Židovské období Jardy Svobody

24. červenec 2011
Doteky víry

Jardu Svobodu s jeho skupinou Otcovy děti jsme posledně opustili kdesi Mezi nebem a zemí, jak napovídal název jejich nahrávky. Zakrátko po té, co se Jarda uzdravil ze svého pokusu o létání, někdy v roce 1993 spatřuje světlo světa další nahrávka - Noc a den. Sem už pronikají nové vlivy, jak v hudbě tak v textech.

Je tu opuštěna rovina prvoplánového evangelizování. Jarda dokonce v té době říká, že už mu křesťanství nic neříká. Teď ho zajímá svět Starého zákona, židovství. Nechává si narůst pejzy, nosí klobouk. V hudbě se snaží propojit bigbít s lidovou písní, ať už s moravskými, nebo židovskými kořeny. To vše s punkovým nábojem.Píseň Pral se Jákob s andělem z alba Noc a den Otcových dětí Jardy Svobody už dává tušit, kudy se bude ubírat jeho psaní. Naprosto bravurním způsobem tu vypráví imaginární příběh známého biblického Jákoba, který hledá svého bratra. Jarda tu ukázal, kde je jeho nejsilnější stránka. Ve vyprávění příběhů dokonale převedených do nevšedních rýmů. Je to poezie s dramatickým nábojem, tak jak je možná také vlastní Jardovu vzoru Bobu Dylanovi.

Na albu Noc a den se objevuje ještě jedna píseň podobného druhu a sice Zpráva o zkáze Sodomy a Gomory, psaná podobným stylem asociací a mnohdy až surrealistických obrazů. Tou jsme dnes začínali. Skončit musíme však vyprávěním o Jákobovi, které jsme před chvílí nedoposlouchali. To stojí opravdu za pozorný poslech.

autor: Karel Vepřek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.