Zemřel Miroslav Štěpán, bývalý prominentní člen ÚV KSČ

23. březen 2014

Ve věku nedožitých 69 let dnes zemřel bývalý člen ÚV KSČ Miroslav Štěpán. Jako první to uvedl server Novinky.cz, kterému to potvrdil jeho bývalý spolupracovník. Štěpán byl začátkem roku hospitalizován a zhruba před dvěma týdny propuštěn.

Dlouholetý komunistický funkcionář se v roce 1988 stal členem Ústředního výboru Komunistické strany Československa a členem předsednictva ÚV KSČ.

V 80. letech byl Štěpán nejmocnějším mužem v Praze, coby vedoucí tajemník městského výboru. Je nechvalně proslulý svým projevem v listopadu 1989 v továrně ČKD, kde odsoudil stávkující studenty.

„V žádné zemi, ani v rozvojové ani socialistické a kapitalistické neexistuje to, aby patnáctiletý děti určovaly, kdy má odejít prezident nebo kdy má přijít a kdo jím má být. A to se bohužel stalo,“ prohlásil Štěpán. Nato ho stávkující přerušili skandováním: „Nejsme děti.“ Štěpán pak musel projev předčasně ukončit.

Štěpán se ještě předtím stal symbolem násilných represí. „Protirežimní demonstrace probíhaly s menšími či většími přestávkami už od léta 1988. V lednu 89 byl Palachův týden, kdy se demonstrovalo každý den, a zákroky policie a také lidových milicí byly relativně razantní. Miroslav Štěpán jako nejvyšší politik režimu v Praze byl za zákroky odpovědný, minimálně politicky,“ poznamenal historik Oldřich Tůma.

Koncem listopadu 1989 musel Štěpán rezignovat na své funkce, začátkem prosince pak i na poslanecký mandát ve Federálním shromáždění.

V roce 1990 byl pak odsouzen ke dvěma a půl letům vězení za to, že dal v říjnu 1988 pokyn použít proti účastníkům protirežimní demonstrace vodní děla a granáty se slzným plynem. Po odpykání poloviny trestu byl propuštěn.

Štěpán se pak dál věnoval politice, s Komunistickou stranou Čech a Moravy se ale rozešel. Založil vlastní komunistickou stranu. Neúspěšně kandidoval do Senátu.

„Stal se negativním symbolem konce minulého režimu, tak trochu i za ostatní aktéry. Snažil se vrátit do politiky, vstoupit i do KSČM. To nakonec KSČM nepřijala. Byl přeci jen člověk jiné orientace, pokoušel se založit i vlastní stranu, ale už se nikdy do významné politiky nevrátil,“ dodal místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Bývalý člen ÚV KSČ Miroslav Štěpán (na snímku ze 24. února 1989 při předávání praporu jednotce Lidových milicí v ČKD Tatra Smíchov)
autoři: ČRo , ak | zdroj: ČTK
Spustit audio