Zemřel zpěvák Joe Cocker, majitel nezaměnitelného chrapláku. Bylo mu 70 let

22. prosinec 2014

Ve věku 70 let zemřel britský zpěvák Joe Cocker. Asi nejvíce se proslavil coververzí písně od Beatles With a Little Help from My Friends nebo baladou You Are So Beautiful. V roce 2007 vstoupil Cocker do rockové síně slávy. Loni v květnu zazpíval v Praze.

Když hudební skupina hraje hlavně předělávky slavných interpretů, bývá to cesta spíš k maloměstským zábavám než za slávou, Joe Cocker si však právě na téhle disciplíně vybudoval hvězdnou kariéru.

Obrovský podíl má jednoznačně jeho úchvatný chraplák. Cocker začal s coververzemi písní od Raye Charlese, Chucka Berryho nebo od Beatles.

„Vrchol takové jeho rané kariéry proběhl na festivalu Woodstock v roce 1969, kde uchvátil celým koncertem, ale zejména úpravou písničky With a Little Help from My Friends od Beatles. Tu předělal do takového bluesovo-soulového rámce a hlavně celkový prožitek, který do toho dával včetně gestikulace, ten prostě byl a vlastně je velmi strhující,“ říká hudební redaktor ČRo Vltava Aleš Opekar.

Cockerovu skupinu The Grease Band musela tehdy z obležení statisícového davu odnést helikoptéra.

I když Joe hodně často měnil sestavy svých skupin, na slávu to nemělo vliv, stále rostla.

Přestože se vždy věnoval především rocku, blues a soulu, první cenu Grammy dostal za popový hit Up Where We Belong, který nazpíval se zpěvačkou Jennifer Warnesovou.

Jedinečný hlas vynesl Joe Cockerea mezi absolutní špičku, časopis Rolling Stone ho v roce 2007 zařadil mezi sto nejlepších zpěváků všech dob.

Podle hudebního publicisty Jiřího Černého je Cockerovo kouzlo jak v hlase, tak ve způsobu, jakým s ním zacházel.

„Z hlediska pěveckých lékařů a také lékařů laryngologů to musí být k uzoufání, protože ten kluk od sedmnácti nebo šestnácti let po hospodách takhle řval a kdekdo by si řekl, že to nemůže ten hlas vydržet. No vydržel to až do těch sedmdesáti, on ještě 17. září zpíval v Madison Square Garden a jeho poslední dvě studiová alba, pokud jde o zvuk, tak zněla docela dobře,“ uvedl Černý.

autoři: ČRo ,
Spustit audio