické značky sjednocovat, uspořádali evropští turisté konferenci o značení turistických tras. Chtějí tak zabránit tomu, aby nevhodnými zásahy do systému značení nedošlo k jeho rozkladu.

Havelka: Značení dělají v jednotlivých evropských klubech z 90 procent dobrovolníci, je to jeden z největších dobrovolných spolků v Evropě a pokračují v tradicích daného regionu. Takže přijít a najednou jim sdělit, že se vše má dělat jinak, tak toho nechají, budou muset nastoupit profesionální firmy, náklady by se zvedly alespoň pětkrát. V Evropě se dohromady jedná o statisíce kilometrů, tak by to byla práce na desítky let.

Turistické značení je dnes, po sto letech, nedílnou součástí regionu, tvrdí turisté, proto je lepší současné různé systémy zdokonalovat, sjednotit pouze povinnost a na hranici regionů upozornit na odlišnou formu značení v dané oblasti.

autor: ela
Spustit audio

Více z pořadu