Ženy v Ježíšově rodokmenu: Rachab

13. prosinec 2014
Křesťanský týdeník , Křesťanský týdeník

V Bibli, hned na začátku Nového zákona, v Matoušově evangeliu najdeme Ježíšův rodokmen. Kromě Ježíšovy matky Marie obsahuje další čtyři ženy, Támar, Rachab, Rút a Batšebu. Tentokrát se zaměříme na nevěstku Rachab, díky které dobyli Izraelci město Jericho.

Rachab je prostitutka, nemá tedy nijak důstojné zaměstnání, ale důležitější je, že má odvahu a že jí nechybí prozíravost. Když na dveře jejího domu zabuší izraelští zvědové, neváhá ani na okamžik a ukryje je. Zároveň si od nich nechá slíbit, že až budou dobývat město, její dům i životy lidí v něm ušetří.

Celý příběh, kde vystupuje prostitutka a zvědové v ohrožení, pronásledovaní místními pořádkovými silami, připomíná akční film. Všechno dobře dopadne, izraelští zvědové se spustí z okna Rachabina domu ve hradbách, z ohrožení vyváznou a Rachab okno označí karmínovou šňůrkou. Při dobývání Jericha na její pomoc Izraelci nezapomenou a nezabijí ji ani její blízké.

Logo

Rachab se pak stává symbolem aktivní víry v Boha, kdy věřící člověk neváhá a činí. Zároveň nevěstka z Jericha symbolizuje otevřenost – k věřícím se může připojit kdokoliv, bez ohledu na původ nebo zaměstnání, nikdo není vyloučený.

autor: Magdaléna Trusinová
Spustit audio