Žijeme v cyklickém čase, říká Michal Horáček o Českém kalendáři

29. říjen 2013

„Villonské balady jsou tak úžasně staré, až jsou nové,“ říká v rozhovoru s Lucií Výbornou textař Michal Horáček. Právě villonské balady jsou ústředním motivem nového dvojalba s názvem Český kalendář, které je ode dneška k mání na pultech obchodů.

24 zpěváků a 32 písní, to je Český kalendář. Autory hudby jsou jak ti nejslavnější čeští skladatelé, jako je třeba Petr Hapka, tak ti dosud zcela neznámí, jako je třeba Hynek Koloničný z Českého Těšína. Na albu zní hlasy třeba Vojty Dyka, Zdenka Svěráka, Báry Basikové, Lenky Nové, Ondřeje Rumla a dalších. A spojující motiv? Villonská balada.

„Má první villonská balada se objevila v Kudykamu. Tenkrát jsem se inspiroval větou z druhé lekce učebnice italštiny pro samouky,“ směje se Michal Horáček. „Později, když jsem propadl kouzlu villonské balady a zmáhání jejích nesčetných překážek, uvědomil jsem si, že řada z věcí, které jsem napsal, podléhá atmosféře ročních období.“

Čtěte také

„Žijeme v cyklickém, nikoliv lineárním čase,“ dodává. „Z bodu A se tak dostáváme znovu do bodu A. V Českém kalendáři mě zajímalo, jak to prožíváme a jaké si vytváříme rituály.“

Melancholický a posmutnělý podzim a zima i bezstarostné léto. To všechno na posluchače čeká na dvojalbu Český kalendář. Zajímá vás, proč se Michalu Horáčkovi tak dobře daří psát texty pro ženy a o ženách? A proč ho tak okouzlila villonská balada? To vše se dozvíte, přehrajete-li si záznam celého rozhovoru.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: als
Spustit audio