Ženy uvězněné v láhvi alkoholu

4. květen 2009
Pod kůži

V Česku je asi tři sta tisíc alkoholiků. Tak neúprosné jsou zatím poslední průzkumy Ústavu zdravotnických informací a statistiky. A tato čísla nejsou konečná. Lidí závislých na alkoholu bude v souvislosti s ekonomickou situací přibývat. A s nimi hlavně matek-alkoholiček.

Stále častěji se do vleku alkoholu dostávají ženy. Ty tvoří třetinu pacientů, kteří se ve zdravotnických zařízeních léčí se závislosti na alkoholu. Do léčeben přicházejí ve stádiu delirií a v ohrožení života. Stráví tam tak jedenáct týdnů a pak se snaží zařadit do běžného režimu. Ne všem se to ale podaří. Většina z nich by potřebovala takzvaná doléčovací centra. A to je v Česku jediné. Svůj provoz zahájilo minulý týden v pražských Holešovicích. Setkali jsme se tam s jeho zakladatelkou a zároveň s někdejší alkoholičkou.

Deset let byla alkoholičkou. Teď je skoro deset let abstinentkou. Navíc svou osobní zkušenost využila a stojí u zrodu doléčovacího centra pro matky závislé na alkoholu ALMA. "Předcházela tomu letitá zkušenost práce se závislými lidmi v psychiatrické léčebně a také moje vlastní zkušenost."

Se spisovatelkou a psycho-terapeutkou v jedné osobě Monikou Plocovou jsme se setkali v den zahajování provozu tohoto centra. Ve střední Evropě je jediné. "Nejenom jako člověk závislý, ale i jako terapeut se mi podařilo ujednotit svoje pohledy a snažit se najít cestu pro závislé lidi, která by pro ně byla nejpřijatelnější, aby v budoucnosti abstinovali," doplnila spisovatelka.

Po ulici v pražských Holešovicích kolem nás procházejí lidé, projíždějí auta a žena, která po odvykací kůře v Bohnicích vystudovala psychoterapeutickou fakultu a začala v bohnické léčebně pracovat, vzpomíná na to, jak nenápadně a postupně se v závislosti na alkoholu ztratila. "Napsala jsem čtyři knížky o závislosti. Pak najednou přišlo období, že jsem si podle práce v léčebně a na skupinách říkala, že chybí doléčování. Chybí systematická práce poté, co člověk odejde z léčebny," vysvětlila.

"Léčba pro mě byla extrémně náročná. Těžko jsem ze sebe dostávala problémy a přiznat si životní prohry byl pro mě nadlidský úkol. Ale cítila jsem, že musím bojovat. Měla jsem dvě děti," vysvětluje Monika Plocová. A pak nás žádá, abychom se o jejích dalších prožitcích už nezmiňovali. "Je to čistě soukromé a každá, která to zažívá a nebo už zažila, ví o tom své," dodává.

"Snažím se řídit lidsky i zkušeností. Když se oboje skloubí dohromady, tak je to výborné," řekla terapeutka, která se ostatní ženy závislé na alkoholu snaží motivovat. "Dělám to, když vidím, že nám chce dát třeba někdo v léčebně reverz, tak udělám to gesto: ,Jsem to já, která jsem tu byla, a jsem to já, která je deset let v pořádku'," řekla Monika Plocová s tím, že je sice škoda, že její centrum je v republice jediné, na druhou stranu je zase výjimečné.

Doléčovací centrum ALMA oficiálně zahájilo svou činnost minulé pondělí. Pomoc může nabídnout asi šesti desítkám matek, které se snaží dostat ze své závislosti na alkoholu. A jak už bylo řečeno - ve střední Evropě podobné zařízení hned tak nenajdete. A možná je to škoda.

Bez povšimnutí okolí se mohou upíjet k smrti

Alkohol je podle lékařů víc nebezpečný pro ženy než pro muže. A to nejenom z hlediska jejich fyzické konstituce, ale také psychického založení. Ženy popíjejí tajně a třeba až po sedmi letech zjistí, že bez své dávky alkoholu nemohou existovat. Do léčeben také nenastupují všechny dobrovolně. Přiveze je sem sanitka třeba po zmařeném sebevražedném pokusu.

Léčebny pro ženy alkoholičky jsou stále plné. Jen tou bohnickou každoročně projde asi pět stovek žen. A v loňském roce měli v Bohnicích 750 příjmů. Také podle tohoto čísla primář oddělení léčby závislostí žen z psychiatrické léčebny Václav Dvořák usuzuje, že alkoholiček bude přibývat.

"I v souvislosti s různými krizovými aspekty, které jsou celospolečenské. To není jen otázka ekonomická, ale i vztahová - rozvodovost, malá míra sňatečnosti, malé množství porodů, vyšší věk pro sňatečnost. To jsou všechno okolnosti, které vytvářejí určitý předpoklad, aby se lidé ve volném čase, kterého je více, vrhali do různých aktivit, které jsou i rizikové," vysvětlil a doplnil, že sáhnout takzvaně po lahvi je pro ženu v současné době jednodušší než se srovnávat s vážnými problémy.

Mezi těmito ženami jsou tři čtvrtiny starší 35 let. 56 procent hospitalizovaných Bohnicích v letech 2005 až 2007 jsou matkami nejméně jednoho nezletilého dítěte. "Dnes se kvůli tomu, že alkohol je lehce dostupný a levný, stává dostupnou drogou i ve velmi nízkých věkových kategoriích. Česká republika je z tohoto hlediska ohrožena tím, že zneužívání alkoholu v nízkých věkových kategoriích přináší do budoucna velmi rizikový faktor," doplnil.

K léčbě se odhodlají častěji ženy středoškolačky a vysokoškolačky, které mají doma malé děti. Situace je horší podle primáře Dvořáka s ženami se základním vzděláním a nebo s ženami, které své děti takzvaně už odchovali. "Ženy kvůli tomu, že jsou konzumentky-samotářky, se problémem schovávají. Do léčeben se pak kvůli tomu často dostávají po tělesné stránce ve velmi zdevastovaném stavu. Ani okolí si často nevšimne, že ženy, které žijí samy nebo jsou v neuspořádaných partnerských vztazích, mají doma příležitost se upíjet až doslova k smrti," přiblížil situaci lékař.

Odvykací kůra v bohnické léčebně trvá asi 11 týdnů. Její součástí je několikadenní detox a také psychoterapie. Polovina žen nad svou závislostí alespoň částečně zvítězí. Primář Dvořák za vítězství považuje i několikaletou abstinenci.

Polovina žen ale musí odvykací kůru za svůj život absolvovat třeba i třicetkrát. A bezvýsledně. V Česku podle něj chybějí zařízení, která by mohla alkoholičky navštěvovat anonymně a ambulantně. Tam by jim profesionálové ve svém oboru dali podpůrné léky v odvykání, ale třeba i dobrou radu při hledání zaměstnání.

Statistiky se také zmiňují o tom, že přibývá mladých žen, které propadají alkoholu, a to může mít pro českou populaci vážné následky.

S alkoholem je potřeba se naučit rozumně zacházet

Poslední výzkumy o alkoholismu v Česku provedly agentury pro Ústav zdravotnických informací asi před pěti lety. A ty uvádějí, že v republice je asi 300 tisíc alkoholiků. Varují také před nárůstem počtu žen alkoholiček.

Ladislav Csémy z Laboratoře pro výzkum závislostí Psychiatrického centra Praha uvedl, že počet mužů, kteří se léčí kvůli závislosti na alkoholu se příliš nemění, naopak žen v léčbě velmi přibývá. "Jestliže v 70. a 80. letech byl poměr deset léčených mužů na jednu ženu, tak dnes je poměr dva léčení muži na jednu ženu," přiblížil neradostnou situaci Ladislav Csémy.

Výzkumníci také sledují vztah mladých lidí k alkoholu a způsob jejich konzumu. V této souvislosti Ladislav Csémy řekl, že i v tomto případě dochází v posledních zhruba dvou desetiletích k nárůstu, přičemž i tady je nárůst vyšší u žen. "Jestliže se rizikové formy pití, jako je například časté pití nadměrných dávek, u chlapců příliš neměnily, a zhruba jedna čtvrtina chlapců pije alespoň třikrát za měsíc více než pět sklenek alkoholu při jednom posazení, tak u dívek se počty ztrojnásobily. Jestliže v 95. roce pilo tímto způsobem šest procent dívek, tak v roce 2007 to bylo už třikrát tolik. Mění se tak vztah žen k alkoholu a připodobňují se pití mužů, nejsou na to fyzicky připraveny a vede to k tomu, že se jich také mnohem více dostává do péče psychiatrů a lékařů," doplnil.

Ladislav Csémy v této souvislosti mladým lidem doporučil, aby se vyhýbali pravidelnému a častému pití. "Asi není reálné uvažovat o nějaké abstinentní společnosti. Je nutné naučit se s ním zacházet rozumně," řekl. Nicméně dodal, že v posledních letech se trend nárůstu počtu žen závislých na alkoholu zpomalil, proto věří, že v souvislosti s lepší prevencí a lepší informovaností lidí se tento trend zastaví.

Ministerstvo životního prostředí spustilo svůj v historii největší ekologický program pro české domácnosti. Zelená úsporám. Začalo přijímat žádosti o dotace na zateplení domu. Je to několik dní a my už víme, že tento projekt má vážné trhliny. Odpůrci připomínají, že program je jenom politickou hrou před volbami a občanům příliš nepomůže. Obhájci naopak zdůrazňují, že Zelená úsporám pomůže zkvalitnit životního prostředí. Nalaďte si v úterý 5. května Radiožurnál po 14. hodině.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autoři: jch , ela , vij
Spustit audio

Více z pořadu