Život nelze dát do tabulek, výživné určujeme podle možností rodičů, vysvětluje soudkyně

10. květen 2023

Jak vysoké výživné mají rodiče po rozvodu platit na své děti? S tím soudcům i samotným rodičům pomáhají tabulky ministerstva spravedlnosti. Jenže soudy často stanovují alimenty nižší. Ukázala to nová studie Legal Data Hubu Právnické fakulty Univerzity Karlovy. „Tabulky dávají návod, ale nejsou pro soudce závazné, každé dítě, o jehož výši výživného rozhodujeme, je jiné,“ vysvětluje předsedkyně Spolku rodinněprávních a opatrovnických soudců Jana Provazníková.

Co vše se při stanovení alimentů bere do úvahy? S čím tabulky při výpočtu výživného pracují?

Čtěte také

Při určování výživného přihlížíme k možnostem, schopnostem rodičů, a především povinného rodiče, a musíme zohlednit i potřeby dítěte. Při určování výživného přihlížíme k tomu, jak neresidentní rodič využívá kontaktu s dítětem. Máme rodiče, kteří přispívají nad rámec, například na stravenky, koníčky, fotbal, tenis, s dětmi tráví čas o prázdninách. Dalším důvodem je zdravotní stav dítěte.

To jsou náklady, které rodiče musí poskytnout. A když máme rodiče, který se nad rámec podílí dobrovolně na úhradě odůvodněných potřeb dětí, tak není důvod, aby soud stanovoval výživné tak vysoké, jako je v tabulkách, když je tam ta dobrovolnost.

Jak se ale soud může spolehnout na dobrovolnost přispívat více, která v určitém časovém úseku může fungovat, ale za nějakou dobu zase ne? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Petr Král , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.